Infoartnet - Web Média Marketing

Szakmai blogok

Az Infoartnet Kft. számára fontos, hogy munkatársai folyamatosan és magas szinten megújítsák szakmai tudásukat.

Ennek egyik formája, ha követjük a világot és megosztjuk a szerzett tapasztalatokat.

Ismerje meg a Google Analytics új szolgáltatását

GA4.jpg

Korábban írtunk már egy cikket arról, mit érdemes tudni a Google Analytics szolgáltatásáról, és hogy hogyan épül fel, ezt itt tudja elolvasni! Most pedig egy újdonságról szeretnénk beszámolni a Google Analytics 4-ről! Ismerje meg velünk együtt ezt az új elemzési funkciót!

Megannyi vállalkozás támaszkodik világszerte a Google Analytics szolgáltatásra, hogy megértsék az ügyfeleik preferenciáit és sokkal jobb felhasználói élményt teremtsenek számukra. 2020-ban jelentősen megugrott az online térbe átvezetett vállalkozások száma, így még fontosabbá vált az, hogy folyamatosan monitorozzuk látogatóink tevékenységét, hogy lépést tudjunk tartani versenytársainkkal.

Nem pusztán a cégek zöme kezdett el online tevékenységet folytatni, hanem a felhasználók is sokkal több mindent intéznek már a digitális szférában. Felmerült az az igény, hogy az Analytics egy már meglévő elemzési funkcióját fejleszteni szükséges annak érdekében, hogy még átfogóbb képet kaphassunk látogatóink viselkedéséről.
Ennek eredményeként jött létre a Google Analytics 4 szolgáltatás, mely a 2019-ben kiadott béta verzióban bevezetett App+Web tulajdonság alapjaira épül, ami a Google Firebase mobil applikációjához kifejlesztett analitikán alapul. A Firebase a Google egy olyan szolgáltatása, mely teljes platformot biztosít a mobilalkalmazásoknak. Abban különbözik az átlagos Analyticstől, hogy itt nincsenek munkamenetek, valamint oldalmegtekintések, hanem felhasználók és események, amik még pontosabb mérést biztosítanak.

A Google Analytics 4 néhány újdonsága:

Két új előrejelző mutatót vezetett be az Analytics, ezek közül az egyik a Vásárlás valószínűsége (Purchase probability) mutató, mely képes annak a valószínűségét meghatározni, hogy egy adott felhasználó konvertálni fog-e a következő 7 napban, ha aktív volt az elmúlt 28 napban. Ebben az esetben a rendszer alapjául az e-kereskedelem szolgál. A másik új mutató pedig a Visszapattanás valószínűsége (Churn probability), amely annak a valószínűségét jelzi, hogy egy felhasználó, aki aktív volt az elmúlt 7 napban, nem lesz az a következő 7 napban.

Ezeknek a mutatóknak a segítségével pontosabb elemzéseket végezhetünk és az eredménytől függően módosíthatunk a stratégiánkon.

Az ügyfelek üzleti tevékenységének teljesebb megértése

Az új Google Analytics eszköz vagy platformonkénti bontás helyett új ügyfélközpontú mérést kínál. Ez annyit jelent, hogy a jövőben már nem a munkamenetek kerülnek a fókuszba, hanem a felhasználók, így pontosabb képet kaphatunk a látogatók viselkedéséről. Az látogatók azonosítójából azt is látni fogjuk majd, hogy honnan érkezett a felhasználó, például: hirdetésből.

Jobban megfigyelhető lesz a látogatók viselkedése a belépéstől a konverziókon át egészen a megtartásig.

Új jelentési struktúra hosszú távra készült

Ha még eddig nem tettük, akkor itt az ideje hosszabb távra tervezni ami a digitális marketinget illeti, hogy kevesebb meglepetés érjen minket a jövőben, legyünk felkészültek, így gyorsabban reagálhatunk a vevői igényekre.
Az adatkezelések újfajta megközelítésével, sokkal hatékonyabban kezelhetjük a Google Analytics adatok gyűjtését, felhasználását és megőrzését. Mivel rohamléptekkel fejlődik a technológiai környezet, ezért az új Analytics úgy lett kialakítva, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz, sütikkel vagy azok nélkül. A mérések során rugalmas megközelítést alkalmaz, és modellezéssel fogja kiegészíteni azokat a részeket, ahol az adatok hiányosak. Ez annyit jelent, hogy maximálisan támaszkodhatunk a szolgáltatásra a marketing eredmények mérésében és az ügyfelek igényeinek kielégítésében.

Új Google Analytics 4-tulajdon létrehozása

Néhány pontban összeszedtük, hogyan is kell beállítani az Google Analytics 4-et.
Először is szeretnénk leszögezni, az új tulajdon létrehozása nem érinti az eredeti tulajdont.
A beállításhoz menjünk az Adminisztrálás fülre és válasszuk ki a képen látható Frissítés GA4-re opciót.

Google Analytics-4 beállítása

Ezután kövessük az utasításokat, melyek röviden a következőkről szólnak:

A rendszer átmásolja az alapvető beállításokat a Universal Analytics-tulajdonból. Utána megkezdhetjük a további beállításokat, melyről lejjebb részletesebben is írunk.

Bővebben a beállításokról:

Nézzük a következő beállításokat és szolgáltatásokat, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni, a Google Analytics 4-ből.

Címke telepítése

A weboldalakhoz adjunk hozzá globális webhelycímkét, vagy egy alkalmazáshoz (ha van) a Firebase SDK-t, hogy eseményadatokat tudjunk gyűjteni az új tulajdonban.

Egyéni eseménymérés

Egyéni események mérése, melyek fontosak vállalkozásunk számára.

User-ID

Amennyiben felhasználói azonosítókat generálunk, akkor azokat használjuk az Analytics eszközein keresztüli jelentéskészítésében.

Továbbfejlesztett mérés

Állítsuk be, hogy automatikusan mérje a webhely felhasználóink viselkedésére vonatkozó részleteket és a weboldalon szereplő tartalmak sikerességét.

A Google-jelek aktiválása

Itt belefoglalhatjuk azon Google-felhasználók összesített adatait, akiknél be van kapcsolva a Hirdetések személyre szabása funkció.

Összekapcsolás a Google Ads szolgáltatással

Össze tudjuk kapcsolni a Google Ads fiókunkkal, így a GA4 konverziós elemzéseinek adatait és közönségeit alapértelmezetten exportálni fogja majd az Ads szolgáltatásba.

Közönségek meghatározása

Létrehozhatunk közönségeket, hogy szegmentálni tudjuk az adatokat és a leginkább elkötelezett látogatókkal remarketinget végezhessünk.

Konverziók beállítása

Lehetőségünk van beállítani azokat a fontosabb eseményeket, melyek a vállalkozásunk számára fontos felhasználói műveleteket képviselnek.

E-kereskedelmi mérés megvalósítása (opcionális)

Beállíthatjuk azt is, hogy weboldalunk olyan adatokat gyűjtsön, melyek segítségével elemezhetjük a vásárlási tevékenységet.

Felhasználók kezelése

Adjon hozzá felhasználókat, felhasználói csoportokat és engedélyeket.

Hozzunk létre felhasználókat, csoportokat és adjunk engedélyeket.

Ezek konfigurálásának eredményeként, sokkal átfogóbb adatokat nyerhetünk a jövőbeni elemzéseinkhez.

A Google ajánlása szerint állítsuk be minél hamarabb az új Google Analytics 4 méréseket a már meglévő mérések mellé, hogy minél több adat álljon rendelkezésünkre a látogatóink viselkedéséről.

Amennyire csak lehetséges legyünk naprakészek az új fejlesztéseket illetően, hogy mindig a lehető legpontosabb adatokat nyerhessük ki a Google Analytics szolgáltatásából.

Nem nyilvános hozzászólás

A jelen űrlap kitöltésével regisztrált, naplózott formában jelezheti felénk kapcsolatfelvételi igényét, bármely témakörben felmerülő kérdéseit.

Kérjük, az elérhetőségeit pontosan adja meg, hogy reagálhassunk megkeresésére!

Név: * 
Ha Ön új felhasználónk, vagy első alkalommal keres minket, kérjük, a teljes nevét adja meg.
Telefonszám: * 
Kérjük, azt a számot adja meg, amin záros határidőn belül elérhetjük, és ne feledkezzen meg a körzetszámról sem!
E-mail cím: * 
Észrevétel, vagy megkeresés rövid leírása: * 
A visszajelzés kérése: * 
Kérjük, adja meg, hogy válaszunkkal megkeressük-e Önt!
A számomra leginkább megfelelő dátum(ok) és/vagy időpont(ok) * 
A számomra biztosan nem jó dátum(ok) és/vagy időpont(ok)  

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

^
Facebook
Instagram
Twitter