Infoartnet - Web Média Marketing

Galéria

 

A fejezet fő témáihoz mutató linkek:


Mi is az a Galéria?

A "Galéria komponens", a honlapon kategorizált formában teszi lehetővé a képek és/vagy videók megjelenítését. A kategóriák mellett megjelenő képek, automatikusan kerülnek kiválasztásra. A képek feltöltését követően, a rendszer automatikusan létrehozza a képekhez tartozó, kis méretű bélyegképeket. Az egyes kategóriákban ezek a kis képek egységes méretben (torzítottan, összenyomva) jelennek meg, de ez a funkció igény szerint kikapcsolható. A képek megjelenítése egy felbukkanó keretben (nem popup) történik, videó esetén pedig a lejátszás automatikusan elindul. A képek két oldalán megjelenő lapozó ikonok segítségével, az aktuális kategória képei, illetve videói között lehet léptetni.
A "Galéria", az eredeti (nagy méretű) képeket nem méretezi át, ezért a kiválasztott képeket - még a honlapra történő feltöltés előtt - érdemes átméretezni, egy külső képszerkesztő programmal. A túlságosan nagy képek feltöltése sokáig tart, ráadásul a képek mérete a honlapon már nem állítható. Az ajánlott maximális méret: 800x600, illetve: 600x800 pixel. A galériában elhelyezett képek, a tartalmi elemeknél felhasználhatók. Kis kép beillesztése esetén - a képre kattintva - a Galéria kép-megjelenítője felbukkan (nagyítás), illetve a tartalmi elemek alján, a tartalomhoz tartozó "Galéria kategória" képei megtekinthetők.

( << )

1. Kategória létrehozása

Hozzon létre kategóriákat, amelyekhez később hozzárendelheti a megjelenítendő képeket. A képek a megjelenésükkor, az itt létrehozott kategóriák szerint lesznek csoportosítva.

Az alábbi menüpontból érhető el, a "Galéria [ Kategória kezelő ]" felület:

A menüpont kiválasztását követően, a következő képernyőt kapja:

A "Galéria [ Kategória kezelő ]"-ben, az „Új”    ikonra kattintva tud új kategóriát létrehozni.Kategória: A létrehozandó kategória neve.
Szülő kategória: Ha a létrehozandó kategóriát alá szeretné rendelni egy másik kategóriának, akkor itt válassza ki, hogy melyik kategóriának szeretné azt alárendelni. Ha egy fő kategóriát szeretne létrehozni, akkor válassza a "Nincs szülő" opciót.
Leírás: Itt adhatja meg a kategória leírását.
Publikus: Itt állíthatja be, hogy a képek megjelenjenek-e a weboldalon.

A fenti mezők kitöltése után kattintson a „Ment”    gombra, ezzel elmenti a kategóriát és visszalép az előző képernyőre (ld.: Kategória kezelő ábra). Ha nem kívánja menteni a kategóriát, akkor kattintson a "Mégsem"    gombra, ilyenkor mentés nélkül lép vissza.

Kategória szerkesztése: A kategória nevére kattintva tudja szerkeszteni a kategóriát.
Kategória törlése:
A kategória törléséhez kattintson a törlendő kategória előtti négyzetre - ezzel kiválasztja, hogy mely kategóriát szeretné törölni -, majd kattintson a "Törlés"    gombra. Egyszerre több kategóriát is törölhet.

( << )

2. Képek felmásolása a szerverre

A képeket két módszerrel másolhatja fel a szerverre:

  • A "Médiakezelő"-vel egyesével, vagy
  • FTP használatával, csoportosan.

Képek felmásolása a "Médiakezelő"-vel: Ld.: a "Médiafájlok kezelése menüpont használata" fejezetet.

Képek felmásolása FTP programmal: Nagyobb mennyiségű kép esetén egy FTP program, pl.: a "Total Commander" segítségével gyorsabban fel tudja másolni a képeket. Az FTP program beállításához szükséges adatokért forduljunk a Rendszer adminisztrátorhoz.

( << )

3. A feltöltött kép elhelyezése a galériában

A fenti menüpont kiválasztását követően, a következő képernyőt kapja:

A "Kategória szűrő"-vel kiválaszthatja, hogy melyik kategóriával szeretne dolgozni. A képek hozzáadásához kattintson az "Új"    gombra, majd adja meg az elhelyezendő képek adatait.

Képfájl: Válassza ki a Galériában elhelyezni kívánt képet. Ha több képet szeretne elhelyezni ugyanabból a könyvtárból, akkor válassza ki az adott könyvtárban lévő első képet, majd jelölje be a "A könyvtár összes képének hozzáadása" választó négyzetet.
Flash video hozzáadása: Itt adhatja meg, ha egy flash videót szeretne lejátszani. A választó négyzet bejelölését követően kiválaszthatja a videót.
Kép neve: Megadhatja, hogy a kép, a galériában milyen névvel szerepeljen.
A könyvtár összes képének hozzáadása: Jelölje be, ha a könyvtár összes képét hozzá szeretné adni a galériához.
A filenevek használata a képek elnevezéséhez: Jelölje be, ha azt szeretné, hogy képek a galériában az eredeti fájl nevükkel szerepeljenek.
Kategória: Válassza ki, hogy melyik kategóriához szeretné hozzáadni a kép(ek)et.
Leírás: Megadhatja az elhelyezendő kép(ek) leírását is.
Főoldali: Itt azt állíthatja be, hogy megjelenjenek-e a képek a főoldalon.
Publikus: Itt azt állíthatja be, hogy publikálja-e a képeket, vagyis hogy megjelenjenek-e a weboldalon.

A fenti mezők kitöltése után kattintson a "Ment"    gombra.
Ha nem akarja menteni az adatokat, akkor kattintson a "Mégsem"    gombra.

( << )

4. Menü létrehozása a galéria képek eléréséhez

Válassza ki a "Menü"-ből a "Menükezelő"-t.

Ekkor a következő képernyőt kapja:

Új menü létrehozása.
Menü szerkesztése.
Menü publikálása.
Menü nem publikálása.
Menü áthelyezése.
Menü másolása.
Menü törlése.

Mielőtt a fenti ikonok egyikére rákattintana, jelölje ki a "Menü elem" melletti négyzete(ke)t - kivétel: Új menü létrehozása -, amelye(ke)n a műveletet el szeretné végezni. A szerkesztéshez közvetlenül rákattinthat a szerkesztendő "Menü elem" nevére.

Új menü létrehozásához kattintson az "Új"    gombra. Mivel a "Galéria komponens"-t kell hozzárendelni a menühöz, ezért válassza ki a "Komponens" menü elemet.

 

Ezt követően kattintson a "Következő"    gombra.

Itt meg kell adni a "Menü elem" részleteit:

Név: Adja meg, hogy mi legyen a főoldalon megjelenő menü neve.
Komponens:  Válassza ki a "Galéria" komponenst.
Szülő elem: 
Ha főmenü elemet szeretne létrehozni, válassza a "Top" szülő elemet. Ha a menü elemet hozzá akarja rendelni egy másik menühöz almenüként, akkor válassza ki azt a menü elemet, amelyikhez a menü elemet hozzá akarja rendelni.  
Hozzáférési szint: 

  • Public: Bárki hozzáférhet,
  • Registered: Csak a regisztrált felhasználók férhetnek hozzá,
  • Special: Egyedi célokra fenntartott.

Publikálva: Itt azt állíthatja be, hogy publikálja-e a menü elemet, avagy jelenjen-e meg a weboldalon.

A mezők kitöltése után a "Ment"    gombbal tudja menteni a beállításokat, ezután pedig visszakerül a "Menü kezelő" felületre.
A "Vissza"    gombbal az előző képernyőre tud visszalépni.

A menü létrehozásával elvégezte a Galéria működéséhez szükséges összes teendőt. A weboldalon megjelenik a létrehozott menüpont, aminek a használatakor megjelennek az oldalon a galéria képei.

( << )

Instagram
Instagram
Facebook
Google+
Twitter