Infoartnet - Web Média Marketing

Képek elhelyezése az oldalon

A "Képek elhelyezése az oldalon" funkció nagyban hasonlít, az általános szövegszerkesztőkből már  megismert lehetőségekre. Beszúrhat egy képet szövegrészek közé, mellé, vagy akár egy táblázatba, vagy keretbe is, de csak azokat a képeket használhatja fel, amelyeket előzőleg a "Honlap menü/Médiafájlok kezelése" menüpont alatt, a megfelelő mappába feltöltött. Ld.: a "Médiafájlok kezelése menüpont használata" fejezetet.
 

A képbeszúrás lépései

1. Lépés: Kattintson az ablak jobb oldalán található, "Képek" fülre.

2. Lépés: Az "Alkönyvtár" választólistából válassza ki azt a mappát a "Médiafájlok kezelése" mappái közül, amelyikből képet szeretne beszúrni az oldalra. Ha kiválasztotta a megfelelő mappát, a "Képgaléria" alatt megjelenik az elérhető képek listája. A listában az egyes képek neveire kattintva - a listától jobbra -, megjelenik azok előnézeti képe.

3. Lépés: Amelyik képre szüksége van az oldal illusztrációjaként, azt jelölje ki a listában, majd a "Hozzáad" gombbal adja hozzá a "Képek" listához.

4. Lépés: A "Képek" listában kijelölt kép előnézete szintén megjelenik a jobb oldalon. Ha szükséges, további képeket adhat a listához, amelyek sorrendjét a "Fel" és "Le" gombokkal állíthatja be. Ha egy kép később feleslegessé válik, az "Eltávolít" gombbal törölheti a listából. Ilyenkor a kép csak a listából törlődik, az "Alkönyvtár"-ban beállított mappából nem.

5. Lépés: Az egyes képek kezeléséhez és beállításához használja a panel "Kiválasztott kép szerkesztése" opcióit. Jelölje ki a "Képek" listában az éppen beszúrandó képet, majd állítsa be a paramétereit:

Kép igazítás:

  • Nincs,
  • Középre,
  • Balra,
  • Jobbra.

Alternatív szöveg: A kép helyőrző szövege.
Keret: A kép szegélyének a vastagsága, pixelben (max.: 9).
Felirat: A képhez tartozó szöveg (cím, felirat, ábraszám, stb.).
Felirat pozíciója:

  • Alul,
  • Felül.

Felirat igazítása:

  • Nincs,
  • Középre,
  • Balra,
  • Jobbra.

Szélesség: Ez a képigazításhoz szükséges, haladó szintű paraméter. Hagyja üresen.

Amikor már minden szükséges paramétert beállított, az "Alkalmaz" gombbal mentse el azokat.

6. Lépés: A weboldal szerkesztési nézetének a megfelelő ablakában álljon az egérkurzorral a legelső beszúrandó kép helyére, majd jelölje meg ezt a pozíciót, egy "mosimage" beszúrásával. A "mosimage" beszúrását, az aktuális szerkesztő ablak alatti, "I" feliratú ikonra kattintva hajthatja végre. Az így elhelyezett "mosimage" helyére fog a "Képek" listából, a legelső (legfelső) kép betöltődni. Több kép beszúrása esetén ismételje ezt az eljárást annyiszor, ahány kép van a "Képek" listában. Az egyes  "mosimage"-ek helyére a képek, a "Képek" listában elfoglalt helyük sorrendjében fognak betöltődni.

Ha szükséges, akkor alkalmazzon utóformázást egy-egy képen úgy, hogy az egérkurzorral a kép felett állva, az egér jobb gombjával hívja be a gyorsmenüt, majd válassza abból, az "Image properties" (Kép beállításai) menüpontot.

Fontos: Korábban már tárgyaltuk, hogy a túlságosan nagy képeket már a "Médiafájlok kezelése" mappába való elhelyezésük előtt érdemes átméretezni (lekicsinyíteni) egy tetszőleges, külső képszerkesztő programmal, mert a nagyméretű fájlok lassítani fogják a weboldal betöltését a böngésző programba.

Instagram
Instagram
Facebook
Google+
Twitter