Infoartnet - Web Média Marketing

Néhány alapgondolat, mielőtt belekezd…

Egy weboldal elkészítésénél több dologra érdemes már az elkészítés előtt is gondolni, ez nagyban megkönnyíti a munkát, hiszen nem kell egyik menüből a másikba lépegetni, nem kell félbeszakítani az éppen folyó szerkesztést, stb.

A következő tervezési lépéseket javaslom, a tényleges tartalomfeltöltés előtt:

 • Érdemes valamilyen háttértárolón (winchester, pendrive, stb.) egy olyan mappaszerkezetet létrehozni, amiben a készítendő oldal elemeit (szöveg, képek, csatolt állományok) tárolja, így átláthatóvá teheti magáknak, hogy mivel fog dolgozni és nagymértékben megkönnyíti a feltöltéshez szükséges állományok előkeresését.


 • Át kell gondolni, hogy az oldal szöveg tartalma létezik-e már valamilyen elektronikus formában, azaz elég lesz-e bekonvertálni, vagy be kell majd gépelni.
 • Azt is át kell gondolni, hogy vannak-e illusztrációnak szánt elektronikusan tárolt képek, ábrák valamilyen háttértárolón.
  Ha vannak, ezeket célszerű még a szerkesztés előtt, a szerkesztőprogram "Honlap menü/Médiafájlok kezelése" menüpontja alatt, a megfelelő mappába feltölteni.
  Fontos lenne előre átgondolni a képek méretét, ugyanis nem szerencsés óriás méretű képet feltölteni, majd „kézi kicsinyítéssel” méretezni, mivel a nagy méret, az oldal letöltését feleslegesen lassítani fogja.
 • Előre célszerű meghatározni, hogy mi lesz az oldal Fej vagy Bevezető részében. Ez az a rész, amely megjelenhet a különböző komponensek dobozában, illetve a főoldalon.
  Ez lehet a tartalmi elem elejéből egy optimális hosszúságú rész, de lehet egy rövid, tartalmi összefoglaló is.
 • Alaposan át kell gondolni, hogy milyen nagyobb gondolatcsoportok köré lesz felépítve a webtartalom.
  Legyen előre felépítve egy logikai rendszer, és ezt a rendszerezést célszerű alkalmazni a szekciók és kategóriák, illetve a menük létrehozásakor.
 • Mivel portálépítés során először általában a tartalmat kell létrehozni, ezért muszáj egyfajta rendszerben gondolkodni, hiszen webtartalom, már létező szekcióba és kategóriába illesztve hozható csak létre. Miután a webtartalom elkészült, csak azután érdemes menüponthoz rendelni.
Instagram
Instagram
Facebook
Google+
Twitter