Infoartnet - Web Média Marketing

Az adminisztrációs felületek általános jellemzői

A használati útmutató további részében - mint az AWE Pyramid CMS rendszer leendő adminisztrátorát -, elsősorban a karbantartó, admin felületekkel ismertetjük meg Önt.

A sikeres bejelentkezést követően ("Belépés az adminisztrációs felületre") - az Önök rendelkezésére álló licensznek, az Ön adminisztrátori szintjének, illetve azon belül, az Ön számára beállított konkrét jogosultságoknak a függvényében - a következőhöz hasonló képernyő tartalommal találkozhat:

A különböző csoport-, és egyéni jogosultságokkal rendelkező adminisztrátorok innen könnyen elérhetik azokat a felületeket, amelyekkel a napi rutinjuk során dolgozniuk kell.

Az adminisztrációs (admin) felület a honlapon belül egy elszeparált terület, ahol a honlap építése, szerkesztése, módosítása, megjelenésének és egyéb más jellemzőinek a beállítása, kezelése, valamint a kész tartalom publikálása történik.

Az adminisztrációs felület általában 4 nagyobb területből áll, ezek a következők:

Menüsáv

Az adminisztrátori főmenü strukturális felépítése

A főmenüben minden menüpont további almenüvel, vagy almenü struktúrával rendelkezik, amelyen keresztül további, logikailag kapcsolódó funkciókat lehet elérni.

Az AWE 3.x verziókban a főmenü pontjaihoz egy-egy ikonokkal megjelenített - 2. szintű -, vízszintes almenü tartozik. Ha ezen almenü valamely eleméhez további - 3. szintű - almenü pontok tartoznak, azok már függőleges menüként jelennek meg a képernyőn. Lássunk erre egy példát. A Galéria beállításainak elérése a következő: KOMPONENSEK/GALÉRIA/Beállítások.

Ennél alacsonyabb szintű menü nagyon ritkán fordul elő, ilyenkor a 3. szinten kiválasztott menüpontból gördül le a 4. szintű almenü, ami egy újabb klikkelés hatására vissza is csukható. Lásd: RENDSZER/LEVELEZÉS/Beállítások/Levelező szerver. A Beállítások menüpontra klikkelve, a 4. szintű menü (Levelező szerver, Fejléc/lábléc, Levelezési log-ok) lenyitható, illetve visszacsukható.

 

A "Kedvencek" főmenü pontA Kedvencek menü egy kényelmi szolgáltatás az AWE Pyramid 3.x verziókban. A nevében a jelentése: az adminisztrátor által "kedvelt", azaz leggyakrabban használt menük, menüpontok egy helyre gyűjtését teszi lehetővé. A Kedvencek menü kigyűjtött elemei mindig az adott felhasználóhoz kötődnek, mások számára a saját kedvenc menüik jelennek meg a felületen.

 • Új menüelemek / menüstruktúrák felvétele a Kedvencek közé

  1. Lépés: Kattintson a főmenüben a KEDVENCEK menüpontra és nézze meg, hogy jelenleg milyen elemeket tartalmaz.  2. Lépés: Gondolja át, milyen elemeket szeretne a saját Kedvencek "eszköztárában" elhelyezni. (A jelen pédánkban most ezek a "Komponensek/Médiakezelő", a "Tartalom/Tartalmak listája" és a "Tartalom/Documentor" menüpontok lesznek.)

  3. Lépés: Egyesével adja hozzá a kívánt elemeket a Kedvencek menühöz. (Példánk szerint az első, a "Komponensek/Médiakezelő" menüpont.)

  • Kattintson a "Komponensek" menüre, majd vigye az egeret a "Médiakezelő" menüpontra.   A menüpont neve mellett, egy zöld karikában lévő "plusz" jel látható.  • Klikkeljen a    jelre.   A menü nyitva marad, a    jel viszont egy piros hátterű, minusz jelre vált  . Ezzel jelzi a rendszer, hogy a menüpont bekerült a Kedvencek közé és mégegyszer (duplán) már nem lehet felvenni.   A Kedvencek közé felvett menüpontok a továbbiakban természetesen mind a Kedvencekből, mind az eredeti helyükről egyformán használhatók. A bemutatott módon, a kedvencek közé komplett menüstruktúrák is felvehetők.

  4. Lépés: Utolsó lépésként kattintson a piramis ikonra  , hogy a rendszer frissítse, Ön pedig ellenőrizhesse a Kedvencek menü tartalmát.  Ha már legalább egy elemet tartalmaz a felület, akkor a Kedvencek menüpontra kattintva, a frissítés automatikusan megtörténik.

  Az előbbi lépéseket addig ismételje, amíg ki nem gyűjti az éppen aktuális munkáihoz szükséges menüket.

 • Menüelemek /menüstruktúrák törlése a Kedvencekből


  1. Lépés:
  Kattintson a Kedvencek menüre.
  2. Lépés: Vigye az egeret arra menüelemre, amit el szeretne távolítani a Kedvencek felületről.
  3. Lépés: Kattintson az egérrel a menüpont melletti    jelre, s a menüelem azonnal eltávolításra kerül.  A Kedvencek menü elemeit nem csak a Kedvencek felületen lehet eltávolítani, a menüelemek eredeti helyén is ki lehet adni az eltávolító parancsot. Példánk szerint, a Documentor menüpont, a "Tartalom/Documentor" menüből is eltávolítható a Kedvencek felületről.

A "Rendszer" főmenü pont 2. szintű elemei

Használati útmutató

Beállítások

 

Nyelv

 

Levelezés

 

SEO/SEF

 

Oldaltérkép

 

Zárolás

 

Felhasználók

 

Jogosultság kezelő

 

Site-ok

 

Grafikonok

 

Névjegy és verzió

 

System


A "Komponensek" főmenü pont 2. szintű elemei

Idővonal

Tartalom

Menükezelő

Médiakezelő

Galéria

Eseménynaptár

Űrlapkezelő

Linkcenter

Letöltésvezérlő

Kvíz

Bajnokok

Bannerkezelő

 

LDAP telefonkönyv

Domain kezelés

Öregdiák import

Ponttáblázat

SZEA

 

Bejelentés

Oktatás

Examiner

Karrier rendszer

Diákmunka

Gyűjtő kezelő

Komponens kezelő

RSS reader

Térkép

Szenátusi határozatok

 

Szakdolgozati téma

Ellenőrzött felhasználók

Adatlapok felülvizsgálataA "Tartalom" főmenü pont 2. szintű elemei

Tartalom felvitele

Tartalmak listája

Multisite tartalmak listája

Kategória kezelő

Címkekezelő

Menükezelő

Documentor

Listák

Lomtár


A "Webshop" főmenü pont 2. szintű elemei

Termékek

WS kategóriák

Rendelések

WS beállítások


Az itt bemutatott menüpontok valószínűleg nem teljesen egyeznek az Ön(ök) által használt programéval. Előfordulhat, hogy itt olyan modul menüpontját és további lehetőségeit is látja a képeken, amit nem rendelt meg tőlünk, illetve az Ön(ök) jogosultsági szintjétől is függ egyes modulok, komponensek, menüpontok láthatósága, használhatósága.

( << )

Információs sáv

Az információs sáv elemei:

 1. Az oldal neve/címe
 2. Az AWE verziója
 3. Nyelvi változat
 4. Ugrás az Admin kezdőlapra
 5. Az adminisztrációs felületen belüli aktuális hely neve
 6. A bejelentkezett felhasználó neve/azonosítója.
 7. A képernyő/funkció neve 
 8. Eszköztár (ikonsor)
 9. Rendszerüzenetek megjelenítő sora

( << )

Munkafelület

A munkafelület közvetlenül a Menüsáv, az Eszköztár ikonok, illetve az Információs felület alatt található. A megjelenő munkafelületek a Menük és az Eszköztárak használata, illetve állapota szerint változnak. Egy bonyolultabb, összetett munkafelület több ablakból, boxból, szegmensből is állhat. Jellemző, hogy azok a meghatározó munkafolyamatok és beállítások - amik miatt az adott képernyő megnyitásra kerül - mindig az aktuális munkafelületen történnek.

( << )

Eszköztár ikonok

Az egyes képernyőkön megjelenő eszköztár-ikon választék az alkalmazott menüponttól függően változik, de értelem szerűen az egyes ikontípusok általános jelentése azonos.
Az ikonok jelentésében segít, a föléjük húzott egérkurzor hatására megjelenő buborék súgó.

Az általános eszköztár ikonok funkciói

Ebben az alfejezetben nem ismertetjük tételesen az összes ikont, hanem általánosságban mutatjuk be az egyes funkció típusok hatásait. Ha pl. egy "Mentés", "Törlés", "Szűrés", stb. funkció hatásairól írunk, akkor az a program összes képernyőjének, összes hasonló jellegű funkciójára, általánosságban értendő. Az esetleges kivételekre és/vagy eltérésekre - amennyiben vannak - külön kitérünk.

 • Segítség / Segítség a kitöltéshez  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor az aktuális képernyő valamennyi input mezeje alatt, egy-egy rövid tájékoztató szöveg jelenik meg, amelyek szándékunk szerint segítik Önt az egyes mezőadatok, paraméterek, stb., értelmezésében, kitöltésében és/vagy a felkínált értéklistákból történő választásban.  Minden olyan képernyőn, ahol ez az ú.n. Help funkció jelen van, a szolgáltatás az ikonra történő ismételt klikkeléssel ki-be kapcsolható.
 • Ment / Mentés / ... mentése  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor az új vagy már létező, de éppen szerkesztés alatt álló tartalom, elem, menü, stb. elmentődik, a szerkesztő felület automatikusan bezárul, majd a program visszalép az előző vezérlési szintre.
 • Alkalmaz  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor az új vagy már létező, de éppen szerkesztés alatt álló tartalom, elem, menü, stb. elmentődik, de a szerkesztő felület nem záródik be, így a program sem lép vissza az előző vezérlési szintre, a munka pedig tovább folytatható. A funkció lényegében megfelel egy felhasználó által kezdeményezett ideiglenes, vagy biztonsági mentésnek.
 • ... mentése és új  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor az új vagy már létező, de éppen szerkesztés alatt álló tartalom, elem, menü, stb. elmentődik, majd megnyílik egy azonos, de üres mezőket tartalmazó képernyő, a következő, hasonló tartalom felvételéhez.
 • Szűrő  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor a program az aktuális képernyő adatszűrési lehetőségét biztosító mezőiben éppen aktív (a klikkelés előtt beállított) - "Kategória", "Felhasználó", "Dátum", "Cím", stb. - szűrési feltételeket érvényesíti, majd a képernyőt az annak megfelelő tartalommal frissíti.  Ha csak egyetlen szűrési feltételt is beállít, a szűrési beállítások ablak nyitott állapotban marad. A rendszer ezzel jelzi, hogy a megjelenített adatok nem a teljes adatmennyiséget tartalmazzák, hanem csak a szűrési beállítások ablakban látható szűrési feltétel(ek)nek megfelelőket.

  A szűrő ikon, csak a szűrési feltételeknek megfelelő adatokat frissíti, a szűrés kezdeményezésére a "Szűrő" feliratú funkciógomb szolgál.  Ha a szűrési feltételeket minden szűrő mezőben az összes adat megjelenítésére állítja, majd a szűrő ikonra kattint, a szűrési beállítások ablak bezáródik, a képernyőn pedig az összes adat megjelenik. Ha a szűrési beállítások ablak nyitott állapotában a "Szűrő" gombra klikkel, az ablak akkor is becsukódik, de bármely érdemi műveletvégzés esetén ismét, automatikusan kinyílik.
 • Szűrő törlése  Ha egy ilyen ikonra kattint, a program törli az aktuális szűrő felület összes beállított szűrési feltételét, majd automatikusan minden ahhoz a képernyőhöz kapcsolódó adatot megjelenít és bezárja a szűrő panelt.
 • Alaphelyzet  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor a képernyő visszavált arra a korábbi tartalomra, ami az aktuális felület behívásakor éppen érvényben volt. A tartalom visszaállítás az esetleges szűrési opciókra is kiterjed, a választólisták - ezáltal a listázó képernyők tartalmai is - visszaállnak a default értékeikre.
 • Új / Új ... /... létrehozása

   

  Ha ezekre az ikonokra, vagy hasonló "+"-t is tartalmazó ikonra kattint, akkor egy üres felvételező képernyőt kap eredményül, amelyen az adott témakörnek (kipontozott rész) megfelelően, egy új ...

  tartalmi elemet
  eseményt
  menüt
  felhasználót

  bannert

  banner pozíciót

  űrlapot

  hirdetést

  jogosultságot

  komponenst

  komponens pozíciót

  linkcentert

  mappát
  kategóriát
  címkét
  almenü pontot

  admin komponenst


  ... hozhat létre.

 • Mégsem / Vissza / Vissza a ...  Ha egy ilyen ikonra kattint, akkor a program - a képernyő bezárását követően - a bevitt adatok és/vagy változtatások mentése nélkül visszalép az előző vezérlési szintre. Mentés nélküli ki-, vagy visszalépéshez ezt az ikont használja a web böngésző "Vissza" gombja helyett, különben az adott elemet zárolja!
 • Törlés / ... törlése  Ha egy ilyen jellegű, ú.n. "kuka" ikonra kattint, akkor az éppen aktuális képernyő tartalmat, verziót, dokumentumot, stb-t, törli a rendszer az aktív állományból. Egyes elemek (pl.: a verziók, vagy a menük) törlése végleges, míg más elemek - többnyire a a rendszergazda által - visszaállíthatók. Általános szabály, hogy a végleges törléseket csak a legmagasabb szintű jogosultsággal rendelkező userek hajthatják végre.
 • Kijelölt zárolások feloldása  Ezt az eszköztár ikont csoportos zárolás feloldás esetén célszerű alkalmazni. Mielőtt az ikonra klikkel, aktíválja az egyes listasorok elején lévő választó kapcsolók közül azokat, amelyek soraiban olyan tartalmak vannak, amelyek zárolását egyszerre, egy lépésben kívánja feloldani. Egyedi zárolás megszűntetés esetén célszerűbb, ha a "Feloldás" oszlopban soronként is megjelenő, azonos funkciójú ikonokat használja. (Ld.: a "Rendszer/Zárolás/Zárolások feloldása" képernyőt.)

 • Tovább / Tovább a ...  Ezzel az ikonnal akkor találkozik, amikor egy újfelvétel, hírlevél küldés, adatmódosítás, stb., több képernyőn keresztül valósul meg (pl.: új banner, vagy új komponens felvétele). Ha az első képernyő kitöltése után a "Tovább" gombra kattint, az aktuális tartalom elmentődik, a vezérlés pedig átadódik a folyamatban logikailag következő képernyőre, a további adatok felvételéhez és/vagy módosításához.

Egyéb, jellemző ikonok funkciói

 • Publikálás, publikált  Ha valamelyik adminisztrációs felületen egy ilyen ikont lát, az azt jelenti, hogy a vonatkozó elem (menü, komponens, kategória, tartalom, stb.) publikálása engedélyezve van. Ez az ikon a leggyakrabban, listázó képernyők soraiban fordul elő. Publikáltság esetén az ikon színe: "zöld". A publikált elemeket - amennyiben más paraméterek azt kifejezetten nem tiltják - a honlap látogatói is láthatják. A legtöbb felületen, ha erre az ikonra klikkel, akkor az átvált tiltó (nem publikált) módra.

 • Nem publikált (Unpublish)  Ha valamelyik adminisztrációs felületen egy ilyen ikont lát, az azt jelenti, hogy a vonatkozó elem (menü, komponens, kategória, tartalom, stb.) publikálása nincs engedélyezve. Ez az ikon a leggyakrabban, listázó képernyők soraiban fordul elő. A "Nem publikált" állapotban az ikon színe: "piros". A nem publikált elemeket - más egyéb beállításoktól függetlenül - a honlap látogatói semmiképp sem láthatják. A legtöbb felületen, ha erre az ikonra klikkel, akkor az átvált engedélyező (publikált) módra. A publikálás visszavonásakor az AWE nem törli az adott elemet, erre a célra a "Törlés" funkciók használhatók.

 • Szerkesztés  Ez az ikon pl. egy menü-, vagy kategória struktúra aktuális elemének, egy címkének, tartalmi elemnek, stb., a szerkesztésére, illetve módosítására szolgáló adminisztrációs felület aktiválására, megnyitására szolgál. • Le, Fel  Ezek az ikonok csak bizonyos struktúra megjelenítő képernyők soraiban fordulnak elő. Hatásukra a kiválasztott elem (menüpont, címke, kategória, stb.) - szigorúan a saját szintjén maradva - egy pozícióval (sorral) feljebb, vagy lejjebb kerül az adott struktúrában.

 • Húzás szinten belül és Húzás szintváltással  Ezeknek a funkcióknak azonos az ikonjuk. A segítségükkel - a Fel és Le funkciókhoz hasonlóan - az egyes fa struktúrák (menü, címke, kategória, stb.) elemeinek a sorrendjét cserélheti fel. A különbség, hogy ezen funkciók használatával, a stuktúra egyes elemeit és egyben az alattuk lévő komplett ága(ka)t megfogva, egy egyszerű húzással tetszőleges távolságra és/vagy szintre mozgathatja azokat.

 • Új  Pl. egy menü-, vagy kategória struktúra Ön által kiválasztott szintje, vagy eleme alá (amelyiknek a sorában klikkelt az "Új" ikonra) hoz létre egy új elemet, pl. almenü pontot, vagy alkategóriát.

 • Törlés  Ennek az ikonnak az aktiválása, illetve annak következménye azonos az egyes Eszköztárakban is megtalálható "Törlés" funkcióval. Hatására a saját sorában lévő elem (jellemzően: menüpont, vagy kategória) törlődik az adott struktúrából. A törlési funkciók esetében kivétel nélkül, mindig meg kell erősíteni a tranzakciót.

   

( << )

^
Facebook
Instagram
Twitter