Infoartnet - Web Média Marketing

Beágyazott média beszúrása, szerkesztése funkció

Az eszköztár elem funkciója

Ezzel a funkcióval különböző típusú média állományok (filmek, mozgóképek) adatbázisba való feltöltését, az aktuális tartalmi elembe történő beillesztését, valamint a legalapvetőbb megjelenítési paramétereik és egyéb jellemzőik beállítását végezheti el.

Megjegyzés: A beillesztett médiafájlok megjelenése nem csak a beállításoktól, hanem az oldalt futtató böngésző program lehetőségeitől is függ.

Médiafájlok beszúrásának lépései

1. Lépés

Álljon az egérkurzorral abba a pozícióba, ahová a kívánt médiafájlt be szeretné ágyazni.

2. Lépés

Kattintson az aktuális szerkesztő ablak (Bevezető szöveg, vagy Szövegtörzs) feletti Eszköztár, "Beágyazott média beszúrása/szerkesztése" nevű funkció ikonjára.

3. Lépés

Írja vagy másolja be, ha már kitöltött, akkor pedig ellenőrizze vagy írja át a beszúrni vagy frissíteni kívánt médiafájl URL-jét, a "Fájl/URL" mezőbe(n). Ha ilyen információval nem rendelkezik, az adatbázisból való kiválasztással, vagy újfelvétellel is megszerezheti ezeket az adatokat. Ehhez klikkeljen a megnyíló paraméter box, "Tallóz" ikonjára.

4. Lépés

A bal oldali ablakban navigálva keresse meg azt a könyvtárat, amelyik a beszúrni kívánt médiafájlt tartalmazza, vagy ahová az új, még fel nem töltött fájl(oka)t el kívánja helyezni.

5. Lépés

Ha a tartalmi elemben elhelyezni kívánt médiafájl még nem él az adatbázisban, de elérhető az Ön számítógépén, hálózatán, vagy bármilyen fajtájú mobil adathordozóján, akkor előbb vegye fel az adatbázisba a jelen útmutató "Médiakezelő" című fejezetének, "Új fájl(ok) feltöltése" alcíme alatt ismertetett lépések végrehajtásával.

Ha a fájl már él az adatbázisban, akkor a jobb oldali listázó felületen klikkeljen duplán, a beszúrni kívánt médiafájlra. Ennek hatására a mozgókép megjelenik az előnézeti ablakban, az elérési útja pedig beíródik a "Fájl/URL" mezőbe.

6. Lépés

Ez a lépés opcionális. Állítsa be az ablak két beállítási paneljén (Általános, és Haladó fülek) a szükséges, vagy kívánt paramétereket.

 • ÁLTALÁNOS BEÁLLÍTÁSOK FÜL  Típus: A médiafájl típusának beállítására szolgáló mező. Mivel az egyes média típusokhoz más-más informatikai környezet tartozik, ez a beállítás a "Haladó" paraméter fül alatt megjelenő tartalmat alapvetően befolyásolja. A támogatott, így választható média típusok a következők:
  • Flash,
  • Quicktime,
  • Shockwave,
  • Windows Media,
  • Real Media.

  Fájl/URL: A médiafájl elérési útvonala és neve. A fájl, adatbázisból való kiválasztásakor automatikusan beíródik a mezőbe, de itt is begépelhető vagy átírható, illetve vágólapról "CTRL+V"-vel is beilleszthető.

  Tallóz ikon: Az adatbázis média-, és egyéb fájljainak az elérése, az ikonra való klikkeléssel kezdeményezhető.

  Dimenziók: Ha az adatbázisban tárolt médiafájl mérete túlságosan nagy vagy kicsi és nem akarja újraszerkeszteni, majd ismét feltölteni a megfelelő méretben, akkor itt átméretezheti azt az Ön, vagy a megjelenítő program igényeinek, illetve a rendelkezésre álló megjelenítő felület méretének megfelelően. A befoglaló méreteket pixelben kell beírni a mezőkbe. Ha az "Aránytartás" opció aktív, akkor elegendő csak az egyik méretet módosítania.

  Az egy oldalon elhelyezkedő, nagyobb mennyiségű és a fenti módon átméretezett médiafájl, az oldal beolvasási idejét az informatikai környezet függvényében kisebb vagy nagyobb mértékben, de növelni fogja. Ráadásul, a nagyobb fájlok - mivel úgyis át lesznek méretezve, ezért feleslegesen - több tárhelyet is igényelnek. Ezért célszerű, már eleve a rendelkezésre álló megjelenítő felület méretéhez igazított médiafájlokat feltölteni az adatbázisba.

  Előnézet: A korábban adatbázisból kiválasztott média megjelenítése, ellenőrzés céljából. Ha a kép nagyobb, mint a megjelenítő ablak, akkor automatikusan függőleges és/vagy vízszintes gördítősávok jelennek meg a felületen.

  Beszúr/Frissít gomb: A média beillesztése, a tartalmi elem 1. lépésben kijelölt karakter-pozíciójába. Ha nem egy új fájl tartalmi elembe illesztését végzi, hanem egy már beszúrt média paramétereit módosítja, akkor a "Beszúr" felirat helyett "Frissít" jelenik meg a gombon.

  Mégse gomb: A média beszúrás vagy frissítés elvetése, az ablak bezárásával. A jobb felső sarokban lévő "X" gombra klikkelve ugyanezt a hatást érheti el.
 • HALADÓ FÜL

  Az aktivált Haladó felület két adatboxot tartalmaz. A felső, Haladó box valamennyi média típusnál azonos, az alsó box tartalma pedig a média típus függvényében változik. A jelen dokumentumban - a gyakorisága miatt - a Flash típusú média haladó beállításait ismertetjük részletesen. Ha a többi média típus beállításaival kapcsolatban kérdése van, ügyfélszolgálatunk szívesen áll az Ön rendelkezésére.

  • A közös, Haladó adatbox paraméterei   ID:
   Belső azonosító (fejlesztők számára)

   Név: A média megnevezése (nem azonos a fájlnévvel)

   Elrendezés: A média és a környező szöveg egymáshoz viszonyított helyzetének beállítása.
   • Fent: A szöveg a média jobb felső sarkához igazodik.
   • Jobbra: A média az oldal jobb oldalához igazodik, a szöveg pedig balról futja körbe.
   • Lent: A szöveg a média jobb alsó sarkához igazodik.
   • Balra: A média az oldal bal oldalához igazodik, a szöveg pedig jobbról futja körbe.

   Háttér: A média háttérszínének a beállítása (egy érvényes színkód beírása a mezőbe, vagy a mező melletti ikonra klikkelve, választás színpalettákból).

   F-táv: Függőleges távolság. A média és a környező szöveg közötti függőleges irányú védőtávolság megadása, pixelben.

   V-táv: Vízszintes távolság. A média és a környező szöveg közötti vízszintes irányú védőtávolság megadása, pixelben.

   Közösek továbbá, a vezérlő gombok is.

   Beszúr/Frissít gomb: A média beillesztése, a tartalmi elem 1. lépésben kijelölt karakter-pozíciójába. Ha nem egy új fájl tartalmi elembe illesztését végzi, hanem egy már beszúrt média paramétereit módosítja, akkor a "Beszúr" felirat helyett "Frissít" jelenik meg a gombon.

   Mégse gomb: A média beszúrás vagy frissítés elvetése, az ablak bezárásával. A jobb felső sarokban lévő "X" gombra klikkelve ugyanezt a hatást érheti el.

  • A Flash típusú média beállításai   Ez a panelrész, kimondottan a flash alapú állományok beállítására szolgál.

   Minőség:
   Itt a lejátszás minőségét állíthatja be.
   • high: Magas. Ez az opció jó lejátszás minőséget eredményez.
   • low: Alacsony. Ez az opció gyenge lejátszás minőséget eredményez.
   • autolow: Ha szükséges, ez az opció automatikusan állítja alacsonyra a lejátszás minőségét.
   • autohigh: Ha szükséges, ez az opció automatikusan állítja magasra a lejátszás minőségét.
   • best: A legjobb minőség beállítása.

   Nagyítás: Akkor érdekes, ha az animációt nem az eredeti méretében kívánja használni.
   • showall: Mindent mutat. A megadott méretbe helyezi el az animációt, méretarányosan kicsinyítve, vagy nagyítva. Ha nagyobb a keret, akkor az animáció körül a beállított háttérszín látszódni fog.
   • noborder: Nincs keret. Ha az animáció nagyobb, mint a keret, akkor csak egy része fog látszani az animációnak. A megjelenített részt, a program alulról helyezi bele a keretbe.
   • exactfit: Pontos illeszkedés. Az animáció teljesen kitölti a keretet, még akkor is, ha ez torzuláshoz vezet.
   • noscale: Nincs nagyítás. Az animációt az eredeti méretben jeleníti meg.

   WMód: Megjelenési mód.
   • window: A háttérszín az eredeti módon látszik.
   • opaque: Áttetsző. Ebben az esetben a háttérszín egy kicsit halványabb.
   • transparent: Átlátszó. Ebben az esetben az animáció háttérszíne felveszi az oldal hátterét.

   SElrendezés: Kerethez igazítás.
   • Balra: A keret bal széléhez.
   • Fent: A keret felső széléhez.
   • Jobbra: A keret jobb széléhez.
   • Lent: A keret alsó széléhez.
   • Balra-fent: A bal felső sarokhoz.
   • Jobbra-fent: A jobb felső sarokhoz.
   • Balra-lent: A bal alsó sarokhoz
   • Jobbra-lent: A jobb alsó sarokhoz.

   Automatikus lejátszás: A paraméter bekapcsolt állapotában, az oldal betöltésekor, az animáció azonnal elindul.

   Ismétlés:
   Végtelenített lejátszás. A paraméter bekapcsolt állapotában az animáció folyamatos, a lejátszást követően automatikusan újra indul.

   Menü mutatása: Amennyiben van, a menü mutatása.

   A maradék három flash-es opció (SWLiveConnect, Base, Flashvars) leginkább paraméterek átadására szolgál és mivel legfeljebb a fejlesztők használják, Önnek nem lesz rájuk szüksége.

  • A Quicktime típusú média beállításai   Igény esetén ezt a típust is részletesen ismertetjük, ha addig kérdése merül fel, ügyfélszolgálatunk szívesen áll az Ön rendelkezésére.

  • A Shockwave típusú média beállításai   Igény esetén ezt a típust is részletesen ismertetjük, ha addig kérdése merül fel, ügyfélszolgálatunk szívesen áll az Ön rendelkezésére.

  • A Windows Media típusú média beállításai   Igény esetén ezt a típust is részletesen ismertetjük, ha addig kérdése merül fel, ügyfélszolgálatunk szívesen áll az Ön rendelkezésére.

  • A Real Media típusú média beállításai   Igény esetén ezt a típust is részletesen ismertetjük, ha addig kérdése merül fel, ügyfélszolgálatunk szívesen áll az Ön rendelkezésére.

7. Lépés

Ha minden szükséges vagy kívánt paramétert beállított, klikkeljen a "Beszúr" vagy "Frissít" gombra. Ezek hatására, a program beszúrja a megadott médiát, a Tartalmi elem szerkesztő, 1. lépésben kijelölt karakter pozíciójához, a 6. lépésben beállított, vagy - annak hiányában - az alapértelmezett paraméter értékeknek megfelelően.

 • FORRÁS FÜL

  Az aktivált Forrás felület megjeleníti a beágyazott média Html forrását. Ez a lehetőség az Ön segítségére lehet, ha az adott beágyazást inden beállításával együtt szeretné újra felhasználni (pl. egy másik tartalmi elemben), vagy a forráskódot ki szeretné menteni egy más forrásba.  Médiafájlok módosítása

   1. Klikkeljen a Tartalmi elem szerkesztő felületen, a módosítandó médiára.
   2. Klikkeljen a "Beágyazott média beszúrása/szerkesztése" funkció ikonra.
   3. Változtassa meg a beállításokat az igényei szerint, illetve a feladatnak megfelelően az Általános és/vagy a Haladó felületeken.
   4. Ha nem csak paramétereket kell változtatni, akkor az Általános fülön aktiválja a Tallóz ikonnal, a "Médiakezelő" funkciót és abban is hajtsa végre a szükséges módosításokat.
   5. Frissítse az új beállításokat, ezzel automatikusan visszatér a Tartalmi elem szerkesztő felületre.
^
Facebook
Instagram
Twitter