Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Tartalmi elemek készítése, publikálása

Tartalmi elemek

Tartalmi elem kezelő - áttekintés, listázás

ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elemek listázásaA "Tartalom/Tartalmak listája" azaz a Tartalomkezelő komponens felületen táblázatos formában tekintheti át az összes, vagy az Ön által megadott szűrési feltétel(ek)nek (kategória, címke, név, stb.) megfelelő elmentett elemeket, illetve azok kiemelt paramétereit.

A listázó képernyő adatai

Az összes listaelem kijelölése

Ha egyszerre az összes kilistázott és a képernyőn is látható tartalmi elemen kíván központi műveletet végrehajtani, akkor klikkeljen a fejlécben található fekete hátterű, "Összes kiválasztása" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására valamennyi, a listában látható tartalmi elem előtti jelölőnégyzetben is megjelenik egy-egy "pipa" karakter, jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek. Az opció reverzibilis, tehát ha ismét az "Összes kiválasztása" jelölőnégyzetre klikkel, a soronkénti kijelölések visszavonásra kerülnek. A kijelölő funkció természetesen soronként (tartalmi elemenként) is ki-be kapcsolható.

A lista sorainak átrendezése

A fejléc mezők többsége rendelkezik egy-egy adatrendezési opcióval is. A sorbarendezés vagylagos, ami azt jelenti, hogy egyszerre több oszlop rendezettségi beállítását nem leget kombinálni.

 • Ha egy adatoszlop fejléc mezejében a felső (növekvő) rendező gombra klikkel, a listát az adott oszlop mezőadatainak alfabetikusan vagy időrendileg növekvő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

 • Ha egy adatoszlop fejléc mezejében az alsó (csökkenő) rendező gombra klikkel, akkor pedig a listát az adott oszlop mezőadatainak alfabetikusan vagy időrendileg csökkenő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

A listában mindig megjelenő adatok

 • ID: A tartalomnak a programon belüli, belső azonosítója. A rendszer generálja, egyes felületeken az ismerete segíti a felhasználót a munkában, pl.: menüszerkesztéskor ill. a Documentor kezelésekor. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (ID) nyilaira klikkel, a program az azonosító számok alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő alfanumerikus rendezettséget eredményez. Az ID azonosító alapadatnak számít, ezért ez az oszlop nem kapcsolható ki, mindig látszik a listában.
 • Cím: A tartalmi elem címe (megnevezése). Ha a felsorolt bármelyik tartalmi elem címére kattint, megnyílik az adott tartalom legutolsó verziójával feltöltött szerkesztő felület. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Cím) nyilaira klikkel, a program a tartalmi elemek elnevezései alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő alfabetikus rendezettséget eredményez. A Cím (a tartalmi elem megnevezése) alapadatnak számít, ezért ez az oszlop sem kapcsolható ki, mindig látszik a listában.

A listában opcionálisan megjelenő adatok

A Szűrő gomb melletti ikonsor megfelelő elemeinek a használatával, a most következő listában ismertetésre kerülő adatok (oszlopok) listázó képernyőn való megjelenését, az aktuális igényeihez, illetve lehetőségeihez igazíthatja.

Az egyes ikonokra klikkelve ki-be kapcsolhatja a logikailag hozzájuk tartozó adattípusok képernyőn való megjelenését. Egy-egy választást követően az adatoszlopok azonnal megjelennek, illetve eltűnnek a képernyőről.

Ha nem elég egyértelmű az Ön számára, hogy az egyes ikonok milyen adattípusokat jelölnek, mozgassa az egérkurzort egy kérdéses ikon fölé és rögtön megjelenik a funkció buborék súgója.

Az egyes oszlopok ki-be kapcsolása az adatállományt nem érinti, a funkcióval csak a megjelenítést lehet befolyásolni.

A következő ábra az említett ikonok két lehetséges állapotát mutatja.

A felső sorban az ikonok azon állapota látható, amikor a hozzájuk tartozó adatoszlopok megjelenítése be van kapcsolva (alapértelmezett állapot), az alsó sorban pedig a kikapcsolt oszlopok esetén megjelenő ikonok láthatók. Így Ön az ikonsorra tekintve is azonnal látja, hogy mely adattípusok megjelenítése van éppen ki-, vagy bekapcsolva.

Megjegyzés: A rendelkezésre álló, vagy aktuális képernyő felbontás és adattípus választás kérdése, hogy Ön a lehetséges adatok közül mennyit tud egyszerre megjeleníteni. Az összes adat - főleg akkor, ha régi, kis felbontású monitort használ - nem feltétlenül fog áttekinthetően elférni a képernyőjén, ilyenkor jól jöhet ez a funkció.

 • Pub.  Egy konkrét tartalmi elem weboldalon való megjelenésének (publikálásának) a jelölésére, illetve beállítására szolgáló funkció ikon. Akár ezzel, akár a tartalom szerkesztő felület "Publikálás" jelölőnégyzetével beállíthatja, hogy - minden más megjelenítési feltétel egyidejű teljesülése esetén - az adott tartalom a jelenlegi állapotában megjelenhet-e a weboldalon, vagy sem.
  • A Tartalom szerkesztő felületen, a bevezető szöveg ablaka fölötti "Publikálás" jelölőnégyzet aktiválásával (igen), vagy inaktiválásával (nem) szabályozhatja a webes megjelenést.
  • Itt, a Tartalmak listája felületen is kétállású az opció. Ha az ikon zöld színű, akkor a hozzá kapcsolódó tartalom megjelenhet a weben, ha piros színű, akkor nem. Ha az ikonra klikkel, az opció aktuális állapota (értéke) mindig az ellenkezőjére vált.
  Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Pub.) nyilaira klikkel, a program a publikusság alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyílra klikkelve a nem publikus, az alsó nyílra klikkelve pedig a publikus tartalmi elemek lesznek a lista élén (tetején). A Szűrő gomb melletti ikonsor első elemével (Publikusság) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Szerző  A tartalmat létrehozó, vagy lemásoló személy azonosítója (neve). Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Szerző) nyilaira klikkel, a program a szerzők nevei alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő alfabetikus rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor második elemével (Szerző) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Létrehozva  A tartalom létrehozásának időpontja. Dátum és idő, a következő szintaktika szerint: [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP]. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Létrehozva) nyilaira klikkel, a program a létrehozás időpontja alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő időrendi rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor harmadik elemével (Létrehozva) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Kezd  Nem kötelező adat. Ha megadják, akkor azt az időpontot jelenti [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP], amitől kezdődően az adott tartalomnak - amennyiben más beállítás nem tiltja - felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan meg kell jelennie a weboldalon. Ennek a mezőnek a kitöltése esetén az adott tartalom hiába publikált státuszú, a megadott időpontig nem lesz látható a weboldal látogatói számára. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Kezd) nyilaira klikkel, a program a "Publikálás kezdete" időpontok alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő időrendi rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor negyedik elemével (Kezd) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Lejár  Nem kötelező adat. Ha megadják, akkor azt az időpontot jelenti [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP], ameddig (és nem tovább) az adott tartalomnak meg kell jelennie a weboldalon. Ezt az időpontot elérve, majd meghaladva az adott tartalom nem törlődik az adatbázisból, csupán nem lesz látható a weboldal látogatói számára. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Lejár) nyilaira klikkel, a program a "Publikálás vége" időpontok apján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő időrendi rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor ötödik elemével (Lejár) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Jog  Ezek a jelölések azt mutatják, hogy az egyes tartalmakat kik (milyen felhasználói körbe tartozó személyek) láthatják a weboldalon. A zöld ikon akkor jelenik meg a listázóban, ha az adott tartalmi elemet mindenki láthatja. A szürke ikon esetén az adott tartalmi elemet csak a nem belépett felhasználók láthatják, minden más hozzáférési beállítás esetén pedig a sárga ikon jelenik meg a tartalmi elem listázóban. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Jog) nyilaira klikkel, a program a "Hozzáférési beállítások" apján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor hatodik elemével (Jog) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Másol  Az ikonra klikkelve egy másolat jön létre az adott tartalmi elemről. A másolat megtartja az eredeti tartalmi elem címét (egy "_másolat" kiegészítéssel), a kategória-, és címke kapcsolatait, a publikálási-, sablon-, paraméter-, és hozzáférési beállításait, egy mentést követően szerzőként felveszi a másoló nevét, viszont nem örökli meg a nyelvi fordításokat, a korábbi verziókat és az egyéb kapcsolatokat (esemény, lista, galéria, banner, fájl, stb.). A Szűrő gomb melletti ikonsor hetedik elemével (Másol) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Nyelvek  Az ebben az oszlopban megjelenő zászló ikonok azt mutatják, hogy az adott tartalmi elem milyen nyelveken képes megjelenni, vagyis milyen nyelvekre van lefordítva. Ha valamelyik zászlóra klikkel, megnyílik a tartalmi elem megfelelő nyelvi változata. Ilyenkor a tartalom listázó felület is átvált a kiválasztott nyelvre, amiről egy üzenő ablakban tájékoztatja a rendszer. A Szűrő gomb melletti ikonsor nyolcadik elemével (Nyelvek) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Kategóriák  A mezőben annak az egy vagy több kategóriának a neve látható, amely(ek)hez az adott tartalom hozzá lett rendelve. A Szűrő gomb melletti ikonsor kilencedik elemével (Kategóriák) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Címkék  A mezőben annak az egy vagy több címkének a neve látható, amely(ek)hez az adott tartalom hozzá lett rendelve. A Szűrő gomb melletti ikonsor tízedik elemével (Címkék) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.

Szűrési lehetőségek

A "Tartalmak listája" képernyőn alapértelmezésben a weboldalhoz tartozó összes tartalmi elem megjelenik, de a "Tartalmak listája" képernyő cím melletti "SZŰRŐ" gombra klikkelve megnyílik egy szűréskezelő felület, ahol a következők szerint szűkítheti a teljes találati listát:

 • Egy kategória alapján, vagy éppen a kategória nélküli elemekre, és/vagy
 • A címke alapján, vagy éppen a címke nélküli elemekre, és/vagy
 • A tartalmi elemek szöveges részeiben (Bevezető szöveg és Szövegtörzs) előforduló sztring (szöveg részlet) alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek megnevezése, alias neve, vagy azok tetszőleges részlete alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek állapota (aktív, archív, függő, vagy mind) alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek szerzőjének neve, vagy név részlete alapján.

A szűrés célja, hogy a képernyőn célirányosan, csak az éppen aktuális munkához szükséges adatok és információk jelenjenek meg, ezáltal segítve a könnyebb és gyorsabb áttekintést. Ennek lépései a következők:

 1. Az aktuális munkához legcélszerűbb szűrési feltételek kiválasztása, megadása, beállítása.
 2. Az Eszköztár "Szűrés" ikonjára való klikkeléssel - illetve a "RETURN" vagy "ENTER" billentyű lenyomásával -, a már beállított szűrési feltételek aktiválása. 3. A megadott feltételek alapján szűrt lista használata. • Tartalmi elemek szűrése a kategória kapcsolatuk, vagy annak hiánya alapján

  Ennél a szűrési opciónál két különböző felépítésű, de azonos funkciójú kategória választó-, egy kategória nélküli elemeket szűrő-, valamint egy mező ürítő funkció áll az Ön rendelkezésére.

  A "Kategória" mezőben található első ikon, egy Documentorhoz hasonló felületet biztosít a kategória választáshoz.
  A "Kategória" mezőben található második ikon, egy fa struktúrás felületet biztosít a kategória választáshoz.

  A végeredményt tekintve mindegy, hogy melyik fenti kategória választási módot alkalmazza. A kiválasztás mindkét esetben a "pipa" ikonra való klikkeléssel történik és a választást követően, az ablak becsukódik.

  Ha a "Kategória" mezőben található harmadik ikont aktiválja, akkor a tartalmi elem listában csak a kategóriához nem kapcsolt tartalmi elemek jelennek meg.

  Ha a szűrő ablakban van már beállított kategória és Ön ezt a jelölőnégyzetet is aktiválja, akkor logikai ellentmondásba keveredik, ezért a korábban beállított érték ilyenkor értelem szerűen törlődik a mezőből, és ez fordított esetben is igaz.

  A "Kategória" mezőben található negyedik, ú.n. "kuka" ikonnal a Kategória választó mező aktuális tartalmát törölheti.

  A kategória választást követően - ha szükséges - adjon meg további szűrési feltétel(eke)t, majd klikkeljen az Eszköztár "Szűrés" ikonjára, vagy nyomja le a "RETURN" vagy az "ENTER" billentyűt, a beállított szűrési feltételek aktiválásához.

  Ha csak egyetlen szűrési feltételt is aktivál, a szűrési beállítások felület nyitott állapotban marad. A rendszer ezzel jelzi, hogy a megjelenített adatok nem a teljes adatmennyiséget tartalmazzák, hanem csak a szűrési beállítások ablakban látható szűrési feltétel(ek)nek megfelelőket.

  Az Eszköztár "Szűrés" ikonja csak a szűrési feltételeknek megfelelő lista adatokat frissíti, a szűrés kezdeményezésére a "SZŰRŐ" feliratú funkciógomb szolgál.

 • Tartalmi elemek szűrése a Címke kapcsolatuk, vagy annak hiánya alapján

  A tartalmi elemek nem csak kategóriákhoz, hanem címkékhez is rendelhetők, sőt, a címkéhez rendelés portálonként akár kötelezően elő is írható. A címke szerinti szűrés módja és felületei teljesen megegyeznek a kategória alapján történő szűréssel. (Lásd, az előző pont alatt leírtakat.)
 • Tartalmi elemek szűrése, a szöveges tartalmuk alapján

  Ennek a szűrési opciónak a használata esetén egy olyan szövegrészletet (sztringet) kell beírnia a "Szövegben" szűrőmezőbe, amelyről feltételezi vagy tudja, hogy a keresett tartalmi elem(ek) szöveges részeiben - akár a Bevezető szövegben, akár a Szövegtörzsben - előfordul.
 • Tartalmi elemek szűrése a címük (megnevezésük), vagy alias nevük alapján

  Ennek a szűrési opciónak a használata esetén egy olyan szövegrészletet (sztringet) kell beírnia a "Név, alias" szűrőmezőbe, amelyről feltételezi vagy tudja, hogy a keresett tartalmi elem(ek) címében, vagy annak alias nevében (SEF) előfordul.
 • Tartalmi elemek szűrése, az állapotkódjuk alapján

  Az "Állapot" legördülő mező értéklistája a következő állapotkódokat tartalmazza:

  • Mind: Ennek az állapotkódnak a választása esetén, az összes tartalmi elem megjelenik a szűrést követő listában (a publikálási időintervallummal nem rendelkező tartalmi elemek is).
  • Aktív: Csak az aktív, vagyis az aktuálisan megjelenő tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
  • Archív: Csak az archív, vagyis a lejárt publikálási idejű tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
  • Függő: Csak a függő, vagyis a még el nem érkezett publikálási idejű tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
 • Tartalmi elemek szűrése, a szerző alapján

  A "Szerző" szűrő mezőbe akár egyetlen karakter is írható. A szűrést követő listában csak azok a tartalmi elemek jelennek meg, amelyek szerzőinek a nevében bárhol szerepel az ebbe a mezőbe írt (sztring) karaktersorozat.

Kombinált szűrés

 • Tartalmi elem listázás, egyszerre több szűrési feltétel megadásával

 • Az összes szűrési feltétel egyidejű törlése  Ha az Eszköztárban a fenti "Tartalom szűrés ürítése" ikonra kattint, akkor a program törli az összes aktuális szűrési feltételt, bezárja a szűrési paramétereket tartalmazó ablakot, majd - a "Sor/Oldal", illetve a "Lapozó" aktuális beállítása szerint - megkezdi az összes tétel kilistázását a képernyőre.

ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elem létrehozás felületei

ugrás az oldal tetejére

A tartalmi elemek részei

Egy általános tartalmi elem, szerkezetileg két fő részből áll:

 • Bevezető szöveg,
 • Szövegtörzs.

A Bevezető szöveg azért érdekes, mert az itt elhelyezett információk (szöveg, kép, stb.) jelennek meg pl.: a Főoldalon való elhelyezéskor vagy blogos megjelenítési formában. Emiatt érdemes a bevezető részbe egy olyan rövidített tartalmat elhelyezni, ami figyelemfelkeltő és összegzi, előrevetíti az oldal további tartalmát.
Megteheti azt is, hogy egyszerűen az oldal szövegének első néhány bekezdését helyezi ide. Ilyenkor értelem szerűen a szövegtörzsbe, a szöveg további részét (folytatását) kell elhelyezni.

Mindig gondolja át alaposan, hogy mi kerüljön a Bevezető és/vagy a Szövegtörzs részbe. A "Bevezető" rész kitöltése kötelező, de a szövegtörzs kitöltése el is hagyható.

A tartalmi elemek elérése

A tartalmi elemeket több helyről is elérheti:

1. Főmenü/Komponensek/Tartalom/Tartalmak listája

2. Főmenü/Tartalom/Tartalmak listája

A megjelenő listában megjelennek az aktuális szűrési feltétel(ek)nek megfelelő tartalmi elemek. Ha a listában szereplő bármely elem címére kattint, megnyílik a kiválasztott elem szerkesztését lehetővé tévő felület. Ezt a megoldást akkor használjuk, ha egy már előzőleg létrehozott tartalmi elem tartalmát és/vagy beállításait szeretnénk módosítani.

Új tartalmi elem létrehozása

Egy még nem létező, új tartalmi elem felvételét is több módom kezdeményezheti.

1. Amennyiben a tartalmak listázásában van, akkor a Tartalomkezelő komponens eszköztárában látható az „Új tartalom” ikon.

Erre kattintva aktiválhatja a tartalom létrehozása utasítást.

2. Ha még nincs megnyitva a Tartalomkezelő komponens (Tartalmak listája) akkor két lehetősége is van az „Új tartalom” utasítás elérésére.

A, Főmenü/Komponens/Tartalom/Tartalom felvitele

B, Főmenü/Tartalom/Tartalom felvitele

A fenti eléréseken kívül, minden olyan adminisztrátori képernyőn - ahol a tartalmi elemek kilistázódnak - lehetőség van azok megnyitására megnyitásukra és/vagy szerkesztésére.

Szűrési lehetőségek

A "Tartalmak listája" képernyőn alapértelmezésben a weboldalhoz tartozó összes tartalmi elem megjelenik, de a "Tartalmak listája" képernyő cím melletti "SZŰRŐ" gombra klikkelve megnyílik egy szűréskezelő felület, ahol a következők szerint szűkítheti a teljes találati listát:

 • Egy kategória alapján, vagy éppen a kategória nélküli elemekre, és/vagy
 • A címke alapján, vagy éppen a címke nélküli elemekre, és/vagy
 • A tartalmi elemek szöveges részeiben (Bevezető szöveg és Szövegtörzs) előforduló sztring (szöveg részlet) alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek megnevezése, alias neve, vagy azok tetszőleges részlete alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek állapota (aktív, archív, függő, vagy mind) alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek szerzőjének neve, vagy név részlete alapján.

A szűrés célja, hogy a képernyőn célirányosan, csak az éppen aktuális munkához szükséges adatok és információk jelenjenek meg, ezáltal segítve a könnyebb és gyorsabb áttekintést. Ennek lépései a következők:

 1. Az aktuális munkához legcélszerűbb szűrési feltételek kiválasztása, megadása, beállítása.
 2. Az Eszköztár "Szűrés" ikonjára való klikkeléssel - illetve a "RETURN" vagy "ENTER" billentyű lenyomásával -, a már beállított szűrési feltételek aktiválása. 3. A megadott feltételek alapján szűrt lista használata.

Ha csak egyetlen szűrési feltételt is aktivál, a szűrési beállítások felület nyitott állapotban marad. A rendszer ezzel jelzi, hogy a megjelenített adatok nem a teljes adatmennyiséget tartalmazzák, hanem csak a szűrési beállítások ablakban látható szűrési feltétel(ek)nek megfelelőket.

Az Eszköztár "Szűrés" ikonja csak a szűrési feltételeknek megfelelő lista adatokat frissíti, a szűrés kezdeményezésére a "SZŰRŐ" feliratú funkciógomb szolgál.

 • Tartalmi elemek szűrése a kategória kapcsolatuk, vagy annak hiánya alapján

  Ennél a szűrési opciónál két különböző felépítésű, de azonos funkciójú kategória választó-, egy kategória nélküli elemeket szűrő-, valamint egy mező ürítő funkció áll az Ön rendelkezésére.

  • A "Kategória" mezőben található első ikon, egy Documentorhoz hasonló felületet biztosít a kategória választáshoz.
  • A "Kategória" mezőben található második ikon, egy fa struktúrás felületet biztosít a kategória választáshoz.   A végeredményt tekintve mindegy, hogy melyik fenti kategória választási módot alkalmazza. A kiválasztás mindkét esetben a "pipa" ikonra való klikkeléssel történik és a választást követően, az ablak becsukódik.

  • Ha a "Kategória" mezőben található harmadik ikont aktiválja, akkor a tartalmi elem listában csak a kategóriához nem kapcsolt tartalmi elemek jelennek meg.   Ha a szűrő ablakban van már beállított kategória és Ön ezt a jelölőnégyzetet is aktiválja, akkor logikai ellentmondásba keveredik, ezért a korábban beállított érték ilyenkor értelem szerűen törlődik a mezőből, és ez fordított esetben is igaz.

  • A "Kategória" mezőben található negyedik, ú.n. "kuka" ikonnal a Kategória választó mező aktuális tartalmát törölheti.   A kategória választást követően - ha szükséges - adjon meg további szűrési feltétel(eke)t, majd klikkeljen az Eszköztár"Szűrés" ikonjára, vagy nyomja le a "RETURN" vagy az "ENTER" billentyűt, a beállított szűrési feltételek aktiválásához.
 • Tartalmi elemek szűrése a Címke kapcsolatuk, vagy annak hiánya alapján

  A tartalmi elemek nem csak kategóriákhoz, hanem címkékhez is rendelhetők, sőt, a címkéhez rendelés portálonként akár kötelezően elő is írható. A címke szerinti szűrés módja és felületei teljesen megegyeznek a kategória alapján történő szűréssel. (Lásd, az előző pont alatt leírtakat.)
 • Tartalmi elemek szűrése, a szöveges tartalmuk alapján

  Ennek a szűrési opciónak a használata esetén egy olyan szövegrészletet (sztringet) kell beírnia a "Szövegben" szűrőmezőbe, amelyről feltételezi vagy tudja, hogy a keresett tartalmi elem(ek) szöveges részeiben - akár a Bevezető szövegben, akár a Szövegtörzsben - előfordul.
 • Tartalmi elemek szűrése a címük (megnevezésük), vagy alias nevük alapján

  Ennek a szűrési opciónak a használata esetén egy olyan szövegrészletet (sztringet) kell beírnia a "Név, alias" szűrőmezőbe, amelyről feltételezi vagy tudja, hogy a keresett tartalmi elem(ek) címében, vagy annak alias nevében (SEF) előfordul.
 • Tartalmi elemek szűrése, az állapotkódjuk alapján

  Az "Állapot" legördülő mező értéklistája a következő állapotkódokat tartalmazza:

  • Mind: Ennek az állapotkódnak a választása esetén, az összes tartalmi elem megjelenik a szűrést követő listában (a publikálási időintervallummal nem rendelkező tartalmi elemek is).
  • Aktív: Csak az aktív, vagyis az aktuálisan megjelenő tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
  • Archív: Csak az archív, vagyis a lejárt publikálási idejű tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
  • Függő: Csak a függő, vagyis a még el nem érkezett publikálási idejű tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
 • Tartalmi elemek szűrése, a szerző alapján

  A "Szerző" szűrő mezőbe akár egyetlen karakter is írható. A szűrést követő listában csak azok a tartalmi elemek jelennek meg, amelyek szerzőinek a nevében bárhol szerepel az ebbe a mezőbe írt (sztring) karaktersorozat.

Az összes szűrési feltétel egyidejű törléseHa az Eszköztárban a fenti "Tartalom szűrés ürítése" ikonra kattint, akkor a program törli az összes aktuális szűrési feltételt, bezárja a szűrési paramétereket tartalmazó ablakot, majd - a "Sor/Oldal", illetve a "Lapozó" aktuális beállítása szerint - megkezdi az összes tétel kilistázását a képernyőre.

Tartalmi elem listázás, egyszerre több szűrési feltétel megadásával:

Tartalmi elem listázás, az összes szűrési feltétel egyidejű törlésével:

Adatrendezési  lehetőségek

 • ID (belső azonosító) szerint
 • Cím (a tartalmi elem neve) szerint
 • Publikusság szerint
 • Szerző szerint
 • A létrehozás időpontja szerint
 • A weboldali megjelenés kezdő időpontja szerint
 • A weboldali megjelenés lejárati időpontja szerint
 • Jogosultság szerint

A lista fejlécében, az előbb felsorolt mezők bal szélén fel-, és lefelé mutató nyomógombok láthatók.

Az ilyen funkciógombokkal rendelkező mezők adatai csökkenő, vagy növekvő sorrendbe rendezhetők, amivel a képernyő tartalma is szabályozható. Ha az egérkurzort a nyomógombok fölé húzza, a buboréksúgó a "növekvő", illetve a "csökkenő" felirattal jelzi az adott nyomógomb hatására létrejövő rendezési irányt. A nyomógombok hatása nem kombinálható, a rendszer egyidejűleg csak egyetlen mező szerint képes rendezni az adatokat.

Zárolás kezelés, naplózás

Egy-egy tartalmi elemet, egyszerre (egy időben) csakis egy adminisztrátor szerkeszthet, különben nagy keveredés lenne a tartalmat illetően. Ezért, ha valaki már szerkesztési céllal megnyitott egy tartalmat, amíg ki nem lép belőle, vagy pl. időtúllépés miatt a rendszer ki nem lépteti, addig minden más felhasználó a következő figyelmeztető képernyőt kapja, amikor ugyanazt a tartalmi elemet próbálja szerkeszteni.

A valamilyen okból zárolt elemeket a következő módokon tekintheti meg, amennyiben ehhez rendelkezik jogosultsággal

1. Adminisztrátori kezdőfelület/Zárolások menüpont

2. Főmenü/Rendszer/Zárolás/Zárolások listája

Amennyiben valamely megoldással megnyitjuk a zárolt elemek listáját a következő képernyővel találkozhatunk. A példánkban, a 67-es ID számú, magyar nyelvű tartalmi elemet és annak 1 kapcsolódó kategóriáját, a "hernyak" felhasználó nevű user zárolja.

Megjegyzés: Ennek a képernyőnek a tartalma felhasználói jogosultságok függvénye, ezért nem biztos, hogy Ön az összes vonatkozó funkciót látni fogja.

Azt az eseményt, amikor egy tartalmi elem szerkesztési ideje alatt a többi felhasználó számára automatikusan megnyithatatlanná válik az adott elem, "zárolás"-nak nevezzük. Az előbbi képernyő, ezen zárolás(ok) jogosultság függő kezelésére szolgál.

Két fogalom, amivel még meg kell ismerkednie, a "Munkamenet" és a "Zárolási idő". Mindkettő, egy magasabb szintű rendszeradminisztrátor által beállított időtartam (alapértelmezésben mindegyik 15 perc), ami a rendszer és az Ön védelmét hivatott elősegíteni. Ha Ön a munkamenet 15 perce alatt nem hajt végre tranzakciót (pl. otthagyja a gépet a megnyitott tartalommal, a saját adminisztrátori bejelentkezésével, stb.), akkor a rendszer a munkamenet letelte után automatikusan kilépteti Önt a programból, és feloldja a szerkesztés időtartama alatt fennálló zárolást.

Természetesen, ha Ön folyamatosan dolgozik a rendszerben, akkor a munkamenet és a zárolási időtartam minden kitüntetett tranzakciónál (pl. Alkalmaz, Mentés, stb.) automatikusan újraindul. Fontos, hogy egy átlagos billentyű lenyomás nem frissíti a munkamenetet, vagyis, ha egy nagyon hosszú szöveget gépel a tartalmi elembe, közben könnyen letelhet a két említett időtartam. Emiatt, ilyen munkáknál célszerű az Alkalmaz funkciót kevesebb, mint 15 percenként közbeiktatnia.

Ha időtúllépés miatt kilépteti Önt a rendszer, akkor újra be kell jelentkeznie, és közben sajnos elveszik minden korábban nem mentett produktuma. A tartalmi elem természetesen nem, csak a legutolsó mentést követően végrehajtott változtatások.

Egy tartalmi elem Ön általi zárolása, a zárolási időtartam lejártáig akkor is aktív, ha Ön nem a "Mentés" vagy a "Mégse" funkcióval lép ki a tartalmi elemből, hanem pl. a böngésző program "Vissza" gombjával.

Amíg az Ön - bármilyen ok miatti - zárolása fennáll, addig Ön minden további nélkül megnyithatja a saját maga által zárolt tartalmi eleme(ke)t és folytathatja velük a munkát.

Amikor egy tartalmi elem esetében a Munkamenet vagy a Zárolási időtartam lejár, attól kezdve az adott tartalom minden aktív (belépett) adminisztrátor számára elérhetővé válik.

A más adminisztrátorok által megnyitott tartalmi elemek viszont az Ön számára nem elérhetők egészen addig, amíg az adott adminok általi zárolások bármely okból meg nem szűnnek.

A fenti példa képernyőnkön a következő tranzakció indítható:

 • Lockok: Megfelelő jogosultság esetén Ön áttekintheti a teljes zárolási táblát és - a rendszer nyújtotta lehetőségek keretein belül - belátása szerint cselekedhet, pl. egyesével vagy tömegesen feloldhat zárolásokat. A listázó képernyő Szűrő funkciójának a használatával lehetősége van táblanév és/vagy felhasználó azonosító szerint szűrni a megjelenítendő tartalmakat, illetve a fejlécben szinte mindegyik oszlop alapján rendezheti az adatállományt.

  Szűrés képernyője  A zárolás feloldásának módjai:
  A zárolásokat feloldhatja egyesével az adott elemek jobb oldalán található "zárt lakat jel"  -re kattintva.
  Ilyenkor a jel "nyitottra vált"  és az zárolást feloldottuk.  Ugyanezt megtehetjük több elem együttes kijelölésével és a panel jobb felső sarkában lévő Zárolás feloldás  gombra kattintással  A feloldáshoz érdemes megadni, hogy miért történt a zárolás megszüntetése, így a rendszernaplóból az esemény könnyebben visszakereshető.  Amennyiben van jogosultságunk a feloldásra ezt az üzenetet kapjuk: • Naplózás azaz a Logok: A rendszer gyakorlatilag mindent automatikusan naplóz. Megfelelő jogosultság esetén Ön megtekintheti a naplóbejegyzéseket, így nyomozhat egyes vitás kérdések megítéléséhez, pl.: ki, mikor, melyik tartalmi elemmel kapcsolatban, milyen tranzakció(ka)t, milyen módon/körülmények között hajtott végre, illetve valóban végrehajtotta-e, amit állít, stb.

  A naplóbejegyzéseket itt érheti el: Főmenü/Rendszer/Zárolás/Napló  Mivel a folyamatos naplózás miatt rengeteg bejegyzés keletkezik, felhívom a figyelmét a lapozás és a szűrés funkciókra. A listázó képernyő tartalmát - a szűrő funkció alkalmazásával - táblanév és/vagy felhasználó azonosító és/vagy felhasználó név szerint szűrheti, a megjelenített adatokat pedig a fejlécben, szinte mindegyik oszlop alapján rendezheti.

Üzenetek

Ha valamelyik tranzakcióhoz Önnek nincs jogosultsága, akkor a következő feltűnő üzenetet kapja, ami csak akkor tűnik el a képernyőjéről, ha ráklikkel.

A  nagyobb hibák és hasonló tiltó üzenetek háttérszíne mindig a piros, a tájékoztató és figyelem felhívó üzeneteké a sárga, a visszaigazoló, nyugtázó üzeneteké - amikor pl. egy tranzakció rendben fejeződik be - pedig a zöld. A sárga üzenetek 1-2 másodpercig hasonló méretűek, mint a piros, de maguktól áttűnnek az üzenő sorba, míg a zöld üzenetek eleve csak ott jelennek meg.

A tartalomszerkesztő felület

Az előzőekben ismertetett módszerek valamelyikével (ld. lap teteje) lépjen be a tartalomszerkesztő felületre. Nyisson meg egy már létező tartalmi elemet.

AWE tartalomszerkesztő felülete

Ismerkedjen meg alaposan ezzel a felülettel, hiszen a munkájának a jelentős részét ezen fogja végezni.

A képernyő jobb oldalán lévő nyitható boxokban a tartalmi elem

 • Kategóriáit,
 • Címkéit,
 • Tag-jeit,
 • Publikálási beállításait,
 • Sablonját,
 • Statisztikáit,
 • Paramétereit,
 • Hozzáférési beállításait,
 • Meta információit,
 • Hozzárendelt linkjét,
 • Verzióit,
 • Kapcsolatait

lehet kezelni, megtekinteni és/vagy beállítani. Ezeknek a boxoknak a kezelését a "Tartalmi elem paraméterei" fejezetben találja meg.

A képernyő bal oldala felülről lefelé haladva, hármas tagoltságú. A felső részben, az azonosító adatokon kívül a tartalom aktuális nyelve és Publikáltsága jelenik meg, az alatt a Bevezető szöveg-, majd a Szövegtörzs szerkesztő felülete helyezkedik el. A két szerkesztő ablak fölött vannak azok az eszközök (funkciók), amelyek segítségével a publikációk legnagyobb része létrehozható.

Fontos: Bár egyes eszköztár ikonok nagyon hasonlítanak az átlagos szövegszerkesztők ikonjaira, ez a felület azért mégsem egy hagyományos szövegszerkesztő, ezért néhány lépést nem tehet meg rutinból.

Eszköztár ikonok és funkcióik

 • Vissza  Ennek a funkciónak a hatására a rendszer, az utolsó mentett állapot megtartásával bezárja a szerkesztő ablakot és behozza a "Tartalom/Tartalmak listája" felületet függetlenül attól, hogy onnan, vagy a "Komponens/Tartalom/Tartalom felvitele" menüből indította-e a felvételező tranzakciót.

  F
  ontos: a böngésző "Vissza" gombja helyett mindig ezt a gombot használja!
 • Mentés  Ha ezt a funkciót használja, akkor a rendszer elmenti a szerkesztés alatt álló weboldalt, majd bezárja a szerkesztő ablakot és behozza a "Tartalom/Tartalmak listája" felületet függetlenül attól, hogy onnan, vagy a "Komponens/Tartalom/Tartalom felvitele" menüből indította-e a felvételező tranzakciót.
  Ha az oldal "Publikálva" paramétere aktív, az így elmentett tartalom a weben is azonnal megjelenik.
 • Alkalmaz  Ez a funkció csupán abban tér el az előbb ismertetett "Mentés" funkciótól, hogy a mentést követően a rendszer nem zárja be a szerkesztő képernyőt, a munka azonnal folytatható. Ez a funkció egy felhasználó által kezdeményezett ideiglenes/biztonsági mentésnek felel meg.

  Fontos: A rendszer biztonsági okokból, egy rendszergazda által beállítható időintervallum letelte után kilépteti az inaktív usereket. Az aktivitás, vagy inaktivitás kritériuma, hogy bizonyos tranzakciók az adott időintervallumon belül futottak-e, vagy sem, a szövegszerkesztés pedig nem tartozik közéjük. Ezért érdemes a beállított időintervallum letelte előtt az "Alkalmaz" funkcióval menteni a tartalmat, valamint újraindítani a biztonsági ciklust.
 • Alaphelyzet visszaállítása  Ez a funkció - amíg az "Alkalmaz"-t vagy a "Mentés"-t nem használja - visszaállítja a tartalmi elemnek a megnyitáskori tartalmi és grafikai állapotát. Ha a megnyitását követően bármelyik módszerrel menti a tartalmi elemet, attól kezdve ez a funkció, már csak a mindenkori utolsó mentési állapotot állítja vissza.
 • Segítség a kitöltéshez  Ez a funkció minden egyes mezőhöz megjelenít egy kitöltést segítő szövegeket. A Help funkció ugyanezen gomb ismételt használatával ki-be kapcsolható.

Tartalmi elem szerkesztőablak - részletek megadása

Tartalom címe: A tartalmi elem neve. Kötelező megadni, hiszen ezt fogja látni a "Tartalomkezelő komponens"-ben ("Tartalom/Tartalmak listája"), a weboldal első sorában és minden olyan környezetben, ahol a tartalmak megjelennek. Ha nem adja meg címet, a mentéskor hibaüzenetet kap, viszont akár üresen is elmentheti az oldalt az Ön által megadott címmel és részletekkel, illetve a szerkesztőprogram alapbeállításaival.
Egy elmentett tartalmi elemet, a "Tartalmi elemek" listázójában bármikor megtalálhat, egyes jellemzőit a kezelő ablakban leolvashatja, a címére klikkeléssel behívhatja és tovább szerkesztheti, vagy ha időközben feleslegessé vált - a sor eleji jelölőnégyzet aktiválását követően -, az eszköztár törlő funkciójával megszüntetheti.

Cím alias: Egy hosszabb, vagy jellemzőbb - nem kötelező - név, amit megadhat az oldalnak.

Tartalom nyelve: A mezőben az aktuális (megnyitott/szerkesztés alatt álló) tartalmi elem nyelve látható. A mező nem szerkeszthető, csupán tájékoztatásra, kijelzésre szolgál.

Publikálás: A tartalom a mentést követően azonnal megjelenjen-e a weben ("igen" érték), vagy még ne ("nem" érték).

Emlékeztetőül: Az egyes adatokat nem itt és most kell ad-hoc jelleggel kitalálni, hiszen a korábbi fejezetekben már megegyeztünk, hogy a létrehozandó web tartalmat már jóval a konkrét feltöltés/létrehozás előtt rendszereznie kell, most csak a korábban már kialakított logikai-, munka-, menü-, és ütemterv szerint halad és a főbb elnevezéseket is a korábbi vázlataiból veszi.

Szövegbeviteli lehetőségek

Begépelés

Szövegbevitelre az egyik - és legkézenfekvőbb - megoldás, a begépelés.
Ha ilyen módon készíti el az oldal tartalmi részét, akkor két dologra hívnám fel a figyelmét:

1. A rendszer-üzemeltető rendszergazda beállíthat egy ésszerű időtartamot, amit ha a programon belüli billentyű leütés nélkül túllép - pl.: más programkörnyezetben is dolgozik, étkezik, vagy egyéb feladat miatt tartósan otthagyja a képernyőt az adminisztrátori bejelentkezéssel -, akkor a rendszer biztonsági megfontolásból kilépteti. Részben emiatt, részben pedig akkor, ha egyszerre nagyobb terjedelmű szöveget gépel be, időnként mentse el a bevitt tartalmat.

2. Gépelés esetén fontos különbséget tenni a bekezdéstörés [ENTER] és a sortörés [SHIFT+ENTER] között. A szövegszerkesztőkkel ellentétben, ha itt bekezdéstörést hajt végre, azzal automatikusan egy sorkihagyást is beiktat. Így, ha minden gondolat végén Entert üt, akkor az meglehetősen szellős szövegképet fog eredményezni.

Egy már létező szöveg bemásolása, a Windows Jegyzettömbjének a közbeiktatásával

Sokkal közkedveltebb és gyorsabb megoldás, egy már létező elektronikus szöveg bemásolása, valamilyen szöveges állományból.

Megjegyzés: Szerencsés lenne formai paraméterektől mentes, ú.n. nyers szöveggel dolgozni, ugyanis a webszerkesztő program nincs barátságban a szövegszerkesztők - mint pl.: a Microsoft WORD - előre kódolt formai paramétereivel.

Ha egy már létező elektronikus szöveget szeretne bemásolni a webszerkesztőbe, azt a következő lépésekben teheti meg:

1. Lépés:
Helyezze a kívánt szöveget a vágólapra - az eredeti helyén -, a (Kijelölés utána CTRL+C) billentyű-kombináció használatával.

2. Lépés: Nyissa meg a WINDOWS, "Jegyzettömb" nevű programját és illessze be az előbbi szöveget a vágólapról, a (CTRL+V) billentyű-kombináció használatával. Ennél a beillesztésnél a szöveg elveszíti az eredeti formázásait.

3. Lépés: A Jegyzettömbben jelölje ki újra és helyezze ismét vágólapra a már formázatlan szöveget az 1. lépésben ismertetett módon, majd illessze be, de most már a webszerkesztő megfelelő ablakába.

Megjegyzés: Ez a megoldás némi formázási utómunkát igényel és a sok kattintgatás, illetve a külső program közbeiktatása miatt nem is a legpraktikusabb módszer, de fogadja el egy működő alternatívaként.

Elektronikus szöveg átkonvertálása a webszerkesztőbe, Eszköztár elemek segítségével

Ez sokkal hatékonyabb és felhasználó barátabb módszer, mint az előző - "jegyzettömbös" - megoldás, mivel nincs szükség külső program használatára, s így kevesebb gombnyomással valósítható meg. Ennél a módszernél különbséget kell tenni a "Microsoft Word"-ben és az "Egyéb elektronikus környezetekben" készült bázisszövegek (értsd: más elektronikus forrásból beemelendő, eredeti szövegek) között. A bázisszövegek beemeléséhez használja a következő két linknél leírt lépéssorok közül, az adott helyzetnek megfelelő megoldást:

1. Megoldás: Ezt a megoldást akkor kell alkalmazni, ha a bemásolandó elektronikus szöveg nem Microsoft Word formátumú.

A leírást lásd: a "Tartalom beszúrása formázatlan szövegként (nem Word-ből)"  fejezet alatt.

2. Megoldás: Ezt a megoldást akkor kell alkalmazni, ha a bemásolandó elektronikus szöveg Microsoft Word formátumú.

A leírást lásd: a "Tartalom beszúrása Word-ből"  fejezet alatt.

ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elem paraméterei

ugrás az oldal tetejére

A jelen fejezetben, a tartalmi elemek szerkesztő felületének jobb oldalán található paramétereket, illetve azok kezelését ismertetjük.

Amennyiben Ön az "Új tartalom" funkcióval, "üres képernyőről" kezd felvenni egy tartalmi elemet és még nem mentette el egyszer sem, akkor egy szűkebb paraméter listát lát a képernyő jobb oldalán. Amint az első mentést végrehajtja, a paraméter lista kibővül.

Első mentés előtti paraméterlista Már mentett tartalmi elem paraméterlistája

A felületre jellemző, hogy a program automatikusan megjegyzi, hogy az adott felhasználó mely paraméter ablak(ok)ban lévő adatokkal dolgozik. Így, ha az adminisztrátor - pl. egy mentést követően - elhagyja a tartalmi elem szerkesztő felületet, majd később ismét visszatér oda, akkor ugyanazok a paraméter ablakok lesznek kinyitva, illetve bezárva, mint korábban.

Az egyes paraméter ablakok (boxok) nyitása és bezárása egyaránt a paraméter megnevezésére, vagy annak hátterére való kattintással történik.

Tartalom kategóriái

A funkció célja és lehetőségei

A "Tartalom kategóriái" paraméter ablakban, az épp szerkesztés alatt álló tartalmi elemmel kapcsolatban, a következő funkciókat hajthatja végre:

 • A fenti ábrán nyíllal jelölt, első két funkció ikon valamelyikének a használatával hozzákapcsolhatja a tartalmi elemet, egy már létező kategóriához.
 • A harmadik funkció ikon segítségével, egy lépésben kitörölheti az aktuális tartalmi elem korábban már létrehozott, valamennyi kategória kapcsolatát, míg a listasorok elején lévő "kuka" ikonokkal, csak az adott sorban kijelzett kategória kapcsolatot szüntetheti meg.
 • A funkció ikonok alatti - vízszintes vonallal elhatárolt - listában megtekintheti, hogy az adott tartalmi elem jelenleg mely kategóriákhoz van hozzákapcsolva.

A felület kezelése

 • Az aktuális tartalmi elem kategóriához rendelése, az első ikon használatával
  Ha az első, "Mappa" ikonra klikkel, a képernyője elszürkül és a következő kategória választó felület nyílik meg egy feljövő ablakban:  A kategória választó felületen azonos módon lehet navigálni, mint a Documentorban. Lásd: a jelen használati útmutató, "Documentor" című fejezetét.

  Megjegyzés:
  Az említett Documentor nevű komponensnek is az a feladata, hogy a már meglévő kategóriák és tartalmi elemek között kapcsolatot hozzon létre, de a Documentort elsősorban sok fejezetből és még több tartalmi elemből álló, komplett dokumentációk hatékony és kényelmes összeállítására terveztük, amelyeket utána PDF formátumú fájlba generálhat, vagy oldaltérkép-szerűen megjeleníthet egy weboldalon. Az ilyen dokumentációkban a kategóriák alkotják a tartalom vázát, mivel az egyes főbb fejezeteket személyesítik meg.

  E kis kitérő után, röviden ismertetjük a kategória választó felület működését:

  • Amennyiben mégsem akarja az aktuális tartalmat kategóriá(k)hoz rendelni, az előbb megnyitott ablakot, az INFOARTNET logó melletti záró    ikonnal csukhatja be.
  • Ha ismét az előző ábrára tekint, jelen példánkban az aktuális kategória, a "Gyökér kategória"-ban lévő "Terméktámogatás" (lásd: a kép fejlécében, az elérési utat).
  • A "Terméktámogatás" kategória három alkategóriát tartalmaz, a sárga mappa ikonokkal jelölt "Dokumentációk", "Dokumentumok" és "Szolgáltatások" kategóriákat.
  • Ha a kategória lista valamelyik elemére klikkel - jelen példánkban a Dokumentumokra -, akkor a választott kategóriának a neve felkerül az elérési útba és a lista, attól kezdve az ő közvetlen alkategóriáit mutatja.

  • Ezzel a nyitogatós módszerrel juthat el ahhoz az alkategóriához, amihez a dokumentációt hozzá kívánja rendelni. Fontos, hogy a keresett kategóriát már nem kell megnyitnia, csupán a listában kell megjelennie.
  • Ha mégis megnyitotta, az előző ábrán nyíllal jelölt elérési út elemeire klikkelve, közvetlenül visszaléphet az előző, vagy bármelyik - az elérési útban szereplő - kategória ágba.
  • Az aktuális tartalmi elem kategóriá(k)hoz rendelése, a lista soraiban látható "Plusz" és "Pipa" ikonokkal történik. Ha a (+) funkciót választja, akkor újabb és újabb kategóriákhoz rendelheti a tartalmi elemet, míg a pipával jelölt funkció, az összerendelést követően bezárja az ablakot és a vezérlés visszatér a "Tartalmi elem szerkesztő" felületre.
  • Egy tartalmi elem, tetszőleges számú kategóriához rendelhető.
 • Az aktuális tartalmi elem kategóriához rendelése, a második ikon használatával

  Kategória ikon


  A különbség az előző kategória választáshoz képest csupán annyi, hogy itt egy ú.n. fa struktúrás kategória választó felület áll az Ön rendelkezésére. Az Ön döntése, hogy melyik felületet alkalmazza, a végeredményben nem lesz különbség.  A navigáció ezen a felületen is hasonló. Ha egy-egy kategória névre klikkel, megnyílik a közvetlenül az alá a kategória alá tartozó szint, míg ha egy felsőbb szintű kategóriára klikkel, bezáródik az alatta már megnyitott struktúra és csak az új választás közvetlen tartalma lesz látható a fában.  Az aktuális tartalmi elemhez rendelendő kategória kiválasztása itt is a "Plusz" és a "Pipa" ikonokkal történik, és a viselkedésük is azonos, az előző pontban leírtakkal. Az egyetlen eltérés, hogy a két hozzárendelő ikon, itt mindig csak abban a sorban látható, aholva Ön az egérkurzort mozgatja.

  Az ablakot itt is a "pipás" választással, vagy a jobb felső sarokban látható    -re klikkelve zárhatja be.
 • Az aktuális tartalmi elem kategória kapcsolatainak törlése

  A harmadik funkció ikon segítségével, egy lépésben kitörölheti az aktuális tartalmi elem korábban már létrehozott, valamennyi kategória kapcsolatát, míg a listasorok elején lévő "kuka" ikonokkal, csak az adott sorban kijelzett kategória kapcsolatot szüntetheti meg.

  Fontos, hogy ezek a kapcsolat törlések nem kérnek megerősítést, viszont ilyenkor semmi más nem törlődik, mint az aktuális tartalomi elem és a választott kategória/kategóriák között fennálló logikai kapcsolat.

Tartalom címkéi

A funkció célja és lehetőségei

A címkézési lehetőség a rendszerben, egy másfajta (más szempontok alapján, más célzattal létrehozott) kategorizálásnak, tartalmi elem csoportosításnak felel meg.

A címkézési lehetőség opcionális, vagyis megfelelő felsőszintű, döntéshozatali jog esetén opcionálisan ki lehet kapcsol(tat)ni, vagy akár kötelezővé is lehet tenni, valamennyi felhasználó számára. Kötelező címkézés esetén az új tartalmi elemek elmenthetők ugyan, de nem publikálhatók mindaddig, amíg legalább egy címkéhez nincsenek rendelve.

A címkézéssel a multisite-os rendszerekben, ahol egy intézményen belül több önálló honlap is üzemel, könnyen kezelhetővé válnak pl. csak az egyedi honlapokon, csak a központi portálon, vagy a mindenütt megjelenítendő tartalmak, és ez a csoportosítás nem érinti, pl. a szakmai szempontok alapján felállított, és az intézménynek csak az adott szervezeti egységére jellemző, tartalom kategorizálási rendszerét.

A felület kezelése

Az aktuális tartalmi elem címké(k)hez rendelésének, illetve a címkekapcsolat(ok) megszüntetésének a felületei, a logikája, a grafikai kinézete és a kezelése is teljesen azonos az előző, "Tartalom kategóriái" alfejezetben ismertetett megoldásokkal.

Tag-ek

AWE tartalom tag-ek

A funkció célja és lehetőségei:

A jelen fejezethez/alfejezethez tartozó tartalmi elem(ek) jelenleg fejlesztés/kidolgozás alatt áll(nak).

Célunk, hogy a 3.x-es programverzió fejlesztésével párhuzamosan, vagy legalábbis minimális csúszással elkészítsük az átadás közeli komponensekhez kapcsolódó felhasználói segédleteket, ezért kérjük, kicsit később térjen vissza ide, vagy sűrgős probléma esetén hívja ügyfélszolgálatunkat, az alábbi elérhetőségeken.

 

Tartalom fordításai

AWE tartalom fordításai - új AWE tartalom fordításai - szerkesztés

A funkció célja és lehetőségei

A "Tartalom fordításai" paraméter ablakban, az épp szerkesztés alatt álló tartalmi elemmel kapcsolatban, a következő funkciókat hajthatja végre:

 • A tartalmi elem nyelvi fordításainak gyors szemrevételezése.
 • Egy már létező fordítás megnyitása, a nyelvi környezetnek az adott nyelvre történő egyidejű átállításával.
 • Egy még nem létező fordítás kezdeményezése, a nyelvi környezetnek az adott nyelvre történő egyidejű átállításával.

A felület kezelése

Ebben a paraméter ablakban az aktuálisan megnyitott tartalmi elem esetleges nyelvi fordításai láthatók. Az ablakban a weboldal összes beállított nyelve megjelenik, mellettük egy-egy ikonnal.

Az egyes nyelvek melletti ikonok mutatják, hogy a megnyitott tartalmi elemnek van-e az adott nyelven fordítása az adatbázisban. Az "Írólap" ikon az adott nyelven a fordítás létezését mutatja.

A fenti ábrán látható, hogy az adott ablakban nem csak a nyelv, a nyelvterület is kijelzésre kerül (English/GB, English/US, stb.).

  • Az aktuális tartalmi elem, egy nyelvi fordításának megnyitása

   Ha egy adott nyelv melletti "Írólap" ikonra klikkel, akkor attól függetlenül, hogy a választás előtt az aktuális tartalmi elemet, illetve annak módosítását elmentette-e, a következő rendszer üzenet jelenik meg a képernyőjén:

   • Ha előtte mentett, akkor: "Figyelem, a szerkesztés nyelve megváltozott!".

    AWE Tartalom fordítása - üzenet

  • Ha előtte még nem mentett, akkor is: "Figyelem, a szerkesztés nyelve megváltozott!".
   Azonban llyen esetben csak az utolsó mentett tartalom kerül át a választott nyelvi változatba.

   Elutasítás esetén folytathatja a szerkesztést és/vagy elmentheti az aktuális tartalmi elemet illetve annak módosítását, míg az üzenet tudomásul vételét követően, megnyílik az adott nyelvi változat, és a rendszer minden elemében átvált az adott nyelvre. 


Ha bármely módon - mentéssel, vagy mentés nélkül - kilép a szerkesztő felületből, akkor értelem szerűen, már az új nyelvi környezet, tartalmi elem listázó felületén találja magát, ahol csakis a választott nyelv tartalmi elemei láthatók.

A nyelvi környezet megváltozása, a képernyő jobb felső sarkában, a "Nyelvi változat" mezőben is érzékelhető.A tartalmi elem nyelvi változatai nem csak a szerkesztő-, hanem a tartalmi elem listázó felületen is kijelzésre kerülnek. A listázóban, a "Nyelvek" oszlopban látható zászló szimbólumok reprezentálják az egyes tartalmak nyelvi fordításait.

Megjegyzés:

   A "Nyelvi változat" mező csak akkor aktív egy-egy képernyőn, ha az a nyelvi változtatás első számú felülete. Ha megnyitja pl. a "Tartalmi elem szerkesztő"-t, akkor inaktívvá válik, mert ott a "Tartalom fordításai" paraméter ablak a nyelvi átállítások eszköze, illetve felülete.

 • Az aktuális tartalmi elem, egy új nyelvi fordításának elkészítése

  Ha egy adott nyelv mellett nem a "Ceruza", hanem egy "Írólap"  ikon látható, az azt jelzi, hogy arra a nyelvre még nincs lefordítva az épp szerkesztés alatt álló tartalmi elem.  Ha az ikonra klikkel, attól függően, hogy a választás előtt az aktuális tartalmi elemet, illetve annak módosítását elmentette-e, az előző pontban már ismertetett üzeneteket kapja a rendszertől.

  Ha a váltás mellett dönt, akkor lehetősége nyílik az adott tartalmi elem fordításának az elkészítésére. Ilyenkor - a kapott üzeneteken túl -, a "Tartalom nyelve" mezőben is látja, hogy egy másik nyelvi környezetbe került.  Az előző kép, bekarikázott részén az is látható, hogy az aktuális tartalmi elem, valójában nem változott. Ez a fordító számára jelent könnyebbséget, mivel az új nyelvi fordítást úgy készítheti el, hogy az új szerkesztő felületen látja a lefordítandó tartalmat, amiben már benne vannak a képek és változatlan a tartalmi elem formázása (grafikai megjelenése).
  Ha már lefordított egy-egy bekezdést, szakaszt, mondatot, stb., egyszerűen kitörli az eredeti szöveg azonos tartalmú részét, illetve szükség esetén cseréli a képeket is, azok nyelvezete miatt.

Publikálási beállítások

A funkció célja és lehetőségei

Ebben a paraméter ablakban állíthatja be a publikálás kezdetét és végét, illetve módosíthatja a létrehozás dátumát és időpontját. Ha az első két mezőben érvényes dátumo(ka)t szerepeltet, azt a rendszer felismeri és értelmezi, így a publikálást (az adott tartalmi elem weboldalon történő megjelenését) az Ön által megadott időintervallumnak megfelelően, automatikusan képes szabályozni.

A dátumok meg nem adása esetén a tartalom weboldali megjelenítése, a "Publikálás" opció manuális beállítása (a paraméter aktuális értéke) szerint történik.

A felület kezelése

Beírhatja bármelyik dátumot [ÉÉÉÉ-HH-NN] és az időpontot [ÓÓ:PP_MM] szintaktikával, vagy - a három mezőben lévő dátumválasztó ikonra klikkelve - egy összetett felületen is beállíthatja, illetve kiválaszthatja ugyanezen idő összetevőket.

Az egyes dátum-idő kritériumok, a mezők mögötti "kuka" ikonokra való klikkeléssel szüntethetők meg.

A felületen beállíthatja, vagy megváltoztathatja az év, hónap, nap, illetve az óra és perc paramétereket.

 • Az év és a hónap egy-egy legördülő listából, vagy a panel fejlécében lévő jobbra és balra mutató léptető nyilak segítségével állítható. Az egyik irányban december, a másik irányban pedig január után évváltás történik.
 • A konkrét nap a havi naptár felületen, klikkeléssel választható ki,
 • Az időpont elemei (óra, perc) pedig 5 perces pontossággal, egy-egy csúszkával állíthatók. Lehetősége van az épp aktuális idő azonnali beállítására is, az "Aktuális idő" gombra (linkre) való kattintással.

Az előbbi "Dátum picker" felületet a "Bezárás" gombra/linkre klikkelve csukhatja be. A felület bezárásakor a már beállított dátum és idő összetevők beíródnak az aktuális mezőbe.

Sablon

A funkció célja és lehetőségei

Ezen az adminisztrációs felületen az aktuális (szerkesztés alatt álló) tartalmi elemhez egy sablon (template) rendelhető, ami alapvetően meghatározza az adott tartalom, külső weboldali megjelenését. Az itt választható sablonok jellemzően azt befolyásolják, hogy a képernyő szélességében hány hasábra legyen felosztva, illetve ezek közül hány és konkrétan mely hasáb(ok) szolgáljanak a tartalom megjelenítésére.

Az egyik partnerünk által használt "SZE_121" sablon, az összesen 4 hasáb szélességű megjelenítő felületet 1-2-1 arányban osztja fel. Ebből a középső 2 hasáb szolgál a tartalmak megjelenítésére, míg a két szélen 1-1 hasábon lehet kisebb helyigényű komponenseket bekapcsolni.

Az "SZE_4" sablon 4 hasábon, vagyis a rendelkezésre álló megjelenítő felület teljes szélességében mutatja az aktuális tartalmi elemet, míg más sablonokkal 1-3, vagy 3-1 arányt is be lehet állítani, ahol a tartalom 3 hasáb szélességben jelenik meg. Természetesen a 4 hasábos alap kijelzés nem szentírás, lehet 3, 5, stb. felosztást is alkalmazni, sőt, a hasábok száma automatikusan is alkalmazkodhat a rendelkezésre álló eszköz adottságaihoz, pl.: HD felbontású TV-k, különböző képességű PC monitorok, laptopok, táblagépek, okostelefonok, stb.

Mivel a sablon hozzárendelés a rendszer különböző vezérlési szintjein:

 • a weboldal alapértelmezett template-jének a beállításánál (globális szint),
 • a menüpont(ok)hoz rendelt template(ek) beállításánál (menü szint),
 • a kategóriá(k)hoz rendelt template(ek) beállításánál (kategória szint), és
 • a tartalmi elem(ek)hez rendelt template(ek) beállításánál (tartalmi elem szint), vagy
 • a komponens(ek)hez rendelt template(ek) beállításnál (komponens szint)

egyaránt elvégezhető, ügyeljen az egyes szinteken végrehajtott beállítások hatókörére és öröklődési hierarchiájára.

A sablonok öröklődéséről a jelen használati útmutató, "Sablonok öröklődése" című fejezetéből tudhat meg részleteket.

A felület kezelése

Mivel az öröklődési hierarchiában a tartalmi elem szint a legalacsonyabb, bármely más szinten beállított sablon, a tartalmi elem számára alapértelmezett lehet. Ha megfelel Önnek az a képernyő felosztás amit az aktuális tartalmi elem webes ellenőrzéskor lát, akkor nincs teendője. Ha viszont más sablont (template-et) szeretne - csakis az adott tartalmi elem esetén - érvényesíteni, akkor először az "Alapértelmezett sablon használata" opciót állítsa "nem" értékre, majd a "Tartalomhoz rendelt sablon" legördülő mező értéklistájából válasszon egy megfelelőbb template-et, az adott tartalom megjelenítéséhez.

Figyelem: Hiába állít be egy másik sablont, ha az "Alapértelmezett sablon használata" = "igen" opció meghagyásával felülírja a változtatását.

Statisztika

A funkció célja és lehetőségei

A paraméter egyetlen funkciója, hogy megmutassa, hogy az aktuális tartalmi elemet hányszor nézték (nyitották) meg a weboldalon. Ez egy output mező, a benne lévő értéket nem lehet szerkesztéssel felülírni.

Paraméterek beállítása

AWE tartalom paraméterei - beállítások

A funkció célja és lehetőségei

Ebben a paraméter ablakban azt állíthatja be, hogy milyen, a használatot, böngészést, eligazodást, nyomtatást, megosztást, stb., segítő ikonok, feliratok, funkciók, megnevezések, stb., jelenjenek meg a látogatók számára a weboldalon.

Mivel az itt található paraméterek beállítása részben vagy egészben a rendszer különböző vezérlési szintjein:

 • a weboldal alapértelmezéseinek a beállításánál (globális szint),
 • a menüpont típusok paramétereinek a beállításánál (menü szint), vagy
 • az azonos szintű elemek: kategória, galéria, eseménynaptár, stb., paramétereinek a beállításánál

egyaránt elvégezhető, ügyeljen az egyes szinteken végrehajtott beállítások hatókörére és öröklődési hierarchiájára.

A paraméterek öröklődéséről a jelen használati útmutató, "Paraméterek öröklődése" című fejezetében tudhat meg részleteket.

A felület kezelése

Ha a most következő paraméterek bármelyikénél az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke valamelyik magasabb vezérlési szint (Globális, Menü, Kategória, stb.) azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét, az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.

 • Vissza gomb megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a "Vissza" gomb - mint választható funkció - látható legyen-e a weboldalon.
 • Bevezető megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak bevezető része látható legyen-e a weboldalon. A bevezetőt leginkább akkor szokták eltüntetni a tartalmi elem megjelenítésekor, ha az nem a tartalom szerves része, hanem egy önálló, figyelemfelkeltő összefoglaló, a tartalmi elem témájáról.
 • Szövegtörzs megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak érdemi része, a szövegtörzs, látható legyen-e a weboldalon. Ha a bevezetőt és szövegtörzset is letiltja, azzal azt éri el, hogy csak a tartalmi elem címe fog megjelenni a weboldalon.
 • Cím megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak címe, látható legyen-e a weboldalon.
 • Kategória név mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak kategóriája (kategória neve), látható legyen-e a weboldalon. Ha a tartalmi elem több kategóriához is tartozik, akkor természetesen az összes érintett kategória név meg fog jelenni a fejlécben.
 • Kategória neve linkes: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a "Kategória név mutatása" opciónál láthatóra állított kategória név linkként látszódjon, illetve viselkedjen-e.
 • Szerző megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak szerzője (a szerző eltárolt azonosító neve), látható legyen-e a weboldalon.

 • Szerző kép megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak szerzőjének "avatar"ja (a szerző eltárolt fényképe), látható legyen-e a weboldalon. A megjelenés helye az oldal fej része.
 • Létrehozási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak létrehozási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • Módosítási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak utolsó módosítási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • PDF ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, az annak PDF formátumban való letöltését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon. (A tartalmi elem megjelenítésekor megjelenik a PDF generálás lehetősége a tartalmi elemből, ha ezt a kialakított megjelenítés lehetővé teszi.)

 • PDF lábléc: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, az annak PDF formátumban való letöltésékor a láblécben megjelenjen a tartalmi elem kategóriája, létrehozási dátuma.
 • Nyomtató ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, az annak kinyomtatását lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • E-mail ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak elektronikus továbbküldését, illetve egy kapcsolódó e-mail küldését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.

  PDF-, Nyomtató- és E-mail ikon látszik a weboldalon
 • Megosztási eszköztár megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, az annak különböző környezetekben (társasági oldalakon) való megosztását lehetővé tevő funkció látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.

  Megosztási ikonok látszanak a weboldalon 
 • Cím mutatása a böngésző fejlécében: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak címe látható legyen-e a böngésző program fejlécében, az aktuális "fülön".

  A következő két kép, ennek a választásnak a lehetséges következményeit szemlélteti.

  • Az "igen" választása esetén: a tartalmi elem címe jelenik meg az aktuális böngésző fülön.

   Cím mutatása a böngészőben

  • A "nem" választása esetén: a site neve jelenik meg az aktuális böngésző fülön.

 • Site/cím összefűzés, vagy csak a cím mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, annak címe a site címével együtt, összefűzve jelenjen-e meg a böngésző program aktuális fülén, vagy csakis a tartalmi elem címe legyen látható.

  Összefűzés, vagyis az "igen" választása esetén: a két címet a " - " sztring különíti el egymástól.

  Site/cím összefűzés

  Ennek a funkciónak csak akkor van hatása, ha a "Cím mutatása a böngésző fejlécében" funkciónál az "igen" opció van beállítva.

 • Megosztás Facebook-on: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalom Facebook-on történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Megosztás Twitter-en: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalom Twitter-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • IWIW megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalom IWIW-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Google megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalom Google-ban történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Netvibes megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalom Netvibes-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.

 • Nyelvváltó: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalom nyelvi változatai elérhetőek legyenek.

 • Facebook komment: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elem megjelenítésekor, egy Facebook komment terület jelenjen meg.
  Facebook Komment paraméter megjelenése weboldalon

  Az opció csak akkor használható, amennyiben a felhasználó be van jelentkezve a Facebook-ra, erre figyelmeztetést is kap.

  Facebook komment megjelenése a weboldalon

  Ha a felhasználó bejelntkezett a Facebook-ra akkor megjelenik a profilképe a komment doboznál és szöveg írása esetén beküldheti azt.

  Facebook komment megjelenése bejelentkezés után

  Facebook komment megjelenése bejelentkezés után

  Fontos! A Facebook kommentek moderálását a Rendszer/Alapértelmezések/Facebook paraméterek beállításnál megadott "
 

Hozzáférési beállítások

A funkció célja és lehetőségei

Ebben a paraméter boxban azt állíthatja be, hogy az aktuális tartalmi elemet kik (a lista mely eleméhez tartozó személyek) láthassák a weboldalon. Ez a paraméter rengeteg elemhez, menühöz, komponenshez, stb. kapcsolódó felületen megjelenik, de az egyes vezérlési szintek között nem örököltethető. A listában megjelenő összetevők az adott vevőhöz, illetve annak felhasználói köréhez igazíthatók. Lásd, a "Rendszer/System" adminisztrátori menü alatt, a három hozzáférési szint felületet (Hozzáférési szint pluginek, Adatmódosító hozzáférési szintek, Hozzáférési szintek).

A felület kezelése

A továbbiakban azt mutatjuk be, mi történik akkor, ha a listából csakis az adott paraméter aktív. Értelem szerűen, ha több paramétert aktivál, az adott tartalmi elemet annak megfelelően, többen fogják látni.

 • adminisztrátor: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem az adminisztrátorok számára látható lesz a weboldalon.
 • nem belépett: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem a nem belépett felhasználók számára látható lesz a weboldalon. Értelem szerint, ha bejelentkeznek, akkor már nem látják az addig megjelenő tartalmat. (Ilyen lehet pl., a következő üzenet: "Az információ eléréséhez, előbb be kell lépnie a rendszerbe!")
 • bejelentkezett: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem a bejelentkezett látogatók számára látható lesz a weboldalon.
 • öregdiák: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem a már végzettek (öregdiákok) számára látható lesz a weboldalon.
 • hallgató: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem a jelenleg aktív hallgatók számára látható lesz a weboldalon.
 • jelenlegi / volt hallgatók: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az öregdiák, mind a hallgató jelölőnégyzet aktívvá válik, így az aktuális tartalmi elem mindkét felhasználói csoport számára látható lesz a weboldalon. Ugyanez fordítva is igaz: ha a hallgató és az öregdiák opció is aktív, akkor - egy mentést követően - ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az öregdiák és a hallgató jelölőnégyzetekre.
 • oktató: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem az oktatók számára látható lesz a weboldalon.
 • munkatárs: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem a munkatársak számára látható lesz a weboldalon.
 • oktató / munkatárs: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az oktató, mind a munkatárs jelölőnégyzet aktívvá válik, így az aktuális tartalmi elem mindkét felhasználói csoport számára látható lesz a weboldalon. Ugyanez fordítva is igaz: ha az oktató és a munkatárs opció is aktív, akkor - egy mentést követően - ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az oktató és a munkatárs jelölőnégyzetekre.
 • mindenki: Az opció aktiválása esetén, az aktuális tartalmi elem mindenki számára látható lesz a weboldalon. Az opció választása esetén - egy mentést követően - az összes hozzáférési szint aktiválódik (a későbbi fejlesztések során, a bejelölést követően létrehozottak is). Ugyanez fordítva már nem igaz: ha az összes opció aktív, akkor egy mentést követően ez az opció nem válik automatikusan aktívvá, mint a hallgatók, vagy az alkalmazotti státuszok esetében. Ennek az opciónak az inaktiválása sincs hatással a többi hozzáférési szinthez tartozó jelölőnégyzetre.

  A Hozzáférési szintekre vonatkozó szabályok, a következők
  :
 • A weboldal adminisztrátorai tetszőleges felhasználói csoportokat hozhatnak létre. Ezek alkalmazása az esetek többségéban valamilyen regisztrációhoz és kliens oldali bejelentkezéshez kötött, ugyanis a rendszernek valahogy meg kell állapítania, hogy a weboldal látogatója tagja-e valamelyik felhasználói csoportnak.
 • Az itteni beállításokat nem írják felül a magasabb, pl. adminisztrátori jogosultságok, vagyis, ha pl. csak az öregdiák opció aktív, a kliens oldalon az adminisztrátorok számára sem jelenik meg tartalom. Ez független attól, hogy Ők az adminisztrátori oldalon, egyébként mindent látnak.
 • Az egyes hozzáférési opciók külön-külön értelmezendők, vagyis, ha pl. a Bejelentkezett és az Öregdiák opció aktív, a tartalmat mind a bejelentkezettek, mind pedig az öregdiákok látni fogják, nem csak a bejelentkezett öregdiákok.
 • Ezek a beállítások kizárólag a külső (kliens) oldali megjelenítésekre vonatkoznak.
 • A hozzáférési szintek beállításaival elég sok felületen, illetve vezérlési szinten találkozik (menü, kategória, tartalmi elem, komponens, letöltés vezérlő, stb.). Fontos, hogy a hozzáférési szint beállítások - a paraméterektől eltérően - az egyes vezérlési szintek között nem öröklődnek. Ez egyébként abból is látható, hogy a hozzáférési beállítások elemei előtt nincsenek ott az "Alapértelmezett" jelölőnégyzetek, amikkel az öröklődést szabályozhatná.

Meta információk

A funkció célja és lehetőségei

Ebben a paraméter ablakban, az aktuális tartalmi elemre vonatkozó kulcsszavakat és egy leírást helyezhet el a böngésző programok számára, ezzel biztosítva a keresők találati listájában, a lehető legelőkelőbb helyezést.

A felület kezelése

Az egyes kulcsszavakat vesszővel elválasztva írja a felső ablakba. A kereső-optimalizálás egy tudomány, aminek jelentős szakirodalma van az Interneten és a szak könyvesboltokban. Emiatt, a megfelelő kulcsszavak megtalálásának és alkalmazásának a módját, csak százas nagyságrendű oldal terjedelemben lehetne szabatosan leírni, amire ez az útmutató nem vállalkozhat.

Cégünk, természetesen foglalkozik kereső-optimalizálással is és amennyiben ilyen irányú információra, szaktanácsadásra, oktatásra, stb., van igénye, szívesen állunk rendelkezésére.

Tartalomhoz rendelt link

A funkció célja és lehetőségei

Ebben az ablakban megadhat egy tetszőleges linket, ami valamilyen módon az aktuális tartalmi elemhez kötődik.

A megadott link mutathat külső hivatkozásra (pl. http://akarmi.hu) vagy egyedi megjelenítő komponensekben pl. "főoldali képes hírváltó" megjelenő elemre.

pl.: Blogos listában megjelenő tartalmi elem bevezetője látszik, azonban a tovább gombra kattintva a külső hivatkozás (videó) aktiválódik.

Tartalomhoz rendelt link

Tartalomhoz rendelt link hatása


Tartalom verziói

A funkció célja és lehetőségei

A "Tartalom verziói" paraméter ablakban, megfelelő jogosultság esetén:

 • Beazonosíthatja az adott tartalmi elem mentéseinek az időpontjait.
 • Ha az egérkurzort a dátumon vagy az időn hagyja, a rendszer megjeleníti a tartalmi elem adott verziójának a létrehozóját.
 • A "Verzió megjelenítése" ikonokra klikkelve visszanézheti a tartalmi elem előzőleg mentett valamennyi (ki nem törölt) változatát (az "Alkalmaz" jellegű mentéseket is).
 • A "Verzió visszaállítása" ikonokra klikkelve lehetősége van egy korábbi verzió visszaállítására (újraaktiválására), majd a visszaállított tartalom tetszőleges mértékű megváltoztatására.
 • Amennyiben rendelkezik megfelelő szintű rendszergazdai jogosultsággal, akkor a "Verzió törlése" ikonokra klikkelve törölheti is a korábbi, már feleslegessé vált verziókat.

A felület kezelése

A megnyitott lista, soronként, alulról felfelé, a létrehozás sorrendjében tartalmazza a korábbi verziókat.

A lista minden sora a következő elemekből áll:

 • A mentés dátuma és időpontja: [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM] szintaktikával.

  Ha az egérkurzort néhány másodpercig bármelyik dátum fölött tartja, akkor egy buborék súgóban megjelenik az adott verzió készítőjének a felhasználó neve.

 • Verzió megjelenítése: Az ikonra kattintva, a rendszer megnyitja a web böngésző egy újabb példányát és abban mutatja meg a választott ikonhoz tartozó, korábbi, mentett verziót.
 • Verzió visszaállítása: A megfelelő sorban lévő ikonra kattintva tudja visszaállítani a hozzá tartozó, korábban mentett tartalmat. Visszaállításkor a korábbi bejegyzés változatlan formában és dátummal megmarad, csak duplikálódik az aktuális szerkesztő felületre.

  Fontos:
  A visszaállítás felülírja az aktuális képernyő tartalmat, ezért ha azt akarja, hogy a visszaállítás előtti (még nem mentett) tartalom - mint későbbi opcionális lehetőség - megmaradjon, akkor még a visszaállítási parancs kiadása előtt rögzítse azt egy "Mentés", vagy "Alkalmaz" funkcióval.
 • Verzió törlése: Amennyiben rendelkezik megfelelő rendszergazdai jogosultsággal, erre az ikonra kattintva tudja kitörölni a hozzá tartozó korábbi verziót. Verzió-törlésnél a rendszer nem kér megerősítést, a törlés végleges, így az adott állapot a későbbiekben már nem állítható vissza. Ha figyelmetlenül, vagy elhamarkodva törölt, de a korábbi szerkesztő munka során a web szerkesztő gyakran mentett, akkor az így elvesztett verzió előtti és/vagy mögötti mentésekből a kívánt tartalom jó eséllyel, nagymértékben, viszonylag kevés munkával reprodukálható.

Kapcsolatok

A funkció célja és lehetőségei

Egy-egy tartalmi elem sok kapcsolattal rendelkezhet: banner, kategória, címke, esemény, lista, felhasználó, galéria kép, fájl, stb. A Kapcsolatok box az aktuális tartalmi elem összes érvényes kapcsolatát megjeleníti, kapcsolat típusok szerinti bontásban. A példánkban szereplő tartalmi elem, 1 db "Tartalmi elemek készítése, publikálása" nevű kategóriához és 1 db "Használati útmutatók" nevű címkéhez kapcsolódik, a "1"-el jelölt site-on. A felület a kijelzett kapcsolatok bontására is alkalmas.

A felület kezelése

Az épp szerkesztés alatt lévő tartalmi elem kapcsolatai ezen a felületen, a "Törlés" oszlopokban lévő    ikonokra klikkelve is megszüntethetők, nem kell hozzá képernyő(ke)t váltani.

ugrás az oldal tetejére

Sablonok öröklődése

ugrás az oldal tetejére

A jelen fejezethez/alfejezethez tartozó tartalmi elem(ek) jelenleg fejlesztés/kidolgozás alatt áll(nak).

Célunk, hogy a 3.x-es programverzió fejlesztésével párhuzamosan, vagy legalábbis minimális csúszással elkészítsük az átadás közeli komponensekhez kapcsolódó felhasználói segédleteket, ezért kérjük, kicsit később térjen vissza ide, vagy sűrgős probléma esetén hívja ügyfélszolgálatunkat, az alábbi elérhetőségeken:

ugrás az oldal tetejére

Paraméterek öröklődése

ugrás az oldal tetejére

A jelen fejezethez/alfejezethez tartozó tartalmi elem(ek) jelenleg fejlesztés/kidolgozás alatt áll(nak).

Célunk, hogy a 3.x-es programverzió fejlesztésével párhuzamosan, vagy legalábbis minimális csúszással elkészítsük az átadás közeli komponensekhez kapcsolódó felhasználói segédleteket, ezért kérjük, kicsit később térjen vissza ide, vagy sűrgős probléma esetén hívja ügyfélszolgálatunkat, az alábbi elérhetőségeken:

ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter