Infoartnet - Web Média Marketing

Szövegformátum beállítása funkció

Az eszköztár elem funkciója

Ez a funkció egy előre definiált szövegformátumot eredményez. Hatása és működése nagyon hasonlít a "Szövegstílus beállítása funkció" című fejezetben ismertetett formázással elérhető hatásokra. Ezek együttes segítségével gyorsabbá válhat a szövegek formázása. Elsősorban egyes szövegrészek kiemelésére és a főcímek egységes formázására érdemes használni ezt a lehetőséget.

A funkció használata

Ennek az eszköztár elemnek a működése - mind a használat módjában, mind pedig a hatás tekintetében - nagyon hasonlít az általános szövegszerkesztőkből és az AWE korábbi verzióiból már jól ismert, azonos funkcióhoz.

1. Lépés

Jelölje ki a formázni kívánt szöveget/szövegrészt.

2. Lépés

Klikkeljen a legördülő listára, vagy annak a nyilára. Ennek hatására, a lenyíló ablakban láthatóvá válnak az előre beállított, választható formátumok (az összes megtekintéséhez használja a gördítő sávot).

3. Lépés

Klikkeljen a választólista kívánt elemére. Ennek hatására, az 1. lépésben kijelölt szöveg felveszi a kiválasztott formátum jellemzőit.

A választható normál szövegformátumok a következők:

Bekezdés

Cím
Előformázott 

Címsor 1

Címsor 2

Címsor 3

Címsor 4

Címsor 5
Címsor 6

Ajánlások:

  • Lehetőség szerint ügyeljen arra, hogy egy tartalmi elemen belül, a "Címsor 1" típusú formázást ne használja, mert azt elsősorban a grafikusok alkalmazzák, a weboldal kiemelt felirataihoz, főbb címeihez, stb.
  • Amennyire a tartalmi elem szerkezete, tagoltsága, mondandójának fontossága, stb. azt megengedi, ügyeljen arra is, hogy az előzőhöz hasonló grafikai, technikai okok miatt, a "Címsor 2" típusú formázást se vigye túlzásba. Szerencsés, ha az ilyen formátumú szövegkiemelésből 4-5-nél nincs több egy átlagosnak mondható tartalmi elemen belül.
  • Minden más formázási típus korlátok nélkül alkalmazható.

Ezek az ajánlások nem kötelező érvényűek, de mögöttük ergonómiai, illetve esztétikai megfontolások és grafikai tapasztalatok húzódnak. Belátható, hogyha egy weboldal különböző funkciójú elemei (pl.: főmenü pont, box, modul komponens, stb. főcíme, kategória neve, tartalmi elemek megnevezései/címei, valamint a tartalmi elemen belüli fő-, és alfejezet címek, stb.) mind azonos, vagy meglehetősen hasonló formázásúak lennének, akkor a weblapnak részben a szövegformázással is megoldott esztétikai tagolása alig érvényesülne, a weblap eltérő funkciójú elemei, a szemlélő számára összemosódnának.

Főbb jellegzetességek

  • A formázási parancs azonnal végrehajtódik, de a változtatás véglegesen csak mentéskor rögzül.
  • A mentést követően, mindig az utoljára beállított formátum - annak hiányában az alapértelmezett - marad érvényben, a korábbi beállítás pedig felülíródik a kijelölt tartományra vonatkozóan.
  • A weblapok mögötti HTML leíró nyelv elkülönít néhány alapértelmezett szövegformátumot - lásd a fenti listát -, amelyeket a programozók a Stíluslapokban a weblap design érdekében módosíthatnak.
  • A már beállított szövegformátumok utánformázása is megengedett.
^
Facebook
Instagram
Twitter