Infoartnet - Web Média Marketing

Félévek kezelése

A jelen fejezet a "Tanulmányi tájékoztató" és a "Szenátusi határozatok" komponensek által használt, "Félévek" komponens kezelését mutatja be. A felület közvetlenül a "Komponensek/Tanulmányi tájékoztató" menü alatt található, az "Import" komponenssel azonos szinten. Az itt beállított értékektől függ a Tanulmányi tájékoztatóban keletkező táblázatok generálási folyamata.

 

A Félévek komponens listázó felülete

Az érvényes/választható féléveket kilistázó képernyő, a "Komponensek/Tanulmányi tájékoztató/Félévek" menüből érhető el.

 

 • Összes kijelölése (jelölőnégyzet): Ha egyszerre az összes kilistázott féléven kíván központi műveletet végrehajtani, klikkeljen a fejlécben található, "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására valamennyi félév előtti jelölő négyzetben megjelenik egy-egy "pipa", jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek. Az opció reverzibilis, tehát ha ismét az "Összes kijelölése" jelölő négyzetre klikkel, a soronkénti jelölések visszavonásra kerülnek.

  A kijelölési lehetőség, természetesen soronként (félévenként) is ki-be kapcsolható.

 • ID: Az egyes félévek belső azonosító száma.
 • Félév: A félév megnevezése.
 • Félév kezdete: A félév kezdő dátuma.

Ha a listasorok végén lévő "Szerkesztés" ikonra klikkel, megnyílik az adott félév szerkesztő felülete.

 

Új félév hozzáadása

1. Lépés: Nyissa meg a félév felvételező képernyőt, a "Komponensek/Tanulmányi tájékoztató/Félévek" listázó, "Új félév hozzáadása" ikonjával. A klikkelés hatására megnyílik az új félév szerkesztő felülete.

 

2. Lépés: Töltse ki a mezőket a következő, "Félév szerkesztése" címszó, 3. lépésétől kezdődően leírtak szerint.

Félév szerkesztése

1. Lépés: Klikkeljen a "Komponensek/Tanulmányi tájékoztató/Félévek" listázó képernyőn, egy tetszőleges lista elem sorában lévő, "Szerkesztés" ikonra.

2. Lépés: A klikkelés hatására megnyílik az adott félév szerkesztő felülete.

3. Lépés: Töltse ki a mezőket:

 • Válasszon félévet!: A beírás szintaktikája a következő: [ÉÉÉÉ/ÉÉÉÉ őszi], vagy [ÉÉÉÉ/ÉÉÉÉ tavaszi].
 • Félév kezdete: A félév kezdő napjának a beállítása.

  Ha a mező mögötti naptár ikonra klikkel, megnyílik egy év-hónap-nap beállítást/ellenőrzést interaktívan is lehetővé tevő ablak. A "Félév kezdete" mezőbe [ÉÉÉÉ-HH-NN] szintaktikával beírt dátum azonnal megjelenik a naptárban, mutatva azt is, hogy az adott nap, a hét mely napjára esik.
  A beállítás fordítva is működik, a naptárban klikkeléssel bejelölt dátum azonnal megjelenik a "Félév kezdete" mezőben. A naptár felületen a következő navigálási lehetőségei vannak:

  • Az év beállítása, az évszámot tartalmazó legördülő mező értéklistájából való kiválasztással.
  • A már kiválasztott év, egy adott hónapjának beállítása, a hónap nevét tartalmazó legördülő mező értéklistájából való kiválasztással.
  • Az aktuális dátum, az év-hónap mezőkkel azonos sorban lévő, jobbra és balra mutató nyilakra való klikkelésekkel is változtatható, havi léptetéssel. Ha az aktuális hónap a Január és Ön a balra mutató nyilra klikkel, az évszám mezőben az év, eggyel csökkenni fog, míg December esetén a jobbra mutató nyilra való klikkelés, az évszámot eggyel növeli.
  • Ráklikkelés az éppen megjelenített hónap, egy adott napjára.

4. Lépés: Ha végzett a félév beállításával, mentse az adatokat a képernyő fejlécében lévő "Félév hozzáadása" ikon használatával.

Visszalépési lehetőség: Ha eláll a módosítási szándékától, a képernyő fejlécén lévő "Vissza" ikonra klikkelve, a vezérlés az esetlegesen már módosított adatok mentése nélkül bezárja a szerkesztő felületet, majd visszatér a féléveket listázó képernyőre.

 

Help funkció: A "Vissza" melletti "Segítség" ikonnal ki-be kapcsolhatja a mező szintű Help funkciót.

 

Félév törlése

1. Lépés: Klikkeljen a törlendő félév(ek) előtt lévő jelölő négyzet(ek)re.

2. Lépés: Klikkeljen a képernyő fejlécében lévő, "Törlés" ikonra.

3. Lépés: A törlési szándék megerősítését követően, a félév kikerül a listából.

 

^
Facebook
Instagram
Twitter