Infoartnet - Web Média Marketing

HTML források szerkesztése funkció? Ajánlatunk a Notepad++

Notepad++Számos esetben találkozunk olyan felmerülő problémákkal, amelyet a nem megfelelően kiválasztott editor okoz.

Íme egy zseniális programocska, amivel problémák nélkül tudja módosítgatni a HTML forráskódú fájlait:

Notepad++ egy ingyenes forráskód-szerkesztő (és a hagyományos Jegyzettömb leváltására hivatott program) amely számos programozási nyelvet támogat a MS Windows környezetben.

A program alapját a Scintilla szövegszerkesztő komponens képezi amit C++ programnyelven írtak win32 api-ra és a szabványos STL-re (amik biztosítják a program gyorsaságát, valamint kis méretét), a programot a GPL Licence védi.

Notepad++

A Notepad++ képességei:

 • Kódkiemelés és kódblokkok egységbe zárása
 • Támogatott programnyelvek : C, C++, Java, C#, XML, HTML, PHP, CSS, makefile, ASCII art (.nfo), doxygen, ini file, batch file, Javascript, ASP, VB/VBS, SQL, Objective-C, RC resource file, Pascal, Perl, Python, Lua, TeX, TCL, Assembler, Ruby, Lisp, Scheme, Properties, Diff, Smalltalk, Postscript, VHDL, Ada, Caml, AutoIt, KiXtart, Matlab, Verilog, Haskell, InnoSetup, CMake, YAML
 • WYSIWYG
  "Azt kapod amit látsz", azaz ha kinyomtatja a forráskódot akkor a papíron is ugyanúgy fog megjelenni mint ahogy a szerkesztőablakban látja.
 • Felhasználó által állítható kódkiemelés
  A felhasználó saját nyelvet adhat meg : nemcsak a kódkiemelést állíthatja be az új nyelvhez hanem a kódblokk összevonási szabályokat, a megjegyzések formáját és a változók, valamint parancsok neveit is. ( Kép1, Kép2 ).
 • Automatikus kiegészítés
  A legtöbb támogatott nyelvhez a felhasználó elkészítheti saját API listáját (vagy letölthet néhány api file-t a letöltésekből). Ha az API file készen áll a használatra, nyomja meg a Ctrl+Space, hogy elindítsa ezt a funkciót (nézze meg a képet). Több információért az automatikus kiegészítésről látogasson ide.
 • Több dokumentum megnyitása
  Egyszerre több dokumentumot is megnyithat szerkesztésre.
 • Többszörös nézet
  Egyidőben 2 dokumentumot is szerkeszthet a program képernyőjének kettéválasztásával. (kép). Két ablakban módosíthatja ugyanazt a dokumentumot egyszerre, a dokumentum más helyein. Az egyik ablakban történő módosítás a másikban is végrehajtódik (kép).
 • Szabályos kifejezés keresése/cseréje
  Kereshet vagy esetleg ki is cserélhet egy bizonyos szövegrészt a dokumentumban.
 • Drag & Drop(Fogd és vidd) technika teljes támogatása
  Megnyithatja a dokumentumokat a drag & drop(fogd és vidd) módszer segítségével. Elmozdíthatja a dokumentumod helyzetéből és nézetéből a drag & drop technikával.
 • Változtatható nézetek
  A felhasználó az aktuális kurzorpozíciót folyton változtathatja (többszörös nézetben, mikor 2 képernyő látható egyszerre, a pozíciót mind a vízszintes, mind pedig a függőleges görgetősávon is változtathatja).
 • File állapotváltozásának automatikus figyelése
  Ha módosul vagy törlődik egy file ami éppen nyitva van a Notepad++ ablakában, figyelmeztetést kap a dokumentum állapotának változásáról (file újbóli betöltése vagy eltávolítása).
 • Nagyítás és kicsinyítés
  A Scintilla komponens egy különleges képessége.
 • Több-nyelvi környezet támogatása
  A kínai, japán, koreai, arab és héber Windows-os környezetek támogatása. Nézze meg a Notepad++ működését kínai nyelvű Windows-on vagy éppen arab nyelvű Windows-on.
 • Könyvjelzők
  A felhasználónak csupán rá kell kattintania a könyvjelző-margóra (ami a sorok számozásától jobbra található) vagy nyomja meg a Ctrl+F2, hogy kijelöljön egy könyvjelzőt. Hogy a könyvjelzőket elérhesse csak nyomja meg a F2 (Következő könyvjelzőre ugrás) vagy a Shift+F2 (Előző könyvjelzőre ugrás). Ahhoz, hogy eltávolítsa az összes könyvjelzőt kattintson a menüsoron a Keresés->Összes könyvjelző eltávolítása menüpontokra. 
 • Összetartozó nyitó- és záró zárójelek színezése
  Ha ezek közül { } [ ] ( ) a szimbólumok közül valamelyik megtalálható a forrásban, a szimbólum automatikusan megkülönböztetõ színezést kap, valamint a szimbólum párja is a kifejezések után és a nyitó és záró szimbólumok között található rész is színezõdik. A programnyelvekben a szimbólumok közötti rész blokkot alkot amivel könnyebben megtalálhatja a keresendõ kódot, valamint egyszerûbbé és átláthatóbbá teszi a kódot. 
 • Macro-k felvétele és lejátszása
  Számos macro-t készíthet és természetes hozzájuk gyorsbillentyűket is rendelhet.
Notepad++ letöltés

/Forrás: http://notepad-plus.sourceforge.net alapján - Patai László/


^
Facebook
Instagram
Twitter