Infoartnet - Web Média Marketing

Jelölőnégyzet típusú mező

A mező rendeltetése

A Jelölőnégyzet típusú mező két állású: vagy aktív, vagy inaktív. Általában, valamilyen információ vagy tény fennállását vagy nemlétezését, illetve elfogadását vagy elutasítását szokták a segítségével kifejezni, deklarálni.

A mező használata

1. Lépés

Klikkeljen a "Jelölőnégyzet" mezőtípusra. Ennek a műveletnek a hatására, a rendszer - az űrlap utolsó elemeként - beszúr egy alapértelmezés szerint kitöltött Jelölőnégyzet mezőt.

2. Lépés

Ha szükséges, a gördítősáv alkalmazásával navigáljon a frissen beszúrt mezőre, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartásával és az egér egyidejű függőleges mozgatásával húzza a mezőt az űrlap megfelelő pozíciójába. Húzás helyett használhatja - a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett - a kurzormozgató Fel és Le nyilakat, a Home, az End, a Page Up, vagy a Page Down billentyűket is.

3. Lépés

Klikkeljen a bal egérgombbal a frissen beszúrt és elhelyezett Jelölőnégyzet mezőre. Ennek hatására megnyílik a mezőtípusra jellemző alapbeállítások szerkesztő felülete.

4. Lépés

Adja meg és/vagy állítsa be a mező paramétereit, "A mező paramétereinek értelmezése és beállítása" alatt leírtak szerint.

5. Lépés

Rögzítse a beállításokat a mezőszerkesztő felület "Alkalmaz" ikonjára való klikkeléssel.

A mező paramétereinek értelmezése és beállítása

  • Név: A mezőben alapértelmezésként megjelenő "Jelölőnégyzet" sztringet át kell írnia arra az egyéb szöveges tartalomra, amit az adott űrlap pont alatt - mint jelölőnégyzet feliratot vagy kérdést - meg kíván jeleníteni. A mező mentése, a beírt szöveget nagybetűs formátumúra módosítja.
  • Kötelező: Ha az opciót a jelölőnégyzetbe való klikkeléssel aktiválja, azzal a mező kitöltését kötelezővé teszi. Ebben az esetben az űrlap kitöltése addig nem folytatható, amíg a kitöltő ezt a mezőt nem aktiválja. Tipikus példa erre, az "Elfogadom a szabályzatot." jellegű adatmező.
  • Elérhetőség: Ugyanez az opció az űrlap beállításoknál - az egész űrlapra vonatkozóan - már szerepelt, ezért ezen az alacsonyabb szinten csakis szigorítás jelleggel működhet. Vagyis: ha az egész űrlap mindenki számára elérhető, itt megadhatja, hogy ennek ellenére, ez a konkrét mező csak a regisztrált felhasználók számára jelenjen meg.
  • Publikus: Ugyanez az opció az elérhetőséghez hasonlóan, az űrlap beállításoknál, az egész űrlapra vonatkozóan már szerepelt. Ezért, ezen az alacsonyabb szinten ez is csak egy irányban, mégpedig szigorítás jelleggel működhet. Vagyis: ha az egész űrlap mindenki számára publikus, akkor itt megadhatja, hogy ennek ellenére, ez a konkrét mező senki számára se legyen látható, még a regisztrált felhasználóknak sem. A jelölőnégyzet esetében ennek a funkciónak pl. akkor van értelme, ha az űrlap kitölthetőségét bizonyos idő elteltével már nem kötik valamilyen feltétel elfogadásához. Az adott kérdés publikációjának a levétele egyszerűbb, mint az űrlap letiltása, majd a már kitöltött űrlapok exportja, a kérdés törlése és végül az űrlap ismételt publikálása.
  • Kitöltési segédlet: Ebben az ablakban adhat instrukciókat az adott mezővel, vagy az azt követő mezők kitöltésével kapcsolatban. Az beállítás kérdése, hogy ezek a "Help" jellegű információk automatikusan megjelenjenek-e a mezőnél, vagy csak klikkelés hatására nyíljanak meg.
  • Alapértelmezett érték: Ha ezt a jelölőnégyzetet aktiválja, az űrlap kitöltésekor a jelölőnégyzet alapértelmezésként aktív lesz. Ezzel az opcióval megspórolhat egy kattintást a kitöltőnek, amennyiben az adott kérdésre reakcióként, az esetek túlnyomó többségében az aktiválás várható. Pl.: "Elmúlt már Ön 18 éves?"

Az "Alapbeállítások" szerkesztőablak parancsikonjai

  • Bezár: A "Jelölőnégyzet" szerkesztőablakának mentés nélküli bezárása, majd visszalépés az "Űrlap előnézet" felülethez.
  • Töröl: Az adott "Jelölőnégyzet" végleges törlése, majd visszalépés az "Űrlap előnézet" felülethez. Ez a törlés nem kér megerősítést, mert az űrlapok szerkesztésekor - különösen, ha egy korábbi, hasonló űrlap másolatából készít egy új űrlapot -, sokszor tucatjával kell törölni a mezőket. Ilyenkor, a törlés megerősítések több időt vennének igénybe, mint egy véletlenül kitörölt mező pótlása.
  • Alkalmaz: A beállítások mentése, a "Jelölőnégyzet" szerkesztőablakának bezárása, majd visszalépés az "Űrlap előnézet" felülethez.
^
Facebook
Instagram
Twitter