Infoartnet - Web Média Marketing

Link beszúrása, szerkesztése funkció

Az eszköztár elem funkciója

A weboldal összekapcsolása valamilyen más tartalommal. Linket különböző típusú elemekhez, pl.: szöveghez, vagy képhez is rendelhet, ilyenkor az adott elemre klikkelve, a linkben meghatározott elérési útvonalú és nevű tartalmi elemre, weboldalra, stb., vált a megjelenítő.

Egy kapcsolati link jellemzően a következő cél objektumokra/cél elemekre mutathat:

 • A saját, vagy egy idegen portálrendszer konkrét oldalára, aloldalára, vagy csupán azoknak egy tetszőleges elemére (tartalmára).
 • Egy saját, vagy idegen fájlra (pl.: kép, videó, zene, szöveges dokumentum, stb.)
 • E-mail címre.
 • Egy saját oldalon belül megjelölt szövegrészre (horgony).

A funkció használata

A célobjektum megjelenítését befolyásoló opciók, a "Link beszúrása/szerkesztése" funkció hatására megnyíló ablakban érhetők el, illetve állíthatók be.

A beállító panel négy fülén, négy különböző rendeltetésű adatcsoport helyezkedik el, amelyek az adott linkhez tartozó elem megjelenítésének a módját szabályozzák:

 • Általános fül: Egy egyszerű, általánosan használt link legfontosabb adatainak a meghatározása szolgáló felület.

  Link beszúrása panel

  • Link URL: A kapcsolat URL-je, vagyis a cél elem - ahova "ugrani" szeretne, illetve amit be kíván csatolni - korrekt beazonosításához szükséges az elérési útvonal és teljes megnevezés.
   Ha a link egy külső weboldalra mutat, akkor fontos a "http://"-vel kezdődő teljes webcím megadása, míg egy saját weboldalra mutató linknél elegendő egy "\" karaktert követően, a megfelelő könyvtár nevétől kezdődően megadnia a cél elem elérését.
   Saját/feltöltött állomány linkelése estén segít önnek a beviteli mező mellett található „Tallózás” gomb melynek segítségével eléri a „Médiakezelőt” ahonnan becsatolhat az Ön által feltöltött állományok közül egyet.
   Amikor Ön egy e-mail címet ír a szövegbe azt AWE 3x automatikusan linkké alakítja, amennyiben Ön egy általános szöveghez ("írj nekünk") szeretne e-mail címet csatolni akkor a következőképpen járjon el:
   - Jelölje ki a szöveget
   - Kattintson a link beszúrása/szerkesztése gombra
   - A LINK URL beviteli mezőbe a következőket írja: mailto:"e-mail cím".
   Ennek hatására a kijelölt szövegére kattintva az e-mail küldés folyamata lehetővé válik.

   Egy konkrét webcím megadása

   Saját (portálon belüli) weboldalra hivatkozás

   Médiakezelő elérése - feltöltött állományra hivatkozás

   E-mail cím csatolása/linkelése

  • Horgonyok: Ez az opció csak abban az esetben jelenik meg az Általános tulajdonságok fül elemei között, ha létezik legalább egy felvett horgony, az aktuális tartalmi elemen belül. Ebből a legördülő listából választhatja ki azt a horgonyt, amelyhez - a beállítás alatt álló link aktiválása esetén - a tartalmi elem megjelenítőt léptetni kívánja. A horgonyokról és azok használatáról bővebben, a jelen használati útmutató, "Horgony beszúrása, szerkesztése funkció" című fejezetében olvashat.

   Link beszúrása - Horgony

  • Menű típus: Az AWE Pyramid tartalomszerkesztőjében lehetőség van arra, hogy a tartalmi elemből ne csak a fentebb felsorolt megoldásokra linkelhessünk, hanem a rendszer által a menükezelőből elért lehetőségekhez is. Így például közvetlenül hivatkozhatunk egy kategória elemeire (pl.: blogos listaként), egy Galéria albumra vagy akár közvetlenül egy űrlapra.
   A lehetőségeknek csak a telepített (illetve éppen nem nem telepített) komponensek szabnak határt.
   Link beszúrása - menü típusa

   Link beszúrása - Menü típusának kiválasztása

   Megjelenés a böngészőben:

   Link beszúrása - Blog megjelenése

  • Target: A cél elem megnyitásának a helye és módja. Ebből a legördülő listából választhatja ki, hogy az előzőleg beállított kapcsolat hol, illetve milyen módon jelenjen meg a weboldalon.
   Link url - Target

 • Ha Ön ebben a mezőben nem állít be semmilyen értéket, a szerkesztő program az "Azonos ablakban/keretben megnyitás" opciót fogja alapértelmezésként használni.

  • Azonos ablakban/keretben megnyitás
   Ezt az opciót a tartalomhoz szorosan kapcsolódó, újabb tartalom megjelenítéséhez célszerű használni. Ennél a beállításnál, a kapcsolt tartalom ugyanabban az ablakrészben - vagy magában a teljes ablakban - jelenik majd meg, ahol a felhasználó eredetileg is böngészett. A felhasználó - ebben az esetben - a web böngésző "Vissza" gombjával térhet vissza a nyitó oldalra, ahonnan a kapcsolatot (linket) aktiválta.

  • Új ablakban megnyitás (_blank)
   Ezt az opciót, a tartalomtól nagyon eltérő oldalak (webcímek) vagy állományok (pl.: kép, videó, pdf dokumentum, stb.) esetén célszerű használni. Ennél a beállításnál, a kapcsolt tartalom egy új ablakban/fülön jelenik meg. Az az ablak ahonnan a felhasználó "ugrott", nyitva marad és egy másik böngésző ablakban/fülön jelenik meg a kapcsolt tartalom. Az újonnan megnyíló böngésző ablak/fül jellegzetessége, hogy a "Vissza" gombja nem aktív, ezért a felhasználó - ebben az esetben - vagy az új ablak/fül bezárásával térhet vissza a nyitó oldalra, vagy az eredeti ablak/fül aktiválásával (ha az új ablakot/fület is meg kívánja tartani).

  • Szülő ablakban/keretben megnyitás (_parent)
   Ennek az opciónak a hatása megegyezik az "Azonos ablakban/keretben megnyitás" opcióéval.

  • Azonos ablakban/keretben megnyitás legfelül (_top)
   Ez az opció, a nyitó ablak teljes tartalmát lecseréli a kapcsolt oldal tartalmára. A felhasználó - ebben az esetben is - a web böngésző "Vissza" gombjával térhet vissza a nyitó oldalra, azaz arra a weblapra, ahonnan a kapcsolatot aktiválta.
  • Cím: Ha szeretné a kapcsolat linkjét, képét, stb., valamilyen plusz kísérő információval ellátni, akkor ezt a szöveges infót a "Cím" mezőbe kell beírnia. A mezőbe írt szöveg az egérkurzor hatására, egy buborék súgóhoz hasonló keretben fog megjelenni a weboldalon.  • Osztály: Ebben a mezőben egy stíluslapban meghatározott megjelenési típust (CSS class) rendelhet az adott linkhez.

 • Felugró ablak fül: A link aktiválására felugró ablak tulajdonságainak a meghatározására szolgáló felület. • Események fül: Kiegészítő opciók, effektek megadására szolgáló felület. • Haladó fül: További speciális tulajdonságok beállítására szolgáló felület.

Link beszúrása/szerkesztése

1. Lépés

A tartalmi elem szerkesztőben jelölje ki az egérrel a kapcsolat azon elemét - szöveg vagy kép -, amire a későbbiekben klikkelve, a kapcsolódásnak (linknek) aktiválódnia kell.

2. Lépés

Kattintson a "Link beszúrása/szerkesztése" funkció ikonra.3. Lépés

 • Link URL megadása: Ezt az opciót akkor kell használnia, ha azt akarja, hogy a linkre klikkelve a megjelenítő az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elemen kívüli objektumhoz, sokszor egy másik oldalra vigye a látogatót.

  A megnyíló "Link beszúrás/szerkesztés" ablak "Általános" fülén gépelje, vagy másolja be a "Link URL" beviteli mezőbe a cél objektum elérhetőségét, majd ha szükséges, adja meg a további paramétereket is (Target, Cím, stb.), az előzőekben már ismertetett módon. • Horgony kiválasztása: Ezt az opciót akkor kell használnia, ha azt akarja, hogy a linkre klikkelve a megjelenítő egy az éppen szerkesztés alatt álló tartalmi elemen belül elhelyezett horgonyhoz vigye a látogatót.

  A megnyíló "Link beszúrás/szerkesztés" ablak "Általános" fülén klikkeljen a "Horgonyok" legördülő mezőre, majd válassza ki azt a korábban már a szövegben elhelyezett horgonyt, amihez az adott linkről léptetni kívánja a látogatót. Ha szükséges, adja meg a további paramétereket (pl.: Cím) is. A horgonyokról és azok használatáról bővebben, a jelen használati útmutató, "Horgony beszúrása, szerkesztése funkció" című fejezetében olvashat.

4. Lépés

A bevitt adatok elmentéséhez és ezzel egyidejűleg a link létrehozásához kattintson a "Beszúrás" gombra. Ha meggondolta magát, a "Mégsem" gombra klikkelve elvetheti a link létrehozását.

Megjegyzések:

 • Ha egy már létező link adatait módosítja, akkor a "Beszúrás" gomb felirata "Frissítés"-re módosul, de a funkciója (hatása) változatlan marad.
 • A beszúrást követően mind a külső, mind pedig a szerkesztő felületen láthatóvá válik a kapcsolattá alakítás:
  • Más (általában kék) színű és aláhúzott lesz a szöveg azon része, amit az első lépésben kapcsolat elemként kijelölt. (Kép esetén ugyanez nem látható.)
  • A linkes szöveg vagy kép felett hagyott egérkurzor hatására - amennyiben beállította - megjelenik a link címeként megadott szöveg.
 • Link(ek) beszúrása, vagy módosítása után érdemes elmenteni a tartalmat, majd - egy frissítést követően - a külső oldalon ellenőrizni a link kapcsolat működését, ugyanis erre a szerkesztő felületen nincs lehetőség.
 • Egy már létrehozott linket a "Link eltávolítása" funkcióval törölhet, amiről bővebben a jelen használati útmutató, "Link eltávolítása funkció" című fejezetében olvashat.
^
Facebook
Instagram
Twitter