Infoartnet - Web Média Marketing

Szövegblokk típusú mező

A mező rendeltetése

A Szövegblokk típusú mező, egy általában 5 sor magasságú és 30 karakter szélességű, szabad szöveg bevitelére alkalmas ablakot nyit az űrlap kitöltő számára, hogy a feltett kérdésről néhány mondatban kifejthesse a véleményét.

Mivel az ilyen mezők várhatóan egyedi kitöltésűek lesznek, nehéz a kiértékelésük. A kitöltőket csupán a "Kitöltési segédlet"-be írt instrukciókkal lehet befolyásolni abban, hogy a szabad szöveges válaszadási lehetőség ellenére, összehasonlítható, kiértékelhető válaszokat adjanak.

A szövegmezőnél már ismertetett maszkot és/vagy reguláris kifejezést ennél a mezőtípusnál - a sokkal nagyobb terjedelem és a több, folytatólagos sor miatt - nem lehet alkalmazni.

A mező használata

1. Lépés

Klikkeljen a "Szövegblokk" mezőtípusra. Ennek a műveletnek a hatására, a rendszer - az űrlap utolsó elemeként - beszúr egy alapértelmezés szerint kitöltött Szövegblokk mezőt.


2. Lépés

Ha szükséges, a gördítősáv alkalmazásával navigáljon a frissen beszúrt mezőre, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartásával és az egér egyidejű függőleges mozgatásával húzza a mezőt az űrlap megfelelő pozíciójába. Húzás helyett használhatja - a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett - a kurzormozgató Fel és Le nyilakat, a Home, az End, a Page Up, vagy a Page Down billentyűket is.


3. Lépés

Klikkeljen a bal egérgombbal a frissen beszúrt és elhelyezett Szövegblokk mezőre. Ennek hatására megnyílik a mezőtípusra jellemző alapbeállítások szerkesztő felülete.

4. Lépés

Adja meg és/vagy állítsa be a mező paramétereit, "A mező paramétereinek értelmezése és beállítása" alatt leírtak szerint.

5. Lépés

Rögzítse a beállításokat a mezőszerkesztő felület "Alkalmaz" ikonjára való klikkeléssel.

A mező paramétereinek értelmezése és beállítása

 • Név: A mezőben alapértelmezésként megjelenő "Szövegblokk" sztringet át kell írnia arra az egyéb szöveges tartalomra, amit az adott űrlap pont alatt - mint szövegmező feliratot vagy kérdést - meg kíván jeleníteni. A mező mentése, a beírt szöveget nagybetűs formátumúra módosítja.
 • Kötelező: Ha az opciót a jelölőnégyzetbe való klikkeléssel aktiválja, azzal a mező kitöltését kötelezővé teszi, az űrlapot a weboldalon kitöltő személyek részére. Ebben az esetben az űrlap kitöltése addig nem folytatható, amíg a kitöltő erre a mezőre vonatkozóan, a rendszer számára értékelhető adatot nem szolgáltat.
 • Elérhetőség: Ugyanez az opció az űrlap beállításoknál - az egész űrlapra vonatkozóan - már szerepelt, ezért ezen az alacsonyabb szinten csakis szigorítás jelleggel működhet. Vagyis: ha az egész űrlap mindenki számára elérhető, itt megadhatja, hogy ennek ellenére, ez a konkrét mező csak a regisztrált felhasználók számára jelenjen meg.
 • Publikus: Ugyanez az opció az elérhetőséghez hasonlóan, az űrlap beállításoknál, az egész űrlapra vonatkozóan már szerepelt. Ezért, ezen az alacsonyabb szinten ez is csak egy irányban, mégpedig szigorítás jelleggel működhet. Vagyis: ha az egész űrlap mindenki számára publikus, akkor itt megadhatja, hogy ennek ellenére, ez a konkrét mező senki számára se legyen látható, még a regisztrált felhasználóknak sem. Ennek a funkciónak csakis akkor van értelme, ha egy konkrét kérdésről utólag - miután az űrlapot már kitöltötték - derül ki, hogy felesleges, vagy időközben azzá vált, ezért sosem lesz kiértékelve. Az adott kérdés publikációjának a levétele egyszerűbb, mint az űrlap letiltása, majd a már kitöltött űrlapok exportja, a kérdés törlése és végül az űrlap ismételt publikálása.
 • Kitöltési segédlet: Ebben az ablakban adhat instrukciókat az adott mezővel, vagy az azt követő mezők kitöltésével kapcsolatban. Az beállítás kérdése, hogy ezek a "Help" jellegű információk automatikusan megjelenjenek-e a mezőnél, vagy csak klikkelés hatására nyíljanak meg.
 • Szélesség: Az input mező (ablak, vagy blokk) szélessége, karakterekben kifejezve. Figyelem: a space (szóköz) is egy karakternek számít. Ez az érték általában 30, vagyis 30 karakter írható egy-egy sorba. Az értéket hiába írja át, mentéskor visszaáll a rendszergazda, illetve a grafikus által központilag beállított értékre.
 • Magasság: Az input mező (ablak, vagy blokk) magassága, a rendelkezésre álló sorok számában kifejezve. Ez az érték általában 5, vagyis 5 sor írható az ablakba. Az értéket hiába írja át, mentéskor visszaáll a rendszergazda, illetve a grafikus által központilag beállított értékre.
 • Alapértelmezett érték: Ha ebbe a mezőbe bármit is beír, az az űrlap kitöltésekor, mint alapértelmezett adat fog megjelenni a mezőben.

Az "Alapbeállítások" szerkesztőablak parancsikonjai

 • Bezár: A "Szövegblokk" szerkesztőablakának mentés nélküli bezárása, majd visszalépés az "Űrlap előnézet" felülethez.
 • Töröl: Az adott "Szövegblokk" végleges törlése, majd visszalépés az "Űrlap előnézet" felülethez. Ez a törlés nem kér megerősítést, mert az űrlapok szerkesztésekor - különösen, ha egy korábbi, hasonló űrlap másolatából készít egy új űrlapot -, sokszor tucatjával kell törölni a mezőket. Ilyenkor, a törlés megerősítések több időt vennének igénybe, mint egy véletlenül kitörölt mező pótlása.
 • Alkalmaz: A beállítások mentése, a "Szövegblokk" szerkesztőablakának bezárása, majd visszalépés az "Űrlap előnézet" felülethez.
^
Facebook
Instagram
Twitter