Infoartnet - Web Média Marketing

Tartalmi elem kezelő - áttekintés, listázás

Tartalmi elemek listázásaA "Tartalom/Tartalmak listája" azaz a Tartalomkezelő komponens felületen táblázatos formában tekintheti át az összes, vagy az Ön által megadott szűrési feltétel(ek)nek (kategória, címke, név, stb.) megfelelő elmentett elemeket, illetve azok kiemelt paramétereit.

A listázó képernyő adatai

Az összes listaelem kijelölése

Ha egyszerre az összes kilistázott és a képernyőn is látható tartalmi elemen kíván központi műveletet végrehajtani, akkor klikkeljen a fejlécben található fekete hátterű, "Összes kiválasztása" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására valamennyi, a listában látható tartalmi elem előtti jelölőnégyzetben is megjelenik egy-egy "pipa" karakter, jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek. Az opció reverzibilis, tehát ha ismét az "Összes kiválasztása" jelölőnégyzetre klikkel, a soronkénti kijelölések visszavonásra kerülnek. A kijelölő funkció természetesen soronként (tartalmi elemenként) is ki-be kapcsolható.

A lista sorainak átrendezése

A fejléc mezők többsége rendelkezik egy-egy adatrendezési opcióval is. A sorbarendezés vagylagos, ami azt jelenti, hogy egyszerre több oszlop rendezettségi beállítását nem leget kombinálni.

 • Ha egy adatoszlop fejléc mezejében a felső (növekvő) rendező gombra klikkel, a listát az adott oszlop mezőadatainak alfabetikusan vagy időrendileg növekvő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

 • Ha egy adatoszlop fejléc mezejében az alsó (csökkenő) rendező gombra klikkel, akkor pedig a listát az adott oszlop mezőadatainak alfabetikusan vagy időrendileg csökkenő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

A listában mindig megjelenő adatok

 • ID: A tartalomnak a programon belüli, belső azonosítója. A rendszer generálja, egyes felületeken az ismerete segíti a felhasználót a munkában, pl.: menüszerkesztéskor ill. a Documentor kezelésekor. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (ID) nyilaira klikkel, a program az azonosító számok alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő alfanumerikus rendezettséget eredményez. Az ID azonosító alapadatnak számít, ezért ez az oszlop nem kapcsolható ki, mindig látszik a listában.
 • Cím: A tartalmi elem címe (megnevezése). Ha a felsorolt bármelyik tartalmi elem címére kattint, megnyílik az adott tartalom legutolsó verziójával feltöltött szerkesztő felület. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Cím) nyilaira klikkel, a program a tartalmi elemek elnevezései alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő alfabetikus rendezettséget eredményez. A Cím (a tartalmi elem megnevezése) alapadatnak számít, ezért ez az oszlop sem kapcsolható ki, mindig látszik a listában.

A listában opcionálisan megjelenő adatok

A Szűrő gomb melletti ikonsor megfelelő elemeinek a használatával, a most következő listában ismertetésre kerülő adatok (oszlopok) listázó képernyőn való megjelenését, az aktuális igényeihez, illetve lehetőségeihez igazíthatja.

Az egyes ikonokra klikkelve ki-be kapcsolhatja a logikailag hozzájuk tartozó adattípusok képernyőn való megjelenését. Egy-egy választást követően az adatoszlopok azonnal megjelennek, illetve eltűnnek a képernyőről.

Ha nem elég egyértelmű az Ön számára, hogy az egyes ikonok milyen adattípusokat jelölnek, mozgassa az egérkurzort egy kérdéses ikon fölé és rögtön megjelenik a funkció buborék súgója.

Az egyes oszlopok ki-be kapcsolása az adatállományt nem érinti, a funkcióval csak a megjelenítést lehet befolyásolni.

A következő ábra az említett ikonok két lehetséges állapotát mutatja.

A felső sorban az ikonok azon állapota látható, amikor a hozzájuk tartozó adatoszlopok megjelenítése be van kapcsolva (alapértelmezett állapot), az alsó sorban pedig a kikapcsolt oszlopok esetén megjelenő ikonok láthatók. Így Ön az ikonsorra tekintve is azonnal látja, hogy mely adattípusok megjelenítése van éppen ki-, vagy bekapcsolva.

Megjegyzés: A rendelkezésre álló, vagy aktuális képernyő felbontás és adattípus választás kérdése, hogy Ön a lehetséges adatok közül mennyit tud egyszerre megjeleníteni. Az összes adat - főleg akkor, ha régi, kis felbontású monitort használ - nem feltétlenül fog áttekinthetően elférni a képernyőjén, ilyenkor jól jöhet ez a funkció.

 • Pub.  Egy konkrét tartalmi elem weboldalon való megjelenésének (publikálásának) a jelölésére, illetve beállítására szolgáló funkció ikon. Akár ezzel, akár a tartalom szerkesztő felület "Publikálás" jelölőnégyzetével beállíthatja, hogy - minden más megjelenítési feltétel egyidejű teljesülése esetén - az adott tartalom a jelenlegi állapotában megjelenhet-e a weboldalon, vagy sem.
  • A Tartalom szerkesztő felületen, a bevezető szöveg ablaka fölötti "Publikálás" jelölőnégyzet aktiválásával (igen), vagy inaktiválásával (nem) szabályozhatja a webes megjelenést.
  • Itt, a Tartalmak listája felületen is kétállású az opció. Ha az ikon zöld színű, akkor a hozzá kapcsolódó tartalom megjelenhet a weben, ha piros színű, akkor nem. Ha az ikonra klikkel, az opció aktuális állapota (értéke) mindig az ellenkezőjére vált.
  Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Pub.) nyilaira klikkel, a program a publikusság alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyílra klikkelve a nem publikus, az alsó nyílra klikkelve pedig a publikus tartalmi elemek lesznek a lista élén (tetején). A Szűrő gomb melletti ikonsor első elemével (Publikusság) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Szerző  A tartalmat létrehozó, vagy lemásoló személy azonosítója (neve). Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Szerző) nyilaira klikkel, a program a szerzők nevei alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő alfabetikus rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor második elemével (Szerző) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Létrehozva  A tartalom létrehozásának időpontja. Dátum és idő, a következő szintaktika szerint: [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP]. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Létrehozva) nyilaira klikkel, a program a létrehozás időpontja alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő időrendi rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor harmadik elemével (Létrehozva) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Kezd  Nem kötelező adat. Ha megadják, akkor azt az időpontot jelenti [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP], amitől kezdődően az adott tartalomnak - amennyiben más beállítás nem tiltja - felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan meg kell jelennie a weboldalon. Ennek a mezőnek a kitöltése esetén az adott tartalom hiába publikált státuszú, a megadott időpontig nem lesz látható a weboldal látogatói számára. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Kezd) nyilaira klikkel, a program a "Publikálás kezdete" időpontok alapján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő időrendi rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor negyedik elemével (Kezd) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Lejár  Nem kötelező adat. Ha megadják, akkor azt az időpontot jelenti [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP], ameddig (és nem tovább) az adott tartalomnak meg kell jelennie a weboldalon. Ezt az időpontot elérve, majd meghaladva az adott tartalom nem törlődik az adatbázisból, csupán nem lesz látható a weboldal látogatói számára. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Lejár) nyilaira klikkel, a program a "Publikálás vége" időpontok apján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő időrendi rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor ötödik elemével (Lejár) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Jog  Ezek a jelölések azt mutatják, hogy az egyes tartalmakat kik (milyen felhasználói körbe tartozó személyek) láthatják a weboldalon. A zöld ikon akkor jelenik meg a listázóban, ha az adott tartalmi elemet mindenki láthatja. A szürke ikon esetén az adott tartalmi elemet csak a nem belépett felhasználók láthatják, minden más hozzáférési beállítás esetén pedig a sárga ikon jelenik meg a tartalmi elem listázóban. Ha ebben az oszlopban a fejléc mező (Jog) nyilaira klikkel, a program a "Hozzáférési beállítások" apján rendezi a megjelenített adatállományt. A felső nyíl növekvő, az alsó pedig csökkenő rendezettséget eredményez. A Szűrő gomb melletti ikonsor hatodik elemével (Jog) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Másol  Az ikonra klikkelve egy másolat jön létre az adott tartalmi elemről. A másolat megtartja az eredeti tartalmi elem címét (egy "_másolat" kiegészítéssel), a kategória-, és címke kapcsolatait, a publikálási-, sablon-, paraméter-, és hozzáférési beállításait, egy mentést követően szerzőként felveszi a másoló nevét, viszont nem örökli meg a nyelvi fordításokat, a korábbi verziókat és az egyéb kapcsolatokat (esemény, lista, galéria, banner, fájl, stb.). A Szűrő gomb melletti ikonsor hetedik elemével (Másol) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Nyelvek  Az ebben az oszlopban megjelenő zászló ikonok azt mutatják, hogy az adott tartalmi elem milyen nyelveken képes megjelenni, vagyis milyen nyelvekre van lefordítva. Ha valamelyik zászlóra klikkel, megnyílik a tartalmi elem megfelelő nyelvi változata. Ilyenkor a tartalom listázó felület is átvált a kiválasztott nyelvre, amiről egy üzenő ablakban tájékoztatja a rendszer. A Szűrő gomb melletti ikonsor nyolcadik elemével (Nyelvek) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Kategóriák  A mezőben annak az egy vagy több kategóriának a neve látható, amely(ek)hez az adott tartalom hozzá lett rendelve. A Szűrő gomb melletti ikonsor kilencedik elemével (Kategóriák) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.
 • Címkék  A mezőben annak az egy vagy több címkének a neve látható, amely(ek)hez az adott tartalom hozzá lett rendelve. A Szűrő gomb melletti ikonsor tízedik elemével (Címkék) ki-be kapcsolhatja ennek az adatoszlopnak a tartalmi elem listázó képernyőn való megjelenését.

Szűrési lehetőségek

A "Tartalmak listája" képernyőn alapértelmezésben a weboldalhoz tartozó összes tartalmi elem megjelenik, de a "Tartalmak listája" képernyő cím melletti "SZŰRŐ" gombra klikkelve megnyílik egy szűréskezelő felület, ahol a következők szerint szűkítheti a teljes találati listát:

 • Egy kategória alapján, vagy éppen a kategória nélküli elemekre, és/vagy
 • A címke alapján, vagy éppen a címke nélküli elemekre, és/vagy
 • A tartalmi elemek szöveges részeiben (Bevezető szöveg és Szövegtörzs) előforduló sztring (szöveg részlet) alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek megnevezése, alias neve, vagy azok tetszőleges részlete alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek állapota (aktív, archív, függő, vagy mind) alapján, és/vagy
 • A tartalmi elemek szerzőjének neve, vagy név részlete alapján.

A szűrés célja, hogy a képernyőn célirányosan, csak az éppen aktuális munkához szükséges adatok és információk jelenjenek meg, ezáltal segítve a könnyebb és gyorsabb áttekintést. Ennek lépései a következők:

 1. Az aktuális munkához legcélszerűbb szűrési feltételek kiválasztása, megadása, beállítása.
 2. Az Eszköztár "Szűrés" ikonjára való klikkeléssel - illetve a "RETURN" vagy "ENTER" billentyű lenyomásával -, a már beállított szűrési feltételek aktiválása. 3. A megadott feltételek alapján szűrt lista használata. • Tartalmi elemek szűrése a kategória kapcsolatuk, vagy annak hiánya alapján

  Ennél a szűrési opciónál két különböző felépítésű, de azonos funkciójú kategória választó-, egy kategória nélküli elemeket szűrő-, valamint egy mező ürítő funkció áll az Ön rendelkezésére.

  A "Kategória" mezőben található első ikon, egy Documentorhoz hasonló felületet biztosít a kategória választáshoz.
  A "Kategória" mezőben található második ikon, egy fa struktúrás felületet biztosít a kategória választáshoz.

  A végeredményt tekintve mindegy, hogy melyik fenti kategória választási módot alkalmazza. A kiválasztás mindkét esetben a "pipa" ikonra való klikkeléssel történik és a választást követően, az ablak becsukódik.

  Ha a "Kategória" mezőben található harmadik ikont aktiválja, akkor a tartalmi elem listában csak a kategóriához nem kapcsolt tartalmi elemek jelennek meg.

  Ha a szűrő ablakban van már beállított kategória és Ön ezt a jelölőnégyzetet is aktiválja, akkor logikai ellentmondásba keveredik, ezért a korábban beállított érték ilyenkor értelem szerűen törlődik a mezőből, és ez fordított esetben is igaz.

  A "Kategória" mezőben található negyedik, ú.n. "kuka" ikonnal a Kategória választó mező aktuális tartalmát törölheti.

  A kategória választást követően - ha szükséges - adjon meg további szűrési feltétel(eke)t, majd klikkeljen az Eszköztár "Szűrés" ikonjára, vagy nyomja le a "RETURN" vagy az "ENTER" billentyűt, a beállított szűrési feltételek aktiválásához.

  Ha csak egyetlen szűrési feltételt is aktivál, a szűrési beállítások felület nyitott állapotban marad. A rendszer ezzel jelzi, hogy a megjelenített adatok nem a teljes adatmennyiséget tartalmazzák, hanem csak a szűrési beállítások ablakban látható szűrési feltétel(ek)nek megfelelőket.

  Az Eszköztár "Szűrés" ikonja csak a szűrési feltételeknek megfelelő lista adatokat frissíti, a szűrés kezdeményezésére a "SZŰRŐ" feliratú funkciógomb szolgál.

 • Tartalmi elemek szűrése a Címke kapcsolatuk, vagy annak hiánya alapján

  A tartalmi elemek nem csak kategóriákhoz, hanem címkékhez is rendelhetők, sőt, a címkéhez rendelés portálonként akár kötelezően elő is írható. A címke szerinti szűrés módja és felületei teljesen megegyeznek a kategória alapján történő szűréssel. (Lásd, az előző pont alatt leírtakat.)
 • Tartalmi elemek szűrése, a szöveges tartalmuk alapján

  Ennek a szűrési opciónak a használata esetén egy olyan szövegrészletet (sztringet) kell beírnia a "Szövegben" szűrőmezőbe, amelyről feltételezi vagy tudja, hogy a keresett tartalmi elem(ek) szöveges részeiben - akár a Bevezető szövegben, akár a Szövegtörzsben - előfordul.
 • Tartalmi elemek szűrése a címük (megnevezésük), vagy alias nevük alapján

  Ennek a szűrési opciónak a használata esetén egy olyan szövegrészletet (sztringet) kell beírnia a "Név, alias" szűrőmezőbe, amelyről feltételezi vagy tudja, hogy a keresett tartalmi elem(ek) címében, vagy annak alias nevében (SEF) előfordul.
 • Tartalmi elemek szűrése, az állapotkódjuk alapján

  Az "Állapot" legördülő mező értéklistája a következő állapotkódokat tartalmazza:

  • Mind: Ennek az állapotkódnak a választása esetén, az összes tartalmi elem megjelenik a szűrést követő listában (a publikálási időintervallummal nem rendelkező tartalmi elemek is).
  • Aktív: Csak az aktív, vagyis az aktuálisan megjelenő tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
  • Archív: Csak az archív, vagyis a lejárt publikálási idejű tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
  • Függő: Csak a függő, vagyis a még el nem érkezett publikálási idejű tartalmi elemek szerepelnek a szűrés utáni listában.
 • Tartalmi elemek szűrése, a szerző alapján

  A "Szerző" szűrő mezőbe akár egyetlen karakter is írható. A szűrést követő listában csak azok a tartalmi elemek jelennek meg, amelyek szerzőinek a nevében bárhol szerepel az ebbe a mezőbe írt (sztring) karaktersorozat.

Kombinált szűrés

 • Tartalmi elem listázás, egyszerre több szűrési feltétel megadásával

 • Az összes szűrési feltétel egyidejű törlése  Ha az Eszköztárban a fenti "Tartalom szűrés ürítése" ikonra kattint, akkor a program törli az összes aktuális szűrési feltételt, bezárja a szűrési paramétereket tartalmazó ablakot, majd - a "Sor/Oldal", illetve a "Lapozó" aktuális beállítása szerint - megkezdi az összes tétel kilistázását a képernyőre.

^
Facebook
Instagram
Twitter