Infoartnet - Web Média Marketing

Engedélyezett komponens szerkesztése, alapbeállítása

A funkció célja

Miután a Webmester - a jelen használati útmutató "Komponens engedélyezés" című fejezetében leírtak szerint - bekapcsol egy-egy komponenst, rögtön be is állíthatja annak főbb paramétereit. Az így megadott vagy kiválasztott paraméter értékek, később a komponens megjelenítők számára - opcionálisan -, a következő módon örököltethetők:

A jelen fejezetben bemutatásra kerülő komponens szerkesztő felületek paraméterei ugyanezen komponensek megjelenítőiben is szerepelnek. Az egyes megjelenítőkben minden örököltethető paraméter előtt, egy "Alapértelmezett érték" jelölőnégyzet található. Amelyik paraméternél ez a jelölőnégyzet aktív, annak az értéke az itteni felületek azonos paraméterétől öröklődik az adott megjelenítőbe.

Egy komponensnél megadott paraméter érték érvényesülésének az a feltétele, hogy a komponens megjelenítőjében lévő azonos paraméter, azt ne írja felül. Ez két módon lehetséges:

 • az előbb ismertetett "Alapértelmezett érték" jelölőnégyzetek használatával, vagy ha
 • a komponens és a megjelenítő azonos paraméterénél ugyanaz az érték, vagy beállítás szerepel.

Azt is megteheti, hogy az egyes komponenseknél nem ad meg paraméter értékeket, csupán azok megjelenítőinél. Mielőtt megadna egy komponens szintű paramétert, gondolja át, hogy azt a későbbiekben kívánja-e majd örököltetni a megjelenítő(k)be, vagy sem. Ha nem - vagy feltehetően csak ritkán -, akkor állítsa be inkább a megjelenítőkben az adott paramétert, mert azzal később - amikor esetleg egy-egy beállítás vagy adat forrását keresi - megspórolhat néhány klikkelést.

Megjegyzések:

 • A legalább középszintű jogosultsággal rendelkező adminisztrátorok a bekapcsolt komponensekhez tetszés szerinti mennyiségű weboldali megjelenítőt hozhatnak létre és a fenti módon azt is eldönthetik, hogy a Webmester által megadott paraméter értékek közül, az egyes megjelenítők melyeket örököljenek és melyeket ne. • Bár a különböző célú komponensek paraméterei között szép számmal akadnak egyezések, az egyes típusok - az eltérő rendeltetéseikből adódóan - több-kevesebb, csak rájuk jellemző paraméterrel is rendelkeznek.

  A komponensek nagy száma miatt, a jelen fejezetben csak az általános, a legjellemzőbb, illetve a valamilyen szempontból kritikus mezők és paraméterek értelmezésére térünk csak ki. Ha ezeket jól alkalmazza, a többi adatot pedig értelem szerint adja meg, állítja be, illetve az alapértelmezéseket elfogadja, akkor jó eséllyel mindegyik komponense megfelelően fog működni.

  A legkevesebb dolga a "content" típusú komponensekkel lesz, mivel ezeket általában nem kell paraméterezni. Az esetükben szinte mindig megfelelnek az alapértelmezett beállítások.
 • Fontos, hogy a komponensekkel kapcsolatos öröklődés nem keverendő a más fejezetekben ismertetett, vezérlési szintek közötti paraméter öröklődéssel (Globális-, Menü-, Kategória-, és Tartalmi elem szintű beállítások). Az egyes komponensek paraméter értékeinek öröklődése kizárólag a saját megjelenítőik irányába érvényesül.

Mielőtt egy komponens szerkesztő felületén beállít vagy megad egy-egy paramétert, gondolja át, hogy azt a későbbiekben kívánja-e majd örököltetni a komponens megjelenítőibe, vagy sem. Ha nem - vagy feltehetően csak ritkán -, akkor állítsa be inkább a megjelenítőkben az adott paramétert, mert azzal később - amikor esetleg egy-egy beállítás vagy adat forrását keresi - megspórolhat néhány klikkelést.

A funkció elérése

Ez a funkció csak a legmagasabb szintű adminisztrátor(ok) - Szuper admin (Webmester) - számára érhető el, a következő felületről: "Komponensek/Komponens kezelő/Komponens engedélyezés".

Komponens szerkesztő felület

Az engedélyezett komponensek "Komponens neve" mezejében lévő linkre klikkelve (lásd az előző képet) megnyílik az adott komponens szerkesztő felülete.

A szerkesztő felület tartalma mindig a választott komponens függvénye, de az egyes adatok / adatcsoportok megnevezései, a képernyőn való elhelyezkedésük, a formázásuk, stb., igyekszik egy trendet tartani az összes komponens típus esetében.

Fontos / gyakori paraméterek

A következőkben komponens függetlenül, a fontosabb, illetve gyakrabban előforduló paramétereket értelmezzük. A következő felsorolás az összes ismertetett paramétert tartalmazza, alfabetikus sorrendben.

Az ismertetett paraméterek listája:


 

 • Komponens neve: A komponens megnevezése. Ez a név jelenik meg a "Komponens engedélyezés" listázó képernyő "Komponens neve" mezejében.  A listázó felületen az engedélyezett komponensek megnevezése linkes, ha ráklikkel, megnyílik az adott komponens szerkesztő felülete.  Vissza a paraméter listához
 • Komponens azonosítónév: Az előbbi komponens név, a Szuper admin (Webmester) jogosultságú adminisztrátor(ok) által tetszés szerint átírható, átnevezhető, ez az azonosító viszont mindig változatlan marad, ezáltal mindenki számára, minden körülmények között egyértelművé teszi a komponens beazonosítását. Ez az azonosító név jelenik meg a "Komponens engedélyezés" listázó képernyő, "Azonosító" mezejében.  Vissza a paraméter listához
 • Publikált: A komponens a weboldal látogatói számára csak akkor lesz elérhető, ha ennél az opciónál az "igen" rádiógomb az aktív. Ez csak egy alapfeltétel, más egyéb szempontoknak is teljesülniük kell az adott komponens weboldali elérhetőségéhez. Pl.:

  • Létezzen a komponensnek legalább egy érvényes megjelenítője,
  • A komponens megjelenítő is legyen publikálva és a megfelelő módon paraméterezve,
  • Legyen egy menüpont vagy link, ami által a komponens (megjelenítő) aktiválható a weboldalon,
  • stb.


  Vissza a paraméter listához
 • Komponens címe: Az ebbe a mezőbe írt szöveg fog a weboldalon, a komponens megjelenítő fejlécében - paraméter öröklődés révén - megjelenni, amennyiben a "Cím mutatása" paraméter értéke az "igen"-t veszi fel.

  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Megjelenő elemek száma / Összes mutatott hír / Megjelenő képek száma/ Max. megjelenített db, stb.: Az ilyen jellegű paraméterek a listázó komponensek szerkesztő felületén fordulnak elő. A megjelenítő az ezekbe a mezőkbe írt számnak megfelelő mennyiségű, kapcsolódó elemet: hírt (tartalmi elemet, vagy annak egy részét), bannert (képet), eseményt, stb., fog kilistázni a weboldalon.  A TOP3 komponens esetében, az "Összes mutatott hír" mezőbe írt szám, a 3 kiemelt hírt is magában foglalja. A következő képen, a megjelenítendő hírek száma: 8.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
   
 • További hírek gomb: Ezzel a paraméterrel egyes hírlistázó komponensek szerkesztő felületein találkozik. Itt a megfelelő rádiógomb ("igen" vagy "nem") aktiválásával azt állíthatja be, hogy a weboldali megjelenítő tartalmazzon-e egy "További hírek" gombot vagy linket, ami az adott témához kapcsolódó, még meg nem jelenített híreket teszi láthatóvá, ha a weboldal látogatója ezt a lapozási lehetőséget igénybe veszi.  Ehhez az opcióhoz logikailag kapcsolódik a "További hírek URL címe" mező, amiben opcionálisan megadhatja a további hírek elérését.

  • Ha a "További hírek gomb" = "igen" esetén a "További hírek URL címe" mezőt üresen hagyja és a weboldal látogatója igénybe veszi a "További hírek" lapozási opciót, akkor a listázás az eredeti kategóriához, címkéhez, vagy listához tartozó, még meg nem jelenített hírekkel folytatódik.
  • A "További hírek gomb" = "igen" és egy korrekt URL megadása esetén - hasonló esetben - a megadott URL-hez tartozó hírek megjelenítésével folytatódik a listázás. 
  • Ha a "További hírek gomb"-nak a "nem" értéket adja, akkor felesleges a "További hírek URL címe" paraméternek bármilyen értéket is adnia, mivel a weboldal látogatóinak nem fog megjelenni a "További hírek" lapozási opció.
  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához

 • További hírek URL címe: Ezzel a paraméterrel egyes hírlistázó komponensek szerkesztő felületein találkozik. Ha a "További hírek gomb" paraméternél az "igen" értéket választotta, akkor ebben a mezőben opcionálisan megadhatja a további hírek elérését.  Ez a mező és a "További hírek gomb" paraméter logikailag kapcsolódnak egymáshoz:

  • Ha a "További hírek gomb" = "igen" esetén ezt a mezőt üresen hagyja és a weboldal látogatója igénybe veszi a "További hírek" lapozási opciót, akkor a listázás az eredeti kategóriához, címkéhez, vagy listához tartozó, még meg nem jelenített hírekkel folytatódik.
  • A "További hírek gomb" = "igen" és itt egy korrekt URL megadása esetén - hasonló esetben - az itt megadott URL-hez tartozó hírek megjelenítésével folytatódik a listázás. 
  • Ha a "További hírek gomb"-nak a "nem" értéket adta, akkor felesleges ennek a paraméternek bármilyen értéket is adnia, mivel a weboldal látogatóinak nem fog megjelenni a "További hírek" lapozási opció.
  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.
   
  Vissza a paraméter listához
 • Képek megjelenítése: Ezzel a paraméterrel a hírlistázó komponensek szerkesztő felületein találkozik. Itt a megfelelő rádiógomb aktiválásával azt állíthatja be, hogy a megjelenítő fejléce alatt megjelenjen-e egy-egy véletlenszerű kép, az adott boxhoz tartozó könyvtárból.

  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.
   
  Vissza a paraméter listához
 • Megnyitás új ablakban: Ezzel a paraméterrel pl. a hírlistázó komponensek szerkesztő felületén találkozik. Itt a megfelelő rádiógomb aktiválásával azt állíthatja be, hogy a kiválasztott hír - mint tartalmi elem - új böngésző ablakban (fülön) nyíljon-e meg.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Képek könyvtára: Ezzel a paraméterrel a hírlistázó komponensek szerkesztő felületén találkozik. Ebbe a mezőbe annak a könyvtárnak az elérési útvonalát írhatja be, ami az adott hírlistázó boxhoz tartozó képeket tartalmazza.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Lista: Ezzel a paraméterrel olyan listázó komponensek szerkesztő felületén találkozik, amelyeknél elképzelhető, hogy az alapértelmezett adatrendezések - megjelenítés dátum, cím, szerző, stb. szerint növekvő vagy csökkenő sorrendben - nem felelnek meg minden esetben a felhasználók igényeinek.

  Új listákat a "Tartalom/Listák" adminisztrátori felületen vehet fel, és ott módosíthatja a már meglévőket is. Ott egy-egy listán belül tetszőleges, egyedi sorrend szerint helyezhet el tartalmakat, vagy a felhasználókat.  A létrehozott listák, egyes komponens típusok szerkesztő felületén a "Lista" legördülő mezőből kiválaszthatók, s ezzel az adott komponenshez csatolhatók.  Multisite környezetben - ahol több weboldal működése van tökéletesen összehangolva - más weboldalak listái közül is választhat.  Ez a lista hozzárendelés a már említett "Kategória" -> "Címke" -> "Lista" hierarchia miatt csak akkor fog érvényesülni, ha ezzel együtt nem rendel a komponenshez sem kategóriát, sem címkét.  Lista esetében nincs értelme a kategóriánál és a címkénél is létező sorbarendezési opcióra, mert a listák eleve egy-egy egyedileg rendezett állományt testesítenek meg.

  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Form: Ezzel a paraméterrel csak az űrlapokhoz kötődő komponensek szerkesztő felületén találkozik. A legördülő listából kiválaszthat egy konkrét űrlapot, ami majd meg fog jelenni a weboldalon.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Sitecsoport: Ezzel a paraméterrel leginkább az Eseménynaptárhoz kötődő komponensek szerkesztő felületén találkozik. A legördülő listából kiválaszthat egy site csoportot, amelyhez kötődő elemek (pl. események) meg fognak jelenni (pl. egy eseményboxban) a weboldalon.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
   
 • Menü: Ezzel a paraméterrel a menükhöz kötődő komponensek szerkesztő felületén találkozik. A legördülő listából kiválaszthatja, hogy a kliens oldali menümegjelenítő boxban melyik menü, illetve almenü legyen látható.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Menütípus: Ezzel a paraméterrel is a menükhöz kötődő komponensek szerkesztő felületén találkozik. A legördülő listából kiválaszthatja a kliens oldali menü megjelenés módját (típusát).

  • default: Ennek a paraméternek a hatására a megjelenő menü, a hagyományos, vízszintes elrendezésű, legördülő almenüs változat lesz, a fejlécben.

  • dropdown_js: Ennek a paraméternek a hatására, a megjelenítőben elhelyezett menüstruktúrának mindig csak egy kiválasztott szintje lesz látható. A mindig látható felső szintnek egy adott elemére klikkelve, legördülve megnyílik a hozzá tartozó almenü (ha van). Egy másik felső szintű menüpontra klikkelve, az addig megjelenített almenü vagy almenü struktúra visszacsukódik és onnantól az új választás almenüje lesz látható.

  • dropdown_static: Ennek a paraméternek a hatására - a menümegjelenítő boxban - a kiválasztott menü minden egyes ága folyamatosan nyitott állapotban látható.
  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.
   
  Vissza a paraméter listához
 • Számozott lista: Ezzel a paraméterrel a weboldali keresésekhez kötődő komponensek szerkesztő felületén találkozik. Itt a megfelelő rádiógomb ("igen" vagy "nem") aktiválásával azt állíthatja be, hogy  az adott kereső funkció weboldali találati listája sorszámozott legyen-e.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Keresés multisite környezetben: Ezzel a paraméterrel a weboldali keresésekhez kötődő komponensek szerkesztő felületén találkozik. Itt a megfelelő rádiógomb ("igen" vagy "nem") aktiválásával azt állíthatja be, hogy az adott kereső funkció:

  • igen esetén - a teljes multisite környezetben, vagy
  • nem esetén - csak a saját site-on belül

  keresse a megadott kulcsszót.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
 • Megjelenített lista: Ezzel a paraméterrel pl. a TOP3 típusú hír-megjelenítő komponens szerkesztő felületén találkozik. Ez a megjelenítő nem egy-egy kategóriához vagy címkéhez való kötődésük alapján jeleníti meg a híreket, hanem egy lista alapján.

  A legördülő mező elemeiből kiválaszthatja azt a korábban már létrehozott listát, amelynek az elemeit meg kívánja jeleníteni a weboldalon.

  Multisite környezet esetén, a "Megjelenített lista" paraméter értékei között a weblap-csoport összes listája megjelenik, nem csak a saját weboldalé.  A paraméterek komponens szintű megadása vagy beállítása előtt gondolja át, azok örököltetésének valószínűségét.

  Vissza a paraméter listához
^
Facebook
Instagram
Twitter