Infoartnet - Web Média Marketing

Menükezelés

Menükezelés

Kategória : Menükezelés Létrehozva: 2010.09.24 11:03 módosítva: 2017.11.17 16:05

A menüstruktúra célja

A menü, az egyes oldalak, illetve aloldalak közötti navigáció egyik legfontosabb eszköze, amellett pedig a tartalmi elemekhez valamint a komponensekhez való hozzáférést teszi lehetővé.

A menüpontok nagyban segítik a látogatók weboldalon történő tájékozódását, a tartalmak és funkciók (komponensek) elérését.

A menük - illetve azok építő elemei, a menüpontok - a leggyakrabban tartalmi elemekre, külső oldalakra és komponensekre, ritkábban pedig kategóriákra mutatnak.

A weboldal tartalmainak rendszerezett megjelenítéséhez, egy jól áttekinthető menüstruktúrára van szükség, amit már a fejlesztési folyamat elején célszerű megtervezni. A már kialakított menürendszer bármikor gond nélkül átalakítható, a kisebb változtatások igénye időnként fel is szokott merülni.

A menüstruktúra tervezésekor ügyelni kell arra, hogy minden tartalom maximum 3 klikkeléssel elérhető legyen, mert a látogatók általában nem fordítanak több időt egy-egy tartalom elérésére! Természetesen bonyolultabb struktúra esetén akár 470 mélységű szerkezet is kialakítható.

A menüszerkezetek megjelenése a weboldalon számos formában és pozícióban megtörténhet. A megjelenést befolyásolja a menüszerkezet szintezettsége, a weboldal grafikai arculata és a programozott struktúra.

A weboldal szerkezetében vannak preferált pozíciók a menüszerkezetek megjelenítésére ilyen pl.: a fejrész (top-menü, főmenü, képes választómenü...), lábrész (footer-menü), helyzetérzékeny menük (tartalom előtt vagy után jobb vagy baloldalt). Természetesen ettől eltérő pozíciókban is megjelenhet menü, az ilyen speciális kéréssel keresse munkatársainkat.

^
Facebook
Instagram
Twitter