Infoartnet - Web Média Marketing

Menüpontok általános jellemzői *

A menüpontot és a kapcsolt tartalom megjelenését befolyásoló beállítások

Megjegyzés: Az egyes menütípusok speciális és rá jellemző beállítasait ebben a fejezetben nem tárgyaljuk, azokra a konkrét menütípust tárgyaló fejezetben térünk ki.

Név

Funkció: A weboldalon megjelenő menüpont neve.

Megjegyzés: Bár a rendszer képes kezelni a több szavas, hosszú menüneveket, mégis azt ajánljuk lehetőség szerint alkalmazzanak rövid és tömör egy-két szavas „beszédes" neveket.

Menüpont beállítások - Név

Menüpont megjelenés - Név

 

Alias

Funkció: A menüpont és a hozzá tartozó tartalom kereső- és felhasználó barát azonosítója. Alapvetően ez lesz a kapcsolt tartalom url-je. pl.: ha a menüpont alias-a „koszonto" akkor a tartalom alias-átol függetlenül a tartalom elérhetővé válik a „website címe/koszonto" url-en keresztül is.

Megjegyzés: Ha nem adunk meg aliast, akkor a rendszer a névből automatikusan generál egy ékezet és szóköz nélküli aliast. Ékezetes magánhangzókat ékezet nélkülire a szóközöket és írásjeleket „-„ kötőjelre cseréli.

Menüpont beállítás - Alias

Ha névben szerepelt szó eleji vagy végi írásjel és/vagy szóköz akkor ott is kötőjelek lesznek. Ezt tanácsos elkerülni – azaz manuálisan törölni a létrejött aliasból.

pl.:

  • • Menüpont neve: „Kérdése van?"
  • • Automatikus alias: „kerdese-van-
  • • Javított és célszerű alias: „kerdese-van"

Az alias-t mi is megadhatjuk. Célszerű a tartalomra utaló és egyben beszédes aliast adni. A mezőbe ékezettel és szóközzel is írhatunk, a rendszer az imént leírt módon kitisztítja majd.

Ha a rendszer már rögzített egy aliast (kategória vagy tartalom létrehozásakor), és mi pont azt használjuk alias ütközést hozunk létre, melyre a rendszer figyelmeztet. Ilyenkor dönthetünk, hogy a régebbi vagy a most szerkesztett elem aliasát módosítjuk. Ha nem tesszük meg a rendszer nem hozhatná létre az aliast, hogy ezt a problémát kiküszöbölje automatikusan egy számot tesz az alias végére.

Alias ütközés rendszerüzenete

Alias ütközés rendszerüzenete

Nem kezelt ütközés - automatikus alias számozás

Nem kezelt ütközés - automatikus alis számozás

Fontos: az ilyen „számozott" aliasok (azaz url-ek) használata nem szép és nem is célszerű. Mindenféleképpen kezeljük a problémát. 

 

URL

Funkció: Megmutatja a kapcsolt tartalom (tartalmi elem vagy komponens) a rendszerben tárolt egyedi azonosítójából (ID) vagy a rendszerben tárolt komponens név alapján generált url-jét. pl.: /content/index/id/7147
Hibakeresési és információs célokat szolgáló mező.

Tartalmi elem egyedi url-je (content)

Tartalom egyedi url-je

Komponens (letöltésvezérlő) egyedi url-je

Komponens (letöltésvezérlő) egyedi url

Megjegyzés: Felhasználói nem módosíthatja

 

Publikus

Funkció: be és kikapcsolásával lehet a menüpont megjelenését szabályozni

Menüpont - Publikus

Megjegyzés: A menüpont megjelenésének kikapcsolása nem azt jelenti, hogy a hozzá kapcsolt tartalom így nem lenne elérhető. Bár a menüpont a website-on nem látszik az alias-a „él" azaz az url használható. A publikusság csak a láthatóságot szabályozza, funkcionálisan működőképes marad.

 

Menü típusa:

Funkció: A menüpont meghatározása. A megjelenő listából kiválasztható a kapcsolt tartalom vagy menüfunkció.

Menü - Típus

Menü - Típusválasztó

Fontos: Az egyes website-oknál ez a lista eltérő lehet, attól függően, hogy a site-on milyen komponensek kerültek bekapcsolásra.

Bővebb információ a „Menütípusok” fejezetben a konkrét típus kiválasztásával érhető el.

 

Paraméterek

Funkció: Az adott menüponthoz kapcsolt tartalom vagy komponens megjelenését szabályozó beállítások területe.

Megjegyzés: Az egyes menütípusoknak eltérő paraméterezése van, az egyedi paramétereket és azok hatását a típusok konkrét leírásánál találja.

Példa a paraméterezési lehetőségekre:

Tartalmi elem paraméterei Kategória blog paraméterei

Letöltésvezérlő komponens paraméterei


Cél megnyitása

Funkció: A menüponthoz tartozó tartalom megjelenési helyének irányítása

Alapelv: A tartalmi elemek, blogok és komponensek alapértelmezetten az oldal újratöltése után azonos ablakban jelenjenek meg. Külső tartalomra mutató (webcím) vagy egyedi fájlokra (kép. pdf állomány stb.) mutató linkek pedig a weboldalon kívűl (új (böngésző) ablakban vagy új navigációs fülön a böngészőben).

Menü - Cél megnyitása

Menü - Cél megnyitása - választólista

  • Az adott ablakban: megjelenés a website – tartalom (content) területén
  • Új ablakban: A tartalom egy új böngészőablakban jelenik meg
  • Új ablakban navigáció nélkül: A tartalom egy új böngészőablakban jelenik meg, azonban a böngészőprogram navigációs eszközei nem jelennek meg az ablakon. Hasonló a pop-up ablakhoz.
  • Új fülön: Az adott böngésző program egy új „fülén" jelenik meg a tartalom
  • Egyéb: Egy előre programozott speciális megjelenítést tesz lehetővé. alapértelmezettként nincs funkció

 

CSS utótag

 
Funkció: A menüponthoz kapcsolt tartalom megjelenését egyedileg befolyásoló előre megírt programkód meghívása (a nevével)
 
Menü - CSS utótag
 

 

Ikon

Funkció: Ha a template-ben van erre beállítás, akkor a kívánt menüponthoz lehetőség van meghatározott méretű kép feltöltésére, amely menüikonként viselkedik.
 
pl.: pk.uni-neumann.hu – felső „képes" menüje
 

pk.uni-neumann.hu -

ikon beállítása menüponthoz

 

Oldal cím

Funkció: amennyiben szeretnénk, hogy a menüponthoz tartalom böngészőben (fejléc) megjelenő címe különbözzön az alapbeállításoktól, akkor azt itt tudjuk megadni

Menü - Oldal címe

 

Meta leírás:

Funkció: Ebben a paraméter ablakban, az aktuális menüpontra vonatkozó rövid (max. 150 karakter) leírást helyezhet el a böngésző programok számára, ezzel biztosítva a keresők találati listájában, a jobb helyezést.

menü - meta leírás

 Cégünk, természetesen foglalkozik kereső-optimalizálással is és amennyiben ilyen irányú információra, szaktanácsadásra, oktatásra, stb., van igénye, szívesen állunk rendelkezésére.

 

Hozzáférési szint:

Funkció: Ezzel a paraméterrel azt állíthatja be, hogy az adott komponenst - illetve annak tartalmát - mely felhasználói csoport(ok)hoz tartozó személyek láthassák a weboldalon.

pl.: Csak bejelentkezett azaz regisztrált látogató számára elérhető tartalom

Menü - hozzáférési szint

Bővebb információ: https://www.infoartnet.hu/a-hozzaferesi-szint-parameter

 

Template:

Funkció: Amennyiben a website-on több template is rendelkezésre áll lehetőség van menüpont szinten az adott típushoz kapcsolódóan akár template-et is váltani.

Megjegyzés: A megoldás csak akkor ajánlott ha a template változatok minden tekintetben (grafikusan és programozásban is) összehangolt képet adnak a weboldalnak.

pl.: ugyanazon tartalmi elem más –más template-el

ugyanazon tartalmi elem template 1. verzió ugyanazon tartalmi elem template 2. verzió

^
Facebook
Instagram
Twitter