Infoartnet - Web Média Marketing

Tartalmi elem típusú menüpont *

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüpont az egyik leggyakoribb, hiszen a weboldalon általában tartalmakat (Tartalmi elem) szeretnénk megjeleníteni.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Menütípus létrehozása a szerkesztőfelületen

Tartalmi elem megjelenése a weben

Megjegyzések:

 • A Tartalmi elemnek melyet a menüponthoz kötünk publikusnak kell lennie különben nem jelenik meg a benne rögzített információ.
 • Amennyiben a menüpont aliasa nem egyezik meg a tartalom alias-ával (gyakori eset) akkor a menüponthoz kapcsolással a tartalmi elemet két konkrét url-ről is el lehet érni (a saját aliasából adódó url en és a menüpont aliasából létrejött url-en) 

A tartalmi elemek megjelenítését a kötött weboldali design-on belül, a szövegrészek, képek, táblázatok, címek, stb., formázásán túlmenően, pl.: különböző menütípusok, megjelenítő komponensek, template-ek, paraméterek alkalmazásával és beállításával, illetve mindezek kombinálásával, meglehetősen változatossá lehet tenni.

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

 • Tartalmi elem: A "Tartalmi elem" címke alatti első két ikonnal két különböző felületet aktiválhat, ugyanannak a célnak az eléréséhez.

  Az Ön számára szimpatikusabb felületen válassza ki azt a konkrét tartalmi elemet, amit erre a menüpontra klikkelve, meg kíván jeleníteni (nyitni) a weboldalon.

  A kiválasztott tartalmi elem megnevezése az ikonok alatt látható. A harmadik "kuka" ikonnal, ezt az aktuális tartalmi elem választást törölheti.  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke az ennél a menütípusnál értelmezett magasabb, Globális vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét, az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.

 • Vissza gomb megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor a "Vissza" gomb - mint választható funkció - látható legyen-e a weboldalon.
 • Bevezető látszik: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem bevezető része látható legyen-e a weboldalon.

  A bevezetőt leginkább akkor szokták eltüntetni a tartalmi elem megjelenítésekor, ha az nem a tartalom szerves része, hanem egy önálló, figyelem felkeltő összefoglaló, a tartalmi elem témájáról.
 • Szövegtörzs megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem érdemi része, a szövegtörzs, látható legyen-e a weboldalon.

  Ha a bevezetőt és szövegtörzset is letiltja, azzal azt éri el, hogy csak a tartalmi elem címe fog megjelenni a weboldalon.
 • Cím megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak címe, látható legyen-e a weboldalon.
 • Kategória név mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak kategóriája (kategória neve), látható legyen-e a weboldalon. Ha a tartalmi elem több kategóriához is tartozik, akkor természetesen az összes érintett kategória név meg fog jelenni a fejlécben.
 • Kategória neve linkes: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a "Kategória név mutatása" opciónál láthatóra állított kategória név linkként látszódjon, illetve viselkedjen-e.
 • Szerző megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak szerzője (a szerző eltárolt azonosító neve), látható legyen-e a weboldalon.
 • Létrehozási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak létrehozási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • Módosíási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak utolsó módosítási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • PDF ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak PDF formátumban való letöltését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • Nyomtató ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak kinyomtatását lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • E-mail ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak elektronikus továbbküldését, illetve egy kapcsolódó e-mail küldését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • Megosztási eszköztár megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak különböző környezetekben (társasági oldalakon) való megosztását lehetővé tevő funkció látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.

  Cím mutatása a böngésző fejlécében: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem címe látható legyen-e a böngésző program fejlécében, az aktuális "fülön".

 • A következő két kép, ennek a választásnak a lehetséges következményeit szemlélteti. Az "igen" választása esetén, a tartalmi elem címe jelenik meg az aktuális böngésző fülön, a "nem" beállítása esetén pedig a site neve.

   
 • Site/cím összefűzés, vagy csak a cím mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem címe a site címével együtt, összefűzve jelenjen-e meg a böngésző program aktuális fülén, vagy csakis a tartalmi elem címe legyen látható.

  Összefűzés, vagyis az "igen" választása esetén, a két címet a " - " sztring különíti el egymástól.  Ennek a funkciónak csak akkor van hatása, ha a "Cím mutatása a böngésző fejlécében" opciónál, az "igen" van beállítva.
 • Megosztás Facebook-on: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Facebook-on történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Megosztás Twitter-en: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Twitter-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • IWIW megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem IWIW-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Google megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Google-ban történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Netvibes megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Netvibes-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
^
Facebook
Instagram
Twitter