Infoartnet - Web Média Marketing

Tartalmi elem típusú menüpont

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egyetlen egy - az admin felületen hozzárendelt - tartalmi elemet jelenít meg a weboldalon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon

A tartalmi elemek megjelenítését a kötött weboldali design-on belül, a szövegrészek, képek, táblázatok, címek, stb., formázásán túlmenően, pl.: különböző menütípusok, megjelenítő komponensek, template-ek, paraméterek alkalmazásával és beállításával, illetve mindezek kombinálásával, meglehetősen változatossá lehet tenni.

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

 • Tartalmi elem: A "Tartalmi elem" címke alatti első két ikonnal két különböző felületet aktiválhat, ugyanannak a célnak az eléréséhez.

  Az Ön számára szimpatikusabb felületen válassza ki azt a konkrét tartalmi elemet, amit erre a menüpontra klikkelve, meg kíván jeleníteni (nyitni) a weboldalon.

  A kiválasztott tartalmi elem megnevezése az ikonok alatt látható. A harmadik "kuka" ikonnal, ezt az aktuális tartalmi elem választást törölheti.

  A következő képeken a két tartalmi elem választó felület látható.

  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke az ennél a menütípusnál értelmezett magasabb, Globális vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét, az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.

 • Vissza gomb megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor a "Vissza" gomb - mint választható funkció - látható legyen-e a weboldalon.
 • Bevezető látszik: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem bevezető része látható legyen-e a weboldalon.

  A bevezetőt leginkább akkor szokták eltüntetni a tartalmi elem megjelenítésekor, ha az nem a tartalom szerves része, hanem egy önálló, figyelem felkeltő összefoglaló, a tartalmi elem témájáról.
 • Szövegtörzs megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem érdemi része, a szövegtörzs, látható legyen-e a weboldalon.

  Ha a bevezetőt és szövegtörzset is letiltja, azzal azt éri el, hogy csak a tartalmi elem címe fog megjelenni a weboldalon.
 • Cím megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak címe, látható legyen-e a weboldalon.
 • Kategória név mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak kategóriája (kategória neve), látható legyen-e a weboldalon. Ha a tartalmi elem több kategóriához is tartozik, akkor természetesen az összes érintett kategória név meg fog jelenni a fejlécben.
 • Kategória neve linkes: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a "Kategória név mutatása" opciónál láthatóra állított kategória név linkként látszódjon, illetve viselkedjen-e.
 • Szerző megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak szerzője (a szerző eltárolt azonosító neve), látható legyen-e a weboldalon.
 • Létrehozási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak létrehozási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • Módosíási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak utolsó módosítási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • PDF ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak PDF formátumban való letöltését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • Nyomtató ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak kinyomtatását lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • E-mail ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak elektronikus továbbküldését, illetve egy kapcsolódó e-mail küldését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • Megosztási eszköztár megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak különböző környezetekben (társasági oldalakon) való megosztását lehetővé tevő funkció látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.

 • Cím mutatása a böngésző fejlécében: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem címe látható legyen-e a böngésző program fejlécében, az aktuális "fülön".

  A következő két kép, ennek a választásnak a lehetséges következményeit szemlélteti. Az "igen" választása esetén, a tartalmi elem címe jelenik meg az aktuális böngésző fülön, a "nem" beállítása esetén pedig a site neve. • Site/cím összefűzés, vagy csak a cím mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem címe a site címével együtt, összefűzve jelenjen-e meg a böngésző program aktuális fülén, vagy csakis a tartalmi elem címe legyen látható.

  Összefűzés, vagyis az "igen" választása esetén, a két címet a " - " sztring különíti el egymástól.  Ennek a funkciónak csak akkor van hatása, ha a "Cím mutatása a böngésző fejlécében" opciónál, az "igen" van beállítva.
 • Megosztás Facebook-on: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Facebook-on történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Megosztás Twitter-en: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Twitter-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • IWIW megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem IWIW-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Google megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Google-ban történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Netvibes megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Netvibes-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.

Paraméter-, és sablon öröklődés

A menütípusnál értelmezett paraméter-, és sablon öröklődés:

Öröklődési
hierarchia
Vezérlési szint Paraméter
beállítási lehetőség
Template (sablon)
beállítási lehetőség
1. Globális/Alapértelmezett Van és öröklődik Van és öröklődik
2. Menüpont Van és öröklődik Van és öröklődik
3. Komponens Nincs Van és öröklődik
4. Kategória Van, de nincs hatása Van, de nincs hatása
5. Tartalmi elem Van Van

Kiemelt partnereink

Magyar Olimpiai Bizottság  Széchenyi István Egyetem  Kecskeméti Főiskola ALTmob - ALTernative mobILITY!

Facebook
Google+
Twitter