Infoartnet - Web Média Marketing

Menükezelés

A menüstruktúra célja

A menü, az egyes oldalak, illetve aloldalak közötti navigáció egyik legfontosabb eszköze, amellett pedig a tartalmi elemekhez valamint a komponensekhez való hozzáférést teszi lehetővé.

A menüpontok nagyban segítik a látogatók weboldalon történő tájékozódását, a tartalmak és funkciók (komponensek) elérését.

A menük - illetve azok építő elemei, a menüpontok - a leggyakrabban tartalmi elemekre, külső oldalakra és komponensekre, ritkábban pedig kategóriákra mutatnak.

A weboldal tartalmainak rendszerezett megjelenítéséhez, egy jól áttekinthető menüstruktúrára van szükség, amit már a fejlesztési folyamat elején célszerű megtervezni. A már kialakított menürendszer bármikor gond nélkül átalakítható, a kisebb változtatások igénye időnként fel is szokott merülni.

A menüstruktúra tervezésekor ügyelni kell arra, hogy minden tartalom maximum 3 klikkeléssel elérhető legyen, mert a látogatók általában nem fordítanak több időt egy-egy tartalom elérésére! Természetesen bonyolultabb struktúra esetén akár 470 mélységű szerkezet is kialakítható.

A menüszerkezetek megjelenése a weboldalon számos formában és pozícióban megtörténhet. A megjelenést befolyásolja a menüszerkezet szintezettsége, a weboldal grafikai arculata és a programozott struktúra.

A weboldal szerkezetében vannak preferált pozíciók a menüszerkezetek megjelenítésére ilyen pl.: a fejrész (top-menü, főmenü, képes választómenü...), lábrész (footer-menü), helyzetérzékeny menük (tartalom előtt vagy után jobb vagy baloldalt). Természetesen ettől eltérő pozíciókban is megjelenhet menü, az ilyen speciális kéréssel keresse munkatársainkat.

Néhány gyakori, illetve jellemző menüelrendezés

Klasszikus főmenük vagy Felső (top) menük:

Ennél - egy főmenü pontra klikkelve - vagy megnyílik egy közvetlenül hozzá rendelt tartalom, felület, stb., vagy egy lenyíló boxban megjelenik a választott menüpont almenüje.

Klasszikus főmenü - olimpia.hu

Klasszikus főmenü - uni.sze.hu

 

Széles főmenü:

Többszintű - több ágú menürendszerek kialakításához ajánlott

Széles főmenü - gk.uni-pae.hu

 

Főmenü oldalpozícióban - függőleges elrendezés:

Egy tetszőleges szerkezetű menü, természetesen nem csak vízszintesen, hanem függőleges elrendezésben is megjeleníthető, a weboldalnak általában valamelyik szélén.

Főmenü oldalpozícióban - rabalux.hu

 

Főmenü vagy Felső (top) menü piktogramokkal:

Az egyedi design mellett figyelemfelkeltő és helytakarékos megoldás. lehet teljes egészében a főmenü vagy annak kiegészítése (tartalomkiemelés).

Főmenü piktogramokkal - altmob.com

Főmenü piktogramokkal - hipa.hu

 Kiemelt menü piktogramokkal - infoartnet.hu

Megjegyzés: Maximum kétszintű - nagyon indokolt esetben, esetleg 3 szintű - menüt érdemes csak tervezni, ugyanis számos tanulmány támasztja alá, hogy amit a felhasználók nem érnek el 2-3 kattintással, azt tovább már nem is keresik.

 

Alsó (footer) menük (akár több menü is):

Footer menu - infoartnet.hu

Több hasábos footer menü - gk.uni-pae.hu

 

Helyzetérzékeny menük:

Egy főmenü pontra klikkelve nem közvetlenül az alatt nyílik le, hanem a Komponens kezelőben az adott menüboxhoz felvett pozícióban jelenik meg a hozzá tartozó - és egészen eddig nem látható - almenü.

Helyzetérzékeny almenü - gk.uni-pae.hu

Helyzetérzékeny almenü - austropannon.hu

 

A megoldás hátránya: Elég sokat kellett navigálnunk, amíg eljutottunk az első tartalmi elemig.

 • A megoldás előnyei:
  • A jobb oldali menübox - amíg új menüágat nem választunk - nyitva marad, és a hasonló témájú, további tartalmi elemek behívása már közvetlenül a boxból, egy kattintással történhet.
  • Kompromisszummal elkerültük (felbontottuk) a bonyolult, túlságosan sok szintű menüstruktúrát.

Megjegyzés: A fenti elrendezések bemutatásával csupán egy kis ízelítőt adtunk a számtalan lehetőségből, de reményeink szerint, már ebből is érzékelhette, hogy a menüstruktúra megtervezésére érdemes egy kis időt és figyelmet fordítani.
 
Tény, hogy a weboldalak látogatói nem szeretnek sokat navigálni egy-egy számukra érdekes tartalom eléréséhez, ugyanakkor az Ön cégének az egyéni adottsága, hogy milyen sokrétű a külvilág számára megmutatni kívánt tartalom.
 
A honlap szerkesztőinek a feladata és felelőssége, hogy megtalálják és létrehozzák az optimumot a felhasználói és vezetői igények, a rendelkezésre álló tartalom, és a program által kínált lehetőségek között. Ennek egyik eszköze lehet a tartalmak megfelelő csoportosítása és strukturálása (kategória-, és címke kezelés), amit egy jól felépített menürendszerrel célszerű prezentálni a külvilág felé.
 
Adminisztrátorként, Ön elsősorban a "main-menu"-vel fog találkozni. Ez az a menü, amit "Főmenü"-ként szoktunk emlegetni. Ebben a menüben hozhat létre új, vagy szüntethet meg már meglévő menüpontokat.

 

Menüszerkezet kialakítása

Menüszerkezet tervezése

Ahogy azt a „Publikáció átgondolása, előkészítése" fejezetben már említettük az előkészítő fázis során célszerű rövid felsorolás formájában rögzíteni a vezérelveket és/vagy sematikus ábrá(ka)t készíteni a fontosabb döntésekről, pl. az alkalmazandó komponensekről, a leendő menüszerkezet felépítéséről.

A menüszerkezet vázlatos felépítése elkészíthető Ms. Office programcsomag programjaival is (Ms. Word, Ms. Excel vagy akár Ms. PowerPoint). 

A menüszerkezet vázlatos felépítése

Azonban ha ennél látványosabb vagy éppen bonyolultabb (multisite szerkezet) tervet szeretnénk készíteni, akkor érdemes erre valamilyen grafikai programot használni. A következő két szerkezetet az ingyenesen használható yEd programmal késztettük:

Egy egyszerű website menüszerkezetének terve:

Egy egyszerű website szerkezetének terve

Egy multisite rendszer szerkezetének terve:

Egy multisite rendszer szerkezetének terve

Érdemes nem csak a főmenüt hanem az egyes tartalmakhoz kapcsolódó al, vagy helyzetérzékeny menüket és azok megjelenését is átgondolni.

Fontos átgondolni, hogy mely menüszerkezetek fognak állandóan látszani (általában főmenü és footer menü) és melyek csak bizonyos tartalmak és/vagy komponsek megjelenésekor.

Fontos: Amennyiben nincs beállítva egy menü komponens sem a site-on akkor a webes felületen a következő képernyővel és üzenettel találkozhat. Azaz legalább egy menükomponsnek mindenféleképpen kell léteznie a szerkezetben! 

Nincs kezdőoldal beállítva 

 

Menürendszer létrehozása

A rendszer menükezelő felülete - Site menü kezelő

A „Komponsek/Menükezelő" vagy a "Tartalom/Menükezelő" menüpont alatt, a külső weboldal menürendszere kezelhető. Itt lehet kialakítani és/vagy karbantartani, a weboldalon megjelenő, ú.n. Site menüt, ami alapján a honlap látogatói, a későbbiekben a rendelkezésükre bocsájtott oldalak és egyéb információk között szabadon navigálhatnak. Ennek a menürendszernek a karbantartása, már az Ön feladatai közé is tartozhat.

A következő két kép, a funkció elérését mutatja:

Menükezelő elérése - Komponens menü

Menükezelő elérése (Komponensek/Menükezelő) 

Menükezelő elérése - Tartalom menü

Menükezelő elérése (Tartalom/Menükezelő)

Ha az Ön weboldalán még nem lett beállítva/létrehozva menü akkor beléspés után a következő képernyővel találkozhat: 

Nincs menü a site-on

 Ha már egy működő és felépített website adminisztrátora akkor nagy valószínűséggel több menüt is tartalmaz a menükezelő, így azokat módosíthatja illetve hozhat létre újakat is.

Menükezelő létrehozott menükkel

 

Menükezelő ablak kezelőgombjai és paraméterei

Kezelőgombok:

A menükezeléshez alapértelmezésként a Menü törlése és a Menü létrehozása kezelőgombok tartoznak.

Menü törlése - funkció Menü létrehozás funkció

 

Menü törlése:

Jelölje ki a törlendő menüszerkezetet, és kattintson a „Menü törlése" ikonra

Menüszerkezet törlése

A törlést megerősítő üzenet jóváhagyása után a menüszerkezet visszavonhatatlanul törlésre kerül.

Törlés - rendszerüzenet Törlést visszaigazoló rendszerüzenet

Fontos! A kijelölt szerkezet minden menüpontja és beállítása törlődni foga, azonban a menüpontokhoz kapcsolt tartalmak, komponensek természeten nem.

Menü létrehozása:

Kattintson a „Menü létrehozása" ikonra. Írja be a menüszerkezet nevét (ez egy olyan (informális) név legyen, amiről tudni fogja miért, milyen menüpontokhoz hozza létre). A menü publikáltságát a létrehozáskor és a menükezelőben ismegadhatja.

Menü létrehozása

Mentett és létrehozott menü

Fontos: A menü létrehozásával még csak azt a lehetőséget teremtette meg, hogy a menüpontokat létrehozhassa, illetve, hogy a megfelelő pozícióba elhelyezhesse azt.

Jelenleg az új menünek nincs pozíciója (nem fog megjelenni a weboldalon) és nem tartalmaz élő menüpontokat.

Fontos: Legalább egy menüpontot tartalmazni kell a menünek, hogy megjeleníthető legyen!!!

 

Menüpont létrehozása

Egy weboldalszerkezetben a leggyakoribb menüpont típusok:
 • tartalmi elemet szeretnénk megjeleníteni
 • tartalmi elemekből összefűzött blog
 • link-url (állományra vagy külső oldalra mutató)
 
Ezeken felül az AWE Pyramid rendszer még számos lehetőséget kínál arra, hogy bármely komponensét (annak tartalmát) könnyen meg lehessen jelenítetni pl.: Dokumentumtár – Letöltésvezérlő komponens ; Kép és videó galéria – Galéria komponens ; Kapcsolati űrlapok – Űrlap komponens stb.
 

Menüpont létrehozásának lépései – tartalmi elem

 
1. lépés: A Menükezelőben nyissuk meg a menüt szerkesztésre a ceruza ikonnal („Menüpontok szerkesztése") 

Menüpontok szerkesztése 

 2. lépés: A már meglévő menü nevének sorában nyissuk meg az „Új" funkciót.

Új menüpont funkció

Fontos: Ha már van menüszerkezet, akkor ugyanilyen módon egy létező menüpont alá tudunk létrehozni új menüpontot.

3. lépés: A létrehozáshoz meg kell adni az új menüpont nevét, alias-át (ez lesz a keresőbarát url), publikáltságát, típusát, amennyiben szükséges a konkrét url-t (Link típus). Ezek mellett egyedi formázás kapcsolódhat hozzá (CSS utótag) illetve a rendszer képes feltöltött képet menü ikonkét is kezelni (ld. a minták között a piktogram menü)

Menüpont szerkesztőfelülete

4. lépés: Hozzuk létre a kívánt menüpontot. példaként legyen ez a „Köszöntő" nevű és az ebből a névből generált „koszonto" alias-ú menüpont melyhez az „Alaptartalmak" kategóriába mentett „Köszöntő" című tartalmat rendeljük hozzá
1. Név beírása
2. Alias bírása vagy a név bemásolása (a rendszer mentéskor automatikusan generál belőle ékezet és szóköz nélküli alias-t)
3. Publikáltság bekapcsolása

Menüpont adatainak megadása

 4. Típus kiválasztása (Tartalmi elem)

Menüpont típusának kiválasztása

5. Válasszuk ki a megfelelő kategóriát és az abban tárolt tartalmi elemet

Tartalmi elem kapcsolása a menüponthoz

Válasszuk ki a paraméterek listájánál a „Tartalmi elem" rovatnál a kategóriákat megnyitó mappa ikont

A megjelenő kategórialistázóban nyissuk meg a számunkra fontos kategóriát majd abból a szükséges tartalmi elemet.
Amennyiben a folyamat sikeres volt, akkor a „Tartalmi elem" paraméternél megjelenik a kiválasztott tartalmi elem címe.

6. Mentsük a beállításokat az „Alkalmaz" vagy a „Mentés" gombbal

7. Elkészült egy új publikus menüpontunk

Elkészült menüpont a menükezelőben

A létrehozott menüpont sorában megjeleníthetők a menüpontok kezelésére szolgáló funkciók is.

Megjelenés a weben

Amennyiben volt a menünek beállított komponens pozíciója akkor a megadott területen meg fog jelenni az általunk létrehozott menüpont (pl. főmenü)

Menümegjelenítő komponens beállítva

Megjelenés a weben

Ha nem volt komponenspozíció beállítva akkor a menü nem – azonban a rendszer sajátossága miatt a tartalom a főoldalon meg fog jelenni.

Ugyanis ha nincs megadott kezdőlap struktúra megadva, akkor a rendszer az alapértelmezett menü első olyan menüpontját veszi alapul (és állítja be kezdőlapnak) melyhez tartalom, vagy tartalmi elemek /blog/ lettek kapcsolva.

Példa 1. A menünek nincs pozíciója az első menüponthoz link van kapcsolva a másodikhoz egy tartalmi elem

Menüpont - link url típus

Nincs menümegjelenító pozíció beállítva

Megjelenés a weben pozíció nélkül és beállított pozícióval

Kezdőoldal megjelenése menüpozíció nélkül Kezdőlap beállított menüpozícióval


Menüpont létrehozásának lépései – tartalmi elemek blogosan

1. lépés: A Menükezelőben nyissuk meg a menüt szerkesztésre a ceruza ikonnal („Menüpontok szerkesztése")

Új menüpont létrehozása - Menüpont szerkesztése

2. lépés: A már meglévő menü nevének sorában nyissuk meg az „Új" funkciót.

Új menüpont létrehozása

3. lépés: A létrehozáshoz meg kell adni az új menüpont nevét, alias-át (ez lesz a keresőbarát url), publikáltságát, típusát – jelen esetben a kategória blog).

Hozzuk létre a kívánt menüpontot. példaként legyen ez a „Hírblog" nevű és az ebből a névből generált „hirblog" alias-ú menüpont melyhez az „Hírek, aktualitások" kategóriába mentett publikus tartalmakat rendeljük hozzá.

1. Név beírása

2. Alias bírása vagy a név bemásolása (a rendszer mentéskor automatikusan generál belőle ékezet és szóköz nélküli alias-t)

3. Publikáltság bekapcsolása

4. Típus kiválasztása "Tartalmi elemek blogosan lapozóval (transzparens kategória alapján)"

Blogos elrendezésű menüpont adatai

5. Válasszuk ki a megfelelő kategóriát és az abban tárolt tartalmi elemet

Válasszuk ki a paraméterek listájánál a „Kategória" rovatnál a kategóriákat megnyitó mappa ikont

Kategória kiválasztása

A megjelenő kategórialistázóban nyissuk meg a számunkra fontos kategóriát majd abból a szükséges tartalmi elemet.

Kategória listázó

Amennyiben a folyamat sikeres volt, akkor a Paraméterek „Kategória" rovatánál megjelenik a kiválasztott Kategória neve ("Hírek, aktualitások").

Kategória megjelenése a menüpontnál

6. Amennyiben szükségesnek tartjuk itt a menüpontnál felülbírálhatjuk az alapértelmezett beállításokat a blog megjelenésére vonatkozóan (bevezető elemek száma, hány oszlop, mi jelenjen meg – mi nem) 

Kategória típusú menüpont paraméterei

7. Mentsük a beállításokat az „Alkalmaz" vagy a „Mentés" gombbal

8. Elkészült egy új publikus menüpontunk 

Elkészült a menüpont

A létrehozott menüpont sorában megjeleníthetők a menüpontok kezelésére szolgáló funkciók is.

Megjelenés a weben

A menüpont és a tartalom megjelenése a menüpont aktiválása után

Menüpont megjelenése a weben Blogos hírlista

Ha nincs más menü a rendszerben, akkor ahhoz, hogy a weboldalon megjelenjen a menü ahhoz a következő beállításokat kell tenni:

1. alapértelmezetté kell tenni

A menükezelőben az alapértelmezett kapcsolót zöldre kell állítani

Menü alapáértelmezetté tétele - 1. lépés

Menü alapáértelmezetté tétele - 2. lépés

2. be kell állítani a menü pozícióját (komponens kezelés) (ehhez a funkcióhoz nincs Önnek adminisztrációs joga, kérje a site adminisztrátor segítségét)

1. lépés: Nyissuk meg az „Új pozíció" oszlopban a „Menümegjelenítő" opciót

Menüpozíció megadása - 1. lépés

2. lépés: A megjelenő „Komponenskezelő – Menümegjelenítő" területen állítsuk be a szükséges paramétereket (ebben a fejezetben a beállításokra nem térünk ki részletesen azokat a Komponenskezelés fejezetben megtalálja).

Komponenskezelő - Menümegjelenés beállítása 

3. lépés: Mentés és Menükezelő frissítése 

Menüpozíció beállítva 

Meglévő menüszerkezet módosítása

Általában a webadminisztrátorok egy már kialakított menüszerkezettel találkoznak. Az átvett website-on valószínűleg legalább egy „főmenü" már létezik.

Így a feladataik a következők lehetnek:

 • Új menüpont létrehozása
 • Menüpont(ok), menüágak törlése
 • Menüpont(ok), menüágak áthelyezése, mozgatása
 • Menüpont módosítása (név, alias, kapcsolt tartalom)
 • Új menü létrehozása más pozícióba (footer, helyzetérzékeny menü)

Új menüpont létrehozása meglévő szerkezetbe

Mielőtt új menüpontot építünk be egy már meglévő szerkezetbe ne feledjük az „aranyszabályt", azaz az, hogy az információt maximum három kattintásból el lehessen érni.
Fontos: Számos sablon nem is támogatja a 2 szintnél mélyebb menüszerkezetet – így előfordulhat, hogy bár a menüpontot el tudja készíteni a rendszerben, azonban az nem fog megjelenni a website-on.

A megoldás lépései:

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelő komponenst

Menükezelő elérése - Komponens menü

2. lépés: Válasszuk ki a szerkesztendő menüt és nyissuk meg szerkesztésre a ceruza ikonnal („Menüpontok szerkesztése")

Menükezelő felülete

Bontsuk ki a szerkezetet, hogy lássuk milyen menüágak vannak a menüben

Menürendszer - zárt Menüszerkezet kibontva

3. lépés: Válasszuk ki a bővíteni kívánt menüágat és menüpontot (pl.: „Másik menü" alá szeretnénk létrehozni egy „Másik 3." nevű menüpontot.
A kiválasztott menüpont sorában megjelenő szerkesztőikonok közül válasszuk ki az „Új" funkciót (mappa ikon)

Új menüpont funkció

4. lépés: Hozzuk létre az új menüpontot. Adjuk meg a nevét, alias-át, publikáltságát és a típusát. Amennyiben szükséges adjuk meg a további paramétereket is. ld.: Menütípusok fejezet

Menüpont adatainak megadása

5. lépés: Mentsük a beállításokat

Menüpont mentése

6. lépés: Ellenőrizzük a weben a megjelenést

Új menüpont megjelenése

Menüpont(ok), menüágak törlése

Mint minden törlés előtt is meg kell jegyezni, hogy a törlést nagy elővigyázatossággal kell kezelni, a törölt menüpont(ok), menüágak nem visszaállíthatóan kerülnek törlésre. Így ha nem körültekintően hajtottuk végre a feladatot akkor a törölt elemeket csak manuálisan lehet visszaállítani. Menüág törlésénél a legfelső szinten (menüág teteje) kiadott törlés utasítás automatikusan töröl minden alatta lévő szinten lévő menüpontot és / vagy menüágat.

Jó hír, hogy a törléssel a kapcsolt tartalmak, komponensek természetesen nem kerülnek törlésre.

A megoldás lépései:

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelő komponenst

Menükezelő elérése - Komponens menü

2. lépés: Válasszuk ki a szerkesztendő menüt és nyissuk meg szerkesztésre a ceruza ikonnal („Menüpontok szerkesztése")

Menükezelő felülete

Bontsuk ki a szerkezetet, hogy lássuk milyen menüágak vannak a menüben

Menürendszer - zárt Menüszerkezet kibontva

3. lépés: Válasszuk ki a törölni kívánt menüágat vagy menüpontot (pl.: „Másik menü" alól szeretnénk törölni a „Másik 3." nevű menüpontot.
A kiválasztott menüpont sorában megjelenő szerkesztőikonok közül válasszuk ki az „Törlés" funkciót (kuka ikon)

Menüpont kijelölése - törlése

4. lépes: A felugró megerősítő ablakon az „OK" gombbal erősítsük meg a törlést

Rendszerüzenet - törlés

Törlés - sikeres

Menüpont(ok), menüágak áthelyezése, mozgatása

Szinten belüli mozgatás (le – fel)

Előfordulhat, hogy egy ágon belül azonos szinten nem jó a menüpontok sorrendje, ha a menüpontokat rendezni szeretnénk, használjuk a menü mellett megjelenő funkciólistában a „fel" és „le" ikonokat.

A megoldás lépései:

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelő komponenst

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelő komponenst

Menükezelő elérése - Komponens menü

2. lépés: Válasszuk ki a szerkesztendő menüt és nyissuk meg szerkesztésre a ceruza ikonnal („Menüpontok szerkesztése")

Menükezelő felülete

Bontsuk ki a szerkezetet, hogy lássuk milyen menüágak vannak a menüben

Menürendszer - zárt Menüszerkezet kibontva

3. lépés: Válasszuk ki a mozgatni kívánt menüpontot (pl.: „Másik menü" alatt szeretnénk ha a „Másik 2." nevű menüpont lenne az első.

4. lépés: A kívánt menüpont sorában megjelenő funkciólistában használjuk a „fel" vagy „le" funkciót ahányszor szükséges.

Menüpont mozgatása

Mozgatás sikeres

Ugyanezt a folyamatot kell természetesen végrehajtani ha lefelé szeretnénk mozgatni egy menüpontot.

Fontos: Ha egy teljes menüágat mozgatunk, akkor értelemszerűen az alatta lévő menüpontok is együtt mozognak az ág tetejével.

Szinten belüli mozgatás (húzás szinten belül)

Amennyiben a menüág nagyon sok menüpontot tartalmaz, és sokat kellene léptetni használhatjuk a „húzás szinten belül" funkciót a gyorsabb eredmény elérése érdekében.
Pl.: Van egy menüágunk „Minta 2." melyben az utolsó menüpont „Első" a szint első eleme kellene, hogy legyen.

Megoldás lépései

1. lépés: Nyissuk meg a menüszerkezetet és válasszuk ki a mozgatni kívánt menüpontot. Válasszuk ki az elemnél megjelenő funkciómenüből a „húzás szinten belül" funkciót.

Húzás szinten belül funkció kiválasztása

2. lépés: Nyissuk meg a menüszerkezetet és válasszuk ki a mozgatni kívánt menüpontot. Válasszuk ki az elemnél megjelenő funkciómenüből a „húzás szinten belül" funkciót.

Menüpont átmozgatása szinten belüli húzással

3. lépés: Az utasítás hatására a kiválasztott menüpont vagy menüág a jobb oldali ablakterületre kerül, ahonnan egérhúzással tudjuk a megfelelő helyre elhelyezni azt. 

Menüpont mozgatása szinten belüli húzással

A megfelelő helyet egy piros vonal is jelzi – amennyiben elértük a kívánt helyet engedjük el az egérrel a menüpontot.

Szinten belüli húzás - eredmény 

Hibalehetőség – más szintre próbálunk meg mozgatni menüpontot

Pl.: 

Szinten belüli húzás - hiba...

Nem szinten belül maradtunk

A művelet így nem végrehajtható. a hibaüzenet jelzi és a rendszer visszahelyezi jobb oldalra a mozgatásra szánt menüpontot vagy menüágat.

A hibát elkerülhetjük a következő funkcióval. 

Menüpont(ok), menüágak mozgatása (húzás szintváltással)

Pl.: Van egy „Első" nevű menüpontunk a „Minta 2." menüágban melyet szeretnénk áthelyezni a „Minta 1." menüpont (másik szint) alá.

1. lépés: Nyissuk meg a menüszerkezetet és válasszuk ki a mozgatni kívánt menüpontot. Válasszuk ki az elemnél megjelenő funkciómenüből a „húzás szinten belül" funkciót. 

Menüpont mozgatás szintváltással

1. lépés: Nyissuk meg a menüszerkezetet és válasszuk ki a mozgatni kívánt menüpontot. Válasszuk ki az elemnél megjelenő funkciómenüből a „Húzás szintváltással" funkciót.

Menüpont mozgatása szintváltással

Menüpont mozgatása szintváltással

2. lépés: Az utasítás hatására a kiválasztott menüpont vagy menüág a jobb oldali ablakterületre kerül, ahonnan egérhúzással tudjuk a megfelelő helyre elhelyezni azt.

Menüpont mozgatása szintváltással

A megfelelő helyet egy piros keret is jelzi a cél menüponton – amennyiben elértük a kívánt helyet engedjük el az egérrel a menüpontot.

Menüpont mozgatása szintváltással

Fontos: Ha egy teljes menüágat mozgatunk, akkor értelemszerűen az alatta lévő menüpontok is együtt mozognak az ág tetejével.

Hibalehetőség: Ellentétben az előző funkcióval (szinten belüli húzás) itt pontosan ez okozhat hibát – ez a funkció nem használható szinten belüli húzásra. ha ugyanazt a menüpontot választjuk ki, mint amelyikben eleve is van a menüpont mozgatáskor ezt a hibaüzenet kapjuk:

Menümozgatás - hibaüzenet

 

Menüpont módosítása/szerkesztése (név, alias, kapcsolt tartalom)

A menüpont minden paramétere utólag is módosíthat. Nem szabad azonban két dologról elfeledkezni:

 1. Amennyiben a típusán változtatunk akkor figyelembe kell venni, hogy a webes megjelenésen is változtattunk (pl.: tartalmi elem típusról, tartalmi elemek blogosan-ra), azaz szükségessé válik a paraméterek alapos áttekintése és beállítása.
 2. Ha a menüpont nevét és alias-át vagy csak az aliasát megváltoztatjuk, akkor úgynevezett „Törött linket" hozunk létre, amit SEO szempontból érdemes megfontolni, hogy kezeljünk-e.

Módosítási/Szerkesztési lehetőségek és lépések

A, Menüpont szerkesztése (név módosítás)

1. lépés: Az adminisztrációs felületen nyissuk meg a menükezelőt (KOMPONENSEK/MENÜKEZELŐ) 

Menükezelő elérése - Komponens menü 

2. lépés: Szeretnénk a Főmenü Képek menüpontját átnevezni „Galéria" - ra

A megnyíló Site menü kezelőben keressük meg a számunkra szükséges menüt és a módosítani kívánt menüpontot (pl.: Főmenü/Képek)

Nyissuk ki a menüszerkezetet a kiválasztott menü (Főmenü) sorában található ceruza ikonnal (Menüpontok szerkesztése)

Menükezelő

Ha szükséges bontsuk ki a szerkezet a módosítani kívánt menüpont eléréséig, majd keressük meg a sorában megjelenő szerkesztőpanelen a „Menüpont szerkesztése" (ceruza) ikont.

Menüpont szerkesztése funkció

3. lépés: Nyissuk meg a kiválasztott menüpontot a menüpont sorában megjelenő szerkesztőpanel ceruza ikonjával („Szerkesztés") 

Menüpont nevének módosítása

4. lépés: A megnyíló „Menüpont módosítása" panelen változtassuk meg a menüpont nevét (ez fog megjelenni a weblapon a menüszerkezetben).

A módosítás előtti állapot:

A menüpont eredetei neve

Név átírása a szerkesztőfelületen és mentés:

Menüpont nevének módosítása

Módosítás megjelenése a weben

Menüpont nevének módosítása - megjelenés a weben

Figyelem: Mint a képeken is látható a menüpont neve megváltozott, azonban a hozzá tartozó link/url NEM, mert az alias-t nem módosítottuk.

Ez igen ritka megoldás – hiszen a menüpont létrehozásakor/módosításakor a névhez illeszkedő arra utaló aliast illik létrehozni. 

B, Alias módosítása (név módosításával együtt vagy külön)

Vissza kell térni a „Menüpont módosítása" panelhez és az alias rovatot át kell írni (az aliast beírhatjuk hagyományos ékezetes/szóközös ún. normál írással is – a rendszer azt ki fogja tisztítani azaz az írásjelekből, szóközökből „-„ lesz míg az ékezetes karakterekből ékezet nélküliek)
pl.: Galéria = galeria

Ebből adódóan azonban számos szintaktikai hiba is előfordulhat pl.: kötőjel kerülhet a link elejére és/vagy végére – ezt el kellene kerülni.
pl.: „akciós ajánlat 2017." aliasból automatikus tisztítás után a akcios-ajanlat-2017- alias fog létrejönni. Ilyen esetben manuálisan (törléssel) el kell távolítani az alias elején és végén létrejött kötőjeleket!

Alias átírása a szerkesztőpanelen és mentés

Alias átírása a szerkesztőpanelen és mentés

Az elvégzett módosítás és rögzítés után már a weboldalon látható cím is meg fog változni

alias változás = url változás

FONTOS!
Az alias módosításával a rendszerben SEO szempontból hibát hoztunk létre úgynevezett „Törött linket", melyet érdemes átgondolni, hogy kezeljük-e.

A „Törött link" azt jelenti hogy az eddigi tartalomhoz tartozó url-t most a menüpont alias változásával megváltoztattuk (ugyanez a szituáció jön létre akkor is, ha a tartalmi elem alias-át módosítjuk), így ha valaki eddig ezen az url-en kereste és/vagy mentette el az oldalt a változások után nem fog rátalálni. Nagyobb probléma, hogy a régi aliasból létrejött url-eket a keresőrendszerek pl.: Google már rögzítették, amennyiben módosított alias-okat url-eket hozunk létre kezelés nélkül, akkor a régi url-ekre a 404-es („az oldal nem található") hibát fog kiadni a kereső, mert a régi (módosított) url-eken nem lesz elérhető tartalom.

Ez a probléma orvosolható a „Törött link" kezelésével.

 

Menü típusának megváltoztatása

Mikor érdemes a menüpont típusát megváltoztatni?

 • Elsősorban akkor, ha az eddigi tartalom lényegesen megváltozik és azt addig tartalmi elemként kezeltük. Amennyiben a megváltozott (bővült) tartalomhoz komponenseket használunk, akkor mindenféleképpen át kell állítanunk a menüpont típusát.
 • Másik ok lehet, ha a blogjainkat kategória helyett címkékből vagy tag-ekből rendeljük össze.
 • Harmadik ok lehet, ha egy menüpontra új szinteket szeretnénk építeni (hiszen ilyenkor a fő menüpont a menüág kinyitásának érdekében szerencsés lenne ha elválasztó menüpontként működne.

A következő példákban komponensekhez tartozó teljes beállításokra nem térünk ki – azok részletezve a „Menükomponensek" fejezetben megtalálhatóak – csak a módosítással és a megjelenéssel kapcsolatos részletekre helyezzük a hangsúlyt.

Tételezzük fel, hogy van egy website-unk, melyben van egy dokumentumok letöltésére létrehozott weboldal, egy képeket tartalmazó weboldal és egy weboldal mely a kapcsolat-ra hívja fel a figyelmet. 

Minta site - főoldal

Az egyes tartalmak jelenleg így néznek ki:

Minta site - dokumentumok oldal

Minta site - képek oldal

Minta site - kapcsolat oldal

Példák menüpontok típusának módosításaira

Dokumentumok oldal: A letölthető dokumentumokat nagy számban nem célszerű (ill. kényelmetlen) tartalmi elemben kezelni. Erre a feladatra az AWE Pyramid rendszerben megtalálható a „Letöltésvezérlő" komponens.

Képek oldal: Egy tartalmi elembe nem olyan szép és kényelmes képeket kezelni, nézegetni.  Erre a feladatra az AWE Pyramid rendszerben megtalálható a „Galéria" komponens.

Kapcsolat oldal: az elérhetőséegienk felsorolása helyett célszerűbb egy űrlapon keresztül információkat bekérni. Erre a feladatra az AWE Pyramid rendszerben megtalálható a „Galéria" komponens.


Példáinkban feltételezzük, hogy az előkészítő feladatokat már megcsináltuk (azaz a „Letöltésvezérlőben" és a "Galériában" létrehoztuk a szükséges mappákat és feltöltöttük a fájlokat, az űrlapkezelőben elkészítettük az űrlapot.

1. példa - Állítsuk át a Dokumentumok menüpont típusát a Letöltésvezérlő komponenshez kötve.

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelőben a kívánt menüt és benne lévő menüpontot szerkesztésre (ceruza ikon).

Menüpont megnyitása szerkesztésre

2. lépés: Nyissuk meg a „Menü típusa" paraméterhez tartozó menülistát és válasszuk ki a „Komponens típusok" közül a „Letöltésvezérlő" típust.

Menütípus módosítása Letöltésvezérlő komponens kiválasztása

3. lépés: A megváltozott típushoz tartozó paraméterlistán finomíthatjuk a megjelenést
pl.: melyik mappa jelenjen meg a letöltésvezérlőből (A), legyen-e keresőablak (B), a fájlok milyen sorrendben jelenjenek meg (C) stb.

Paraméterek beállítási lehetőségei

4. lépés: Mentsük a módosításokat.

Módosítás mentése

Ellenőrizzük a megjelenést a weben

Dokumentumok a letöltésvezérlőben

Dokumentumok a letöltésvezérlőben

 

2. - Állítsuk át a Képek menüpont típusát a Galéria komponenshez kötve. 

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelőben a kívánt menüt és benne lévő menüpontot szerkesztésre (ceruza ikon).

Menüpont szerkesztése funkció

2. lépés: Nyissuk meg a „Menü típusa" paraméterhez tartozó menülistát és válasszuk ki a „Komponens típusok" közül a „Galéria" típust.

Menüpont típusának kiválasztása Galéria komponens kiválasztása

3. lépés: A megváltozott típushoz tartozó paraméterlistán finomíthatjuk a megjelenést
pl.: melyik mappa jelenjen meg a Galériából (A), Album kiválasztás (B) stb.

Paraméterek beállítási lehetőségei

4. lépés: Mentsük a módosításokat.

Módosítások mentése

 

FONTOS!

Amennyiben a létrehozás és/vagy típus módosítás vagy alias módosítás során a mentéskor a következő hibaüzenetbe ütközünk:

Alias ütközés - hibaüzenet

akkor egy úgynevezett alias ütközést hoztunk létre.

Ennek kezeléséről egy másik fejezetben részletesen is értekezünk - "Törött link".

Jelenleg elégedjünk meg azzal, hogy az AWE Pyramid rendszerben (mint annyi más rendszerben) sem lehet két egyforma url-el rendelkező tartalom. Az url = alias, így nem lehet két egyforma alias-ú tartalom sem.

A rendszer ezt észleli és jelzi. Ha nem teszünk semmit a rendszer egy számot fog az alias-hoz fúzni (kepek-1), ezt a megoldást ne hagyjuk élő websiton működni.

Jelen esetben dönthetünk, hogy a menüpontnak (szerkesztett elem) vagy az éppen lecserélt tartalmi elemnek az aliasát változtatjuk meg. Mivel a tartalmi elemet úgy is eltávolítanánk – talán célszerűbb azt a lépést megtenni.

Azaz ebben a feladatban most a hibaüzenetet bezárjuk, a tartalmi elemet töröljük, majd a menüpontot újra megnyitjuk szerkesztésre és az alias-ból eltávolítjuk a generált „-1"-et.

Törlés: Tartalmi elem kezelő/Tartalom kijelölése/ Törlés (kuka) ikon.

Menüpont alias-ának visszaállítása:

1. Menüpont megnyitása szerkesztésre

2. Alias név módosítása és mentés

Alias módosítása

Alias módosítása - mentés

 A menüpont módosításának ellenőrzése a weben

Galéria komponens megjelenése

Galéria komponens megjelenése

 

3. - Állítsuk át a Kapcsolat menüpont típusát a Űrlap komponenshez kötve.

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelőben a kívánt menüt és benne lévő menüpontot szerkesztésre (ceruza ikon).

Menüpont szerkesztése

2. lépés: Nyissuk meg a „Menü típusa" paraméterhez tartozó menülistát és válasszuk ki a „Komponens típusok" közül az „Űrlap" típust.

Menüpont - Típus módosítás Űrlap típus kiválasztása

3. lépés: A megváltozott típushoz tartozó paraméterlistán finomíthatjuk a megjelenést - pl.: melyik űrlap jelenjen meg

Űrlap típus beállításai

4. lépés: Mentsük a módosításokat.

Módosítások mentése

Ellenőrzés a weben

Kapcsolat űrlap megjelenése a weben

 

Menüpont kialakítása menüág nyitó menüpontjává (elválasztó – konténer típus) 

Előfordulhat, hogy egy olyan menüpontot, ami eddig például egy hírblogot jelenítetett meg át kell alakítanunk mert több hírblogot/tartalmat is szeretnénk az adott területen megjelentetni.
Pl.: van egy websitunk, melyben van egy „Céghírek" nevű menüpont, amely tartalmi elmeket listázás adott kategóriából blogosan (1. kép)

Az idők folyamán azonban még egy hírfolyamot is megjelentettünk „Üzleti hírek" néven. (2. kép)

Már létező blogos lista a website-on  Új blogos lista a website-on

Hasonlóan blogos megjelenítést alkalmaztunk az "Üzleti hírek"-nél is.

Mivel a főmenü területe véges, arra gondoltunk, hogy a két blogos listát megjelenítő menüpontot egy „Hírfolyam" nevű főmenüpont alá szervezzük.

A megoldás lépései:

1. lépés: Nyissuk meg a menükezelőben a kívánt menüt és hozzunk létre egy új menüpontot (menü nevének sorában az „Új" (mappa ikon) utasítás.

Menüpont szerkesztése - Új menüpont

2. lépés: Írjuk be a menüpont nevét – alias-át, kapcsoljuk publikusra („Hírfolyamok" – „hirfolyamok").

Menüpont adatai

3. lépés: Válasszuk ki a menüpont típusát.

Fontos!: Mivel ez a menüpont azt a célt fogja szolgálni, hogy a két hírblogot tartalmazó menüpontot elérhessük, azaz egy új menüág feje lesz – ezért a típusa célszerűen „Elválasztó / Konténer" típus kell, hogy legyen. Ez a típus nem jelenít meg semmilyen tartalmat a funkciója, hogy rákattintáskor megjelenítse az alatta levő menüstruktúrát.

Menütípus kiválasztása Elválasztó/konténer típus kiválasztása

4. lépés: Mentsük a változásokat! 

A menüpont megjelent 

Az elkészült menüpont kattintásra „nem csinál semmit", hiszen funkciója szerint az alatta levő menüstruktúrát kell megjelenítenie, azonban ilyen még nincs.

6. lépés: Mozgassuk a két hírblogos menüpontunkat az új menüpont alá (első menüpont legyen a „Céghírek" második az „Üzleti hírek". A megoldáshoz részletes útmutató: „Menüpont(ok), menüágak mozgatása (húzás szintváltással) fejezetben.

Menüpontok mozgatása

Menüpont mozgatása

Eredmény az adminsztrátori felületen

Menüág elkészült

Eredmény a weben

Menüág a weben

 

^
Facebook
Instagram
Twitter