Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Menütípusok

Tartalmi elemek

Menüpontok általános jellemzői *

ugrás az oldal tetejére

A menüpontot és a kapcsolt tartalom megjelenését befolyásoló beállítások

Megjegyzés: Az egyes menütípusok speciális és rá jellemző beállítasait ebben a fejezetben nem tárgyaljuk, azokra a konkrét menütípust tárgyaló fejezetben térünk ki.

Név

Funkció: A weboldalon megjelenő menüpont neve.

Megjegyzés: Bár a rendszer képes kezelni a több szavas, hosszú menüneveket, mégis azt ajánljuk lehetőség szerint alkalmazzanak rövid és tömör egy-két szavas „beszédes" neveket.

Menüpont beállítások - Név

Menüpont megjelenés - Név

 

Alias

Funkció: A menüpont és a hozzá tartozó tartalom kereső- és felhasználó barát azonosítója. Alapvetően ez lesz a kapcsolt tartalom url-je. pl.: ha a menüpont alias-a „koszonto" akkor a tartalom alias-átol függetlenül a tartalom elérhetővé válik a „website címe/koszonto" url-en keresztül is.

Megjegyzés: Ha nem adunk meg aliast, akkor a rendszer a névből automatikusan generál egy ékezet és szóköz nélküli aliast. Ékezetes magánhangzókat ékezet nélkülire a szóközöket és írásjeleket „-„ kötőjelre cseréli.

Menüpont beállítás - Alias

Ha névben szerepelt szó eleji vagy végi írásjel és/vagy szóköz akkor ott is kötőjelek lesznek. Ezt tanácsos elkerülni – azaz manuálisan törölni a létrejött aliasból.

pl.:

 • • Menüpont neve: „Kérdése van?"
 • • Automatikus alias: „kerdese-van-
 • • Javított és célszerű alias: „kerdese-van"

Az alias-t mi is megadhatjuk. Célszerű a tartalomra utaló és egyben beszédes aliast adni. A mezőbe ékezettel és szóközzel is írhatunk, a rendszer az imént leírt módon kitisztítja majd.

Ha a rendszer már rögzített egy aliast (kategória vagy tartalom létrehozásakor), és mi pont azt használjuk alias ütközést hozunk létre, melyre a rendszer figyelmeztet. Ilyenkor dönthetünk, hogy a régebbi vagy a most szerkesztett elem aliasát módosítjuk. Ha nem tesszük meg a rendszer nem hozhatná létre az aliast, hogy ezt a problémát kiküszöbölje automatikusan egy számot tesz az alias végére.

Alias ütközés rendszerüzenete

Alias ütközés rendszerüzenete

Nem kezelt ütközés - automatikus alias számozás

Nem kezelt ütközés - automatikus alis számozás

Fontos: az ilyen „számozott" aliasok (azaz url-ek) használata nem szép és nem is célszerű. Mindenféleképpen kezeljük a problémát. 

 

URL

Funkció: Megmutatja a kapcsolt tartalom (tartalmi elem vagy komponens) a rendszerben tárolt egyedi azonosítójából (ID) vagy a rendszerben tárolt komponens név alapján generált url-jét. pl.: /content/index/id/7147
Hibakeresési és információs célokat szolgáló mező.

Tartalmi elem egyedi url-je (content)

Tartalom egyedi url-je

Komponens (letöltésvezérlő) egyedi url-je

Komponens (letöltésvezérlő) egyedi url

Megjegyzés: Felhasználói nem módosíthatja

 

Publikus

Funkció: be és kikapcsolásával lehet a menüpont megjelenését szabályozni

Menüpont - Publikus

Megjegyzés: A menüpont megjelenésének kikapcsolása nem azt jelenti, hogy a hozzá kapcsolt tartalom így nem lenne elérhető. Bár a menüpont a website-on nem látszik az alias-a „él" azaz az url használható. A publikusság csak a láthatóságot szabályozza, funkcionálisan működőképes marad.

 

Menü típusa:

Funkció: A menüpont meghatározása. A megjelenő listából kiválasztható a kapcsolt tartalom vagy menüfunkció.

Menü - Típus

Menü - Típusválasztó

Fontos: Az egyes website-oknál ez a lista eltérő lehet, attól függően, hogy a site-on milyen komponensek kerültek bekapcsolásra.

Bővebb információ a „Menütípusok” fejezetben a konkrét típus kiválasztásával érhető el.

 

Paraméterek

Funkció: Az adott menüponthoz kapcsolt tartalom vagy komponens megjelenését szabályozó beállítások területe.

Megjegyzés: Az egyes menütípusoknak eltérő paraméterezése van, az egyedi paramétereket és azok hatását a típusok konkrét leírásánál találja.

Példa a paraméterezési lehetőségekre:

Tartalmi elem paraméterei Kategória blog paraméterei

Letöltésvezérlő komponens paraméterei


Cél megnyitása

Funkció: A menüponthoz tartozó tartalom megjelenési helyének irányítása

Alapelv: A tartalmi elemek, blogok és komponensek alapértelmezetten az oldal újratöltése után azonos ablakban jelenjenek meg. Külső tartalomra mutató (webcím) vagy egyedi fájlokra (kép. pdf állomány stb.) mutató linkek pedig a weboldalon kívűl (új (böngésző) ablakban vagy új navigációs fülön a böngészőben).

Menü - Cél megnyitása

Menü - Cél megnyitása - választólista

 • Az adott ablakban: megjelenés a website – tartalom (content) területén
 • Új ablakban: A tartalom egy új böngészőablakban jelenik meg
 • Új ablakban navigáció nélkül: A tartalom egy új böngészőablakban jelenik meg, azonban a böngészőprogram navigációs eszközei nem jelennek meg az ablakon. Hasonló a pop-up ablakhoz.
 • Új fülön: Az adott böngésző program egy új „fülén" jelenik meg a tartalom
 • Egyéb: Egy előre programozott speciális megjelenítést tesz lehetővé. alapértelmezettként nincs funkció

 

CSS utótag

 
Funkció: A menüponthoz kapcsolt tartalom megjelenését egyedileg befolyásoló előre megírt programkód meghívása (a nevével)
 
Menü - CSS utótag
 

 

Ikon

Funkció: Ha a template-ben van erre beállítás, akkor a kívánt menüponthoz lehetőség van meghatározott méretű kép feltöltésére, amely menüikonként viselkedik.
 
pl.: pk.uni-neumann.hu – felső „képes" menüje
 

pk.uni-neumann.hu -

ikon beállítása menüponthoz

 

Oldal cím

Funkció: amennyiben szeretnénk, hogy a menüponthoz tartalom böngészőben (fejléc) megjelenő címe különbözzön az alapbeállításoktól, akkor azt itt tudjuk megadni

Menü - Oldal címe

 

Meta leírás:

Funkció: Ebben a paraméter ablakban, az aktuális menüpontra vonatkozó rövid (max. 150 karakter) leírást helyezhet el a böngésző programok számára, ezzel biztosítva a keresők találati listájában, a jobb helyezést.

menü - meta leírás

 Cégünk, természetesen foglalkozik kereső-optimalizálással is és amennyiben ilyen irányú információra, szaktanácsadásra, oktatásra, stb., van igénye, szívesen állunk rendelkezésére.

 

Hozzáférési szint:

Funkció: Ezzel a paraméterrel azt állíthatja be, hogy az adott komponenst - illetve annak tartalmát - mely felhasználói csoport(ok)hoz tartozó személyek láthassák a weboldalon.

pl.: Csak bejelentkezett azaz regisztrált látogató számára elérhető tartalom

Menü - hozzáférési szint

Bővebb információ: https://www.infoartnet.hu/a-hozzaferesi-szint-parameter

 

Template:

Funkció: Amennyiben a website-on több template is rendelkezésre áll lehetőség van menüpont szinten az adott típushoz kapcsolódóan akár template-et is váltani.

Megjegyzés: A megoldás csak akkor ajánlott ha a template változatok minden tekintetben (grafikusan és programozásban is) összehangolt képet adnak a weboldalnak.

pl.: ugyanazon tartalmi elem más –más template-el

ugyanazon tartalmi elem template 1. verzió ugyanazon tartalmi elem template 2. verzió

ugrás az oldal tetejére

Alias típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Előfordulhat, hogy egy tartalmi elemre, vagy kategóriára (melynek önálló aliasa van és így saját url-n érhető el) többször is hivatkozni szeretnénk a menürendszerekben. Ez a menütípus segít nekünk abban, hogy a rendszerben a többszörös hivatkozás esetében ne hozzunk létre úgynevezett „alias ütközést". Keresőoptimalizálási szempontok alapján a tartalomduplikációt szünteti meg.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Alias típusú menüpont beállítása

Alias kiválasztása

Alias típusú menüpont

Fontos: a weboldalon a hivatkozott tartalom aliasa jelenik meg

Jelen esetben a weboldal felső és alsó menüjében is található egy "Munkatársak" menüpont mely ugyanazt az oldalt hívja be ("kapcsolat" alias-al)

Felső menü

alsó menü

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak nincsenek menü szinten állítható paraméterei

ugrás az oldal tetejére

Elválasztó / Konténer típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüpont megjelenik ugyan a weboldalon, de ha ráklikkel, nem tölt be új oldal. Ugyanakkor, az alatta lévő menüstruktúra más típusú elemei mind láthatóvá válnak.
Azaz a funkciója, hogy több szintű menürendszert tudjunk létrehozni

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Menütípus kiválasztása

Jól látható, hogy az elkészített menüpontnak nincs önálló aliasa (hiszen nem tartalomra/komponensre mutat)
A menütípus paraméterei
Ennek a menütípusnak nincsenek menü szinten állítható paraméterei

Menütípus megjelenése a weben

A fenti szemléltető menü szerint, ha az egérkurzort a "Hírfolyamok" vagy az „Üzleti hírek" menüpont fölé húzza, lenyílik a hozzá tartozó menüpontokat tartalmazó menüág (almenü) de ezen kívül nem történik más, még ha ráklikkel a főmenü pontra, akkor sem.
Ugyanakkor, ha bármelyik almenü pontra klikkel, a menüpont típusától függően megnyílik, megjelenik, vagy kilistázódik a hozzá kötődő tartalom.

ugrás az oldal tetejére

Eseménynaptár típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

 

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüponttal egy eseménynaptár jellegű felületet jeleníthet/nyithat meg a weboldalon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Menüpont beállítása a kezelőfelületen

 

A menütípus paraméterei

Menütípus paraméterei

 

Nézettípusok

 • Alapértelmezett – hagyományos naptár jellegű megjelenés

  Alapértelmezett nézettípus

 

 • Listás – megjelenés

  Nézettípus - listás

Ahhoz, hogy az ilyen típusú menüpont hatására egy Eseménynaptár megjelenhessen a weboldalon, a "Komponensek/Komponens kezelő/Komponens engedélyezés" felületen, egy magasabb szintű adminisztrátornak engedélyeznie kell a "com_icalendar" komponenst, ami az Eseménynaptár megjelenítését végzi.

Mivel ez a komponens "content" típusú - vagyis az általa megjelenített tartalmak nem a képernyő jobb vagy bal szélén, hanem alapból mindig a hangsúlyosabb, középső hasábokon jelennek meg -, pozícionálni nem szükséges.

Figyelem: A rendszer több, eseményekhez kötődő felületet (komponenst) is támogat, amelyek nem keverendők egymással!

 • A "com_icalendar" komponens: Ez a komponens végzi a jelen fejezetben tárgyalt, Eseménynaptár típusú menüpont által aktivált Eseménynaptár megjelenítését.
  A következő képen, az Eseménynaptár havi nézete látható.

  Eseménynaptár havi nézet

  A Havi nézetben egy adott hétre, napra, vagy eseményre klikkelve, a rendszer kibontja annak tartalmát.

  Eseménynaptár heti és napi bontás

  A havi-, heti-, napi-, vagy lista bontásokban az egyre kisebb (idő)egységekre klikkelve, tetszés szerint több vagy kevesebb lépésben, eljuthat egy-egy adott esemény alapadataihoz.

  Eseménynaptár bejegyzés


  Eseménynaptár bejegyzés

Eseménynaptár kezelésének bővebb leírása itt: https://www.infoartnet.hu/catdoc/list/cat/101/id/11499/m/484


ugrás az oldal tetejére

Galéria típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott galéria album elemeit (képek, videók) jeleníti meg a weboldalon úgy hogy lehetőség van a többi galériaalbum elérésére is.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Akár képekről, akár videókról van szó, az egyes állományok tetszés szerint kialakított album struktúrá(k)ba szervezhetők.

Galéria szerkezete Galéria megjelenés a weben

A weboldalon az egyes albumok klikkeléssel nyithatók, ami hatására láthatóvá válik a lapozható tartalmuk. Navigálásra használhatja a fejléc alatti elérési útvonalat is, aminek egy tetszés szerinti elemére klikkelve, feljebb léphet az album struktúrában.
Egy-egy album konkrét média elemére klikkelve felugrik annak kinagyított képe, illetve videó esetén elindul a lejátszás.

Képek

A következő négy kép, egy konkrét állomány elérésének lépéseit és a jellegzetes felületeket szemlélteti.

Galéria - Főkategória Egy konkrét album kiválasztása

Egy konkrét album elemei Egy konkrét kép kiválasztása

Videók

A videó állományok elérésének módja megegyezik a képekével. A videókat a lejátszás funkció ikonja látványosan megkülönbözteti a képektől.

Videógaléria kiválasztása 

Egy konkrét videó kiválasztása Egy videó lejátszása

 

A menütípus beállítása és paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

 

 • Alapértelmezett album használata: Az "igen" vagy a "nem" opció választásával döntheti el, hogy az adott menüpontra klikkelve az alapértelmezett galéria album, vagy itt, a menü szinten meghatározott galéria album tartalma jelenjen-e meg a weboldalon.
 • Galéria album: Az előző opciónál a "nem" választása azt jelenti, hogy Ön nem az alapértelmezett Galéria album tartalmát akarja megjeleníteni. Ilyenkor a "Galéria album" legördülő mező értéklistájából kell választania egy, a "Komponensek/Galéria/Albumok" alatt már létrehozott albumot.

 Alapértelmezett album választása

 

ugrás az oldal tetejére

Galéria (részletes album) * menüpont

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott galéria album elemeit (képek, videók) jeleníti meg a weboldalon úgy hogy a csak kiválasztott album jelenik meg (nincs lehetőség a teljes galéria bejárására) egy új ablakban.
Fontos, hogy az album médiaelemei mellett megjelenik az elem leírása velemint az esetlegesen kapcsolt tartalmak listája is.
Célszerű a Cél megnyitásánál az „Új ablakban" opciót választani.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

A menütípus kiválasztása mellett a legfontosabb jellemző, hogy mely albumot érje el ezzel a módszerrel a menüpont.

Menütípus beállítása

A felugró ablak és a benne megjelenő képek designja template függő, amennyiben ez a komponens nincs beállítva akkor érdemes ez ügyben is kollégáink segítséget kérni.

Galéria - részletes album - megjelenése a weben

Galéria - részletes album - megjelenése a weben

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a legfontosabb paraméterei és beállításai

 • Cél megnyitása: hol jelenjen meg a kiválasztott album
 • Galéria kategória: melyik album jelenjen meg

 

 

ugrás az oldal tetejére

Kategória dokumentáció menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott kategória struktúra elemeit jeleníti meg a weboldalon úgy, hogy alapértelmezetten csak a legfelső kategória szintet nyitja meg, az egyes alkategóriák (fejezetek) további megnyitása a felhasználó döntésén múlik. Minden kategória ág utolsó eleme, tartalma(ka)t nyit meg a weboldalon.

Egy-egy kategória névre klikkelve, csak a közvetlenül alatta lévő szint nyílik meg a struktúrából, míg egy már nyitott struktúra ág tetszőleges kategóriájára klikkelve, az az alatti összes szint becsukódik.

Azok a kategóriák, amelyekben akár csak egyetlen alkategória is van, feketén jelennek meg a kategória listában, amelyek alatt nincs további kategória, azok pedig link szerűek a kliens oldali struktúrában.

Linkszerűen jelennek meg a listában azok a kategóriák is, amelyek valamilyen megjeleníthető tartalmat nyitnak meg és azok is, amelyekhez még semmi sincs kapcsolva.

Ilyen megoldás az Ön által éppen használatban lévő útmutató is.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon és a szerkesztőfelületen

Ez a megjelenítő csak a kategóriákat listázza, a hozzájuk csatolt elemeket (tartalmakat) nem, kivéve az egyes alágak utolsó kategóriáit, amelyekre klikkelve megnyílik a hozzájuk rendelt tartalmi elem, vagy tartalmi elem csoport.

Menüpont beállítása a kezelőfelületen

Megjelenés a weben

Megjelenés a weben

Megjelenés a weben

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

paraméterek

Főkategória kiválasztása: itt adhatjuk meg a listázás indulópontját

ugrás az oldal tetejére

Kategóriafa (Ajaxos, generált PDF-ekkel) típusú menüpont

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott kategória struktúra elemeit jeleníti meg a weboldalon úgy, hogy alapértelmezetten csak a legfelső kategória szintet nyitja meg, az egyes alágak további megnyitása a felhasználó döntésén múlik. Minden kategória ág utolsó eleme, tartalma(ka)t nyit meg a weboldalon.

Egy-egy kategória névre klikkelve, csak a közvetlenül alatta lévő szint nyílik meg a struktúrából, míg egy már nyitott struktúra ág tetszőleges kategóriájára klikkelve, az az alatti összes szint becsukódik.

Azok a kategóriák, amelyekben akár csak egyetlen alkategória is van, feketén jelennek meg a kategória listában, amelyek alatt nincs további kategória, azok pedig link szerűek a kliens oldali struktúrában.

Linkszerűen jelennek meg a listában azok a kategóriák is, amelyek valamilyen megjeleníthető tartalmat nyitnak meg és azok is, amelyekhez még semmi sincs kapcsolva.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

 

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon

Ez a megjelenítő csak a kategóriákat listázza, a hozzájuk csatolt elemeket (tartalmakat) nem, kivéve az egyes alágak utolsó kategóriáit, amelyekre klikkelve megnyílik a hozzájuk rendelt tartalmi elem, vagy tartalmi elem csoport.Egy paraméter megváltoztatással beállítható (lásd később), hogy ne csak egy-egy struktúra ág utolsó eleméhez kötődő generált PDF fájl legyen letölthető, hanem az összes létező, bármely kategóriához tartoznak is.

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

 • Kategória: A "Kategória" címke alatti első két ikonnal két különböző felületet aktiválhat, ugyanannak a célnak az eléréséhez.

  Az Ön számára szimpatikusabb felületen válassza ki azt a szülő kategóriát, aminek a struktúráját, illetve az egyes alágak utolsó elemeihez csatolt tartalmait meg kívánja jeleníteni a weboldalon.

  A kiválasztott kategória neve az ikonok alatt látható. A harmadik "kuka" ikonnal, ezt az aktuális kategória választást törölheti.

  A következő képeken a két kategória választó felület látható.

  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke az ennél a menütípusnál értelmezett magasabb, Globális vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét, az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.

 • Testvérelemek mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a választott kategóriával azonos szinten elhelyezkedő '"testvér" kategóriákat mutassa-e a rendszer, a kliens oldali felhasználónak.
 • PDF letöltés ikon: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a PDF letöltés ikonja és linkje megjelenjen-e azon kilistázott kategóriák nevei mögött, amelyekhez a Documentorban generált PDF fájl kapcsolódik (Tartalom/Documentor/PDF készítése).

  Ha ez a paraméter aktív, akkor a menüponthoz tartozó kategória struktúra összes eleméhez tartozó generált (nem feltöltött) PDF-ek letölthetővé, illetve megnyithatóvá válnak, akármelyik szint, bármely eleméhez kötődnek is.  Ha viszont ez a paraméter nem aktív, akkor azok a Documentorban generált PDF fájlok, amelyek nem egy kategória ág utolsó eleméhez kötődnek, ennek a menüpontnak a használatával el sem érhetők a weboldalon, mivel az adott kategóriákra klikkelve, azonnal az alkategóriájukat nyitja meg a rendszer.

Paraméter-, és sablon öröklődés

A menütípusnál értelmezett paraméter-, és sablon öröklődés:

Öröklődési
hierarchia
Vezérlési szint Paraméter
beállítási lehetőség
Template (sablon)
beállítási lehetőség
1. Globális/Alapértelmezett Van és öröklődik Van és öröklődik
2. Menüpont Van és öröklődik Van és öröklődik
3. Komponens Nincs Van és öröklődik
4. Kategória Van, de nincs hatása Van és öröklődik
5. Tartalmi elem Van, de nincs hatása Van, de nincs hatása
ugrás az oldal tetejére

Kvíz típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüponttal egy kvízjáték felületet jeleníthet/nyithat meg a weboldalon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Kvíz típusú menüpont beállítása

 

A menütípus a KOMPONENSEK/KVÍZ/KVÍZEK alatt létrehozott összes publikus kvízét listázza a weboldalon

KVÍZEK elérése a szerkesztőfelületen

KVÍZ komponens elérése


KVÍZEK

 

Megjelenés a weben

Megjelenés a weben - Választható kvízek

Az adott KVÍZ itt bontható ki és válik kitölthetővé

Kvízek kibontása

Kvíz indítása

Egy konkrét kvíz kérdése

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak nincsenek menü szinten állítható paraméterei.

ugrás az oldal tetejére

Linkcenter típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy Linkcenter behívását, illetve megjelenítését teszi lehetővé, a weboldalon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Linkcenter típusú menüpont beállítása

A menütípus a KOMPONENSEK/LINKCENTER/LINKCENTEREK alatt létrehozott linkgyűjteményt jeleníti meg a weboldalon

LINKCENTER elérése a kezelőfelületen

Linkcenter elérése a kezelőfelületen

Linkcenter elemei

A létező kategóriák linkjei jelennek meg

Linkcenter kategóriák

FONTOS: a weboldalon csak azok a linkek jelennek meg, melyeknek az érvényességi ideje nem járt le

Érvényességek ellenőrzése

Megjelenés a weben

Linkcenter megjelenése a weben

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adat jelenik meg a felvételező boxban:

Linkcenter: Ennek a legördülő mezőnek az értéklistájából kell választania egy, a "Komponensek/Linkcenter/Linkcenterek" alatt már létrehozott linkcentert.

Linkcenter paramétere

ugrás az oldal tetejére

Link (URL) típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy elérési útvonallal, fájlnévvel és kiterjesztéssel (linkkel) meghatározott elem (weboldal, tartalmi elem, kép, videó, dokumentum, stb.) behívását, illetve megjelenítését teszi lehetővé.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen

Az ilyen típusú menüpont hatására megjelenő tartalmak nagyon sokrétűek és változatosak lehetnek, mivel minden olyan - egyébként megjeleníthető - elem behívható ezzel a módszerrel, aminek ismert, ezáltal megadható az elérési útvonala.

Menütípus beállítása a szerkesztőfelületen

A menütípus bállításai és paraméterei

1. Név: Menüpont neve – weboldalon megjelenő név rövid jellemző név legyen

2. Alias: Ennél a menütípusnál nem releváns

3. URL: a rendszer által generált mező a 6. pontnál megjelölt URL mező alapján

4. Publikus: A menüpont megjelenésének szabályozása

5. Cél megnyitása: Amennyiben a link a saját website-unk belső tartalmára utal, azaz nem vezet ki a website-ról) akkor érdemes az alapértelmezett „Az adott ablakban" opciót választani.

Megjegyzés: Ha a kiválasztott link egy másik website-ra, domain-re, vagy fájlra mutat akkor használjuk az „Új ablakban" vagy a az „Új fülön" opciót.

A menütípus paraméterei
Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adat jelenik meg.

6. URL: A konkrét url megadása (külső tartalomnál teljes webcímet kell megadni (http://...)
belső cím (pl.: médiakezelőben tárolt dokumentum) esetében elég a relatív útvonal azaz (/....)

7. Ikon: Template-től és menüpozíciótól függően lehetőség van meghatározott méretű kép elhelyezése a menüponthoz. Ha nem biztos benne, hogy az Ön rendszerében ez a lehetőség adott ,kérje munkatársaink segítségét!

8. Hozzáférési szint.:Itt állíthatja be, hogy az adott menüpont mindenki számára látható-e vagy csak egy szűkebb csoportnak pl.: bejelentkezett látogatóknak.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon

Megjelenés a weben (látható a kapcsolt link url-je a böngésző alján)

Menütípus és a link megjelenése a weben

ugrás az oldal tetejére

Oldaltérkép típusú menüpont*

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, a kiválasztott menükomponensek elemeit mutatja meg egy fastruktúra formájában. Így akár a website teljes szerkezete könnyen áttekinthető.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

További információk az Oldaltérkép komponensről

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztő felületen és a weboldalon

Oldaltérkép típusú menüpont beállítása

Alapértelmezetten a kiválasztott oldaltérkép teljes szerkezete kerül listázásra.

A menüszerkezet szintezettségét a fa struktúra ágai jelölik.

Oldaltérkép megjelenése a weben

FONTOS!! Az oldaltérkép típusú menüpont a RENDSZER/OLDALTÉRKÉP/OLDALTÉRKÉP alatt létrehozott és publikált elemeket listázza ki!

Oldaltérkép komponens

Oldaltérkép komponens

Oldaltérkép komponens

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adat jelenik meg a felvételező boxban:

Oldaltérkép választása:

Oldaltérkép választása

ugrás az oldal tetejére

Szervezeti egység (SZEA) típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, a kiválasztott szervezeti egységet, az egységhez rendelt munkatársakat és azok adatait jelzi ki a meghatározott módon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Szervezeti egység típusú menüpont beállítása

 

Alapértelmezetten a kiválasztott szervezeti egység elemei kerülnek listázásra.

Szervezeti egység megjelenés a weboldalon

FONTOS!! A szervezeti Egység típusú menüpont a KOMPONENSEK/SZEA/SZERVEZETEK alatt létrehozott és az ahhoz kapcsolt személyeket és/vagy csoport publikált elemeit listázza ki

A SZEA (Szervezeti Egység Adatok) elérése a szerkesztőfelületen

A SZEA (Szervezeti Egység Adatok) elérése a szerkesztőfelületen

Szervezetek listája

Szervezetek listája

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adat jelenik meg a felvételező boxban:

Paraméterek:

Összes szervezeti egység: igen –nem Ha igen, akkor a „Szervezeti egység"opciónál kiválasztott egység helyett az összes szervezeti egység legfelső (gyűjtő ága) jelenik meg.

Szervezeti egység kijelzésének beállítása

Szervezeti egységek megjelenése - nincs konkrét egység kiválasztva

Szervezeti egységek megjelenése - nincs konkrét egység kiválasztva

Szervezeti egység: listából kiválasztható – a kiválasztott egység elemei jelennek meg a weboldalon ha az "Összes szervezeti egység mutatása" opció nem-re van állítva

Szervezeti egység kiválasztása

Szervezeti egység kiválasztása

Egy konkrét szervezeti egység kijelzése

 

Bővebb információ a SZEA komponens használatáról:

ugrás az oldal tetejére

SZEA csoport típusú menüpont

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, a kiválasztott SZEA Csoportot, a csoporthoz rendelt munkatársakat és azok adatait jelzi ki a meghatározott módon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

SZEA Csoport típusú menüpont beállítása

Kiválasztott SZEA csoport megjelenése a weben 

Alapértelmezetten a kiválasztott SZEA Csoport elemei kerülnek listázásra.

 

FONTOS!! A szervezeti Egység típusú menüpont a KOMPONENSEK/SZEA/CSOPORTOK alatt létrehozott és az ahhoz kapcsolt személyeket és/vagy csoport publikált elemeit listázza ki

A SZEA Csoportok elérése a szerkesztőfelületen

A SZEA (Szervezeti Egység Adatok) elérése a szerkesztőfelületen

SZEA Csoportok listája

SZEA Csoportok listája

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adat jelenik meg a felvételező boxban:

Paraméterek:

Összes csoport megjelenítése: igen –nem Ha igen, akkor a „Megjelenítendő csoport"opciónál kiválasztott csoport helyett az összes SZEA Csoport megjelenik.

A megjelenéskor a csoportok egymás alá kerülnek nem jelenik meg csoportválasztó "kategória fa" ugyanis a csoportok nem hierchikus felépítésűek mint a szervezetek"

SZEA Csoportkijelzésének beállítása

SZEA Csoportok megjelenése - nincs konkrét csoport kiválasztva

SZEA Csoportok megjelenése - nincs konkrét csoport kiválasztva

Megjelenítendő Csoport: listából kiválasztható – a kiválasztott egység elemei jelennek meg a weboldalon, ha az "Összes csoport megjelenítése" opció nem-re van állítva

SZEA Csoport kiválasztása

SZEA Csoport kiválasztása

 

Bővebb információ a SZEA komponens használatáról:

ugrás az oldal tetejére

Üres menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüpontot elsősorban akkor használjuk, ha egy menüpont meghívásakor nem konkrét tartalmat (tartalmi elem, blog stb.) szeretnénk megjelentetni, hanem csak komponenseket (slider, menümegjelenítő, hírlistázó stb.).
Az esetek többségében ezzel a menüponttal állítható be egy nagyméretű website figyelemfelkeltő és egyben irányító kezdőoldala.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Pl.: http://gamf.uni-neumann.hu

Komponensekből álló website főoldal Komponensekből álló website főoldal - teljes

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a legfontosabb jellemzői a név az alias és a publikuság.

ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elem típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüpont az egyik leggyakoribb, hiszen a weboldalon általában tartalmakat (Tartalmi elem) szeretnénk megjeleníteni.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

Menütípus létrehozása a szerkesztőfelületen

Tartalmi elem megjelenése a weben

Megjegyzések:

 • A Tartalmi elemnek melyet a menüponthoz kötünk publikusnak kell lennie különben nem jelenik meg a benne rögzített információ.
 • Amennyiben a menüpont aliasa nem egyezik meg a tartalom alias-ával (gyakori eset) akkor a menüponthoz kapcsolással a tartalmi elemet két konkrét url-ről is el lehet érni (a saját aliasából adódó url en és a menüpont aliasából létrejött url-en) 

A tartalmi elemek megjelenítését a kötött weboldali design-on belül, a szövegrészek, képek, táblázatok, címek, stb., formázásán túlmenően, pl.: különböző menütípusok, megjelenítő komponensek, template-ek, paraméterek alkalmazásával és beállításával, illetve mindezek kombinálásával, meglehetősen változatossá lehet tenni.

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

 • Tartalmi elem: A "Tartalmi elem" címke alatti első két ikonnal két különböző felületet aktiválhat, ugyanannak a célnak az eléréséhez.

  Az Ön számára szimpatikusabb felületen válassza ki azt a konkrét tartalmi elemet, amit erre a menüpontra klikkelve, meg kíván jeleníteni (nyitni) a weboldalon.

  A kiválasztott tartalmi elem megnevezése az ikonok alatt látható. A harmadik "kuka" ikonnal, ezt az aktuális tartalmi elem választást törölheti.  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke az ennél a menütípusnál értelmezett magasabb, Globális vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét, az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.

 • Vissza gomb megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor a "Vissza" gomb - mint választható funkció - látható legyen-e a weboldalon.
 • Bevezető látszik: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem bevezető része látható legyen-e a weboldalon.

  A bevezetőt leginkább akkor szokták eltüntetni a tartalmi elem megjelenítésekor, ha az nem a tartalom szerves része, hanem egy önálló, figyelem felkeltő összefoglaló, a tartalmi elem témájáról.
 • Szövegtörzs megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem érdemi része, a szövegtörzs, látható legyen-e a weboldalon.

  Ha a bevezetőt és szövegtörzset is letiltja, azzal azt éri el, hogy csak a tartalmi elem címe fog megjelenni a weboldalon.
 • Cím megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak címe, látható legyen-e a weboldalon.
 • Kategória név mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak kategóriája (kategória neve), látható legyen-e a weboldalon. Ha a tartalmi elem több kategóriához is tartozik, akkor természetesen az összes érintett kategória név meg fog jelenni a fejlécben.
 • Kategória neve linkes: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a "Kategória név mutatása" opciónál láthatóra állított kategória név linkként látszódjon, illetve viselkedjen-e.
 • Szerző megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak szerzője (a szerző eltárolt azonosító neve), látható legyen-e a weboldalon.
 • Létrehozási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak létrehozási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • Módosíási dátum megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, annak utolsó módosítási dátuma és időpontja, látható legyen-e a weboldalon.
 • PDF ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak PDF formátumban való letöltését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • Nyomtató ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak kinyomtatását lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • E-mail ikon mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak elektronikus továbbküldését, illetve egy kapcsolódó e-mail küldését lehetővé tevő vezérlő ikon látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.
 • Megosztási eszköztár megjelenítése: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az annak különböző környezetekben (társasági oldalakon) való megosztását lehetővé tevő funkció látható, illetve aktív legyen-e a weboldalon.

  Cím mutatása a böngésző fejlécében: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem címe látható legyen-e a böngésző program fejlécében, az aktuális "fülön".

 • A következő két kép, ennek a választásnak a lehetséges következményeit szemlélteti. Az "igen" választása esetén, a tartalmi elem címe jelenik meg az aktuális böngésző fülön, a "nem" beállítása esetén pedig a site neve.

   
 • Site/cím összefűzés, vagy csak a cím mutatása: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, a tartalmi elem címe a site címével együtt, összefűzve jelenjen-e meg a böngésző program aktuális fülén, vagy csakis a tartalmi elem címe legyen látható.

  Összefűzés, vagyis az "igen" választása esetén, a két címet a " - " sztring különíti el egymástól.  Ennek a funkciónak csak akkor van hatása, ha a "Cím mutatása a böngésző fejlécében" opciónál, az "igen" van beállítva.
 • Megosztás Facebook-on: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Facebook-on történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Megosztás Twitter-en: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Twitter-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • IWIW megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem IWIW-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Google megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Google-ban történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
 • Netvibes megosztás: Ezzel az opcióval azt állíthatja be, hogy a menüponthoz kapcsolt tartalmi elem megjelenítésekor, az adott tartalmi elem Netvibes-en történő megosztását lehetővé tevő funkció (ikon és link) látható legyen-e a Megosztási eszköztár menüjében.
ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elemek blogosan (címke alapján) típusú menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott címke tartalmi elemeit blogosan listázva jeleníti meg a weboldalon. elsősorban multisite rendszerben érdekes a használata, ahol több aldomainről (alportálról) tudunk a címke alapján információkat listázni egy adott site-on Pl.: központi site.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon és a szerkesztőfelületen

Központi site főoldala egy címke alapú hírlistázóval Címke alapú blog megjelenése

FONTOS:

A rendszerben szükséges legalább egy címke létrehozása vagy megléte - TARTALOM/CÍMKEKEZELŐ

Tartalom/Címkekezelő

 

A tartalmi elemeket a kategóriájuktól függetlenül ehhez a címkéhez is hozzá kell rendelni

Tartalmi elem címkéhez rendelése

 

 A menükezelőben a címkét hozzá lehet rendelni egy menüponthoz itt be lehet állítani a további paramétereket

Menükezelő - címke típusú blog beállítása

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

 • Címke: A "Címke" alatti első két ikonnal két különböző felületet aktiválhat, ugyanannak a célnak az eléréséhez.

  Az Ön számára szimpatikusabb felületen válassza ki azt a konkrét címkét, amelyhez kapcsolódó tartalmi elemeket erre a menüpontra klikkelve, blogosan meg kíván jeleníteni a weboldalon.

  A kiválasztott címke megnevezése az ikonok alatt látható. A harmadik "kuka" ikonnal, ezt az aktuális címkeválasztást törölheti.

  A következő képeken a két címkeválasztó felület látható.

   

  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél a mezők, vagy az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke az ennél a menütípusnál értelmezett magasabb, Globális vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét a mezőbe beírva, illetve az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.
 • Teljes szélességű elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tetszőlegesen sorbarendezett tartalmi elemek közül, az első "hány db" tartalom bevezetője legyen látható a megjelenítő felület teljes szélességében.

  Megjegyzések
  :
  • A teljes szélességű megjelenítés kizárólag az első oldalra érvényes, a lapozást követően - a második oldaltól a lista végéig - ez az opció nem él.
  • A megjelenítő felület általában nem azonos a maximum 4 hasábnyi oldalszélességgel, hanem annak csak egy vagy több hasábnyi részét fedi le.
 • Bevezetős elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy egy képernyőn összesen hány darab, nem teljes szélességű bevezető szöveg jelenjen meg.
 • Oszlopok száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tartalmi elemek bevezető  szövegének a megjelenítésekor, a megjelenítő felület hány oszlopra legyen bontva, vagyis a sorban következő tartalmi elemek közül, hánynak a bevezetője kerüljön egymás mellé, a megjelenítő felület teljes szélességében.

  Lapozáskor (a 2. oldaltól az utolsóig) a "Bevezetős elemek száma" és az "Oszlopok száma" együttesen alakítják ki az egyes oldalakon megjelenő bevezető szövegek elhelyezkedését.

  Nézzünk egy példát:
  • A megjelenítendő tartalmi elemek száma: 13 (és már valamilyen szisztéma szerint sorba vannak rendezve).
  • A Teljes szélességű bevezető: 2
  • Az Oszlopok száma: 3
  • A Bevezetős elemek száma: 6


   A beállítás eredménye
   :

   • Az 1. és 2. tartalmi elem (bevezetője), a megjelenítő felület teljes szélességében, egymás alatt fog megjelenni.
   • Alattuk, a 3., 4. és 5. tartalmi elemek egymás mellett, a megjelenítő felület szélességének fejenként a harmadában lesznek láthatók.
   • Alattuk - ugyanebben az elrendezésben - a 6., 7. és 8. tartalmi elemek jelennek meg.

   • Egy lapozást követően, a két teljes szélességű megjelenítés eltűnik és a sorban következő 9. tartalmi elem a 3. tartalmi elem helyébe lép, a 10. elem intrója a 4. elem helyébe, és így tovább. Ez a megjelenítési ciklus addig ismétlődik, amíg vannak megjelenítendő tartalmi elemek.

 • Rendezés módja: Ebben a mezőben azt állíthatja be, hogy az aktuális címkéhez tartozó tartalmi elemek mely paraméterük alapján és milyen irányban legyenek sorbarendezve: létrehozás dátuma, cím, szerző. Az előző bekezdésekben láthatta, hogy a tartalmi elemek sorrendje alapvető fontosságú a képernyőn való megjelenésük helye és módja szempontjából.

 • Címkenév mutatása a fejlécben: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor a címke neve megjelenjen-e a weboldalon, a tartalmi rész fejlécében.
 • A tartalom site-jának URL-je: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor, az egyes tartalmak site-jának az URL-je (elérése) megjelenjen-e a weboldalon.
 • Tartalom megnyitás, a saját site-ján: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez kapcsolódó tartalmi elemeket a rendszer hol nyissa meg. Az "igen" aktiválása esetén, a lista tartalmi elemeit a rendszer a létrehozásuk helyén (site-ján) nyitja meg, "nem" esetén pedig az aktuális (központi) oldalon. A megnyitás helye a tartalmi elemekben esetlegesen előforduló, elérési útvonallal rendelkező elemek (linkek, képek, videók, stb.) miatt fontos. Ha a megnyitás a létrehozási helytől eltérő site-on történik, akkor a rendszernek az említett összetevők elérési útvonalait a megnyitáskor korrigálnia kell.
 • Címke leírás megjelenítése: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor, a címke  rövid leírása látható legyen-e közvetlenül a megjelenítő felület fejléce alatt, a weboldalon.
 • Címkekép megjelenítése: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt kép látható legyen-e a weboldalon, a címke tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.
 • Címkenév mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címke neve látható legyen-e a weboldali megjelenítő felületen, a címke tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.
 • Tartalom bevezetők megjelenítése: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemeknek a bevezetőként felvett szövegrészei megjelenjenek-e a weboldalon, a címke tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.
 • Tartalom címének mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek címei láthatók legyenek-e a weboldali megjelenítő felületen, a címke tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.
 • Tartalom címe linkes-e: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek címei linkként viselkedjenek-e a weboldali megjelenítő felületen, a címke tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.
 • Tovább link mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor az egyes tartalmak továbbolvasását, vagyis a teljes terjedelemben való megjelenítésüket lehetővé tevő linkek láthatók legyenek-e a weboldalon.
 • Szerző nevének mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, azok szerzőinek a nevei láthatók legyenek-e a weboldalon.
 • Létrehozás dátumának mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, azok létrehozási dátumai láthatók legyenek-e a weboldalon.
 • Módosítás dátumának mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, azok módosítási dátumai láthatók legyenek-e a weboldalon.
 • PDF ikon mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, az éppen aktuális tartalomból egy PDF generálást lehetővé tevő funkció ikonja látható legyen-e a weboldalon.
 • Nyomtató ikon mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott címkéhez rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, az éppen aktuális tartalom kinyomtatását lehetővé tevő funkció ikonja látható legyen-e a weboldalon.
ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elemek táblázatosan (címke alapján) menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott címke tartalmi elemeit listázva (alapesetben 5 db-ot) a beállított rendezési sorrend szerint jeleníti meg a weboldalon. Használata elsősorban multisite rendszerben érdekes, ahol több aldomainről (alportálról) tudunk a címke alapján információkat listázni egy adott site-on Pl.: központi site.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon és a szerkesztőfelületen

Táblázatos címke blog beállítása

 

FONTOS:

A rendszerben szükséges legalább egy címke létrehozása
A tartalmi elemeket a cínómkéhez is hozzá kell rendelni
A menükezelőben a címkét hozzá kell rendelni egy menüponthoz és ha szükséges be kell állítani a kívánt paramétereket

 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban

Paraméterek 

Paraméterek

Multisiteokra mutató linkek: linkek kijelzése igen-nem

Archivált elemek: a listában megjelenjenek-e az archivált tartalmi elemek igen-nem

Keresősáv mutatása: legyen-e keresősáv igen-nem

Címke leírás mutatása: megjelenjen-e a megadott címke bővebb, informatív leírása igen-nem

Vissza gomb mutatása: megjelenjen-e a „vissza” gomb igen-nem

ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elemek blogosan lapozóval (transzparens kategória alapján) menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott kategória tartalmi elemeit blogosan listázva jeleníti meg a weboldalon.

Fontos: ha a kiválasztott kategória további kategóriákat tartalmaz (melyek nem üresek), akkor az alkategóriák tartalmi elemeit is listázza.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon és a szerkesztőfelületen

Megjelenés a weben

Kategória blog megjelenése

FONTOS:

A rendszerben szükséges legalább egy kategória létrehozása
A tartalmi elemeket a kategóriához is hozzá kell rendelni
A menükezelőben a kategóriát hozzá kell rendelni egy menüponthoz és ha szükséges be kell állítani a kívánt paramétereket

Menütípus kiválasztása 

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban

 

Menütípus beállítása

Kategória: A "Kategória" alatti első két ikonnal két különböző felületet aktiválhat, ugyanannak a célnak az eléréséhez.

Az Ön számára szimpatikusabb felületen válassza ki azt a konkrét kategóriát, amelyhez kapcsolódó tartalmi elemeket erre a menüpontra klikkelve, blogosan meg kíván jeleníteni a weboldalon.

A kiválasztott kategória megnevezése az ikonok alatt látható. A harmadik "kuka" ikonnal, ezt az aktuális kategóriaválasztást törölheti.

A következő képeken a két kategóriaválasztó felület látható.

kategóriaválasztó felület kategóriaválasztó felület

Paraméterek

Ha a most következő paraméterek bármelyikénél a mezők, vagy az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke az ennél a menütípusnál értelmezett magasabb, Globális vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét a mezőbe beírva, illetve az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával.

Újramegnyitáskor 1.oldalra ugrás: (igen-nem) igen esetén a portálmotor nem tartja meg az előző böngészés során elért lapozást, hanem visszalépteti a blogot a kezdő (első) oldalra.

Teljes szélességű elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tetszőlegesen sorbarendezett tartalmi elemek közül, az első hány tartalom bevezetője legyen látható a megjelenítő felület teljes szélességében. 

Megjegyzések

A teljes szélességű megjelenítés kizárólag az első oldalra érvényes, a lapozást követően - a második oldaltól a lista végéig - ez az opció nem él.

A megjelenítő felület általában nem azonos a maximum 4 hasábnyi oldalszélességgel, hanem annak csak egy vagy több hasábnyi részét fedi le.

  


Bevezetős elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy egy képernyőn összesen hány darab, nem teljes szélességű bevezető szöveg jelenjen meg.

Oszlopok száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tartalmi elemek bevezető  szövegének a megjelenítésekor, a megjelenítő felület hány oszlopra legyen bontva, vagyis a sorban következő tartalmi elemek közül, hánynak a bevezetője kerüljön egymás mellé, a megjelenítő felület teljes szélességében.

Lapozáskor (a 2. oldaltól az utolsóig) a "Bevezetős elemek száma" és az "Oszlopok száma" együttesen alakítják ki az egyes oldalakon megjelenő bevezető szövegek elhelyezkedését.

Nézzünk egy példát:

  • A megjelenítendő tartalmi elemek száma: 13 (és már valamilyen szisztéma szerint sorba vannak rendezve).
  • A Teljes szélességű bevezető: 2
  • Az Oszlopok száma: 3
  • A Bevezetős elemek száma: 6

A beállítás eredménye:

 • Az 1. és 2. tartalmi elem (bevezetője), a megjelenítő felület teljes szélességében, egymás alatt fog megjelenni.
 • Alattuk, a 3., 4. és 5. tartalmi elemek egymás mellett, a megjelenítő felület szélességének fejenként a harmadában lesznek láthatók.
 • Alattuk - ugyanebben az elrendezésben - a 6., 7. és 8. tartalmi elemek jelennek meg.

Egy lapozást követően, a két teljes szélességű megjelenítés eltűnik és a sorban következő 9. tartalmi elem a 3. tartalmi elem helyébe lép, a 10. elem intrója a 4. elem helyébe, és így tovább. Ez a megjelenítési ciklus addig ismétlődik, amíg vannak megjelenítendő tartalmi elemek.


Rendezés módja: Ebben a mezőben azt állíthatja be, hogy az aktuális címkéhez tartozó tartalmi elemek mely paraméterük alapján és milyen irányban legyenek sorbarendezve: létrehozás dátuma, cím, szerző. Az előző bekezdésekben láthatta, hogy a tartalmi elemek sorrendje alapvető fontosságú a képernyőn való megjelenésük helye és módja szempontjából.

rendezés módja

Archiváltak megjelenítése: (igen-nem) „igen” esetén az archivált tartalmi elemeket jeleníti meg a listában

Minden elem listázása ("igen" esetén, az "Archiváltak megjelenítése" értékét nem veszi figyelembe a rendszer!) (igen-nem)

Kategórianév mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor a kategória neve megjelenjen-e a weboldalon a lista felett

Kategória neve az oldalfejlécben (title) megjelenik: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor a kategória neve megjelenjen-e a weboldalhoz tartozó böngésző lapfülön.

Kategória leírás megjelenítése: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor a választott kategória leírása megjelenjen-e a weboldalon a lista felett.

Kategória kép megjelenítése: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához kapcsolódó tartalmi elemek blogos listázásakor a választott kategóriához rendelt kép megjelenjen-e a weboldalon a lista felett.

Kategória név, kép, leírás megjelenése a weboldalon

Kategória név, kép, leírás megjelenése a weboldalon

Tartalom kategóriájának mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategória neve látható legyen-e a weboldali megjelenítő felületen, a kategória tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.

Tartalom kategória neve linkes-e: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategória neve ha látható a weboldali megjelenítő felületen, a kategória tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor, akkor kattintásra megjelenítse a kategória tartalmakat.

Tartalom bevezetők megjelenítése: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemeknek a bevezetőként felvett szövegrészei megjelenjenek-e a weboldalon, a kategória tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.

Tartalom címének mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek címei láthatók legyenek-e a weboldali megjelenítő felületen, a kategória tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.

Bevezetős elemeknél csak cím látszik: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt és „bevezetős elemnek” jelölt tartalmi elemeknek csak a címei jelenjenek meg listázáskor bevezető szöveg nélkül.

Tartalom címe linkes-e: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek címei linkként viselkedjenek-e a weboldali megjelenítő felületen, a kategória tartalmi kapcsolatainak a blogos listázásakor.

Tovább link mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor az egyes tartalmak továbbolvasását, vagyis a teljes terjedelemben való megjelenítésüket lehetővé tevő linkek láthatók legyenek-e a weboldalon.

Szerző nevének mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, azok szerzőinek a nevei láthatók legyenek-e a weboldalon.

Létrehozás dátumának mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, azok létrehozási dátumai láthatók legyenek-e a weboldalon.

Jellemzők megjelenése a blogos listában

Jellemzők megjelenése a blogos listában

 

Módosítás dátumának mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, azok módosítási dátumai láthatók legyenek-e a weboldalon.

PDF ikon mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, az éppen aktuális tartalomból egy PDF generálást lehetővé tevő funkció ikonja látható legyen-e a weboldalon.

Nyomtató ikon mutatása: Ezzel a paraméterrel - az "igen" vagy a "nem" opció aktiválásával - azt állíthatja be, hogy a választott kategóriához rendelt tartalmi elemek blogos listázásakor, az éppen aktuális tartalom kinyomtatását lehetővé tevő funkció ikonja látható legyen-e a weboldalon.

ugrás az oldal tetejére

Tartalmi elemek táblázatosan (transzparens kategória alapján) menüpont *

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Ez a menütípus, egy kiválasztott kategória tartalmi elemeit listázva a beállított rendezési sorrend szerint jeleníti meg a weboldalon. Használata sok elemet tartalmazó kategóriák esetében lehet hasznos.

Fontos: ha a kiválasztott kategória további kategóriákat tartalmaz (melyek nem üresek), akkor az alkategóriák tartalmi elemeit is listázza.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a szerkesztőfelületen és a weboldalon

A megjelenítő komponens fejlécében a kategória neve látható, a tartalmak megjelenítése nem tartalmazza a kategóriához tartozó tartalmi elemek megnevezéseit, és a tartalmak nincsenek egymástól elválasztva sem.

Menüpont létrehozása - Blog beállítása

Megjelenés a weben

Blog megjelenése a weben

Lista megjelenésének módosítása

Lista megjelenésének módosítása a weben

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak a kiválasztásakor, a "Paraméterek" alatti szürke hátterű felületen, automatikusan a következő - csakis erre a menütípusra jellemző - plusz adatok jelennek meg a felvételező boxban:

Menütípus paraméterei

Archivált elemek: a listában az archivált tartalmi elemek jelenjenek meg igen-nem

Keresősáv mutatása: legyen-e keresősáv igen-nem

Kategória leírás mutatása: megjelenjen-e a megadott kategória bővebb, informatív leírása igen-nem

Vissza gomb mutatása: megjelenjen-e a „vissza" gomb igen-nem

ugrás az oldal tetejére

Telefonkönyv típusú menüpont

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüponttal egy telefonkönyv jellegű felületet (komponenst) jeleníthet/nyithat meg a weboldalon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalonA menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak nincsenek menü szinten állítható paraméterei.

Paraméter-, és sablon öröklődés

A menütípusnál értelmezett paraméter-, és sablon öröklődés:

Öröklődési
hierarchia
Vezérlési szint Paraméter
beállítási lehetőség
Template (sablon)
beállítási lehetőség
1. Globális/Alapértelmezett    
2. Menüpont Nincs  
3. Komponens    
4. Kategória    
5. Tartalmi elem    
ugrás az oldal tetejére

Widgetek típusú menüpont

ugrás az oldal tetejére

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüponttal egy olyan felületet nyithat meg, ahol a megjelenítő boxokat szabadon formázhatja és - egyszerű húzásokkal - tetszése szerint átrendezheti a képernyőn.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon

A widget-es felületeknél több különböző lehetőség (opció) van a weboldal design, illetve az egyes adatmegjelenítő boxok grafikai jellemzőinek a megváltoztatására (testre szabására).

Az adatboxokat egyszerű húzásokkal, tetszése szerint áthelyezheti.

Bármelyik adatbox egyetlen kattintássl kinyitható, vagy bezárható.

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak nincsenek menü szinten állítható paraméterei.

Paraméter-, és sablon öröklődés

A menütípusnál értelmezett paraméter-, és sablon öröklődés:

Öröklődési
hierarchia
Vezérlési szint Paraméter
beállítási lehetőség
Template (sablon)
beállítási lehetőség
1. Globális/Alapértelmezett    
2. Menüpont Nincs  
3. Komponens    
4. Kategória    
5. Tartalmi elem    
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter