Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Eseménynaptár

Tartalmi elemek

Az Eseménynaptár funkciója és elérései

ugrás az oldal tetejére

Az Eseménynaptár funkciója

Amikor már a menüpontok nagyüzemi gyártása sem oldja meg a portál tartalmi elemeinek átláthatóságát, akkor nagy segítség lehet egy időrendben és kategória struktúra alapján felépített rendszer. A központi eseménynaptár, multisite környezetben is átlátható logikát biztosít az események kezeléséhez és a célközönséghez való eljuttatásához.

A legfőbb cél ugyanis az, hogy egyes eseményekről minimális befektetett munka árán, minimum a célközönség, de a lehető legszélesebb felhasználói kör, a legrövidebb időn belül, a lehető legtöbb információhoz jusson még akkor is, ha nem fektet nagy energiát az esemény keresésére.

Az Eseménynaptárba minden olyan esemény felvehető, amelynek az időtartama legalább tíz perc. Ez alatt nincs értelme eseményt rögzíteni, mert az adminisztrációra fordított idő vetekedne az esemény hosszával, egy néhány perces esemény valószínűleg nem is érdemel ekkora nyilvánosságot, és a megjelenítése is körülményes volna, hiszen az eseménysávja olyan kicsi és keskeny lenne, amibe nem lehetne elhelyezni a szokásos esemény információkat

Az egyes eseményeket kategóriákba és esemény típusokba lehet sorolni, ami megkönnyíti mind a megtalálásukat, mind pedig a feldolgozásukat.

Minden eseményhez, a saját környezetében felvett infornációkon túlmenően, külső linkek (pl.: kapcsolódó honlapok), tartalmi elemek (pl.: programfüzet és egyéb tájékoztató anyagok), illetve különböző űrlapok (pl.:jelentkezési és regisztrációs lapok, többnapos eseménynél szobafoglaló és étkezést igénylő űrlapok) kapcsolhatók.

A következő képen egy havi bontású, esemény megjelenítő felület látható.

Eseménynaptár - havi nézet

Az Eseménynaptárnak még számos más felhasználói felülete létezik, ezeket az "Eseménynaptár megjelenítő felületei" című fejezetben részletezzük.

Az Eseménynaptár főbb feladatai

 • Az eseményekkel - főleg az aktuálisakkal - kapcsolatos információk eljuttatása, a "célközönséghez".
 • Figyelem felhívás, "reklámozás", szem előtt tartás, emlékezetben tartás.
 • Az eseményekhez tartozó tartalmi elemek (leírások, cikkek, stb.) kijelzése és megjelenítése.
 • Változatos szempontok szerinti szűrési lehetőség biztosítása, az eseménylisták megjelenítésekor.
 • Az események naptár szerű kijelzése, napi, heti, havi, kategória, és lista jellegű bontásban.
 • Konkrét esemény(ek) egyszerű kikeresési és elérési lehetőségének biztosítása az érdeklődők számára, a kliens oldalon.

Az Eseménynaptár elérései

Admin oldal

 • Az eseménynaptár és annak admin oldali összetevői (Események, Főoldalra kért, Kategóriák, Típusok), a "Komponensek/Eseménynaptár" menüből érhetők el.

  Eseménynaptár elérése
 • Az Eseménynaptárhoz szorosan kötődő "Mini naptár" és "Események box" komponensek admin felületei, a "Komponensek/Komponens kezelő" menüből nyíló, komponens listázó felületről érhetők el.

  Eseményekhez rendelt komponensek

Kliens oldal

 • A kliens oldali menüstruktúra weboldalanként eltérő, mivel az adott oldal tulajdonosainak, üzemeltetőinek, illetve adminisztrátorainak a jogkörébe tartozik a saját oldaluk, illetve az oldal menüstruktúrájának a kialakítása, és ugyanez vonatkozik az Eseménydoboz, illetve a Naptár komponensek elhelyezésére is, amelyekből szintén közvetlenül elérheti az Eseménynaptár kívánt felületeit.

  Ha már elérte valamelyik Eseménynaptár felületet, a rendszer lehetőséget biztosít az egyes nézetek és kijelzési módok közötti átjárásra, illetve a megjelenített események szűrésére, keresésére.

  Eseménynaptár kijelzési módjai

  Ezek az elérési módok már nem függnek az adott portál kialakításától, ezért részletesen kitérünk rájuk, az "Eseménynaptár megjelenítő felületei" című fejezetben.

  Megjegyzés: A portál felületén kiegészítő elemek - pl. "Események box" és/vagy "Mini naptár" - alkalmazásával a menürendszeren kívül, további navigációs kiinduló pontok biztosíthatók az Eseménynaptár eléréséhez.
 • A kliens oldali "Mini naptár" komponens nem közvetlenül az Eseménynaptárhoz tartozik, de szorosan kötődik a funkcióhoz.

  Eseménynaptár - mininaptár komponens

  Ez a felület csupán kijelzi - lényegében reklámozza és szem előtt tartja - egy adott hónap publikált eseményeit.

  A fejléc aktuális vagy beállított dátumára klikkelve, egy adott hónap eseményeihez léphet a segítségével, míg a fekete háromszögekkel jelölt eseménynapok linkjeire klikkelve, egy konkrét nap publikus eseményeit érheti el.

  A felület további ismertetése az "Eseménynaptár megjelenítő felületei" című fejezetben található.
 • A Naptár funkcióhoz hasonló rendeltetésű, de még annál is egyszerűbb felület, az "Események box", más néven: "Esemény doboz".

  Eseménynaptár - kiemelt események komponens

  Ez a komponens, egy helyi site-on mindig az éppen aktuális eseményeket jeleníti meg, a központi oldalon pedig a Főoldalra kért és el is fogadottakat.

  Ha ezen a felületen egy megnevezés linkre klikkel, annak hatására megnyílik a kiválasztott esemény, továbbá láthatóvá válnak a hozzá kapcsolódó egyéb információk, illetve azok linkjei: tartalmi elemek, űrlapok, honlapok és egyéb linkek.

  Eseménynaptár - konkrét esemény

  Ez a bővebb megjelenítés már az Eseménynaptár felületén történik, így további eseményeket tud keresni vagy áttekinteni, a megfelelő nézetek és/vagy szűrési feltételek használatával.

  A felület további ismertetése az "Eseménynaptár megjelenítő felületei" című fejezetben található.
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter