Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Adminisztrátori felületek

Tartalmi elemek

Események listázása és kezelése

ugrás az oldal tetejére

Események áttekintése/listázása

Az összes bejegyzett esemény admin oldali áttekintésére az Eseménylistázó képernyő szolgál, amit a "Komponensek/Eseménynaptár/Események" menüből érhet el.

Események listázása

Az eseménylistázó képernyő, az aktuális szűrési feltételeknek megfelelő eseményeket jeleníti meg. Alapesetben minden esemény látszik.

Események szűrése

Események szűrése

A szűrő felület a "Szűrés" gombra való klikkelés hatására nyílik meg és mindaddig nyitva is marad, amíg a szűrési lehetőségek közül akár csak egy is aktív. A rendszer ezzel jelzi a felhasználónak, hogy a megjelenített eseménylista nem az összes eseményt tartalmazza.

Események szűrési lehetőségei

A végleges szűrési maszkot, a beállított (választott és/vagy megadott) szűrési feltételek kombinációja adja.

Egy újabb adatszűrési tranzakciót - a szűrési feltétel(ek) megadását követően -, az "Események szűrése" funkció ikonnal lehet elinditani, a beállított szűrési feltételek pedig a "Szűrési feltételek törlése" ikonnal egy lépésben, az összes szűrő mezőből kiüríthetők. Ilyenkor a szűrési feltételeket tartalmazó ablak is automatikusan becsukódik.

 

 • Kategória szerinti szűrés: Gördítse le a "Kategória" mező értéklistáját, majd válassza ki a kívánt esemény kategóriát. A rendszer a szűrést követően - az egyéb szűrési feltételeket is figyelembe véve - csak azokat az eseményeket fogja kilistázni, amelyek az itt kiválasztott kategória kapcsolattal rendelkeznek.

  A mező értéklistájából a "Komponensek/Eseménynaptár/Kategóriák" alatt felvett, aktuális esemény kategóriák választhatók ki, plusz a választék legelső sorában mindig fixen ott áll az alapértelmezett, "Minden kategória" opció.

 • Eseménytípus szerinti szűrés: Gördítse le az "Eseménytípus" mező értéklistáját, majd válassza ki a kívánt eseménytípust. A rendszer a szűrést követően - az egyéb szűrési feltételeket is figyelembe véve - csak azokat az eseményeket fogja kilistázni, amelyek az itt kiválasztott eseménytípus kapcsolattal rendelkeznek.

  A mező értéklistájából a "Komponensek/Eseménynaptár/Típusok" alatt felvett, aktuális eseménytípusok választhatók ki, plusz a választék legelső sorában mindig fixen ott áll az alapértelmezett, "Minden típus" opció.

 • Megnevezés szerinti szűrés: Írja be a "Megnevezés" mezőbe azt az eseménynevet - vagy annak egy tetszőleges részletét -, amellel azonos/amit tartalmazó nevű esemény(eke)t ki akar listázni.

  A kereső a kis-, és nagybetűk között nem tesz különbséget, de a rövid és hosszú ékezetes karaktereket természetesen megkülönbözteti.

  Már a legelső karakter beírásától kezdve, a mező alatt lenyílik egy ablak, amiben láthatja a korábban már alkalmazott névszűrő maszkok közül azokat, amelyek a beírt karaktert/sztringet tartalmazzák.  Ezt a szolgáltatást nem az AWE rendszer, hanem az alkalmazott böngésző programok biztosítják. A legördülő lista minden újabb karakter beírását követően frissül, és a megadott kereső sztinget - ha eddig még nem fordult elő - a böngésző, a következő szűréskor automatikusan eltárolja.

  A böngésző programnak ez a korábbi keresésekre való "emlékezete" addig tart, amíg valamilyen oknál fogva, Ön a böngésző programjában az Előzményeket ki nem törli.

  Ha a Megnevezés mező maszk választékában feltűnik az éppen megadni kívánt sztring, akkor nem szükséges tovább gépelnie. Klikkeljen rá az egérrel, és az - mint egy legördülő mező kiválasztott eleme - beíródik a szűrő mezőbe.

   

  Megjegyzés: Szűréskor a rendszer, természetesen a többi szűrési feltételt is figyelembe véve alakítja ki a végleges találati listát.
 • Helyszín szerinti szűrés: Ezzel a keresővel egy adott helyszín eseményeit listázhatja ki. Ehhez írja be a mezőbe - vagy a közben felkínált listából válassza ki - az esemény helyszínére leginkább utaló kifejezést.  Ennek a szűrő mezőnek a használata és tulajdonságai mindenben megegyeznek a "Megnevezés szerinti szűrés" opciónál leírtakkal.

  Megjegyzés: Az események felvételénél a Helyszín, egy szabad kitöltésű szöveges mező. Emiatt, ennek a mezőnek mind a tartalma, mind pedig a szintaktikája - hacsak nem valamilyen "házi szabványhoz" igazodva töltik ki -, rendkívül változatos lehet, ami a hatékony adatszűrést alaposan megnehezítheti.
 • Szabadszavas kereső: Ez az opció arra ad Önnek lehetőséget, hogy kilistázhassa azokat az eseményeket, amelyeknek a megnevezése és/vagy a leírása tartalmazza az itt megadott szövegrészt, kifejezést, szót, sztringet, stb.  Ennek a szűrő mezőnek a használata és tulajdonságai is mindenben megegyeznek a "Megnevezés szerinti szűrés" opciónál leírtakkal.
 • Esemény kezdete szerinti szűrés: Ez a szűrési opció, az Ön által - az "Esemény kezdete (-tól)" mezőben - megadott időpontnál később kezdődő eseményeket listázza ki.

  Az időpont meghatározására három különböző lehetősége van:

  • Részben vagy egészben begépelheti a szűrő mezőbe.
   Ebben az esetben a következő szintaktikához kell igazodnia, hogy a rendszer által felismerhető és értelmezhető input adatot tudjon szolgáltatni a szűréshez: "ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM".

  • Kijelölheti a korábbi szűréseknél megadott maszkok listájából.
   Az első karakter beírását követően, a mező alatt lenyílik a böngésző által megőrzött, korábbi szűrések kulcsszavait tartalmazó lista.   Ez a lista, a böngésző program "Előzmények törlése" funkciójának minden egyes futtatásakor törlődik.

  • A mezőben lévő naptár ikonra klikkelve megnyílik egy Naptár felület, ahol 5 percnyi pontossággal kiválaszthatja a lista kívánt szűréséhez szükséges időpontot.   A naptár, alapértelmezetten az aktuális dátummal nyílik meg. Szükség esetén az évet és a hónapot, egy-egy legördülő listából választhatja ki, de - az időben előre vagy vissza haladva - hónaponként is léptetheti. A legördülő év listában - a mindenkori aktuális évhez viszonyítva - plusz-mínusz 10 évnyi időintervallum jelenik meg.

    

   A kívánt napot, a már beállított havi naptárból ráklikkeléssel választhatja ki, az órát és percet pedig egy-egy időskálán, húzással állíthatja be.   Az "időcsúszkák" (óra és perc) mozgatásához álljon az egérkurzorral valamelyik csúszka fölé, majd a bal egérgomb folyamatos nyomvatartása mellett, húzza az egeret a jobb (növelő), vagy a bal (csökkentő) irányba. A beállított időt, a kis fehér nyíllal jelölt felület folyamatosan mutatja.   Az aktuális időt egyetlen klikkeléssel is beállíthatja.

    

   Ha a kívánt dátumot (év, hónap, nap) és a tetszés szerinti pontosságú időt beállította, a naptárfelület becsukásához és a beállításoknak az "Esemény kezdete (-tól)" szűrő mezőbe juttatásához, kattintson a "Bezárás" funkcióra.


  A dátumnak a szűrő mezőből való eltávolítására szolgál, a "Dátum ürítése" ikon.

 • Esemény vége szerinti szűrés: Ez a szűrési opció, az Ön által - az "Esemény vége (-ig)" mezőben - megadott időpontnál korábban befejeződő eseményeket listázza ki.

  Az opció kezelése és felületei megegyeznek az előző, "Esemény kezdete szerinti szűrés" alatt leírtakkal.

 • Sitecsoport hozzárendelés szerinti szűrés: Ez az opció az alapján válogatja le az eseményeket, hogy azok site csoporthoz vannak-e rendelve, vagy sem.

Lapozó felületek

A képernyő fej-, és láblécének a jobb oldalán, egy legördülő listából - 5 és 100 között - kiválaszthatja, hogy a találati listából egyszerre hány sort kíván megjeleníttetni, egy oldalon.

Ha a beállított Sor/Oldal kisebb, mint a találati lista, akkor a rendszer a két beállító mező mögött automatikusan megjelenít egy-egy lapozási, illetve oldalválasztási felületet, aminek a kialakítása (megjelenése) az előbbi beállítás és a lista nagyságának a függvénye.

A négyszögekben lévő számok az egyes oldalak (lapok) sorszámai, a jobbra, illetve balra mutató nyilak az egyesével történő lapozást, a dupla nyilak pedig az első és az utolsó oldalra ugrást teszik lehetővé. A piros szín, mindig az éppen aktuális (megjelenített) oldalt jelöli.

Az Eszköztár ikonjai

 • Gyűjtő


  Az ikon a Gyűjtő tartalmától függően változik, és az előbbi sémák valamelyikét veheti fel. Az egyes ikonok mögötti funkciókkal esemény(ek) és site csoport(ok), esemény(ek) és tartalmi elem(ek), illetve esemény(ek) és űrlap(ok) között lehet kapcsolato(ka)t létrehozni, vagy megszüntetni.
 • Főoldali megjelenés (Elutasítás, Elfogadás)  Az alacsonyabb szintű adminisztrátorok által felvett események nem jelennek meg automatikusan a Főoldalon, viszont megigényelhetik, ha az esemény jellege, fontossága, stb., azt indokolja. Az arra külön jogosultsággal rendelkező adminisztrátorok, ennek a két ikonnak a használatával (Elutasítás, Elfogadás) dönthetnek az igénylés sorsáról.
 • Szűrés (Szűrési feltételek törlése, Események szűrése)  Ezek a Szűrés funkció kiemelt ikonjai. A "Szűrési feltételek törlése" ikonra klikkelve, egy kattintással törölheti az összes szűrési feltételt és bezárhatja a szűrő ablakot is. Az "Események szűrése" ikonra klikkelve, pedig elindíthat egy új szűrést, a szűrő ablakban beállított feltételekkel.
 • Esemény törlés  Az ikonra klikkelve, az azt megelőzően a listasorok előtti jelölőnégyzetekkel kiválasztott esemény(eke)t törölheti a rendszerből.
 • Új esemény  Erre az ikonra klikkelve kezdeményezheti egy új esemény felvételét.

Új esemény létrehozása

Új esemény létrehozása

Új esemény beállításai

Új eseményünk létrehozásánál, meg kell adnunk a nevét az eseménynek, a kategóriáját, típusát, helyszínét, s a kezdetét és a végét, illetve opcionális hogy adunk-e hozzá leírást. Lehetőségünk van eseményhez már meglévő tartalmat rendelni a gyüjtő segítségével, aminek eredményeképpen az a tartalom fog megjelenni ha az eseményre kattintanak.

További beállítások az eseménynél

Ha lenyítjuk az esemény melletti füleket további beállítások érhetőek el:

 • Kérhetjük, hogy tartalmunk a főoldalon jelenjen meg(ez multisite-os oldalaknál fontos, aminek megjelenéséről egy "cenzor" dönt)
 • Hozzáférési beállítások, kik láthatják az adott eseményt
 • Illetve itt láthatnák, ha a létrehozott eseményhez csatoltunk volna-e valamilyen elemet pl.: tartalmat.

Ha minden beállítást elvégeztünk, elegendő a fenti mentés gombra kattintani.

ugrás az oldal tetejére

Esemény kategóriák és Esemény típusok

ugrás az oldal tetejére

Az események csoportosítása

Ebben a rendszerben az eseményeket Kategóriákba és Esemény típusokba lehet sorolni. Ez a logikai csoportosítás általában az események tartalma, illetve hova tartozása, érintettsége alapján történik, így jelentősen megkönnyíti mind az egyes események megtalálását, mind pedig a csoportos feldolgozásukat.

Ez a logikai felosztás egy kicsit hasonlít ahhoz, mint amikor a tartalmi elemeket kategóriá(k)hoz és/vagy címké(k)hez rendeli, vagy amikor a saját számítógépén, a különféle állományokat az egyszerűbb kezelhetőség érdekében - a tartalmuk, funkciójuk, jellegük, vagy bármely más, ésszerű jellemző alapján - különböző könyvtárakba rendezi.

Az "Esemény kategóriához", illetve az "Esemény típushoz" rendelés két független, önálló csoportosításnak felel meg. A jellemző különbség közöttük az, hogy - a típustól eltérően - a kategóriáknak van saját színkódjuk, és a Zimbra rendszerben önálló naptárakként jelenhetnek meg.

Esemény kategóriák

Az Esemény kategóriák adminisztrációs listázó felülete, a "Komponensek/Eseménynaptár/Beállítások/Kategóriák" menüből érhető el.

Esemény katagóriák elérése

Mint minden más listázó felületen, itt is lehetősége van csoportos karbantartásra, a jelölőnégyzetek és az Eszköztár "Kategória törlése" ikonjának a használatával.

Az ID (programon belüli, egyedi azonosító) számok biztosítják az egyes kategóriák, másodlagos beazonosíthatóságát.

Ez a lehetőség, a magasabb szintű rendszergazdák egyik eszköze, az Ön munkáját nem fogja érinteni. Ez már csak azért is valószínű, mert ha létezne két azonos nevű esemény kategória - amelyeket pl. az ID számuk alapján lehetne egymástól megkülönböztetni -, az rendkívül megnehezítené és kaotikussá tenné az egyes események besorolását.

A Szín oszlopban láthatók a már létrehozott kategóriák színkódjai, illetve színmintái.

Megjegyzés: Célszerű minél eltérőbb színeket alkalmazni, hogy az Eseménynaptár grafikus felületein az egyes kategóriák minél jobban elkülönüljenek egymástól.

Ha a kategória listázó felületen egy kategória névre klikkel, megnyílik az adott kategória szerkesztő felülete, ahol módosíthatja a kiválasztott kategória megnevezését és/vagy színkódját.

Megjegyzés: Ha a kategória listázó képernyő Eszköztárának a "Kategória létrehozása" ikonjára klikkel, ugyanez a felület nyílik meg, csak kitöltetlen mezőkkel.

Ha a Szín mezőbe klikkel, megnyílik egy nagyrészt grafikus, egérrel vezérelhető színválasztó felület, ami több különböző lehetőséget biztosít az új szín kiválasztására, illetve egy korrekt színkód meghatározására.

A bal egérgombbal megfoghatja, majd a kívánt színárnyalatnak megfelelő pozícióba húzhatja a bal oldali ablakban látható, kör alakú, színárnyalat kijelölő markert. A húzással történő színváltoztatás paraméterei, a színválasztó box azonos célú input/output mezőire azonnal, automatikusan szinkronizálódnak.

Ilyenkor még - egészen az esetleges mentésig - a Szín mezőben és a jobb felső, négyzet alakú emlékeztető felületen, az eredeti beállítás látható.

Ha a bal oldali ablakban nem az Ön számára megfelelő alapszín árnyalatai láthatók, akkor a Középső, alapszín választó oszlopban - az előzővel megegyező módon - a kívánt alapszínhez húzhatja a nyíl alakú, kijelölő markert.

Ezután kiválaszthatja az új alapszín, megfelelő árnyalatát.

A megfelelő szín, illetve színárnyalat kiválasztását megteheti a színválasztó box jobb oldali, input/output mezőinek a használatával is, ahol két különböző szín koordináta rendszer (RGB és HSB) áll az Ön rendelkezésére. Ha ezt a szín-megadási módot választja, akkor valamelyik színrendszer alapszín mezőibe, a megfelelő színkódokat kell beállítania.

RGB szín koordináta rendszer

Az RGB, a leggyakrabban használt és elfogadott szín koordináta rendszer, ami főleg műszaki és számítástechnikai területeken terjedt el. Lényege, hogy a három alapszín: R=Red , G=Green , és a B=Blue segítségével bármelyik szín előállítható, additív színkeveréssel. Az R, G és B paraméter értékek 0 és 255 között állíthatók.

HSB szín koordináta rendszer

A HSB szín koordináta rendszer három szín-tulajdonságra épül. Ezek a H=Hue , S=Saturation , és a B=Brightness . A HSB szín koordináta rendszer inkább művészibb környezetben használatos, mint műszakiban. A H paraméter értéke 0-360, az S és B paraméterek értékei pedig 0-100 között állíthatók.

Az előző két szín koordináta rendszerben történő paraméter megadáshoz több tapasztalat, vagy valamilyen "puskázási lehetőség" szükséges. Ez utóbbin azt értem, hogy ha pl. egy másik ablakban vagy programban valamilyen hasonló módszerrel sikerül kiolvasnia egy konkrét, megvalósítani kívánt szín paramétereit, azokat ide átírhatja.

Ha bármelyik mező értékét módosítja, az azonnal megmutatkozó színváltozást eredményez a box valamennyi grafikus felületén.

Az alfanumerikus paraméter mezőkhöz tartozik egy-egy grafikus beállító felület is.

Ha az egérkurzort az egyik ilyen felület fölé húzza, majd bármelyik egérgomb nyomva tartása mellett az egeret előre-hátra (fel-le) mozgatja, akkor a megfelelő mezőkben lévő értékek - az egér elmozdításának a mértéke és iránya szerint - automatikusan módosulnak. A szín-, és paraméter változások természetesen a húzással egyidejűleg megjelennek mind a grafikus, mind az alfanumerikus felületeken.

Mint láttuk, egy konkrét szín pontosan meghatározható az azt összetevő három alapszín (RGB) egyenkénti mértékének a megadásával, amit az informatikában gyakran, a tizenhatos számrendszerbe való átváltással ábrázolunk. Ez az átváltott érték látható A "#" jelű mezőben és az Eseménynaptár Szín mezőiben is.

A színválasztó boxot, a jobb alsó sarkában lévő ikonra klikkelve zárhatja be.

A színválasztó box bezárása pillanatában, az éppen aktuális szín kódja beíródik az Esemény kategória Szín mezejébe, amit az Eszköztár funkció ikonjainak a használatával elvethet, elmenthet, vagy akár segítséget is kérhet a mezők kitöltéséhez.

A "Kategória szerkesztése" képernyő "Eszköztárának" funkció ikonjai, a következők:

 • Mégsem: Mentés nélküli visszalépés, a kategória listázó felületre.
 • Ment kilépéssel: Az aktuális adatok mentése, majd visszalépés a kategória listázó felületre.
 • Alkalmaz: Az aktuális adatok mentése, de nyitva marad az aktuális szerkesztő képernyő.
 • Súgó: Segítség kérése a kitöltéshez.

Esemény típusok

Az Esemény típusok adminisztrációs listázó felülete, a "Komponensek/Eseménynaptár/Beállítások/Típusok" menüből érhető el.

Esemény típusok elérése

A törlés tekintetében ezen a listázó felületen is lehetősége van csoportos karbantartásra, a jelölőnégyzetek és az Eszköztár "Típus törlése" ikonjának a használatával.

Az ID (programon belüli, egyedi azonosító) számok biztosítják az Esemény típusok, másodlagos beazonosíthatóságát.

Ez a lehetőség inkább csak a magasabb szintű rendszer adminisztrátorok eszköze, mert ha létezne két azonos nevű Eseménytípus, az kaotikussá tenné az események besorolását.

Ha a típuslistázó képernyőn egy Eseménytípus nevére klikkel, megnyílik az adott típus szerkesztő felülete, ahol módosíthatja a kiválasztott típus megnevezését.

Megjegyzés: Ha a típuslistázó képernyő Eszköztárának a "Típus létrehozása" ikonjára klikkel, ugyanez a felület nyílik meg, csak kitöltetlen mezővel.

A "Típus szerkesztése" képernyő "Eszköztárának" a funkciói azonosak, a Kategória szerkesztő felületével:

 • Mégsem: Mentés nélküli visszalépés, a kategória listázó felületre.
 • Ment kilépéssel: Az aktuális adatok mentése, majd visszalépés a kategória listázó felületre.
 • Alkalmaz: Az aktuális adatok mentése, de nyitva marad az aktuális szerkesztő képernyő.
 • Súgó: Segítség kérése a kitöltéshez.
ugrás az oldal tetejére

Főoldalra kért események

ugrás az oldal tetejére

Főoldalra kért események elérése

Főoldalra kért események

A Főoldalra kért események eléréséhez külön jogosultság szükséges. s csak multisite-os környezetben használjuk.
Elérése az Adminisztrációs felület -> Eseménynaptár -> Főoldalra kért menüponton lehetséges.

Főoldalra kért események

Itt találhatóak azok az események amelyeket a társoldalakról a főoldalra kért valamelyik adminisztrátor, illetve a jogosult személy emailben is értesül arról ha valaki főoldalra kért egy eseményt. Itt a "cenor vagy engedélyező" megtekintheti az engedélyezés elött a tartalmat, s eldöntheti hogy kikerülhet-e az oldalra.

Esemény engedélyezése a főoldalra

Engedélyezni egy eseményt oly módon lehet, ha az elötte levő jelölő négyzetet bepipáljuk, majd az elfogadás gombra kattintunk a jobb oldalt fent található ikonnal.

ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter