Infoartnet - Web Média Marketing

Űrlapszerkesztő felületek

A szerkesztő felület elérése

 • Egy már létező űrlap módosítása esetén: Az űrlapszerkesztő felület megnyitásához klikkeljen az űrlaplistázó képernyőn ("Komponensek/Űrlapkezelő/Űrlapok") a módosítani kívánt űrlap megnevezésére, vagy ugyanabban a listasorban a "Szerkeszt" ikonra.  Módosítsa a megnyitott űrlapot illetve annak paramétereit az új igény(ek) szerint, majd mentse el a változás(oka)t.
 • Egy teljesen új, egyedi űrlap létrehozása esetén: Az űrlap felvételező felület megnyitásához klikkeljen az űrlaplistázó képernyő jobb felső sarkában, az "Új űrlap" eszköztár ikonra.  Építse fel lépésről-lépésre, paraméterezze be és mentse el a létrehozott űrlapot.
 • Új, de egy korábbira részben hasonlító űrlap esetén: Először készítsen egy másolatot valamelyik hasonló űrlapról, a másolás funkcióval.  Nyissa meg a másolatot az első opció szerint (egy már létező űrlap módosítása), majd nevezze át, szükség esetén módosítsa a paramétereket, törölje a felesleges sorokat, vegye fel az új mezőket és mentse el az űrlapot.

Kiemelt eszköztár ikonok és üzenetek

A képernyő jobb felső részén található "Mégsem" ikonra klikkelve, mentés nélkül visszaléphet a "Komponensek/Űrlapkezelő/Űrlapok" felületre.

A következő "Alkalmaz" ikonra klikkelve elmentheti a szerkesztés alatt lévő űrlap aktuális állapotát. A sikeres mentésről a rendszer visszaigazolást küld, Ön pedig folytathatja az űrlap szerkesztését. Alapértelmezett beállítás, hogy ha 15 perc eltelik oldal betöltési, illetve frissítési művelet nélkül, akkor a program az aktuális felhasználót biztonsági okokból kilépteti a rendszerből. A százas nagyságrendű kérdésből álló űrlapok esetén, pl.: a ciklusok ellenőrzése és beállítása meghaladhatja ezt az időlimitet és közben nincs olyan művelet, ami azt újraindítaná. Ezért érdemes az "Alkalmaz" funkciót időnként aktiválni.

A képernyőn ugyanott található "Mentés" ikonra klikkelve, elmentheti a szerkesztés alatt lévő űrlap aktuális állapotát. A sikeres mentésről a rendszer visszaigazolást küld, majd átvált a "Komponensek/Űrlapkezelő/Űrlapok" felületre.

Ha az űrlap nem menthető, mert pl. már kitöltötték, esetleg még egyetlen mező sincs hozzárendelve, vagy egyéb probléma lépett fel, a rendszer egy feljövő ablakban, vagy az üzenő sorban hibát fog jelezni.

Ha egy űrlapot akár csak egyetlen személy is kitöltött, attól a pillanattól az az űrlap már csak egy procedúrát követően válik ismét szerkeszthetővé (módosíthatóvá): A kitöltés(ek) exportját követően törölni kell a kitöltés(eke)t, ezáltal az űrlap ismét szerkeszthetővé válik.

Felület választó

A megnyitott űrlap szerkesztőben az "Űrlap beállítások" és a "Mező hozzáadás" fülekkel aktiválható felületek szolgálnak az új űrlapok paraméterezésére, létrehozására, illetve a kitöltetlen űrlapok módosítására.

Az "Űrlap beállítások" felület elemei


Űrlap elnevezések

 • Űrlap neve: Az űrlap megnevezése. Ez a név jelenik meg az űrlaplistázó képernyőn és erre lehet szűrni.

 • Alias név: A SEF alias név, vagyis a keresőbarát URL. Ez jelenik meg a böngésző programok parancssorában.

Szabadon formázható köszöntő-, és elköszönő szövegek

 • Űrlap leírás: Ez egy űrlap kitöltésekor, a legelső kérdés előtt megjelenő szöveges blokk létrehozására és módosítására szolgáló, WYSIWYG szerkesztő felület. Itt jelenhet(nek) meg pl.: a kitöltő üdvözlése, az űrlap céljának és felhasználásának, illetve az esetleges nyereményjátéknak az ismertetése, az űrlap kitöltésére vonatkozó instrukciók és általánosságban, az egész űrlapra vonatkozó információk.

 • Kitöltés utáni üzenet: Itt pl. megköszönheti a kitöltő személy együttműködését, elbúcsúzhat, felhívhatja a figyelmet valami űrlappal kapcsolatos további teendőre, stb. Ez a formázható szöveg a kitöltött űrlap elküldését követően fog megjelenni a képernyőn.

Megjelenítési-, és kitöltési paraméterek

 • Egyedi: Ha ezt az opciót aktiválja, akkor az űrlapot egy-egy korrekt módon beazonosítható személy, csupán egyetlen alkalommal töltheti ki. Az egyedi űrlap - a kitöltő beazonosíthatóságának igénye miatt -, minden esetben regisztrációhoz kötött.
 • Szavazó: Létezik egy olyan komponens, ami azt figyeli, hogy az adott időpontban vannak-e aktív, publikus, szavazó jellegű űrlapok a rendszerben és ezek közül véletlenszerűen jelenít meg egyet. Ezzel a jelölőnégyzettel azt jelezheti az említett komponens számára, hogy az adott űrlap szavazó típusú-e. Ha ez az opció aktív (pipa van benne), az igen-t jelent, vagyis az űrlap szavazó típusú. Az ilyen űrlapok általában rövid és lényegre törő kérdéseket tesznek fel egy adott témakörben, pl., hogy tetszett-e valami a felhasználónak, vagy sem. A  szavazás jellemzően regisztrációhoz kötött, hogy egy-egy személy valamire csak egyszer szavazhasson.
 • Ellenőrző mező (captcha): Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor a felhasználói felületen megjelenik egy funkció, ami az idegen szoftver robotok általi űrlap kitöltéseket hivatott megakadályozni. Ilyenkor a rendszer felkínál egy véletlenszerű, speciális formázású kódot, amit a robotok nem tudnak kezelni, a felhasználók viszont be tudnak írni egy ellenőrző mezőbe. Amíg ez nem történik meg, az űrlap kitöltést nem lehet érvényesíteni (küldés). A következő kép nem az adminisztrációs felületről, hanem a weboldalról származik és egy Captcha kódot mutat, a hozzá tartozó input mezővel. Többoldalas űrlap kitöltésekor az ellenőrző mező minden rész kitöltéskor aktiválódik, míg egy egyszerű űrlap esetében csak egyszer, a kitöltés végén.

 • Többoldalas bontásban: A túlságosan hosszú űrlapokat nehéz áttekinteni és a gördítősávot is sokat kell hozzá alkalmazni. Ezért célszerű az űrlapot - ú.n. "Hogyha" típusú mezőkkel - logikailag összetartozó kérdéscsoportokra bontani. Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor az jelzés az űrlap megjelenítő számára, hogy a beállított bontás szerinti részletekben mutassa a kérdéseket a weboldalon.
 • Publikus: Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor az űrlap - amennyiben más körülmények vagy paraméterek nem tiltják -, megjelenhet a weboldalon, ellenkező esetben viszont nem.

Időzítés

 • Kezdő dátum: Az [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM] szintaktikával megadott dátummal és időponttal, az űrlap weboldalon való első megjelenését állíthatja be. Az űrlap ekkor jelenik meg  először a weboldalon.  Ha a mezőben található naptár ikonra klikkel, lenyílik egy dátum-, és időpont választó felület, ami az egérrel működtethető és a helyes szintaktikának megfelelően beírja a választott értékeket a mezőbe.  A naptár melletti kuka ikonra klikkelve, törlődik a mező aktuális tartalma.

 • Végdátum: Az [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM] szintaktikával megadott dátummal és időponttal, az űrlap weboldalon való utolsó megjelenését állíthatja be. Az űrlap ekkor jelenik meg utoljára a weboldalon.  A mezőben lévő ikonok szerepe és a mögöttes funkciók működése, azonos a Kezdő dátumnál leírtakkal.

Értesítés

 • Kitöltéskor értesítendő e-mail cím: Minden alkalommal, amikor az űrlap kitöltését valaki befejezi, a rendszer az itt megadott e-mail cím(ek)re elküld egy automatikus sablon üzenetet. A mezőbe - vesszővel elválasztva - több e-mail cím is beírható.

Elérhetőség

 • Mindenkinek: Az űrlapot bárki elérheti.
 • Regisztráltaknak: Az űrlapot csak a korábban már regisztrált felhasználók érhetik el.

Hozzáférési beállítások

Ezekkel az opciókkal azt állíthatja be, hogy az űrlapot kik (a lista mely eleméhez tartozó személyek) láthassák a weboldalon. A listában megjelenő összetevők az adott vevőhöz, illetve annak felhasználói köréhez igazíthatók. Lásd, a "Rendszer/System/Hozzáférési szintek" felületet. A továbbiakban azt mutatjuk be, mi történik akkor, ha a listából csakis az adott paraméter aktív. Értelem szerűen, ha több paramétert aktivál, az adott űrlapot annak megfelelően, többen fogják látni.

 • adminisztrátor: Az opció aktiválása esetén, az űrlap az adminisztrátorok számára látható lesz a weboldalon.
 • nem belépett: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a nem belépett látogatók számára látható lesz a weboldalon.
 • bejelentkezett: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a bejelentkezett látogatók számára látható lesz a weboldalon.
 • öregdiák: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a már végzettek (öregdiákok) számára látható lesz a weboldalon.
 • hallgató: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a jelenleg aktív hallgatók számára látható lesz a weboldalon.
 • jelenlegi / volt hallgatók: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az öregdiák, mind a hallgató jelölőnégyzet aktívvá válik, így az űrlap mindkét felhasználói csoport számára látható lesz a weboldalon. Ugyanez fordítva is igaz: ha a hallgató és az öregdiák opció is aktív, akkor - egy mentést követően - ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az öregdiák és a hallgató jelölőnégyzetekre.
 • oktató: Az opció aktiválása esetén, az űrlap az oktatók számára látható lesz a weboldalon.
 • munkatárs: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a munkatársak számára látható lesz a weboldalon.
 • oktató / munkatárs: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az oktató, mind a munkatárs jelölőnégyzet aktívvá válik, így az űrlap mindkét felhasználói csoport számára látható lesz a weboldalon. Ugyanez fordítva is igaz: ha az oktató és a munkatárs opció is aktív, akkor - egy mentést követően - ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az oktató és a munkatárs jelölőnégyzetekre.
 • mindenki: Az opció aktiválása esetén, az űrlap mindenki számára látható lesz a weboldalon. Az opció választása esetén - egy mentést követően - az összes hozzáférési szint aktiválódik (a későbbi fejlesztések során, a bejelölést követően létrehozottak is). Ugyanez fordítva már nem igaz: ha az összes opció aktív, akkor egy mentést követően ez az opció nem válik automatikusan aktívvá, mint a hallgatók, vagy az alkalmazotti státuszok esetében. Ennek az opciónak az inaktiválása sincs hatással a többi hozzáférési szinthez tartozó jelölőnégyzetre.

  A Hozzáférési szintekre vonatkozó szabályok, a következők
  :
 • A weboldal adminisztrátorai tetszőleges felhasználói csoportokat hozhatnak létre. Ezek alkalmazása az esetek többségéban valamilyen regisztrációhoz és kliens oldali bejelentkezéshez kötött, ugyanis a rendszernek valahogy meg kell állapítania, hogy a weboldal látogatója tagja-e valamelyik felhasználói csoportnak.
 • Az itteni beállításokat nem írják felül a magasabb, pl. adminisztrátori jogosultságok, vagyis, ha pl. csak az öregdiák opció aktív, a kliens oldalon az adminisztrátorok számára sem jelenik meg az űrlap. Ez független attól, hogy Ők az adminisztrátori oldalon, egyébként mindent látnak.
 • Az egyes hozzáférési opciók külön-külön értelmezendők, vagyis, ha pl. a Bejelentkezett és az Öregdiák opció aktív, az űrlapot mind a bejelentkezettek, mind pedig az öregdiákok látni fogják, nem csak a bejelentkezett öregdiákok.
 • Ezek a beállítások kizárólag a külső (kliens) oldali megjelenítésekre vonatkoznak.
 • A hozzáférési szintek beállításaival - egyes paraméterekkel megegyezően - elég sok felületen, illetve vezérlési szinten találkozik (menü, kategória, tartalmi elem, stb.). Fontos, hogy a hozzáférési szint beállítások - a paraméterektől eltérően - az egyes vezérlési szintek között nem öröklődnek. Ez egyébként abból is látható, hogy a hozzáférési beállítások elemei előtt nincsenek ott az "Alapértelmezett" jelölőnégyzetek, amikkel az öröklődést szabályozhatná.

Többszörös kitöltés

 • Max. kitöltés száma: Amennyiben korlátozni szeretné, hogy az adott űrlapot maximum hányszor tölthessék ki, akkor ebbe a mezőbe írja be a felső limitet. Ha a kitöltések száma eléri az itt megadott értéket, a következő kitöltőnek már nem engedi megnyitni az űrlapot a rendszer és a következő üzenetet jeleníti meg a képernyőn: "Az űrlap nem tölthető ki, mert betelt a létszám!".
 • Újra kitölthető (Csak többoldalas plusz egyedi esetén érvényes. Töröl, majd újra kitölt.): Ennek az opciónak nincs semmi köze az előző, "Max. kitöltés szám" -hoz! Ez az opció csakis azoknál az űrlapoknál értelmezhető (azoknál működik), amelyek  többoldalasak és amellett egyediek is! Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor a felhasználók többször is nekifuthatnak az űrlap kitöltésének. Nem többször tölthetik ki, csupán a végső elküldése előtt többször is újrakezdhetik a kitöltését. Mint az a zárójeles tájékoztatóban is látható, ilyenkor törlődnek a korábbi oldalakon már beírt vagy kiválasztott adatok, a megismételt kitöltéskor pedig akár teljesen más értékek is megadhatók.

Az űrlap összetevőinek módosítása

Az "Űrlap beállítások" felület elemeit bármikor lehet módosítani, még akkor is, ha az űrlapot egyesek már kitöltötték. Természetesen, ilyenkor pl. a megjelenítési-, és kitöltési paraméterek, vagy az elérés és a hozzáférés szabályainak a változtatását alaposan meg kell fontolni.

Az "Űrlap előnézet" felületen található összetevőkre ugyanez a rugalmasság nem minden esetben érvényes. Az ott található adatok tetszés szerint módosíthatók mindaddig, amíg az űrlapot senki sem töltötte ki. Azt követően viszont, már csak egy procedúrát követően lehet változtatásokat végrehajtani:

1. Lépés

Ideiglenesen fel kell függeszteni az űrlap további kitölthetőségét.

Ennek a módja attól függ, hogy az űrlap milyen eszközzel lett elérhetővé téve a weboldalon (menüpont hívja be, komponens megjelenítőben lehet kiválasztani, önálló felhasználói komponensben jelenik meg, stb.). A lényeg, hogy átmenetileg - a megfelelő helyen - le kell venni a publikusságot.

>>

Ezzel megakadályozza, hogy az űrlap módosítása közben egyesek még a korábbi verziónak megfelelő űrlapot töltsék ki. Ezt a műveletet lehetőség szerint olyan időpontra kell időzíteni, amikor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy az űrlapot tömegesen töltik. Természetesen így is előfordulhat, hogy valaki épp kitöltés közben lesz. Ő egy automatikusan generált üzenetet kap, majd a kitöltése félbeszakad. Neki - a már módosított űrlapban - újra kell kezdenie a kitöltést.

2. Lépés

Az eddigi kitöltések megőrzése exportálással.

A "Komponensek/Kitöltött űrlapok" felületen klikkeljen az exportálandó űrlap nevére.

Ennek hatására megnyílik az előbb kiválasztott űrlap befejezett kitöltéseit listázó képernyő, aminek a jobb felső sarkában - a kiemelt eszköztár ikonok között - 4 db Export funkciót talál.

 1. WINDOWS kompatibilis kódolású export kettőskereszt előtti értékkel
 2. Exportálás kettőskereszt előtti értékkel
 3. WINDOWS kompatibilis kódolású export
 4. Exportálás

Ha a fenti képernyőn nem jelöl ki egyetlen sort (kitöltést) sem a sor eleji jelölőnégyzetek aktiválásával, akkor a négy export lehetőség az összes eddigi kitöltést tartalmazni fogja. Ha csak egyetlen sort is kijelöl, akkor az exportok csakis a választott kitöltés(eke)t fogják tartalmazni.

Az export fájl formátuma értelem szerint attól függ, hogy a fenti export funkciók közül melyiket választja.

Megjegyzés: Például a felsőoktatási intézmények űrlapjaiban gyakran előfordulnak olyan központi kérdések, amiket kötelezően be kell építeni bizonyos témájú űrlapokba. Ezeknek és a rájuk adható válaszoknak országosan egységes azonosító kódjaik vannak, amiket egy-egy kettőskereszt (#) karakterrel határolunk el a mőgőttük lévő szöveges résztől, az űrlapok összeállításakor. Az 1. és a 2. export funkció leírásában (buborék súgók) olvasható "kettőskereszt előtti érték" kifejezés, a kiértékelést segítő központi vagy helyi érvényű kódokra utal. A "#" karakterek és az előttük lévő kódok csak az adminisztrátori felületen - illetve a kódok az 1. és 2. exportban - jelennek meg, kitöltéskor soha nem láthatók.

Mielőtt továbblép, mindig ellenőrizze (nyissa meg) az export fájlt, hogy valóban megfelel-e azoknak a követelményeknek, amikre Önnek szüksége van. Az ékezetes karakterek rendben vannak-e, tartalmazza-e a központi kódokat, stb.

3. Lépés

 

 

 

 

 

A "Mező hozzáadás" felület elemei

Ezen a felületen lehet az egyes mezőtípusok közül az éppen szükségeset - az egérrel történő kiválasztással - hozzáadni az űrlaphoz.

Mezőtípusok

A következő felsorolás az érvényes űrlapmező típusokat tartalmazza. Ha a lista elemeire klikkel, egy új böngésző fülön megnyílik a kiválasztott mezőtípus ismertetője.

 Űrlap előnézetAz "Űrlap előnézet" felület, az űrlap tartalmának (kérdéseinek) az összeállítására szolgál. Itt az adminisztrátor számára szükséges összetevőket (kérdések, értéklisták, feltételek, paraméterek, stb.) lehet létrehozni, rendezni, beállítani, vagy akár módosítani.

Minden egyes bal egérgombos kattintás egy újabb kiválasztott mezőt ad a képernyő jobb oldalán látható űrlap előnézethez. A hozzáadott mezők mindig a legutolsó elemként adódnak az űrlaphoz, de egyszerű húzással tetszés szerinti pozícióba mozgathatók. A húzás alatt a bal egérgombot végig lenyomva kell tartani. A beszúrt mezők csak az egyes mezőtípusok üres, illetve alapértelmezés szerint részben kitöltött sablonjai, amiket az űrlapba emelést követően el kell látni értékekkel és be kell állítani a szükséges paramétereiket. Ezek a műveletek minden mezőtípus esetében úgy történnek, hogy a képernyő jobb oldalán, a már beszúrt űrlapmezőre kell klikkelni, aminek a hatására kinyílik annak szerkesztő felülete. Minden egyes mező, a beszúrása pillanatában automatikusan felvesz egy belső, technikai azonosító számot, ami az "Űrlap előnézet"-ben, a zárt mezők jobb szélén látható. Ezeknek az azonosítóknak az egyes lépések programozásakor és a sablonmezők hozzárendelésekor van kiemelt jelentősége.

^
Facebook
Instagram
Twitter