Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Tartalmak csoportosítása és összerendezése

Tartalmi elemek

Kategória kezelés

ugrás az oldal tetejére

A kategorizálás célja

Egy-egy portálon belül - annak jellegétől függő ütemben, de idővel mindenképp - rengeteg tartalmi elem keletkezik.

Ha az adminisztrátorok nem szerveznék különböző logikai szempontok (témakörök, felhasználók, időpontok, informatikai jellemzők, stb.) szerint az állományokat, akkor azok idővel áttekinthetetlenné és ezáltal kezelhetetlenné válnának.

Lényegében ezt a logikai besorolást (kategorizálást) végzi el Ön is nap mint nap a saját gépén, amikor pl. eldönti, hogy az újonnan keletkezett állományait mely könyvtár(ak)ban helyezi el, a későbbi könnyebb megtalálás reményében.

Kategorizálás közben, az először csak gondolatban elkülönített állománycsoportok jellemző tulajdonságokkal bírnak, amelyekhez olyan triviális gyűjtőnevek rendelhetők, amelyekből az összes érintett felhasználó (adminisztrátor) számára egyértelművé válik, hogy azok, a csoporton belüli tartalmaknak mely közös tulajdonságait személyesítik meg.

Ezek a gyűjtőnevek lesznek a továbbiakban, az egyes kategóriák megnevezései.

Az egyes tartalmi elem csoportokat, dokumentum fejezeteket, stb. reprezentáló kategóriákat, a "Kategória kezelő"-ben ("Tartalom/Kategória kezelő") hozhatja létre, majd ugyanott, tetszés szerinti struktúrába (alá-, és fölérendeltségi viszonyba, valamint meghatározott sorrendbe) is rendezheti.

A cél minden esetben az, hogy a létrehozott tartalmakat minden egyes site adminisztrátorai - a maguk hozzáférési szintjén - rendszerezve, könnyen áttekinthető formában tudják kezelni.

A kategóriákat célszerű általában már a szerkesztés elején létrehozni, de egyébként bármikor, tetszés szerint létrehozhatók, átnevezhetők, áthelyezhetők, paramétereikben módosíthatók, stb.

Navigálás a kategória struktúrában

 • A "Tartalom/Kategória kezelő" felület megnyitásakor a már létrehozott kategóriák fa struktúráját zárt (becsukott) állapotban jeleníti meg a rendszer, csak az alap (gyökér) kategória/kategóriák láthatók.

 • Ha a bal egérgombbal bármelyik látható kategória névre klikkel, a fa struktúrában megjelennek a közvetlenül alatta lévő alkategóriák, amelyekre klikkelve újabb, már az azok alatt lévő alkategóriák válnak láthatóvá. Minden klikkelésnél csak a következő szint elemei jelennek meg a képernyőn.

 • Ha az egérkurzort egy-egy kategória név fölé húzza, azzal azonos sorban megjelenik, a lehetséges kategória funkciók ikontáblája.

 • A fa struktúrában az egyes szintek mindig azonos mértékű behúzással, és azonos színkóddal (a szürke egyre sötétedő árnyalatával) jelennek meg.

 • Ha egy nyitott struktúra ág bármely szinten lévő, tetszőleges elemére klikkel, az adott kategória alatti teljes ág bezáródik függetlenül attól, hogy az milyen mélységig volt megnyitva. • Ha ismét az előbbi kategóriára klikkel, már csak a közvetlenül alatta lévő szint elemei jelennek meg. Ha végig ki akarja nyitni egy-egy alágát, ahhoz áganként és szintenként, egy-egy nyitó klikkelés szükséges. • Navigálás közben, a képernyő jobb oldalán lévő ablakban a "Válasszon kategóriát!" üzenet látható mindaddig, amíg az ablakot - pl. a Szerkesztés ikonra való klikkeléssel - meg nem nyitja.  A nyitott ablakban a választott funkcióhoz (pl. szerkesztéshez) tartozó paramétereket kezelheti. Ha az "Alkalmaz" ikonnal menti az adatokat, a szerkesztő ablak nyitva marad, a "Ment" ikon használata esetén pedig bezárul, és ismét a "Válasszon kategóriát!" üzenet lesz látható a helyén.

Új kategória létrehozásaHa olyan tartalmi elemmel rendelkezik, ami egyetlen, már meglévő kategóriába sem sorolható és nem akarja kategória nélküli elemként tárolni az adatbázisban, akkor létre kell hoznia egy új kategóriát, az adott tartalmi elemhez hasonló tételek számára.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amely alá az új kategóriát létre kívánja hozni (szülő kategória).

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a szülő kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Új kategória" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg a létrehozandó kategória szükséges és opcionális paramétereit.

 • Megnevezés: A kategória megnevezése. Ezt a nevet fogja látni pl. a Kategória kezelő fa struktúrájában, illetve minden olyan felületen, ahol arra a beállítások alapján lehetőség, illetve szükség van.
 • Alias név: A kategória alias neve. Egyes kitüntetett felületeken (pl. fejlécekben) megjelenő, esetleg hosszabb, jobban körülírt, beszédesebb kategória név.
 • Publikálás: A "Publikus" jelölőnégyzet aktiválásával vagy inaktiválásával itt állíthatja be, hogy a konkrét kategória és bizonyos esetekben a hozzá kapcsolódó egyéb elemek, láthatók legyenek-e a kliens oldali megjelenítő felületeken. A nem publikált kategóriák, a Kategória kezelő felületen, a többinél halványabb színben jelennek meg. • Kép: Minden kategóriához opcionálisan tartozhat egy rá jellemző kép, ami egyes alkalmazói felületeken, a beállítások függvényében meg is jelenhet.

  Ebbe a mezőbe írhatja be, vagy a mezőbeli "Mappa" ikon hatására megnyíló "Média kezelőben" keresheti ki, töltheti fel és/vagy választhatja ki azt a képet, amely a későbbiekben ehhez a kategóriához fog tartozni. A kép csak akkor fog megjelenni, ha a Kategóriában elhelyezett tartalmi elemek paramétereinél a "Kategória név látszik" opció lesz bekapcsolva és a böngészőben erre a kategória névre kattint.

  A mezőben lévő "Kuka" ikonnal törölheti az adott kategóriának egy esetleg már élő, kép kapcsolatát.

 • Leírás: A jelenleg felvétel alatt álló kategória bővebb leírása, ismertetése.
 • Alapértelmezett template használata: Ha az opciót aktiválja, akkor az adott kategóriára és az alatta lévő kategória struktúrára - a következő, "Template azonosító" mező tartalmától függetlenül - a globális, vagy menü szintem beállított template (megjelenítési sablon) lesz az érvényes, amit az alacsonyabb, tartalmi elem szinten még felülbírálhat.

  Ha ez az opció inaktív (nincs a jelölőnégyzetben pipa), akkor az adott kategóriára és az alatta lévő kategória struktúrára a következő, "Template azonosító" mezőben kiválasztott template lesz az érvényes, amit az alacsonyabb, tartalmi elem szinten szintén felülbírálhat.
 • Template azonosító: A kategóriához és az alatta lévő kategória struktúrához tartozó template kiválasztására szolgáló, legördülő mező.  További információk a Sablon öröklődés fejezetben
 • Hozzáférési szint: Ezzel a paraméterrel azt állíthatja be, hogy az adott kategóriához tartozó elemeket mely felhasználói csoport(ok)hoz tartozó személyek láthassák a weboldalon. Ez a paraméter az egyes vezérlési szintek között nem örököltethető.

  • adminisztrátor: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, az adminisztrátorok számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • nem belépett: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a nem belépett látogatók számára láthatók lesznek a weboldalon. (Ilyen lehet pl., a következő üzenet: "Az információ eléréséhez, előbb be kell lépnie a rendszerbe!")
  • bejelentkezett: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a bejelentkezett látogatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • öregdiák: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, az öregdiákok számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • hallgató: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a hallgatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • jelenlegi / volt hallgatók: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az öregdiák, mind a hallgató jelölőnégyzet aktívvá válik. Ugyanez fordítva is igaz: ha a hallgató és az öregdiák opció is aktív, akkor a mentést követően ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az öregdiák és a hallgató jelölőnégyzetekre.
  • oktató: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, az oktatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • munkatárs: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a munkatársak számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • oktató / munkatárs: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az oktató, mind a munkatárs jelölőnégyzet aktívvá válik. Ugyanez fordítva is igaz: ha az oktató és a munkatárs opció is aktív, akkor a mentést követően ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az oktató és a munkatárs jelölőnégyzetekre.
  • mindenki: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, mindenki számára láthatók lesznek a weboldalon. Az opció választása esetén - egy mentést követően - az összes hozzáférési szint aktiválódik (a későbbi fejlesztések során, az újonnan létrehozottak is). A jelölés itt sem reverzibilis, vagyis, ha az opciót inaktiválja, az összes többi hozzáférési szinthez tartozó jelölőnégyzet aktív marad.

   A Hozzáférési szintekre vonatkozó szabályok, a következők
   :
  • A weboldal adminisztrátorai tetszőleges felhasználói csoportokat hozhatnak létre. Ezek alkalmazása az esetek többségéban valamilyen regisztrációhoz és kliens oldali bejelentkezéshez kötött, ugyanis a rendszernek valahogy meg kell állapítania, hogy a weboldal látogatója tagja-e valamelyik felhasználói csoportnak.
  • Az itteni beállításokat nem írják felül a magasabb, pl. adminisztrátori jogosultságok, vagyis, ha pl. az öregdiák opció aktív, a kliens oldalon az adminisztrátorok számára sem jelenik meg tartalom. Ez független attól, hogy Ők az adminisztrátori oldalon, egyébként mindent látnak.
  • Az egyes hozzáférési opciók külön-külön értelmezendők, vagyis, ha pl. a Bejelentkezett és az Öregdiák opció aktív, a tartalmat mind a bejelentkezettek, mind pedig az öregdiákok látni fogják, nem csak a bejelentkezett öregdiákok.
  • Ezek a beállítások kizárólag a külső (kliens) oldali megjelenítésekre vonatkoznak.
  • A hozzáférési szintek beállításaival - egyes paraméterekkel megegyezően - elég sok felületen, illetve vezérlési szinten találkozik (menü, kategória, tartalmi elem, stb.). Fontos, hogy a hozzáférési szint beállítások - a paraméterektől eltérően - az egyes vezérlési szintek között nem öröklődnek. Ez egyébként abból is látható, hogy a hozzáférési beállítások elemei előtt nincsenek ott az "Alapértelmezett" jelölőnégyzetek, amikkel az öröklődést szabályozhatná.  A továbbiakban, a 4. lépésig ismertetésre kerülő paraméterek, a template-hez hasonlóan örököltethetők.

  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél a mezők, vagy az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke valamelyik magasabb -  Globális, vagy Menü - vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét a mezőbe beírva, illetve az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával. • Teljes szélességű elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tetszőlegesen sorba rendezett tartalmi elemek közül, az első hány tartalom bevezetője legyen látható a megjelenítő felület teljes szélességében.

  Megjegyzések:
  • A teljes szélességű megjelenítés kizárólag az első oldalra érvényes, a lapozást követően - a második oldaltól a lista végéig - ez az opció nem él.
  • A megjelenítő felület általában nem azonos a maximum 4 hasábnyi oldalszélességgel, hanem annak csak egy vagy több hasábnyi részét fedi le.
 • Bevezetős elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy egy képernyőn összesen hány darab, nem teljes szélességű bevezető szöveg jelenjen meg.
 • Oszlopok száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tartalmi elemek bevezető  szövegének a megjelenítésekor, a megjelenítő felület hány oszlopra legyen bontva, vagyis a sorban következő tartalmi elemek közül, hánynak a bevezetője kerüljön egymás mellé, a megjelenítő felület teljes szélességében.

  Lapozáskor (a 2. oldaltól az utolsóig) a "Bevezetős elemek száma" és az "Oszlopok száma" együttesen alakítják ki az egyes oldalakon megjelenő bevezető szövegek elhelyezkedését.

  Nézzünk egy példát:
  • A megjelenítendő tartalmi elemek száma: 13 (és már valamilyen szisztéma szerint sorba vannak rendezve).
  • A Teljes szélességű bevezető: 2
  • Az Oszlopok száma: 3
  • A Bevezetős elemek száma: 6


   A beállítás eredménye
   :

   • Az 1. és 2. tartalmi elem (bevezetője), a megjelenítő felület teljes szélességében, egymás alatt fog megjelenni.
   • Alattuk, a 3., 4. és 5. tartalmi elemek egymás mellett, a megjelenítő felület szélességének fejenként a harmadában lesznek láthatók.
   • Alattuk - ugyanebben az elrendezésben - a 6., 7. és 8. tartalmi elemek jelennek meg.   • Egy lapozást követően, a két teljes szélességű megjelenítés eltűnik és a sorban következő 9. tartalmi elem a 3. tartalmi elem helyébe lép, a 10. elem intrója a 4. elem helyébe, és így tovább. Ez a megjelenítési ciklus addig ismétlődik, amíg vannak megjelenítendő tartalmi elemek.

 • Rendezés módja: Ebben a mezőben azt állíthatja be, hogy az aktuális kategóriához tartozó tartalmi elemek mely paraméterük alapján és milyen irányban legyenek sorba rendezve: kategória sorrend, létrehozás dátuma, cím, szerző. Az előző bekezdésekben láthatta, hogy a tartalmi elemek sorrendje alapvető fontosságú a képernyőn való megjelenésük helye és módja szempontjából.

 • Archivált elemek megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához tartozó, de már lejárt határidejű (archivált) tartalmi elemek, szerepeljenek-e a megjelenítésben.
 • Kategória név mutatása a fejlécben: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategória neve megjelenjen-e a tartalmi rész fejlécében.
 • Kategória leírás megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a tartalmi rész fejléce alatt, megjelenjen-e a kategória rövid leírása.
 • Kategória kép megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt kép látható legyen-e a weboldalon, a kategória tartalmi kapcsolatainak a megjelenítésekor.
 • Tartalom kategóriájának mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategória neve látható legyen-e a megjelenítő felületen.
 • Tartalom kategória neve linkes-e: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategória neve linkként viselkedjen-e a megjelenítő felületen.
 • Tartalom bevezetők megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemeknek a bevezetőként felvett szövegrészei, megjelenjenek-e a weboldalon.
 • Tartalom címének mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a jelen kategóriához rendelt tartalmi elemek címei, láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • Tartalom címe linkes-e: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek címei linkként viselkedjenek-e a megjelenítő felületen.
 • Tovább link mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, a továbbléptetést lehetővé tevő link látható legyen-e a weboldalon.
 • Szerző nevének mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, azok szerzőinek nevei láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • Létrehozás dátumának mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, azok létrehozási dátumai láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • Módosítás dátumának mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, azok utolsó módosítási dátumai láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • PDF ikon mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a jelen kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor látható legyen-e a képernyőn, az aktuális tartalomról PDF generálást lehetővé tevő funkció ikonja.
 • Nyomtató ikon mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a jelen kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor látható legyen-e a képernyőn, az aktuális tartalom kinyomtatását lehetővé tevő funkció ikonja.

4. Lépés

Ha megadta a szükséges paraméter értékeket, fejezze be az "Új kategória létrehozása" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" gombra való kattintással.

Meglévő kategória szerkesztése/módosításaHa a kategória felvételekor egyes paramétereket nem adott meg, vagy később bármely esemény indokolja a már beállított paraméterek felülvizsgálatát, azt a "Kategória kezelő"-ben megteheti.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyik beállításait módosítani, vagy ellenőrizni kívánja.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a módosítandó kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Szerkesztés" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg, módosítsa, vagy ellenőrizze a kiválasztott kategória paramétereit.

A megnyíló munkafelület, annak elemei, illetve az egyes opciók beállításának módja és szabályai teljesen azonosak az "Új kategória létrehozása" alfejezet 3. lépésében ismertetett lehetőségekkel, ezért az egyes paraméterek leírását itt nem ismételjük meg.

4. Lépés

Ha végzett a beállított paraméter értékek felülvizsgálatával és/vagy módosításával, fejezze be a "Szerkesztés" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" gombra való kattintással.

A Le és Fel funkciók

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig (szülő kategória), amelynél meg szeretné változtatni a kategóriák sorrendjét.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a kategória fölé, amelyet mozgatni szeretne, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Fel" vagy "Le" ikonjára.Kategória/Kategória struktúra törléseEgy már létező, de időközben feleslegessé vált kategória - és az alatta lévő valamennyi alkategória/kategória struktúra - törlésére, a "Kategória kezelő"-ben van lehetősége.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyiket törölni kívánja.

2. Lépés

Ellenőrizze, hogy a törlendő kategóriának vannak-e alkategóriái. Ha vannak, ellenőrizze a megnyitásukkal, hogy konkrétan mik azok, törölhetők-e a szülő kategóriájukkal együtt. A törlendő kategória alatt ne csak egy szintet ellenőrizzen, mindig nyissa meg a teljes alágat. Erre azért van szükség, mert törléskor a kiválasztott kategóriával együtt, az alatta lévő teljes kategória struktúra is törlődik.

3. Lépés

Álljon az egérkurzorral a törlendő kategóriára - vagy a törlendő kategória struktúra legfelső szintű elemére -, majd kattintson a vele azonos sorban megjelenő Eszköztár, "Törlés" ikonjára.

Ekkor egy feljövő ablakban a következő rendszerüzenet jelenik meg: "Biztosan törölni kívánja a kategóriát és az alatta lévő alkategóriákat?".

4. Lépés

Az "OK" gombra való klikkeléssel erősítse meg a törlési szándékát, vagy vesse el a "Mégse" opció választásával.

Fontos: A törlési szándék megerősítése nem csak a kiválasztott kategóriát törli véglegesen, hanem az alatta lévő kategória struktúrában szereplő, valamennyi alkategóriát is.

Ez a funkció csak a kategóriákat törli, a hozzájuk kapcsolódó, pl. tartalmi elemeket nem. Ezért, ha egy törölt kategória alatti tartalmi elem nem tartozik más kategóriá(k)hoz is, akkor a törlést követően, a "Kategória nélküli elemek" közé fog kerülni.

Húzás, szinten belülA "Fel" és "Le" funkcióknál már láttuk, hogy a kategória struktúra egy-egy ágában, az azonos szinten elhelyezkedő kategóriák sorrendje felcserélhető.

Az említett funkciók egy-egy kiválasztott kategóriát, egyszerre csak egy pozícióval (sorral) képesek elmozgatni a kategória ág, egy adott szintjén belül. Ezen oknál fogva, nem igazán alkalmasak arra, hogy egy viszonylag sok elemet tartalmazó szinten, komolyabb átcsoportosítást hajtson végre velük. A következő szemléltető ábránk nem tartalmaz nagy struktúrát, mégis hármat kellene klikkelnünk, hogy a nyíllal jelölt kategóriát, a sorszámozás szerinti helyére mozgassuk.

Erre a feladatra, a "Húzás, szinten belül" funkció szolgál.

1. Lépés

Klikkeljen az elmozgatni kivánt kategória sorában lévő Eszköztár, "Húzás, szinten belül" ikonjára. A klikkelést követően, a jobb oldali ablakban megjelenik a kíválasztott kategória alatti teljes, nyitott struktúra. Ha a példánkban a "Minta 1 - 1 alkategória" megnevezésű kategóriát elmozgatja a jelenlegi pozíciójából, akkor (ha van) akkor az alatta lévő teljes alág is követni fogja.

Megjegyzés: Ha a "Minta 1 - 1 alkategória" megnevezésű kategória alatt nem lenne további struktúra, akkor értelem szerint, a következőt látná:

2. Lépés

Húzza az egérkurzort a jobb oldali ablakban megjelent kategória név fölé - vagy a felnyíló struktúra bármely elemére -, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, húzza az eleme(ke)t a bal oldali struktúra, megfelelő - azonos szinten belüli - pozíciójába.

Megjegyzés: Mivel ez a funkció csak egy adott szint elemeit és azok komplett alágait mozgatja, ezért nincs lehetőség a jobb oldali struktúra egyes elemeit külön-külön megfogni, illetve elmozgatni.

A húzás alatt, a megfogott állomány követi az egér mozgását és egy vízszintes piros vonal is folyamatosan mutatja a mindenkori beszúrási pozíciót.

3. Lépés

Ha a piros vonal - a húzás által - a kívánt célpozícióba kerül, engedje fel a bal egérgombot. Ezzel létrejön a megfogott kategória, vagy kategória struktúra átmozgatása.

Ha a célpozíció kiválasztásakor logikai hibát vét, a rendszer a hiba súlyosságának és jellegének megfelelő hibaüzenetet generál.

Az "azonos szint", egyetlen ágrészen belül értendő. Hiába húzza az állományt a fastruktúra egy másik ágának azonos mélységű szintjére, azt ez a funkció nem hajtja végre, mert a húzás - az eltérő célág miatt - szintváltásnak minősül.

Húzás, szintváltássalMint láttuk, a "Fel", "Le" és a "Húzás, szinten belül" funkciók esetében a struktúrán belüli pozíció változtatást, csak egy ág azonos szintjén lehet végrehajtani, de néha igény léphet fel egy eltérő ágba való áthelyezésre is. Ezt a problémát oldja meg, a "Húzás, szintváltással" funkció.

Ez a funkció csupán abban különbözik a "Húzás, szinten belül" funkcióitól, hogy a húzáskor ragaszkodik a szint, vagy struktúraág váltáshoz, és a mozgatott elemeket szigorúan a célként kiválasztott, szülő kategória alá szúrja be.

1. lépés

Klikkeljen az elmozgatni kívánt kategória sorában lévő Eszköztár, "Húzás, szintváltással" ikonjára. A klikkelést követően, a jobb oldali ablakban megjelenik a kiválasztott kategória alatti teljes, nyitott struktúra. Ha a példánkban szereplő "további alkategória" megnevezésű kategóriát elmozgatja a jelenlegi pozíciójából, akkor az alatta lévő teljes alág (amennyiben van) is követni fogja.

2. Lépés

Húzza az egérkurzort a jobb oldali ablakban megjelent kategória név fölé - vagy a felnyíló struktúra bármely elemére -, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, húzza az eleme(ke)t a bal oldali struktúra, megfelelő pozíciójába.

Ennél a funkciónál nem egy vízszintes piros vonal jelzi a célpozíciót, hanem egy keret jelöli ki azt a szülő kategóriát, amely alá a mozgatott elemeket a rendszer egy alágként be fogja illeszteni.

3. Lépés

Ha a piros keret - a húzás által - a kívánt célpozícióba kerül, engedje fel a bal egérgombot. Ezzel létrejön a megfogott kategória, vagy kategória struktúra átmozgatása.

Ha a célpozíció kiválasztásakor logikai hibát vét, a rendszer ennél a funkciónál is a hiba súlyosságának és jellegének megfelelő hibaüzenetet generál.

Speciális kategória hozzáadásaEz egy olyan speciális lehetőség, ami a Tanulmányi tájékoztatóhoz kötődik. Lényegében az egyetemi/főiskolai szakok és a logikailag alájuk tartozó struktúrák (szakirány, tanterv) felvételezésétől és az egyes elemek általában hosszú elnevezéseinek a begépelésétől kíméli meg a felhasználókat. Mivel ez a funkció, a program felhasználói körének csak egy speciális rétegét érinti, nem érhető el az összes felhasználó számára.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyikhez egy szakot kíván hozzárendelni, a szakhoz tartozó teljes kategória struktúrával egyetemben.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Speciális kategória hozzáadása" ikonjára.

3. Lépés

Gördítse le a képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablak "Szak" mezejének az értéklistáját, majd válassza ki a megfelelő szakot.

4. Lépés

Kattintson a "Kategóriák hozzáadása" funkciógombra. Ennek hatására megtörténik a választott szaknak és a hozzá tartozó egyéb elemeknek a kategóriához rendelése, majd a bal oldali munkaablakban is kiegészül a kategória struktúra, a most bekapcsolt ággal.

Felhasználók kategóriához rendeléseA most ismertetésre kerülő felületet csakis azok a "szuper admin" szintű felhasználók érik el, akik jogosultság adási, illetve annak elvételi/megakadályozási jogával rendelkeznek.

Ők, e joguk révén itt szabályozhatják, hogy kik legyenek azok az adminisztrátorok, akik az adott kategória ág paramétereit a későbbiekben szerkeszthetik.

Ha egy "szuper admin" az adott kategória szint egy vagy több eleméhez felhasználó(ka)t rendel, akkor az illető(k) csakis az így kiválasztott kategória alága(ka)t szerkesztheti(k), a többi, egyébként azonos szinten lévő kategóriát nem. A választott kategória ág(ak) alsóbb szintű elemeihez már nem szükséges ugyanezen személy(eke)t hozzárendelni, mert az itt megadott szerkesztési jog lefele öröklődik.

Ha egy adminisztrátornak egy kategóriához nincs szerkesztési jogosultsága, akkor az adott kategória alkategóriáit, vagyis a teljes alág egyetlen elemét sem módosíthatja.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyikhez adminisztrátorokat kíván hozzárendelni.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Felhasználó hozzárendelés" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban rendelje a kategóriához a megfelelő adminisztrátori jogosultságú személy(eke)t:

 • Jogosult felhasználók blokk: Ezen a felületen a már a kategóriához kapcsolt adminisztrátorok listája látható. Ők azok, akik az adott kategóriát, és annak alkategóriáit szerkeszthetik.

  Ha ebben az ablakban egy személyre klikkel, azt a rendszer úgy értelmezi, hogy Ön meg kívánja szakítani a felhasználó és a kategória között fennálló kapcsolatot, vagyis el akarja távolítani a kiválasztott adminisztrátort a kategória módosítására jogosultak köréből. Ilyenkor a rendszer, egy szándék-megerősítést kér.
 • Felhasználó keresése blokk: Ezen a felületen szűrheti ki az összes adatbázisban tárolt - és ennél a funkciónál szóba jöhető - személy közül az(oka)t, aki(ke)t az adott kategóriához kíván rendelni, mint a kategória szerkesztésére jogosult személy(eke)t.
  • Felhasználó keresése: Ebben a mezőben adhatja meg egy keresett adminisztrátor nevét, vagy annak egy tetszőleges hosszúságú, kezdő részletét. A kereső különbséget tesz kis-, és nagybetűk között, és nem keres közbenső részletre (sztringre). Így, a "Teszt admin" felhasználót nem találja meg a "teszt" és/vagy az "admin" kereső szavakra, de kilistázza akár csak egy "T" karakterre is. Ennél a keresésnél a máshol megszokott "*" és "?" helyettesítő karakterek nem használhatók. Ha nem ad meg kereső sztringet, akkor a rendszer az összes szóba jöhető adminisztrátort kilistázza.
  • Keresés: Miután beírta a kereső sztringet, klikkeljen a "Keresés" gombra, az adminisztrátor szűrés indításához.
 • Jogosult felhasználók hozzáadása blokk: A keresést követően, a rendszer ezen a felületen jeleníti meg a találati listát és az esetleges üzeneteit, pl.: "Nincs találat!", vagy "Kérem, adjon meg keresési feltételt!". Ha ebben az ablakban egy személyre klikkel, azt a rendszer az aktuális kategóriához rendeli és meg is jeleníti, a "Jogosult felhasználók" felületen. Egy-egy kategóriához több felhasználó (adminisztrátor) is hozzárendelhető.

ugrás az oldal tetejére

Címkekezelés

ugrás az oldal tetejére

A címkézés célja

A rendszerben a címkézés, egy másfajta (más szempontok alapján, más célzattal létrehozott) kategorizálásnak, tartalmi elem csoportosításnak felel meg.

A címkézési lehetőség opcionális, vagyis megfelelő felsőszintű döntéshozatali jog esetén opcionálisan ki lehet kapcsol(tat)ni, vagy akár kötelezővé is lehet tenni valamennyi felhasználó számára.

Kötelező címkehasználat esetén, az új tartalmi elemek elmenthetők ugyan, de nem publikálhatók mindaddig, amíg legalább egy címkéhez nincsenek rendelve.

A címkézéssel a multisite-os rendszerekben - ahol egy intézményen belül több önálló honlap is üzemel - könnyen kezelhetővé válnak pl. a csak az egyedi honlapokon, csak a központi portálon, illetve a mindenütt megjelenítendő tartalmak. Ez a csoportosítás nem érinti, pl. a szakmai szempontok alapján felállított, és az intézménynek csak az adott szervezeti egységére jellemző, tartalom kategorizálási rendszerét.

A tartalmi elemek címké(k)hez rendelésének, illetve a címkekapcsolat(ok) megszüntetésének a felületei, logikája, grafikai kinézete és kezelése nagyon hasonlít, a kategóriáknál alkalmazott megoldásokhoz.

Általánosságban jellemző, hogy az egy site-os rendszerekben a címkézést egy második - más szempontok szerinti - kategorizálási lehetőségként értelmezik és használják, nem teszik kötelezővé a használatát, vagy akár ki is kapcsol(tat)ják.

A multisite-os környezetekben általában az a jellemzőbb, hogy a címkerendszer az egész multisite környezetben központilag létrehozott és szabályozott, többé-kevésbé állandó, rendkívül egyszerű struktúrájú, és mindenki számára kötelező a használata.

Többek között a címkézéssel és a hozzá kapcsolódó beállításokkal biztosítják, illetve szabályozzák az egyes hírek, események, stb. helyi-, és/vagy központi portálokon való megjelenését.

Multisite rendszerben, az azonos címkéhez tartozó, tetszőleges oldalon létrehozott tartalmak összesítetten listázhatók bármelyik fő-, vagy aloldalon.

Navigálás a Címkék között

 • A "Tartalom/Címkekezelő" felület megnyitásakor a már létrehozott címkék fa struktúráját zárt (csukott) állapotban jeleníti meg a rendszer, csak az alap (a legfelsőbb szinten lévő) címkék láthatók.

  Megjegyzés: Bár a címkéket is a kategóriákkal teljesen azonos módon lehet strukturálni, a gyakorlatban az a jellemzőbb, hogy a címkeszerkezetek csak egy szintűek. Ezért a továbbiakban, a többszintű címkézéssel kapcsolatos tudnivalókat egyszerűsítve és szemléltető ábrák nélkül ismertetjük. Ha Ön ezeket a leírásokat nem találja elég szemléletesnek, a jelen használati útmutató "Kategória kezelés" fejezetében megtalálja ugyanezen funkciók megfelelőinek a részletesebb, grafikával is kiegészített ismertetéseit. Ennek a fejezetnek a struktúrája, a kategória-címke párhuzam szemléltetése és az egyes funkciók mindkét fejezetben való könnyebb megtalálása érdekében azonos, a Kategória kezelés fejezet felépítésével. • Ha a címkestruktúra valamelyik ága esetleg több szintű és Ön a bal egérgombbal a szülőcímke nevére klikkel, a fa struktúrában megjelennek a közvetlenül alatta lévő alcímkék. Minden klikkelésnél csak a következő szint elemei jelennek meg a képernyőn, mint ahogy az a Kategória kezelő azonos funkciójának az ismertetésénél látható.
 • Ha az egérkurzort egy-egy címkenév fölé húzza, azzal azonos sorban megjelenik a lehetséges címkefunkciók ikontáblája, ami nem tartalmazza a Kategória kezelőben szereplő, következő funkciókat:

  • A "Húzás, szinten belül" funkciót, mivel a címkelista általában meglehetősen kis terjedelmű.
  • A "Húzás, szintváltással" funkciót, mert a címke struktúra általában csak egy szintű.
  • A "Speciális kategória hozzáadása" funkciót, mert annak lényege a címkézés célján kívül esik.
  • A "Felhasználó hozzárendelés" funkciót, mert az is a címkézés célján kívül esik.

 • Ha a címke struktúra több szintű, akkor az egyes szintek - a Kategória kezelőnél részletezett módon - mindig azonos mértékű behúzással, és azonos színkóddal jelennek meg.
 • Ha egy nyitott struktúra ág bármely szinten lévő, tetszőleges elemére klikkel, az adott kategória alatti teljes ág bezáródik függetlenül attól, hogy az milyen mélységig volt megnyitva.
 • Ha ismét az előbbi címkére klikkel, már csak a közvetlenül alatta lévő szint elemei jelennek meg. Ha végig ki akarja nyitni egy-egy alágát, ahhoz áganként és szintenként, egy-egy nyitó klikkelés szükséges.
 • Navigálás közben, a képernyő jobb oldalán lévő ablakban a "Válasszon címkét!" üzenet látható mindaddig, amíg az ablakot - pl. a Szerkesztés ikonra való klikkeléssel - meg nem nyitja. A nyitott ablakban a választott funkcióhoz (pl. szerkesztéshez) tartozó paramétereket kezelheti. Ha az "Alkalmaz" ikonnal menti az adatokat, a szerkesztő ablak nyitva marad, a "Ment" ikon használata esetén pedig bezárul, és ismét a "Válasszon címkét!" üzenet lesz látható a helyén.

A Le és Fel funkciókA két ikon, a címke struktúra éppen aktuális elemének a sorában (ahol az egérkurzor áll), mint opcionális (választható) funkció jelenik meg. Használatukkal egy struktúra ág, azonos szinten elhelyezkedő címkéinek az egymáshoz viszonyított sorrendje változtatható meg. Ezek a funkciók nem alkalmasak arra, hogy egy címke szintjét is megváltoztassák.

Új címke létrehozásaMegjegyzés: A címkekezelés általában központilag meghatározott és kezelt téma, és csak nagyon keveseknek van joguk új címké(ke)t létrehozni. Ha mégis szükség van rá, akkor a következő lépéseket kell végrehajtania:

1. Lépés

Többszintű címkestruktúra esetén nyissa meg a megfelelő ágat egészen addig a címkéig, amely alá az új címkét létre kívánja hozni (szülő címke).

Egyszintű struktúra esetén nem kell semmit megnyitnia, a szülő címke a legelső, "Címkék" megnevezésű gyökér címke lesz, aminek a sorában mindig csak az "Új címke" ikon jelenik meg.

2. Lépés

Álljon az egérkurzorral a szülő címke fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő "Új címke" ikonra.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg a létrehozandó címke szükséges és opcionális paramétereit.

 • Megnevezés: A címke megnevezése. Ezt a nevet fogja látni pl. a Címkekezelő struktúrájában, illetve minden olyan felületen, ahol arra a beállítások alapján lehetőség, illetve szükség van.
 • Alias név: A címke alias neve. Egyes kitüntetett felületeken (pl. fejlécekben) megjelenő címkenév.
 • Publikálás: A jelölőnégyzet aktiválásával (publikus) vagy inaktiválásával (nem publikus) itt állíthatja be, hogy a konkrét címke, illetve a hozzá kapcsolódó elemek, láthatók legyenek-e a kliens oldali megjelenítő felületeken. A nem publikált címkék, a Címkekezelő felületen, a többinél halványabb színben jelennek meg.

 • Kép: Minden címkéhez opcionálisan tartozhat egy rá jellemző kép, ami egyes alkalmazói felületeken, a beállítások függvényében meg is jelenhet. Ebbe a mezőbe írhatja be, vagy a mezőben lévő "Mappa" ikon hatására megnyíló "Média kezelőben" keresheti ki, töltheti fel és/vagy választhatja ki azt a képet, amely a későbbiekben ehhez a címkéhez fog tartozni. A mezőben lévő "Kuka" ikonnal törölheti az adott címkének egy esetleg már meglévő kép kapcsolatát.

 • Leírás: A címke bővebb leírása, ismertetése.

4. Lépés

Ha megadta a szükséges paraméter értékeket, fejezze be az "Új címke létrehozása" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" ikonra való kattintással.

Meglévő címke szerkesztése/módosításaHa a címke felvételekor egyes paramétereket nem adott meg, vagy később bármely esemény indokolja a már beállított paraméterek felülvizsgálatát, azt a "Címkekezelő"-ben megteheti.

1. Lépés

Többszintű címkézés esetén nyissa meg a címkestruktúra megfelelő ágát egészen addig a címkéig, amelyik beállításait módosítani, vagy ellenőrizni kívánja.

2. Lépés

A címkestruktúrában álljon az egérkurzorral a módosítandó címke fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Szerkesztés" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg, módosítsa, vagy ellenőrizze a kiválasztott címke paramétereit.

A megnyíló munkafelület, annak elemei, illetve az egyes opciók beállításának módja és szabályai teljesen azonosak az "Új címke létrehozása" alfejezet 3. lépésében ismertetett lehetőségekkel, ezért az egyes paraméterek leírását itt nem ismételjük meg.

4. Lépés

Ha végzett a beállított paraméter értékek felülvizsgálatával és/vagy módosításával, fejezze be a "Szerkesztés" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" ikonra való kattintással.

Címke/Címkestruktúra törléseEgy már létező, de időközben feleslegessé vált címke - és az alatta lévő valamennyi alcímke/címkestruktúra - törlésére, a "Címkekezelő"-ben van lehetősége.

1. Lépés

Többszintű címkézés esetén nyissa meg a címkestruktúra megfelelő ágát egészen addig a címkéig, amelyiket törölni kívánja.

2. Lépés

Ellenőrizze, hogy a törlendő címkének vannak-e alcímkéi. Ha vannak, ellenőrizze a megnyitásukkal, hogy konkrétan mik azok, törölhetők-e a szülő címkéjükkel együtt. A törlendő címke alatt ne csak egy szintet ellenőrizzen, mindig nyissa meg a teljes alágat. Erre azért van szükség, mert törléskor a kiválasztott címkével együtt, az alatta lévő teljes címkestruktúra is törlődik.

3. Lépés

Álljon az egérkurzorral a törlendő címkére - vagy a törlendő címkestruktúra legfelső szintű elemére -, majd kattintson a vele azonos sorban megjelenő Eszköztár, "Törlés" ikonjára.Ekkor egy feljövő ablakban a következő rendszerüzenet jelenik meg: "Biztosan törölni kívánja a címkét és az alatta lévő alcímkéket?".

4. Lépés

Az "OK" gombra való klikkeléssel erősítse meg a törlési szándékát, vagy vesse el azt, a "Mégse" opció választásával.

Fontos: A törlési szándék megerősítése nem csak a kiválasztott címkét törli véglegesen, hanem az alatta lévő címkestruktúrában szereplő, valamennyi alcímkét is. Ez a funkció csak a címkéket törli, a hozzájuk kapcsolódó egyéb-, pl. tartalmi elemeket már nem. Ezért, ha egy törölt címke alatti tartalmi elem nem tartozik más címké(k)hez is, akkor a törlést követően, a "Címke nélküli elemek" közé fog kerülni.

ugrás az oldal tetejére

Documentor

ugrás az oldal tetejére

Dokumentum létrehozása, már meglévő elemekből

Egy dokumentumot a már meglévő kategóriákból és tartalmi elemekből, a "Tartalom/Documentor" felületen tud az igényei szerint összeállítani oly módon, hogy egy Ön által - a Kategória kezelőben - célszerűen kialakított kategória struktúra elemeihez - mint fejezet címekhez - már létező webes tartalmi elemeket rendel.

A jelen fejezetben tárgyalt Documentorban kapcsolhatja össze nagy mennyiségben a fejezetcímeket a hozzájuk tartozó szöveges tartalommal, továbbá itt generálhat PDF dokumentumokat az egyes kategória struktúrák elemeiből.Ezt követően, még létre kell hoznia egy tartalomhoz illő menüstruktúrát - de legalább egy menüpontot -, amin keresztül a weboldal látogatói az adott dokumentumot egy böngészővel elérhetik, megnézhetik és/vagy PDF formátumban letölthetik.

Dokumentum, még nem létező elemeinek létrehozási felületei

Ha még nincs létrehozva a dokumentum összeállításához szükséges valamennyi "építőelem", akkor a hiány pótlására a következő felületek állnak a rendelkezésére:

 • Tartalom kezelés  A tartalmak kezelésével -  mint az egyik legfontosabb funkcióval - az útmutató sok fejezete foglalkozik, mert a téma nagysága miatt, annak ismertetését is célszerű volt kisebb témakörökre bontani.

  A használati útmutató "Tartalom kezelés" témakörében lévő struktúra, a tartalmi elemek kezeléséhez kapcsolódó, leggyakrabban használt funkciók leírásait gyűjti egy csokorba.

  A tartalom kezeléssel - ezen belül a tartalom felvitellel és módosítással - a legközvetlenebb kapcsolatban a "Tartalom/Tartalom felvitele" felület áll, ahol létrehozhat még nem létező új, vagy módosíthat már korábban létrehozott tartalmi eleme(ke)t. Ugyanezt a felületet elérheti a "Tartalom/Tartalmak listája/Új tartalom" funkcióval is.
 • Kategória kezelés  A "Tartalom/Kategória kezelő" felületen létrehozhat vagy beállíthat, egy kategória struktúrát (fő-, és alkategóriák rendszerét), amelyben kialakíthatja, hogy milyen fejezet címeket (kategóriákat) tartalmazzon a létrehozandó dokumentum. A Kategória kezelő részletes ismertetését lásd, a "Kategória kezelés" című fejezetben.

  Megjegyzés:
  Bár a kategóriák és a címkék, funkcionálisan nagyon hasonló szerepet tölthetnek be a rendszerben, a Documentor felületen nem lehet címkestruktúrában navigálni, illetve címké(k)hez tartalmi eleme(ke)t hozzárendelni. Erre a feladatra a Tartalmi elem szerkesztő felület, Tartalom címkéi paraméter boxa szolgál.
 • Menükezelés  A "Tartalom/Menükezelő" felületen adhatja meg, hogy a fenti módon létrehozott dokumentumo(ka)t a weboldal látogatói milyen menüstruktúrában érhessék el.

A Documentor használata

A képernyő jobb-, és bal oldalán lévő, megjelenésre azonos felületek eltérő funkcionalitással rendelkeznek. Alapvetően, a bal oldali kategória struktúrához a jobb oldalról lehet a tartalmi elemeket - egyszerű húzással - hozzárendelni.
Mindkét oldali munkafelület fölött egy-egy Navigációs blokk és saját funkciógombok helyezkednek el:

 • A bal oldalon:
  • Sorrend mentése (piros),
  • Előnézet (kék),
  • Fejléc (sárga),
 • A jobb oldalon:
  • Kategória nélküli elemek (kék),
  • Generált lista (kék).

Ha a kategória struktúrában (könyvtár szerkezetben) barangolva, elér egy-egy tartalmi elemig vagy generált listáig, akkor azokkal azonos sorokban újabb funkciógombok jelennek meg a képernyő bal oldalán:

 • Törlés,
 • Szerkesztés.

A kilistázott elemek előtt, a típusukra utaló ikonok láthatók (lásd, az előző ábrát):

 • A kategóriák előtt, a már megszokott, sárga színű mappa ikon,
 • A tartalmi elemek és a generált listák előtt pedig az írólap ikon.

A képernyőhöz két funkció/eszköztár ikon tartozik:

 • PDF készítése, és a
 • PDF kezelő.

Megjegyzés: A generált listák speciális, a felhasználó utasítására, a rendszer által generált elemek, amelyek kizárólag a Tanulmányi tájékoztató témakörhöz kötődnek, így róluk a Tanulmányi tájékoztató fejezetben talál bővebb információt.

Navigálás a kategória (könyvtár) struktúrában

Ebben az alfejezetben lévő leírások a képernyő mindkét oldali navigációjára érvényesek.

Megnyitás

A Documentor felület megnyitásakor ("Tartalom/Documentor") a képernyő felső, Navigációs ablakában megjelenik az Elérési út (Path) kiinduló eleme, az alsó listázó vagy munkaablakban pedig a hozzá kapcsolódó tartalom:

 • A választott kategória (könyvtár) struktúra aktuális elemei (alkategóriák) és/vagy
 • A már hozzárendelt tartalmi elemek listája.

A képernyő jobb és bal oldalán beállított struktúra poziciókat, listákat, stb. a rendszer az adminisztrátor által beállított "Munkamenet idő" lejártáig még akkor is megőrzi, ha Ön közben kilép a programból. Ha egy ismételt belépést követően a Documentor felületre navigál és a Munkamenet idő még nem járt le, akkor ugyanaz a képernyő tartalom fogadja, mint amikor abbahagyta a munkát. A Munkamenet idő lejárta után, alapértelmezés szerint mindkét oldal a "Hu" gyökérkönyvtárra áll és annak a tartalmát mutatja. Munka közben ez - hacsak a felhasználó tartósan ott nem hagyja a gépet - nem fordul elő, mert a beállított időintervallum (általában 15 perc) minden egyes tranzakció esetén újraindul.

Kategória (könyvtár) választás a munkafelületeken

Bármelyik munkafelületen klikkeljen egy tetszőleges kategóriára (könyvtárra). A választott kategória neve felkerül a Navigációs ablakba - balról jobbra haladva - egy következő könyvtár elemként, a munkafelületen pedig megjelenik a korábban már hozzárendelt tartalom, pontosan úgy, ahogy azt a "Megnyitás" alatt ismertettük.

Az egyes kategória nevek eltérő hosszúságúak, de a Navigációs ablakban csak az első 9 karakterük - és ha ennél hosszabbak voltak, akkor még 3 pont ("...") - jelenik meg. A 9 karakter általában elegendő az elemek felismeréséhez, viszont nem eredményez kezelhetetlenül hosszú elérési utat, ami elvenné a képernyő hasznos felületének egy jelentős részét. A fenti szabály alól kivételt képeznek a 9 karakternél eleve rövidebb nevek és az éppen aktuális kategória neve, ami mindig a Navigációs ablak mindenkori utolsó eleme. Az aktuális elem neve mindig teljes egészében látszik és megkülönböztető piros háttérszínt is kap.

Az aktuális struktúra belseje (alsóbb szintjei) felé haladva, minden következő kategória kiválasztása/megnyitása ugyanígy, egyesével történhet. A kiválasztást követően, a kategória név első karakterei egy következő könyvtár elemként felkerülnek a megfelelő oldali Navigációs ablakba, a korábban hozzájuk rendelt tartalom pedig kilistázódik az alatta lévő munkafelületen.

Mindig csak a legutolsó, aktuális választáshoz, vagyis a Navigációs ablakban piros színnel jelölt, legutolsó kategóriához kötődő tartalmak jelennek meg mindkét munkaablakban.

Kategória (könyvtár) választás a Navigációs ablakokban

Ha az aktuális struktúra felsőbb szintjei felé kíván haladni, azt megteheti szintugrással is, vagyis felfelé nem kell a már megnyitott szintek között, egyesével haladnia.

Klikkeljen a Navigációs ablakban, az elérési útvonal egy tetszőleges elemére. Az addig mögötte álló elemek eltűnnek, a kiválasztott könyvtárhoz (kategóriához) kapcsolódó tartalom pedig megjelenik az alatta lévő munkafelületen.Kategória szintek beazonosítása

Előfordulhat, hogy -  akár egymást követően is - több, teljesen azonosan kezdődő nevű  könyvtár eleme lesz a navigációs ablakban (pl.: "Mérnök In...", "Mérnök In...", "Mérnök In..."). Ezeket a szinteket úgy tudja a legegyszerűbben beazonosítani, ha az egérkurzorral föléjük áll. Ilyenkor, a kurzor alatti könyvtár elem háttérszíne megváltozik, egy buborék súgóban pedig megjelenik a teljes megnevezés (az előbbi példa alapján: "Mérnök Informatikus", vagy "Mérnök Informatikus (MSc)", vagy "Mérnök Informatikus (MSc) mintatanterv").

Tartalmi elemek beazonosítása

Előfordulhat az is, hogy több, teljesen azonos nevű tartalmi elem közül kell kiválasztania az Ön számára megfelelőt. Ilyenkor a "Szerkesztés" funkciógombot hívhatja segítségül, hogy megnézze a kérdéses elemek tartalmát. A rendszer a tartalmi elemeket ilyenkor a böngésző programnak egy-egy új fülén jeleníti meg.

Azonos kategória

Ha a jobb és bal oldalon teljesen azonos struktúrát állít be és az aktuális kategória tartalmaz "áthúzható" tartalmi eleme(ke)t, akkor a jobb oldali munkafelületen a következő figyelmeztetés jelenik meg: "Azonos kategória". Ez azért van, mert a tartalmi elem(ek) kategóriához rendelésének ilyenkor nincs semmi értelme, mivel mindkét munkafelületen ugyanaz a kategória aktív.

Tartalom - kategória kapcsolatok kezelése

Tartalmi elem(ek) kategóriához rendelése

1. Lépés

A képernyő bal oldalán állítsa be az előző navigálási lehetőségek használatával azt a célkategóriát (könyvtárat), amelyhez tartalmi eleme(ke)t kíván rendelni.

2. Lépés

A képernyő jobb oldalán állítsa be az előző Navigálási lehetőségek használatával azt a kategóriát (könyvtárat), ami a bal oldali kategóriához rendelendő tartalmi eleme(ke)t tartalmazza.

Kategóriához nem rendelt elemek: Amennyiben a kapcsolandó tartalmi elemek még nincsenek kategórá(k)hoz rendelve, klikkeljen a képernyő jobb oldalán található "Kategória nélküli elemek" funkciógombra. Ennek hatására, az alatta lévő munkafelületen kilistázódnak a kategóriához még nem rendelt tartalmi elemek, a Navigációs ablakban pedig a következő elérési út lesz látható: "hu_HU - Nem kategorizált elemek".

3. Lépés

A jobb oldali listában álljon az egérkurzorral egy, a célkategóriához kapcsolandó tartalmi elemre, majd a bal egérgomb folyamatos nyomvatartása mellett, húzza a kiválasztott tartalmi elemet a bal oldali munkaablak (az alsó fehér felület) tetszőleges sorába.

A húzást követően, a bal oldali lista és annak sorrendje automatikusan elmentődik, ezzel létrejön a tartalmi elem kategóriához rendelése.

Az előző szemléltető képünkön az is látható, hogy az imént kategóriához rendelt tartalmi elem, a húzást és az azt követő automatikus képernyő frissítést követően - értelem szerűen - eltűnt a jobb oldali "Nem kategorizált elemek" listából.

Tartalmi elem hozzárendelési szabályok

 • A jobb oldali munkafelületről kizárólag csak tartalmi elemek húzhatók át a bal oldali ablakba, könyvtárak nem.
 • Tartalmi elemeket csakis a bal oldali felületen lehet kategóriá(k)hoz rendelni, a bal oldali ablakból a jobb oldaliba nem lehet semit sem áthúzni. Így, egy tévesen kapcsolt tartalmi elemet nem visszahúzással, hanem a "Törlés" funkciógombbal lehet eltávolítani a kapcsolatból.
 • Ha egy bal oldali kategóriának - ami a Navigációs ablak utolsó eleme - vannak alkategóriái (alkönyvtárai), azok tarmészetesen megjelennek a bal oldali munkaablakban. Ilyenkor azok hiába látszódnak, nem tud hozzájuk tartalmi elemet, vagy generált listát rendelni, csak ha előbb kiválasztja valamelyiket.
  Vagyis: A bal oldalon nem ahhoz a kategóriához lehet tartalmi elemet vagy generált listát rendelni, amelyik aktuálisan megjelenik a munkaablakban, hanem ahhoz, amelyik a legutolsó elem a bal oldali Navigációs ablakban.
 • Ha a bal oldalon már több tartalmi elem is látható, egy újabb hozzárendeléskor a bekapcsolás alatt lévő elemet a lista bármely pozíciójába behúzhatja. A húzást követően a rendszer a bal oldalon automatikusan elmenti a tartalmi elemek új sorrendjét, a jobb oldalon pedig kiveszi a már bekapcsolt elemet a választékból.
 • Teljesen azonos nevű tartalmi elemeket is hozzá lehet rendelni egyazon kategóriához, mert az egyes tartalmi elemeknek más a rendszer által generált, egyedi azonosítójuk (ID számuk).
 • Egy konkrét tartalmi elem, tetszőleges számú kategóriához rendelhető.

Tartalmak sorrendjének kezelése

Ha a képernyő jobb oldali munkaablakából áthúzással kapcsol egy tartalmi elemet a bal oldalon éppen aktuális kategóriához, akkor a kapcsolt elem a behúzása helyén - vagyis a tartalmi elemek között, az épp a képernyőn látható sorrendben - automatikusan rögzül.

Ha csak a bal oldalon, függőleges húzással változtatja a tartalmi elemek egymáshoz viszonyított helyzetét, akkor az első változtatást követően, az egyes elemeket reprezentáló, szürke hátterű sorok bal szélein, egy-egy függőleges, piros csík jelzi a sorrend változtatás tényét.

Ha egy aktuális állapotot (sorrendet) meg kíván őrizni, akkor klikkeljen a munkaablak tetején lévő, "Sorrend mentése" funkciógombra. A mentést követően, a tartalmi elemek bal széleiről eltűnnek a nem mentett állapotra figyelmeztető piros csíkok.

Előnézet megtekintése

Ha a bal oldali munkaablak tetején lévő "Előnézet" funkciógombra klikkel, akkor a rendszer az aktuális kategória felsorolt tartalmi elemei közül a legelső helyen (a lista legtetején) lévőről készít egy PDF fájlt, majd az aktuális böngésző program beállításainak a függvényében, pl. egy feljövő ablakban megkérdezi, hogy Ön meg akarja-e a PDF fájlt tekinteni, vagy inkább el kívánja menteni a saját gépére, hálózatára, vagy egyéb helyi adathordozóra.

Az Előnézet funkcióval megtekinthető tartalmi elem, egy generált lista is lehet.

A rendszer, az Ön választása függvényében egy feljövő ablakban megjeleníti a generált PDF tartalmát, vagy elmenti azt, egy helyi adathordozóra. A "Fájl mentése" opció választása esetén az, hogy a rendszer rákérdez-e a mentés helyére, vagy automatikusan ment egy előre beállított könyvtárba, attól függ, hogy Ön az aktuális web böngészőjében, korábban melyik opció(ka)t állította be.

Példaként tekintse meg a Mozilla Firefox böngésző, fenti beállításainak a helyét és egy lehetséges módját.

Az aktuális kategória Fejlécének és Láblécének beállítása

Mielőtt elkezdené e témakör tanulmányozását, tekintsen meg négy képet azokról a felületekről, amelyek minimális ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a jelen témakör ismertetését könnyebben befogadja, megértse, illetve jobban képben legyen, amikor a következőkben egyes adminisztrátori vagy felhasználói felületekről, illetve dokumentum részletekről beszélünk.

Az első kép, egy több szintű, nyitott kategória fastruktúra, a "Tartalom/Kategória kezelő" felületről.Most pedig nézze meg az előbbi struktúra ágat, a "Tartalom/Documentor" felületen.

A fenti képek a kategória fastruktúra szintjein való le-fel lépkedés, gyökér, aktuális pozíció, elhelyezkedés, stb. fogalmak vizualizációját segítik. A kategória struktúrát a jelen esetben, a működés szempontjából, egy azonos felépítésű könyvtár struktúraként is felfoghatja, mivel az egyes szintek (alkönyvtárak) közötti navigálás és a szerkezet, a két vázolt esetben rendkívül hasonló.

A fejléc beállítások minden féle/fajta dokumentumra érvényesek, amelyek kategóriákhoz vannak rendelve és PDF-be generálható tartalommal rendelkeznek (tartalmi elem, generált lista, stb.).

Az aktuális kategória fejlécének és láblécének a beállító felületét a bal oldali munkaablak tetején lévő, "Fejléc" funkciógombra kattintva aktiválhatja.

Egy fejléc beállítást az alkategóriák mindaddig megörökölnek, amíg valamelyik alsóbb szinten, Ön egy újabb fejlécet nem állít be. Az új, alsóbb szintű fejléc beállítást, az az alatt lévő szintek - a felsőbb szintű beállítások változatlanul hagyása mellett - hasonló módon megöröklik.A "Stílus" mező értelmezése

Ebben a legördülő mezőben a megfelelő stílus sablont választhatja ki. A stílus sablonok, gyakorlatilag a generálandó dokumentum oldalak paraméterezését, elrendezését határozzák meg, vagyis, hogy a dokumentum fej-, és láblécének jobb-, illetve bal oldalán hány sorban (Pozíciók), milyen adatok szerepeljenek.

Bármelyik sablont választja, a hozzá tartozó Típus-, és Érték beállítások logikája mindegyik esetben megegyezik. Az "Alapértelmezett" opció, a "sablon1" beállításával egyenértékű.

A "Nyomtatható" mező értelmezése

Ebben a legördülő mezőben beállított érték, a PDF generátor vezérlését befolyásolja. A "Nem" paraméter opció azt jelenti, hogy a program az adott kategóriát hagyja ki a PDF generálási folyamatból. Ilyen módon az is beállítható, hogy az adott kategória csak on-line megjelenítésnél legyen értelmezhető.

A "Pozíció" mezők értelmezése

Mindegyik "Pozíció", a generálandó PDF dokumentum Fej-, és Láblécének egy-egy meghatározott részével egyenértékű. Mindegyik Pozícióhoz tartozik egy Típus-, és egy Érték paraméter, amelyek segítségével beállíthatja, hogy a generálandó dokumentumban hova (mely pozíciókba) kívánja elhelyezni az egyes kategória neveket, mint a leendő dokumentáció fő-, és alfejezet címeit.

Az egyes Pozíciók jelentése, a következő:

 • bal_felso_1: A generálandó dokumentum oldal fejlécében, az első sor bal széle.
 • bal_felso_2: A generálandó dokumentum oldal fejlécében, a második sor bal széle.
 • bal_felso_3: A generálandó dokumentum oldal fejlécében, a harmadik sor bal széle.
 • jobb_felso_1: A generálandó dokumentum oldal fejlécében, az első sor jobb széle.
 • jobb_felso_2: A generálandó dokumentum oldal fejlécében, a második sor jobb széle.
 • jobb_felso_3: A generálandó dokumentum oldal fejlécében, a harmadik sor jobb széle.
 • bal_also_1: A generálandó dokumentum oldal láblécében, az első sor bal széle.
 • jobb_also_1: A generálandó dokumentum oldal láblécében, az első sor jobb széle.

A "Típus" mezők értelmezése

A jelenlegi rendszerben három Típus paraméter létezik, ezek a következők:

 • Root: Ha ezt a paramétert választja, azzal azt a parancsot adja a rendszernek, hogy a generálandó dokumentumban - azon a pozíción, amihez ezt a típust beállította - a gyökér kategóriától (Site 1) számítva, az Érték mezőben megadott melyik (hányadik) szinten lévő kategória név jelenjen meg a dokumentum minden következő oldalán mindaddig, amíg egy tetszőleges alkategóriánál ezt a parancsot felül nem bírálja, egy eltérő beállítással. Az Érték mezőkben nem a szintek sorszámai, hanem az egyes szinteken lévő kategória nevek jelennek meg a választékban.

 • Vissza: Ha ezt a típust választja, azzal azt a parancsot adja a rendszernek, hogy a generálandó dokumentumban - azon a pozíción, amihez ez a típust beállította - az éppen aktuális kategóriától számítva, a kategória struktúrában ezúttal felfelé (visszafelé) haladva, az Érték mezőben megadott melyik (hányadik) szinten lévő kategória név jelenjen meg a dokumentum minden következő oldalán mindaddig, amíg egy tetszőleges alkategóriánál ezt a parancsot felül nem bírálja, egy eltérő beállítással. Az Érték mezőkben itt sem a szintek sorszámai, hanem az egyes szinteken lévő kategória nevek jelennek meg a választékban.

 • Szöveg: Ha ezt a típust választja, akkor az Érték mezőbe tetszőleges szöveget írhat, ami az előzőek szerint kötődik a vele azonos sorban lévő Pozícióhoz és azonos módon öröklődik az alkategóriákra.

Miután beállította a fej-, és láblécben megjelentetni kívánt adatokat, kattintson a "Ment" gombra, a beállítások rögzítéséhez. A sikeres mentést a rendszer visszaigazolja, de nem csukja be az ablakot, azt a jobb felső sarokban lévő "x"-re klikkelve, jelenleg Önnek kell bezárnia.

Tartalom - kategória kapcsolat megszüntetése (Törlés)

Ha a tartalmi elemek és/vagy generált listák kategóriához rendelése közben hibát vét és feleslegesen vagy tévesen rendel tartalmi eleme(ke)t és/vagy generált listá(ka)t az aktuális kategóriához, akkor a következőket kell tennie a hibás kapcsolat törléséhez:

1. Lépés

A képernyő bal oldalán állítsa be a navigálási lehetőségek használatával azt a célkategóriát (könyvtárat), amelyik a felbontandó kapcsolatot tartalmazza, majd - ha szükséges, akkor - gördítse a képernyőt a kapcsolatból eltávolítandó tartalmi elemhez.

2. Lépés

Az eltávolítandó elem sorában kattintson a "Törlés" funkciógombra.

3. Lépés

A feljövő ablakban erősítse meg, vagy vesse el a törlési szándékát.Egy ilyen törlés, természetesen csak az aktuális kategória és a választott tartalmi elem közötti logikai kapcsolatot törli, magát a tartalmi elemet nem. Amennyiben a tartalmi elemnek csak ez az egy kapcsolata volt, akkor az a tranzakció után, automatikusan a "Kategória nélküli elemek" közé kerül.

Tartalmi elem megtekintése és/vagy szerkesztése

Ha egy bal oldali munkaablakban lévő tartalmi elemet meg kíván tekinteni, vagy valamilyen oknál fogva a tartalmán kíván változtatni, akkor kattintson az adott tartalmi elem sorában lévő "Szerkesztés" funkciógombra.A program, a kiválasztott tartalmi elemet a böngészőben egy új "fülön" nyitja meg. Miután megnézte vagy módosította a tartalmat, lépjen ki a szerkesztőből, majd zárja be az újonnan megnyitott fület. A megtekintést és/vagy módosítást követően akár a "Vissza", akár a "Mentés" funkcióval zárja be a szerkesztőt, a vezérlés mindenképp a "Tartalom/Tartalmak listája" felületnek adódik át, vagyis a program nem tér vissza a Documentorhoz. Hát pontosan ezért nyitja meg a tartalmi elemet a program egy új fülön, mert így a szerkesztőt tartalmazó fül bezárásával, vagy a Documentort tartalmazó fül megnyitásával visszatérhet a Documentor azon felületéhez, ahonnan a tartalmi elemet megnyitotta.

Figyelem: Ha a Tartalmi elem szerkesztő korrekt bezárása (Visszalépés vagy Mentés) nélkül csukja be az azt tartalmazó böngésző fület, akkor a tartalmi elem zárolt állapotban marad a beállított munkamenet (általában 15 perc) időtartamára .

PDF fájl készítése

1. Lépés

A "Tartalom/Documentor" képernyő bal oldalán állítsa be - a navigálási lehetőségek használatával - azt a kategóriát (könyvtárat), amelynek a tartalmi elemeiből, alkategóriáiból, valamint az azokhoz kapcsolt egyéb tartalmi elemekből, PDF formátumú, önálló dokumentumot kíván generálni.

2. Lépés

Ellenőrizze és ha szükséges, állítsa be a következőket:

 • Az érintett struktúra ág a megfelelő alkategóriákat és tartalmi elemeket tartalmazza,
 • A struktúra ág alkategóriái és tartalmi elemei a megfelelő sorrendben kövessék egymást,
 • Az érintett struktúra egyetlen alága se tartalmazzon "Generált lista" eleme(ke)t,
 • A "Fejléc" beállítás(ok) a struktúra meghatározó pontjain feleljen(ek) meg az elképzeléseknek,
 • Az érintett struktúra ág ne tartalmazzon felesleges, oda nem illő elemeket,
 • Sorrend változtatás esetén, a beállítás legyen elmentve.

3. Lépés

Korrekt struktúra, tartalom, sorrend és beállítások esetén klikkeljen a képernyő fejlécében található, "PDF készítése" vezérlő ikonra.

Ezt követően, a navigációs ablakok felett, a folyamat előre haladtával, egymást váltó üzenetek fognak megjelenni:

 • "A pdf generálása folyik, kérjük várjon (Kész: X/Y) Z%", ahol:
  • X: A már pdf-be generált kategóriák száma. Ez a szám független a kiválasztott kategóriában, vagy az abba beépülő alkategóriákban található tartalmi elemek mennyiségétől.
  • Y: A kategória struktúra kiválasztott ágában található, így a pdf-be generálandó kategóriák össz mennyisége.
  • Z: Az aktuális készenléti állapot.

 • "A pdf generálása folyik, kérjük várjon (Kész: Y/Y) 100% Összefűzés", ahol:
  • Y: A kategória struktúra kiválasztott ágában talált és pdf-be generált kategóriák száma.

 • "A generálás elkészült: pdf-SSS-ÉÉÉÉHHNN-ÓÓPPMM.pdf", ahol:
  • SSS: Annak a kiválasztott kategóriának az ID száma (belső azonosító száma), amely alatti kategória struktúra tartalma a pdf-be lesz/lett generálva, pl.: 103
  • ÉÉÉÉ: Az aktuális évszám, pl.: 2011
  • HH: Az aktuális hónap (szükség esetén előnullázott számmal), pl.: január = 01
  • NN: Az aktuális nap (szükség esetén előnullázott számmal), pl.: bármely hónap ötödike = 05
  • ÓÓ: Az aktuális óra (szükség esetén előnullázott számmal, mint a nap esetén)
  • PP: Az aktuális óra (szükség esetén előnullázott számmal, mint a nap esetén)
  • MM: Az aktuális óra (szükség esetén előnullázott számmal, mint a nap esetén)

Megjegyzés: Egyes generálások - amikor nagyon nagy tartalmakat kell kigyűjtenie, majd összefűznie a programnak - hosszú percekig is eltarthatnak. Ilyenkor nem érdemes kivárnia a tranzakció végét, nyugodtan elnavigálhat az oldalról és a pdf generálás ideje alatt egyéb feladatokat is elvégezhet. Sőt, mivel a pdf generálás teljes egészében a szerveren fut, akár a programból is kiléphet, vagy a gépét is kikapcsolhatja, amíg a szerver üzemel, egy-egy elindított generálás nem fog megszakadni.

4. Lépés

Ha a Documentor képernyőn várja meg a pdf generálás befejezését, akkor az üzenetben lévő pdf fájlnévre klikkelve, egy felnyíló ablakban választhatja ki, hogy a frissen generált fájlt meg kívánja-e nyitni, vagy inkább a saját gépére, hálózatára, vagy egyéb adathordozóra kívánja menteni. Mentés esetén az, hogy a rendszer rákérdez-e a mentés helyére, vagy automatikusan ment egy előre beállított könyvtárba, attól függ, hogy Ön az aktuális web böngészőjében, korábban melyik opciót állította be.

Ha ezzel a lehetőséggel nem él, akkor a későbbiekben a "PDF kezelő" felületen találhatja meg a generált fájlt, többek között, a 3. lépésben, a fájl nevébe kódolt adatok segítségével (pdf-SSS-ÉÉÉÉHHNN-ÓÓPPMM.pdf).

PDF kezelő

Ezen a képernyőn kezelheti a már generált pdf-eket. A listázó képernyő eléréséhez klikkeljen a "Tartalom/Documentor" képernyő, "PDF kezelő" ikonjára.

A PDF kezelő képernyő a következőképpen néz ki:

 • Összes kijelölése (jelölőnégyzet): Ha egyszerre az összes kilistázott fájlon kíván központi műveletet végrehajtani, klikkeljen a fejlécben található fekete hátterű, "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására, valamennyi fájl előtti jelölőnégyzetben megjelenik egy-egy "pipa", jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek. Az opció reverzibilis, tehát ha ismét az "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre klikkel, a soronkénti jelölések visszavonásra kerülnek.

  A kijelölési lehetőség, természetesen soronként is ki-be kapcsolható.

 • A lista átrendezése: Mindegyik fejléc-mező, rendelkezik egy-egy adatrendezési opcióval. A sorbarendezés vagylagos, tehát egyszerre több oszlop rendezettségi beállítását nem leget kombinálni.
  • Ha egy tetszőleges oszlop fejlécben a felső - "Növekvő sorrendben" - rendező gombra klikkel, a listát az adott oszlop mezőadatainak a növekvő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

  • Ha egy tetszőleges oszlop fejlécben az alsó - "Csökkenő sorrendben" - rendező gombra klikkel, a listát az adott oszlop mezőadatainak a csökkenő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

 • Lista limit és lapozás: Lehetősége van 5 és 100 között beállítani a képernyőn egyszerre megjelenő fájlok (listasorok) mennyiségét, valamint szükség esetén, egy-egy klikkeléssel lapozhat, vagy több képernyőnyit ugorhat is a listában.  A lap-, vagy oldalváltó gombokon lévő jelölések a következőK:
  • 1, 2, 3 ... n : A számok a konkrét oldalszámot jelentik.
  • < : Ugrás az előző oldalra.
  • > : Ugrás a következő oldalra.
  • << : Ugrás a legelső oldalra.
  • >> : Ugrás az utolsó oldalra.
 • Név: A generált pdf fájlok nevei. Egy-egy fájlnévre klikkelve, egy megnyíló ablakban választhatja ki, hogy az adott fájlt meg kívánja-e nyitni, vagy inkább a saját gépére, hálózatára, vagy egyéb adathordozóra kívánja menteni. Mentés esetén az, hogy a rendszer rákérdez-e a mentés helyére, vagy automatikusan ment egy előre beállított könyvtárba, attól függ, hogy Ön az aktuális web böngészőjében, korábban melyik opciót állította be.

 • Méret: A fájlok mérete, [kB]-ban
 • Készült: A pdf generálás befejezésének a dátuma és időpontja.
 • Kategória: Annak a kategóriának a neve, amely alatti struktúra elemeit a generált fájl tartalmazza. A Kategória mezőben lévő adatok - a dátumokkal és időpontokkal együtt - segítik Önnek beazonosítani a keresett fájl(oka)t.

Eszköztár ikonok

 • Töröl: Az időközben feleslegessé vált, vagy az Ön hibás beállítása(i) miatt nem megfelelően generálódott fájlokat egyesével, vagy csoportosan kitörölheti az adatbázisból. A fájl(ok) előtti jelölő négyzet(ek)be klikkelve kijelölheti a törlendő fájl(oka)t, majd a "Töröl" eszköztár ikonra kattintva - egy megerősítést követően - a rendszer végrehajtja a törlést.

 • A kiválasztott PDF-ek újra generálása: Időnként megváltozhatnak az egyes kategóriákhoz rendelt tartalmak, illetve új fájlok léphetnek ki-be, egy-egy kapcsolatrendszerbe. Ilyenkor lehet szükség - az eredeti beállítások meghagyásával -, egy-egy korábban már generált PDF fájl frissítésére, újra generálására.  A tranzakció a háttérben fut, ahogy elindította, akár ott is hagyhatja a képernyőt. A tranzakció elindítását a rendszer egy üzenettel nyugtázza.

 • Mégsem: Az ikonra klikkelve visszaléphet a "Tartalom/Documentor" felületre.

ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter