Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Galéria

Tartalmi elemek

Galéria albumok kezelése

ugrás az oldal tetejére

A galéria komponens

 • A "Galéria komponens", a honlapon kategorizált formában teszi lehetővé a képek és/vagy videók megjelenítését. A képek és videók könnyebb kezelhetőségének érdekében célszerű albumokba rendezni (kategorizálni) állományainkat. Ehhez nyújt segítséget az "Albumok" és a "Képek kezelése" menüpont. Az állományok könnyebb feltöltéséhez az "FTP import" lehet segítségére. A "Beállítások"-ban állíthatjuk be a képek méreteit, vízjelet, stb..

Az Albumok rendeltetése

 • Egy-egy portálon belül - annak jellegétől függő ütemben, de idővel mindenképp - rengeteg tartalmi elem keletkezik.
 • Ha az adminisztrátorok nem szerveznék különböző logikai szempontok (témakörök, felhasználók, időpontok, informatikai jellemzők, stb.) szerint az állományokat, akkor azok idővel áttekinthetetlenné és ezáltal kezelhetetlenné válnának.
 • Lényegében ezt a logikai besorolást végzi el Ön is nap mint nap a saját gépén, amikor pl. eldönti, hogy az újonnan keletkezett állományait mely könyvtár(ak)ban helyezi el, a későbbi könnyebb megtalálás reményében.

  Albumok/Album struktúrák létrehozása közben, az először csak gondolatban elkülönített állománycsoportok jellemző tulajdonságokkal bírnak, amelyekhez olyan triviális gyűjtőnevek rendelhetők, amelyekből az összes érintett felhasználó (adminisztrátor) számára egyértelművé válik, hogy azok, a csoporton belüli tartalmaknak mely közös tulajdonságait személyesítik meg.

  Ezek a gyűjtőnevek lesznek a továbbiakban, az egyes albumok megnevezései.

  Az egyes tartalmi elem csoportokat reprezentáló albumokat, az "Albumok"-ban ("Komponensek/Galéria/Albumok") hozhatja létre, majd ugyanott, tetszés szerinti struktúrába (alá-, és fölérendeltségi viszonyba, valamint meghatározott sorrendbe) is rendezheti.

   

  A cél minden esetben az, hogy a létrehozott tartalmakat minden egyes site adminisztrátorai - a maguk hozzáférési szintjén - rendszerezve, könnyen áttekinthető formában tudják kezelni.

  Az albumokat célszerű általában már a szerkesztés elején létrehozni, de egyébként bármikor, tetszés szerint létrehozhatók, átnevezhetők, áthelyezhetők, paramétereikben módosíthatók, stb.

 

Galéria komponens elérése

A komponens az adminisztrációs felületen a KOMPONENS menü - GALÉRIA menüpontjánál érhető el.

Galéria komponens elérése

 

Navigálás az album struktúrában

 • A "Komponensek/Galéria/Albumok" felület megnyitásakor a már létrehozott albumok fa struktúráját zárt (becsukott) állapotban jeleníti meg a rendszer, azaz csak az alap (gyökér) albumok láthatók.

  Galéria albumok elérése

  Albumok fa struktúrája
 • Ha a bal egérgombbal bármelyik látható album névre klikkel, a fa struktúrában megjelennek a közvetlenül alatta lévő albumok, amelyekre klikkelve újabb, már az azok alatt lévő albumok válnak láthatóvá. Minden klikkelésnél csak a következő szint elemei jelennek meg a képernyőn.

  Galéria albumok kibontása


 • Ha az egérkurzort egy-egy album név fölé húzza, azzal azonos sorban megjelenik, a lehetséges album funkciók ikontáblája.

  Albumok eszköztára
 • A fa struktúrában az egyes szintek mindig azonos mértékű behúzással, és azonos színkóddal (a szürke egyre sötétedő árnyalatával) jelennek meg.

  Fa struktúra különböző szintjei
 • Ha egy nyitott struktúra ág bármely szinten lévő, tetszőleges elemére klikkel, az adott album alatti teljes ág bezáródik függetlenül attól, hogy az milyen mélységig volt megnyitva.

  Nyitott fa strúktúra

  Zárt fa struktúra
 • Ha ismét az előbbi albumra klikkel, már csak a közvetlenül alatta lévő szint elemei jelennek meg. Ha végig ki akarja nyitni egy-egy alágát, ahhoz áganként és szintenként, egy-egy nyitó klikkelés szükséges. • Navigálás közben, a képernyő jobb oldalán lévő ablakban a "Válasszon albumot!" üzenet látható mindaddig, amíg az ablakot - pl. a Szerkesztés ikonra való klikkeléssel - meg nem nyitja.

  Válasszon albumot

  A nyitott ablakban a választott funkcióhoz (pl. szerkesztéshez) tartozó paramétereket kezelheti. Ha az "Alkalmaz" ikonnal menti az adatokat, a szerkesztő ablak nyitva marad, a "Ment" ikon használata esetén pedig bezárul, és ismét a "Válasszon albumot!" üzenet lesz látható a helyén.

  Album szerkesztése  Alkalmaz

Új album létrehozása

Új album létrehozása

Ha olyan tartalmi elemmel rendelkezik, ami egyetlen, már meglévő albumba sem sorolható és nem akarja album nélküli elemként tárolni az adatbázisban, akkor létre kell hoznia egy új albumot, az adott tartalmi elemhez hasonló tételek számára.

Fontos! Ha főkategóriát szeretne létrehozni akkor az "Album" elnevezésű főkategória sorában kell az "Új" funkciót kiválasztania. Ezen a szinten más funkciót nem is tud használni.

Album létrehozása - Főkategória

Új album létrehozásának lépései:

1. Lépés

Nyissa meg az album struktúra megfelelő ágát egészen addig az albumig, amely alá az új albumot létre kívánja hozni (szülő album).

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a szülő album fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Új album" ikonjára.

Új album létrehozása

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg a létrehozandó album szükséges és opcionális paramétereit.

Album paraméterei

 • Név: Az album megnevezése. Ezt a nevet fogja látni pl. az Albumok fa struktúrájában, illetve minden olyan felületen, ahol arra a beállítások alapján lehetőség, illetve szükség van.
 • Alias név: Az album alias neve. Ez az egyszerűsített név jelenik meg majd a galéri közvetlen elérési címében (webcím)
 • Publikálás: A "Publikus" jelölőnégyzet aktiválásával vagy inaktiválásával itt állíthatja be, hogy a konkrét album és bizonyos esetekben a hozzá kapcsolódó egyéb elemek, láthatók legyenek-e a kliens oldali megjelenítő felületeken. A nem publikált albumok, az Albumok felületen, a többinél halványabb színben jelennek meg.

  Nem publikált album

  Nem publikus album megjelenése
 • Leírás: Az album bővebb leírása, ismertetése.
 • Hozzáférési szint: Ezzel a paraméterrel azt állíthatja be, hogy az adott kategóriához tartozó elemeket mely felhasználói csoport(ok)hoz tartozó személyek láthassák a weboldalon. Ez a paraméter az egyes vezérlési szintek között nem örököltethető.

  • adminisztrátor: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhoz tartozó megjeleníthető elemek, az adminisztrátorok számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • nem belépett: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhoz tartozó megjeleníthető elemek, a nem belépett látogatók számára láthatók lesznek a weboldalon. (Ilyen lehet pl., a következő üzenet: "Az információ eléréséhez, előbb be kell lépnie a rendszerbe!")
  • bejelentkezett: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhoz tartozó megjeleníthető elemek, a bejelentkezett látogatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • öregdiák: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhoz tartozó megjeleníthető elemek, az öregdiákok számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • hallgató: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhoz tartozó megjeleníthető elemek, a hallgatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • jelenlegi / volt hallgatók: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az öregdiák, mind a hallgató jelölőnégyzet aktívvá válik. Ugyanez fordítva is igaz: ha a hallgató és az öregdiák opció is aktív, akkor a mentést követően ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az öregdiák és a hallgató jelölőnégyzetekre.
  • oktató: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhozhoz tartozó megjeleníthető elemek, az oktatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • munkatárs: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhozhoz tartozó megjeleníthető elemek, a munkatársak számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • oktató / munkatárs: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az oktató, mind a munkatárs jelölőnégyzet aktívvá válik. Ugyanez fordítva is igaz: ha az oktató és a munkatárs opció is aktív, akkor a mentést követően ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az oktató és a munkatárs jelölőnégyzetekre.
  • mindenki: Az opció aktiválása esetén, az adott albumhoz tartozó megjeleníthető elemek, mindenki számára láthatók lesznek a weboldalon. Az opció választása esetén - egy mentést követően - az összes hozzáférési szint aktiválódik (a későbbi fejlesztések során, az újonnan létrehozottak is). A jelölés itt sem reverzibilis, vagyis, ha az opciót inaktiválja, az összes többi hozzáférési szinthez tartozó jelölőnégyzet aktív marad.

   A Hozzáférési szintekre vonatkozó szabályok, a következők
   :
  • Az itteni beállításokat nem írják felül a magasabb, pl. adminisztrátori jogosultságok, vagyis, ha pl. az öregdiák opció aktív, a kliens oldalon az adminisztrátorok számára sem jelenik meg tartalom. Ez független attól, hogy Ők az adminisztrátori oldalon, egyébként mindent látnak.
  • Az egyes hozzáférési opciók külön-külön értelmezendők, vagyis, ha pl. a Bejelentkezett és az Öregdiák opció aktív, a tartalmat mind a bejelentkezettek, mind pedig az öregdiákok látni fogják, nem csak a bejelentkezett öregdiákok.
  • Ezek a beállítások kizárólag a külső (kliens) oldali megjelenítésekre vonatkoznak.
  • A hozzáférési szintek beállításaival - egyes paraméterekkel megegyezően - elég sok felületen, illetve vezérlési szinten találkozik (menü, kategória, tartalmi elem, stb.). Fontos, hogy a hozzáférési szint beállítások - a paraméterektől eltérően - az egyes vezérlési szintek között nem öröklődnek. Ez egyébként abból is látható, hogy a hozzáférési beállítások elemei előtt nincsenek ott az "Alapértelmezett" jelölőnégyzetek, amikkel az öröklődést szabályozhatná.

4. Lépés

Ha megadta a szükséges paraméter értékeket, fejezze be az "Új kategória létrehozása" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" gombra való kattintással.

Ment - Alakalmaz

Meglévő album szerkesztése/módosítása

 Album Szerkesztés - Módosítás

Ha az album felvételekor egyes paramétereket nem adott meg, vagy később bármely esemény indokolja a már beállított paraméterek felülvizsgálatát, azt a "Albumok"-ben megteheti.

1. Lépés

Nyissa meg az album struktúra megfelelő ágát egészen addig az albumig, amelyik beállításait módosítani, vagy ellenőrizni kívánja.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a módosítandó album fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Szerkesztés" ikonjára.

Album szerkesztése

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg, módosítsa, vagy ellenőrizze a kiválasztott album paramétereit.

A megnyíló munkafelület, annak elemei, illetve az egyes opciók beállításának módja és szabályai teljesen azonosak az "Új album létrehozása" alfejezet 3. lépésében ismertetett lehetőségekkel, ezért az egyes paraméterek leírását itt nem ismételjük meg.

4. Lépés

Ha végzett a beállított paraméter értékek felülvizsgálatával és/vagy módosításával, fejezze be a "Szerkesztés" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" gombra való kattintással.

Ment - Alakalmaz

A Le és Fel funkciók

Le Fel

1. Lépés

Nyissa meg az album struktúra megfelelő ágát egészen addig az albumig (szülő kategória), amelynél meg szeretné változtatni az albumok sorrendjét.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral az album fölé, amelyet mozgatni szeretne, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Fel" vagy "Le" ikonjára.

Album léptetése fel

Album léptetése - eredmény

Album/Album struktúra törlése

Album törlése

Egy már létező, de időközben feleslegessé vált album - és az alatta lévő valamennyi album/album struktúra - törlésére, a "Albumok"-ban van lehetősége.

1. Lépés

Nyissa meg az album struktúra megfelelő ágát egészen addig az albumig, amelyiket törölni kívánja.

2. Lépés

Ellenőrizze, hogy a törlendő albumnak vannak-e albumai. Ha vannak, ellenőrizze a megnyitásukkal, hogy konkrétan mik azok, törölhetők-e a szülő albumjukkal együtt. A törlendő album alatt ne csak egy szintet ellenőrizzen, mindig nyissa meg a teljes alágat. Erre azért van szükség, mert törléskor a kiválasztott albummal együtt, az alatta lévő teljes album struktúra is törlődik.

3. Lépés

Álljon az egérkurzorral a törlendő albumra - vagy a törlendő album struktúra legfelső szintű elemére -, majd kattintson a vele azonos sorban megjelenő Eszköztár, "Törlés" ikonjára.

Album törlése

Ekkor egy feljövő ablakban a következő rendszerüzenet jelenik meg: "Biztosan törölni kívánja az albumot és az alatta lévő albumokat?".

Biztonsági kérdés tőrlés elött

4. Lépés

Az "OK" gombra való klikkeléssel erősítse meg a törlési szándékát, vagy vesse el a "Mégse" opció választásával.

Fontos: A törlési szándék megerősítése nem csak a kiválasztott albumot törli véglegesen, hanem az alatta lévő album struktúrában szereplő, valamennyi albumot is.

Mozgatás - Húzás, szinten belül

A "Fel" és "Le" funkcióknál már láttuk, hogy az album struktúra egy-egy ágában, az azonos szinten elhelyezkedő albumok sorrendje felcserélhető.

Az említett funkciók egy-egy kiválasztott albumot, egyszerre csak egy pozícióval (sorral) képesek elmozgatni az album ág, egy adott szintjén belül. Ezen oknál fogva, nem igazán alkalmasak arra, hogy egy viszonylag sok elemet tartalmazó szinten, komolyabb átcsoportosítást hajtson végre velük. A következő szemléltető ábránk nem tartalmaz nagy struktúrát, mégis hármat kellene klikkelnünk, hogy a nyíllal jelölt albumot, a sorszámozás szerinti helyére mozgassuk.

Mozgatás - Húzás szinten belül

Erre a feladatra, a "Mozgatás" funkció szolgál.

1. Lépés

Klikkeljen az elmozgatni kivánt album sorában lévő Eszköztár, "Mozgatás" ikonjára. A klikkelést követően, a jobb oldali ablakban megjelenik a kíválasztott album alatti teljes, nyitott struktúra. Ha a példánkban a "Minta 1-5. album" megnevezésű albumot elmozgatja a jelenlegi pozíciójából (az első pozícióba), és (ha van) akkor az alatta lévő teljes alág is követni fogja.

Húzás szinten belül

2. Lépés

Húzza az egérkurzort a jobb oldali ablakban megjelent album név fölé - vagy a felnyíló struktúra bármely elemére -, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, húzza az eleme(ke)t a bal oldali struktúra, megfelelő - azonos szinten belüli - pozíciójába.

Húzás szinten belül

Megjegyzés: Mivel ez a funkció csak egy adott szint elemeit és azok komplett alágait mozgatja, ezért nincs lehetőség a jobb oldali struktúra egyes elemeit külön-külön megfogni, illetve elmozgatni.

A húzás alatt, a megfogott állomány követi az egér mozgását és egy vízszintes piros vonal is folyamatosan mutatja a mindenkori beszúrási pozíciót.

3. Lépés

Ha a piros vonal - a húzás által - a kívánt célpozícióba kerül, engedje fel a bal egérgombot. Ezzel létrejön a megfogott album, vagy album struktúra átmozgatása.

Húzás szinten belül

Ha a célpozíció kiválasztásakor logikai hibát vét, a rendszer a hiba súlyosságának és jellegének megfelelő hibaüzenetet generál.

Hiba az áthelyezéskor

Az "azonos szint", egyetlen ágrészen belül értendő. Hiába húzza az állományt a fastruktúra egy másik ágának azonos mélységű szintjére, azt ez a funkció nem hajtja végre, mert a húzás - az eltérő célág miatt - szintváltásnak minősül.

Nem azonos szintre mozgatás

Nem azonos szintre mozgatás

Nem azonos szintre mozgatás - hiba

Részfa mozgatása - Húzás, szintváltással

Húzás szintváltással

Mint láttuk, a "Fel", "Le" és a "Húzás, szinten belül" funkciók esetében a struktúrán belüli pozíció változtatást, csak egy ág azonos szintjén lehet végrehajtani, de néha igény léphet fel egy eltérő ágba való áthelyezésre is. Ezt a problémát oldja meg, a "Húzás, szintváltással" funkció.

Ez a funkció csupán abban különbözik a "Húzás, szinten belül" funkcióitól, hogy a húzáskor ragaszkodik a szint, vagy struktúraág váltáshoz, és a mozgatott elemeket szigorúan a célként kiválasztott, szülő album alá szúrja be.

1. lépés

Klikkeljen az elmozgatni kívánt album sorában lévő Eszköztár, "Részfa mozgatása" ikonjára. A klikkelést követően, a jobb oldali ablakban megjelenik a kiválasztott album alatti teljes, nyitott struktúra. Ha a példánkban szereplő "további album" megnevezésű albumot elmozgatja a jelenlegi pozíciójából, akkor az alatta lévő teljes alág (amennyiben van) is követni fogja.

Részfa mozgatás - Húzás szintváltással

2. Lépés

Húzza az egérkurzort a jobb oldali ablakban megjelent album név fölé - vagy a felnyíló struktúra bármely elemére -, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, húzza az eleme(ke)t a bal oldali struktúra, megfelelő pozíciójába.

Ennél a funkciónál nem egy vízszintes piros vonal jelzi a célpozíciót, hanem egy keret jelöli ki azt a szülő albumot, amely alá a mozgatott elemeket a rendszer egy alágként be fogja illeszteni.

Részfa mozgatása - Húzás szintváltással

3. Lépés

Ha a piros keret - a húzás által - a kívánt célpozícióba kerül, engedje fel a bal egérgombot. Ezzel létrejön a megfogott album, vagy album struktúra átmozgatása.

Részfa mozgatás - eredmény

Ha a célpozíció kiválasztásakor logikai hibát vét, a rendszer ennél a funkciónál is a hiba súlyosságának és jellegének megfelelő hibaüzenetet generál.

Hiba az áthelyezéskor

Gyüjtő és az album

A Gyűjtő segítségével albumot rendelhetünk létező tartalomhoz

Amennyiben nem ismeri a Gyűjtő komponens használatát tanulmányozza ezt a fejezetet

Legyen az a feladatunk, hogy egy létező tartalmi elemhez "Minta oldal" rendeljük hozzá a Galériából az "Az Infoartnet Kft. arculata" albumot (és természetesen a benne levő képeket)

Lépések:

1. lépés

Jelöljük ki a kívánt albumot a Galéria albumok közül és rendeljük a Gyűjtőhöz

 Gyüjtő és az album

A Gyűjtő megtekintésekor látható hogy a tartalma 1 (db) album, és az is látható, hogy a rendszer csak Tartalmat enged hozzá kapcsolni (ez nekünk pontosan megfelel)

Album a Gyűjtőben

2. lépés

Rendeljük a Gyűjtőhöz a kívánt Tartalmi elemet (Tartalomkezelő - tartalom kijelölése - Gyűjtőbe helyezés)

Tartalom a gyűjtőben

Ha most megtekintjük a Gyűjtőt akkor látható, hogy egy (db) album és egy (db) tartalmi elem található benne

Tartalom és album a Gyűjtőben

3. lépés

A gyűjtőben rendeljük össze a benne levő albumot a tartalommal (Összerendelés funkció). Ha jól végeztük el a műveletet a két elem színe egyforma (zöld) lesz.

Album és Tartalom összerendelése a Gyűjtőben

Album és Tartalom összerendelve

4. lépés

Az eredményt a böngészőben ellenőrizhetjük:

Tartalom megjelenése a böngészőben összerendelés előtt:

Tartalom megjelenése album nélkül

Tartalom megjelenése összerendelés után

Album megjelenik a tartalom alatt

 

 

 

ugrás az oldal tetejére

Galéria képek kezelése

ugrás az oldal tetejére

A Képek kezelése

A "Képek kezelése" komponens a korábban létrehozott albumok képekkel és/vagy videókkal való feltöltésére szolgál. A képek feltöltését követően a rendszer automatikusan létrehozza a képekhez tartozó kis méretű bélyegképeket a megadott beállításoknak megfelelően.

Képek kezelése menüpont

A képek kezelése a Komponens fül alatt található Galéria menüpontban található.

Navigálás az albumok között

Navigálás az albumok között

Az alap képernyőn ugyanaz az albumstruktúra látható, mint ami létre van hozva az Albumok menüpontban.

Albumok lenyitása

Az albumok fa struktúrát szét/lenyitni úgy tudjuk ha az album neve melletti + jelre kattintunk.

Vissza gomb

A fent található vissza gombbal a fő Galéria menübe jutunk vissza.

Kép feltöltése albumba

Album kiválasztása

Ki kell választanunk bal egér gombbal azt az albumot amelyikbe szeretnénk a képek feltöltését. Majd kattintsunk a fent található képek feltöltése gombra.

Képek feltöltés gomb

Ekkor megjelenik egy Fájlfeltöltés gomb jelenik meg a a képernyőn.

Fájlfeltöltés gomb

Jobb oldalon pedig látható a maximális fájlméret amit feltölthetünk (általában max. 8 MB).

Fájlfeltöltés gombra kattintva tallózhatunk a saját gépünkön és kiválaszthatjuk a képeket amiket fel akarunk tölteni. Egyszerre több kép is kijelölhető feltölthető.

Képek feltöltése a háttértárról

Kép feltöltés folyamatban

Miközben töltődnek fel a képek az albumba láthatjuk százalékos kijelzésben hol tart az egyes képek feltöltése.

Képek feltöltésének ellenőrzése az adminisztrációs felületen

A képeket feltöltésének eredményét ellenőrizheti itt az adminisztrációs felületen az "Aktuális album" gomb segítségével, mely megmutatja a kiválasztott album tartalmát

Feltöltés ellenőrzése -

Aktuális album tartalma

Képek feltöltésének ellenőrzése a weben

Galéria komponens megjelenítése - itt már láthatónak kell lennie az albumnak és egy képnek (kimelt kép)

Feltöltött képek ellenőrzése a weben - album

Feltöltés ellenőrzése - Album megnyitása

Képek módosítása, törlése

Van lehetőségünk az előre beállított méretezés, módosítás alkalmazására a a fenti Képek újra méretezése gombbal aminek a beállításairól a Galéria beállításoknál fogunk beszélni.
Ennek a folyamatnak a menete: kijelöljük azon képket a jelölőnégyzetekkel amikre érvényesíteni szertnénk az átméretezést, majd rákattintunk a Képek újra méretezés gombra.

Képek átméretezése

Ekkor megerősítést kér, s miútán ezt megtesszük végre hajtja a méretezést.

Képek, információk szerkesztése

Minden képen található 5 szerkesztő gomb. 

Információk a képről

Az elsővel információkat tudunk megjeleníteni az adott képről.

 

Galéria - Képinformációk

 

A másodikkal eredeti méretben tekinthetjük meg az adott képet.

Eredeti méret megtekintése gomb 

A harmadikkal szerkeszthetjük a képet.

Kép adatok szerkesztése

 Kép adatok

Az adatok beírása után az információk a webes nézetben is megjelennek, amennyiben a beállítások ezt engedélyezik.

 pl.: Megadtuk a képaláírást és megadtuk, hogy ez a kép legyen az album alapértelmezett képe (ez fog látszani az album listában)

 

Képszerkesztés beállításai és eredménye

 

A negyedikkel törölhető a kép, egy megerősítés után.

Kép törlése

 

Csoportos törlésre pedig több kép kijelölése esetén a fenti kuka ikont használhatjuk.

Képek csoportos törlése

A ötödikkel videót  pl. youtube linket vagy flv fájlt tudunk ráültetni az adott képre.

Videó feltöltése a galériába

Példa: Youtube videó kapcsolása képhez

Youtube videó kapcsolása képhez

 Youtube videó kapcsolása képhez

Mentés után megváltoznak a kép információi (megjelennek a kapcsolt videó jellemzői).

Kép jellemzői kapcsolt videóval 

 Videó kijelzése a képkezelőben

Csatolt videó jelzés

Videó megjelenése a webes galériában

Videó megjelenése a weben

Gyüjtő és az album képek

Gyüjtő és az album képek

Miután kijelölünk egy vagy több képet és behelyezzük a Gyüjtőbe, az megmutatja milyen más elemekhez tudunk rendelni képet.

ugrás az oldal tetejére

Galéria FTP import

ugrás az oldal tetejére

FTP import

Nagyobb mennyiségű kép esetén egy FTP program, pl.: a "Total Commander" segítségével gyorsabban fel tudja másolni a képeket. Az FTP program beállításához szükséges adatokért forduljon a Rendszer adminisztrátorhoz.

FTP Import menüpont

"Az FTP import" komponenst a "Komponensek/Galéria/FTP import" menüpont alatt érheti el. A fájlok importálása után a feltöltött képeket törölheti.

FTP Import képernyő

A fenti menüpont hatására megynílik az "FTP import" képernyője.

Az "Import forráskönyvtára" legördülő menüből kiválaszthatja az ön által feltöltött mappát (ha az alapértelmezett mappába csak képeket töltött fel akkor nem szükséges mappát kivaálasztani).

Alkönyvtárak képei

Az "Alkönyvtárak képei is (rekurzív)" jelölőnégyzet bejelölésével a kiválasztott mappa almappáiban lévő képek is feltöltődnek a kiválasztott albumba.

Alkönyvtárak képei

A "Célalbum" legördülő menüből kiválaszthatja azt az Albumot ahova a képeket vagy videókat importálni szeretné.

Célalbum kiválasztása és import

Ha végzett a beállításokkal, az Import gombra kattintva elvégezheti a fájlok importálását a kiválasztott albumba.

Előnézet

Az "Elölnézet: fileok" részben az importált fájlok listája jelenik meg.

ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter