Infoartnet - Web Média Marketing

Eseménynaptár típusú menüpont

A menütípus funkciója

Az ilyen típusú menüponttal egy eseménynaptár jellegű felületet jeleníthet/nyithat meg a weboldalon.

Megjegyzés: A használati útmutatónak ez a fejezete csak a címében szereplő menütípussal foglalkozik. A menükezelés általános ismertetését, a "Tartalom kezelés / Tartalmak megjelenítése a weboldalon" témakör alatt, a "Menükezelés" című fejezetben találja.

A menütípushoz kötődő elem(ek) megjelenése a weboldalon

Ahhoz, hogy az ilyen típusú menüpont hatására egy Eseménynaptár megjelenhessen a weboldalon, a "Komponensek/Komponens kezelő/Komponens engedélyezés" felületen, egy magasabb szintű adminisztrátornak engedélyeznie kell a "com_icalendar" komponenst, ami az Eseménynaptár megjelenítését végzi.

Mivel ez a komponens "content" típusú - vagyis az általa megjelenített tartalmak nem a képernyő jobb vagy bal szélén, hanem alapból mindig a hangsúlyosabb, középső hasábokon jelennek meg -, pozícionálni nem szükséges.

Figyelem: A rendszer több, eseményekhez kötődő felületet (komponenst) is támogat, amelyek nem keverendők egymással!

 • A "com_icalendar" komponens: Ez a komponens végzi a jelen fejezetben tárgyalt, Eseménynaptár típusú menüpont által aktivált Eseménynaptár megjelenítését.

  A következő képen, az Eseménynaptár havi nézete látható.  A Havi nézetben egy adott hétre, napra, vagy eseményre klikkelve, a rendszer kibontja annak tartalmát.  A havi-, heti-, napi-, vagy lista bontásokban az egyre kisebb (idő)egységekre klikkelve, tetszés szerint több vagy kevesebb lépésben, eljuthat egy-egy adott esemény alapadataihoz.

 • A "com_icalendar box" komponens: Más néven, Eseménydoboz. Ennek a komponensnek nincs köze a jelen fejezetben tárgyalt menütípushoz, itt csupán az összekeverhetősége miatt és a megkülönböztetése céljából említjük.

  Ez a komponens, tetszés szerinti oldalsó pozícióba képes kitenni egy megjelenítő boxot, amelyben az admin által beállított mennyiségű, site-csoporthoz rendelt, aktuális eseményeket listázza ki.

  Egy-egy esemény megnevezésére klikkelve, a rendszer - a beállított template-nek megfelelő megjelenítő felületen - részletezi a kiválasztott eseményt.  Egy multisite rendszer központi oldalán, csak a külön oda kért események jelennek meg.

  Ezt a komponenst az engedélyezését követően, a "Komponensek/Komponens kezelő/Komponens megjelenítők" felületen pozícionálni is kell.
 • A "com_minicalendar" komponens: Ennek a komponensnek sincs köze a jelen fejezetben tárgyalt menütípushoz, ezt is csupán az összekeverhetősége miatt és a megkülönböztetése céljából említjük.

  Ez a komponens, egy tetszés szerinti oldalsó pozícióba képes kitenni egy megjelenítő boxot, amelyben egy havi bontású mini eseménynaptár látható.

  Az egérkurzort egy-egy konkrét napot reprezentáló felület fölé húzva, egy kurzor közeli felugró boxban kilistázódnak az aznapi események.

  Az adott napra klikkelve, a rendszer - a beállított template-nek megfelelő megjelenítő felületen - részletezi a kiválasztott nap eseményeit.  Az engedélyezését követően, ezt a komponenst is pozícionálni kell, a "Komponensek/Komponens kezelő/Komponens megjelenítők" felületen.

A menütípus paraméterei

Ennek a menütípusnak nincsenek menü szinten állítható paraméterei.

Paraméter-, és sablon öröklődés

A menütípusnál értelmezett paraméter-, és sablon öröklődés:

Öröklődési
hierarchia
Vezérlési szint Paraméter
beállítási lehetőség
Template (sablon)
beállítási lehetőség
1. Globális/Alapértelmezett    
2. Menüpont Nincs  
3. Komponens    
4. Kategória    
5. Tartalmi elem    
Instagram
Instagram
Facebook
Google+
Twitter