Infoartnet - Web Média Marketing

Kategória kezelés

A kategorizálás célja

Egy-egy portálon belül - annak jellegétől függő ütemben, de idővel mindenképp - rengeteg tartalmi elem keletkezik.

Ha az adminisztrátorok nem szerveznék különböző logikai szempontok (témakörök, felhasználók, időpontok, informatikai jellemzők, stb.) szerint az állományokat, akkor azok idővel áttekinthetetlenné és ezáltal kezelhetetlenné válnának.

Lényegében ezt a logikai besorolást (kategorizálást) végzi el Ön is nap mint nap a saját gépén, amikor pl. eldönti, hogy az újonnan keletkezett állományait mely könyvtár(ak)ban helyezi el, a későbbi könnyebb megtalálás reményében.

Kategorizálás közben, az először csak gondolatban elkülönített állománycsoportok jellemző tulajdonságokkal bírnak, amelyekhez olyan triviális gyűjtőnevek rendelhetők, amelyekből az összes érintett felhasználó (adminisztrátor) számára egyértelművé válik, hogy azok, a csoporton belüli tartalmaknak mely közös tulajdonságait személyesítik meg.

Ezek a gyűjtőnevek lesznek a továbbiakban, az egyes kategóriák megnevezései.

Az egyes tartalmi elem csoportokat, dokumentum fejezeteket, stb. reprezentáló kategóriákat, a "Kategória kezelő"-ben ("Tartalom/Kategória kezelő") hozhatja létre, majd ugyanott, tetszés szerinti struktúrába (alá-, és fölérendeltségi viszonyba, valamint meghatározott sorrendbe) is rendezheti.

A cél minden esetben az, hogy a létrehozott tartalmakat minden egyes site adminisztrátorai - a maguk hozzáférési szintjén - rendszerezve, könnyen áttekinthető formában tudják kezelni.

A kategóriákat célszerű általában már a szerkesztés elején létrehozni, de egyébként bármikor, tetszés szerint létrehozhatók, átnevezhetők, áthelyezhetők, paramétereikben módosíthatók, stb.

Navigálás a kategória struktúrában

 • A "Tartalom/Kategória kezelő" felület megnyitásakor a már létrehozott kategóriák fa struktúráját zárt (becsukott) állapotban jeleníti meg a rendszer, csak az alap (gyökér) kategória/kategóriák láthatók.

 • Ha a bal egérgombbal bármelyik látható kategória névre klikkel, a fa struktúrában megjelennek a közvetlenül alatta lévő alkategóriák, amelyekre klikkelve újabb, már az azok alatt lévő alkategóriák válnak láthatóvá. Minden klikkelésnél csak a következő szint elemei jelennek meg a képernyőn.

 • Ha az egérkurzort egy-egy kategória név fölé húzza, azzal azonos sorban megjelenik, a lehetséges kategória funkciók ikontáblája.

 • A fa struktúrában az egyes szintek mindig azonos mértékű behúzással, és azonos színkóddal (a szürke egyre sötétedő árnyalatával) jelennek meg.

 • Ha egy nyitott struktúra ág bármely szinten lévő, tetszőleges elemére klikkel, az adott kategória alatti teljes ág bezáródik függetlenül attól, hogy az milyen mélységig volt megnyitva. • Ha ismét az előbbi kategóriára klikkel, már csak a közvetlenül alatta lévő szint elemei jelennek meg. Ha végig ki akarja nyitni egy-egy alágát, ahhoz áganként és szintenként, egy-egy nyitó klikkelés szükséges. • Navigálás közben, a képernyő jobb oldalán lévő ablakban a "Válasszon kategóriát!" üzenet látható mindaddig, amíg az ablakot - pl. a Szerkesztés ikonra való klikkeléssel - meg nem nyitja.  A nyitott ablakban a választott funkcióhoz (pl. szerkesztéshez) tartozó paramétereket kezelheti. Ha az "Alkalmaz" ikonnal menti az adatokat, a szerkesztő ablak nyitva marad, a "Ment" ikon használata esetén pedig bezárul, és ismét a "Válasszon kategóriát!" üzenet lesz látható a helyén.

Új kategória létrehozásaHa olyan tartalmi elemmel rendelkezik, ami egyetlen, már meglévő kategóriába sem sorolható és nem akarja kategória nélküli elemként tárolni az adatbázisban, akkor létre kell hoznia egy új kategóriát, az adott tartalmi elemhez hasonló tételek számára.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amely alá az új kategóriát létre kívánja hozni (szülő kategória).

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a szülő kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Új kategória" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg a létrehozandó kategória szükséges és opcionális paramétereit.

 • Megnevezés: A kategória megnevezése. Ezt a nevet fogja látni pl. a Kategória kezelő fa struktúrájában, illetve minden olyan felületen, ahol arra a beállítások alapján lehetőség, illetve szükség van.
 • Alias név: A kategória alias neve. Egyes kitüntetett felületeken (pl. fejlécekben) megjelenő, esetleg hosszabb, jobban körülírt, beszédesebb kategória név.
 • Publikálás: A "Publikus" jelölőnégyzet aktiválásával vagy inaktiválásával itt állíthatja be, hogy a konkrét kategória és bizonyos esetekben a hozzá kapcsolódó egyéb elemek, láthatók legyenek-e a kliens oldali megjelenítő felületeken. A nem publikált kategóriák, a Kategória kezelő felületen, a többinél halványabb színben jelennek meg. • Kép: Minden kategóriához opcionálisan tartozhat egy rá jellemző kép, ami egyes alkalmazói felületeken, a beállítások függvényében meg is jelenhet.

  Ebbe a mezőbe írhatja be, vagy a mezőbeli "Mappa" ikon hatására megnyíló "Média kezelőben" keresheti ki, töltheti fel és/vagy választhatja ki azt a képet, amely a későbbiekben ehhez a kategóriához fog tartozni. A kép csak akkor fog megjelenni, ha a Kategóriában elhelyezett tartalmi elemek paramétereinél a "Kategória név látszik" opció lesz bekapcsolva és a böngészőben erre a kategória névre kattint.

  A mezőben lévő "Kuka" ikonnal törölheti az adott kategóriának egy esetleg már élő, kép kapcsolatát.

 • Leírás: A jelenleg felvétel alatt álló kategória bővebb leírása, ismertetése.
 • Alapértelmezett template használata: Ha az opciót aktiválja, akkor az adott kategóriára és az alatta lévő kategória struktúrára - a következő, "Template azonosító" mező tartalmától függetlenül - a globális, vagy menü szintem beállított template (megjelenítési sablon) lesz az érvényes, amit az alacsonyabb, tartalmi elem szinten még felülbírálhat.

  Ha ez az opció inaktív (nincs a jelölőnégyzetben pipa), akkor az adott kategóriára és az alatta lévő kategória struktúrára a következő, "Template azonosító" mezőben kiválasztott template lesz az érvényes, amit az alacsonyabb, tartalmi elem szinten szintén felülbírálhat.
 • Template azonosító: A kategóriához és az alatta lévő kategória struktúrához tartozó template kiválasztására szolgáló, legördülő mező.  További információk a Sablon öröklődés fejezetben
 • Hozzáférési szint: Ezzel a paraméterrel azt állíthatja be, hogy az adott kategóriához tartozó elemeket mely felhasználói csoport(ok)hoz tartozó személyek láthassák a weboldalon. Ez a paraméter az egyes vezérlési szintek között nem örököltethető.

  • adminisztrátor: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, az adminisztrátorok számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • nem belépett: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a nem belépett látogatók számára láthatók lesznek a weboldalon. (Ilyen lehet pl., a következő üzenet: "Az információ eléréséhez, előbb be kell lépnie a rendszerbe!")
  • bejelentkezett: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a bejelentkezett látogatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • öregdiák: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, az öregdiákok számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • hallgató: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a hallgatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • jelenlegi / volt hallgatók: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az öregdiák, mind a hallgató jelölőnégyzet aktívvá válik. Ugyanez fordítva is igaz: ha a hallgató és az öregdiák opció is aktív, akkor a mentést követően ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az öregdiák és a hallgató jelölőnégyzetekre.
  • oktató: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, az oktatók számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • munkatárs: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, a munkatársak számára láthatók lesznek a weboldalon.
  • oktató / munkatárs: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az oktató, mind a munkatárs jelölőnégyzet aktívvá válik. Ugyanez fordítva is igaz: ha az oktató és a munkatárs opció is aktív, akkor a mentést követően ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az oktató és a munkatárs jelölőnégyzetekre.
  • mindenki: Az opció aktiválása esetén, az adott kategóriához tartozó megjeleníthető elemek, mindenki számára láthatók lesznek a weboldalon. Az opció választása esetén - egy mentést követően - az összes hozzáférési szint aktiválódik (a későbbi fejlesztések során, az újonnan létrehozottak is). A jelölés itt sem reverzibilis, vagyis, ha az opciót inaktiválja, az összes többi hozzáférési szinthez tartozó jelölőnégyzet aktív marad.

   A Hozzáférési szintekre vonatkozó szabályok, a következők
   :
  • A weboldal adminisztrátorai tetszőleges felhasználói csoportokat hozhatnak létre. Ezek alkalmazása az esetek többségéban valamilyen regisztrációhoz és kliens oldali bejelentkezéshez kötött, ugyanis a rendszernek valahogy meg kell állapítania, hogy a weboldal látogatója tagja-e valamelyik felhasználói csoportnak.
  • Az itteni beállításokat nem írják felül a magasabb, pl. adminisztrátori jogosultságok, vagyis, ha pl. az öregdiák opció aktív, a kliens oldalon az adminisztrátorok számára sem jelenik meg tartalom. Ez független attól, hogy Ők az adminisztrátori oldalon, egyébként mindent látnak.
  • Az egyes hozzáférési opciók külön-külön értelmezendők, vagyis, ha pl. a Bejelentkezett és az Öregdiák opció aktív, a tartalmat mind a bejelentkezettek, mind pedig az öregdiákok látni fogják, nem csak a bejelentkezett öregdiákok.
  • Ezek a beállítások kizárólag a külső (kliens) oldali megjelenítésekre vonatkoznak.
  • A hozzáférési szintek beállításaival - egyes paraméterekkel megegyezően - elég sok felületen, illetve vezérlési szinten találkozik (menü, kategória, tartalmi elem, stb.). Fontos, hogy a hozzáférési szint beállítások - a paraméterektől eltérően - az egyes vezérlési szintek között nem öröklődnek. Ez egyébként abból is látható, hogy a hozzáférési beállítások elemei előtt nincsenek ott az "Alapértelmezett" jelölőnégyzetek, amikkel az öröklődést szabályozhatná.  A továbbiakban, a 4. lépésig ismertetésre kerülő paraméterek, a template-hez hasonlóan örököltethetők.

  Ha a most következő paraméterek bármelyikénél a mezők, vagy az "igen" és "nem" rádiógombok előtti jelölőnégyzet aktív ("pipa" van benne), akkor az adott paraméter értéke valamelyik magasabb -  Globális, vagy Menü - vezérlési szint azonos beállításából öröklődik erre a szintre. Ha a jelölőnégyzet inaktív (üres), akkor itt kell beállítania az adott paraméter értékét a mezőbe beírva, illetve az "igen" vagy "nem" rádiógomb aktiválásával. • Teljes szélességű elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tetszőlegesen sorba rendezett tartalmi elemek közül, az első hány tartalom bevezetője legyen látható a megjelenítő felület teljes szélességében.

  Megjegyzések:
  • A teljes szélességű megjelenítés kizárólag az első oldalra érvényes, a lapozást követően - a második oldaltól a lista végéig - ez az opció nem él.
  • A megjelenítő felület általában nem azonos a maximum 4 hasábnyi oldalszélességgel, hanem annak csak egy vagy több hasábnyi részét fedi le.
 • Bevezetős elemek száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy egy képernyőn összesen hány darab, nem teljes szélességű bevezető szöveg jelenjen meg.
 • Oszlopok száma: Az ebbe a mezőbe írt számmal azt határozhatja meg, hogy a tartalmi elemek bevezető  szövegének a megjelenítésekor, a megjelenítő felület hány oszlopra legyen bontva, vagyis a sorban következő tartalmi elemek közül, hánynak a bevezetője kerüljön egymás mellé, a megjelenítő felület teljes szélességében.

  Lapozáskor (a 2. oldaltól az utolsóig) a "Bevezetős elemek száma" és az "Oszlopok száma" együttesen alakítják ki az egyes oldalakon megjelenő bevezető szövegek elhelyezkedését.

  Nézzünk egy példát:
  • A megjelenítendő tartalmi elemek száma: 13 (és már valamilyen szisztéma szerint sorba vannak rendezve).
  • A Teljes szélességű bevezető: 2
  • Az Oszlopok száma: 3
  • A Bevezetős elemek száma: 6


   A beállítás eredménye
   :

   • Az 1. és 2. tartalmi elem (bevezetője), a megjelenítő felület teljes szélességében, egymás alatt fog megjelenni.
   • Alattuk, a 3., 4. és 5. tartalmi elemek egymás mellett, a megjelenítő felület szélességének fejenként a harmadában lesznek láthatók.
   • Alattuk - ugyanebben az elrendezésben - a 6., 7. és 8. tartalmi elemek jelennek meg.   • Egy lapozást követően, a két teljes szélességű megjelenítés eltűnik és a sorban következő 9. tartalmi elem a 3. tartalmi elem helyébe lép, a 10. elem intrója a 4. elem helyébe, és így tovább. Ez a megjelenítési ciklus addig ismétlődik, amíg vannak megjelenítendő tartalmi elemek.

 • Rendezés módja: Ebben a mezőben azt állíthatja be, hogy az aktuális kategóriához tartozó tartalmi elemek mely paraméterük alapján és milyen irányban legyenek sorba rendezve: kategória sorrend, létrehozás dátuma, cím, szerző. Az előző bekezdésekben láthatta, hogy a tartalmi elemek sorrendje alapvető fontosságú a képernyőn való megjelenésük helye és módja szempontjából.

 • Archivált elemek megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához tartozó, de már lejárt határidejű (archivált) tartalmi elemek, szerepeljenek-e a megjelenítésben.
 • Kategória név mutatása a fejlécben: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategória neve megjelenjen-e a tartalmi rész fejlécében.
 • Kategória leírás megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a tartalmi rész fejléce alatt, megjelenjen-e a kategória rövid leírása.
 • Kategória kép megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt kép látható legyen-e a weboldalon, a kategória tartalmi kapcsolatainak a megjelenítésekor.
 • Tartalom kategóriájának mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategória neve látható legyen-e a megjelenítő felületen.
 • Tartalom kategória neve linkes-e: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategória neve linkként viselkedjen-e a megjelenítő felületen.
 • Tartalom bevezetők megjelenítése: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemeknek a bevezetőként felvett szövegrészei, megjelenjenek-e a weboldalon.
 • Tartalom címének mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a jelen kategóriához rendelt tartalmi elemek címei, láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • Tartalom címe linkes-e: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek címei linkként viselkedjenek-e a megjelenítő felületen.
 • Tovább link mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, a továbbléptetést lehetővé tevő link látható legyen-e a weboldalon.
 • Szerző nevének mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, azok szerzőinek nevei láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • Létrehozás dátumának mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, azok létrehozási dátumai láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • Módosítás dátumának mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor, azok utolsó módosítási dátumai láthatók legyenek-e a megjelenítő felületen.
 • PDF ikon mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a jelen kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor látható legyen-e a képernyőn, az aktuális tartalomról PDF generálást lehetővé tevő funkció ikonja.
 • Nyomtató ikon mutatása: Az igen/nem opciók közüli választással azt állíthatja be, hogy a jelen kategóriához rendelt tartalmi elemek megjelenítésekor látható legyen-e a képernyőn, az aktuális tartalom kinyomtatását lehetővé tevő funkció ikonja.

4. Lépés

Ha megadta a szükséges paraméter értékeket, fejezze be az "Új kategória létrehozása" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" gombra való kattintással.

Meglévő kategória szerkesztése/módosításaHa a kategória felvételekor egyes paramétereket nem adott meg, vagy később bármely esemény indokolja a már beállított paraméterek felülvizsgálatát, azt a "Kategória kezelő"-ben megteheti.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyik beállításait módosítani, vagy ellenőrizni kívánja.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a módosítandó kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Szerkesztés" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban adja meg, módosítsa, vagy ellenőrizze a kiválasztott kategória paramétereit.

A megnyíló munkafelület, annak elemei, illetve az egyes opciók beállításának módja és szabályai teljesen azonosak az "Új kategória létrehozása" alfejezet 3. lépésében ismertetett lehetőségekkel, ezért az egyes paraméterek leírását itt nem ismételjük meg.

4. Lépés

Ha végzett a beállított paraméter értékek felülvizsgálatával és/vagy módosításával, fejezze be a "Szerkesztés" tranzakciót, a munkaablak tetején lévő "Ment" vagy "Alkalmaz" gombra való kattintással.

A Le és Fel funkciók

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig (szülő kategória), amelynél meg szeretné változtatni a kategóriák sorrendjét.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a kategória fölé, amelyet mozgatni szeretne, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Fel" vagy "Le" ikonjára.Kategória/Kategória struktúra törléseEgy már létező, de időközben feleslegessé vált kategória - és az alatta lévő valamennyi alkategória/kategória struktúra - törlésére, a "Kategória kezelő"-ben van lehetősége.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyiket törölni kívánja.

2. Lépés

Ellenőrizze, hogy a törlendő kategóriának vannak-e alkategóriái. Ha vannak, ellenőrizze a megnyitásukkal, hogy konkrétan mik azok, törölhetők-e a szülő kategóriájukkal együtt. A törlendő kategória alatt ne csak egy szintet ellenőrizzen, mindig nyissa meg a teljes alágat. Erre azért van szükség, mert törléskor a kiválasztott kategóriával együtt, az alatta lévő teljes kategória struktúra is törlődik.

3. Lépés

Álljon az egérkurzorral a törlendő kategóriára - vagy a törlendő kategória struktúra legfelső szintű elemére -, majd kattintson a vele azonos sorban megjelenő Eszköztár, "Törlés" ikonjára.

Ekkor egy feljövő ablakban a következő rendszerüzenet jelenik meg: "Biztosan törölni kívánja a kategóriát és az alatta lévő alkategóriákat?".

4. Lépés

Az "OK" gombra való klikkeléssel erősítse meg a törlési szándékát, vagy vesse el a "Mégse" opció választásával.

Fontos: A törlési szándék megerősítése nem csak a kiválasztott kategóriát törli véglegesen, hanem az alatta lévő kategória struktúrában szereplő, valamennyi alkategóriát is.

Ez a funkció csak a kategóriákat törli, a hozzájuk kapcsolódó, pl. tartalmi elemeket nem. Ezért, ha egy törölt kategória alatti tartalmi elem nem tartozik más kategóriá(k)hoz is, akkor a törlést követően, a "Kategória nélküli elemek" közé fog kerülni.

Húzás, szinten belülA "Fel" és "Le" funkcióknál már láttuk, hogy a kategória struktúra egy-egy ágában, az azonos szinten elhelyezkedő kategóriák sorrendje felcserélhető.

Az említett funkciók egy-egy kiválasztott kategóriát, egyszerre csak egy pozícióval (sorral) képesek elmozgatni a kategória ág, egy adott szintjén belül. Ezen oknál fogva, nem igazán alkalmasak arra, hogy egy viszonylag sok elemet tartalmazó szinten, komolyabb átcsoportosítást hajtson végre velük. A következő szemléltető ábránk nem tartalmaz nagy struktúrát, mégis hármat kellene klikkelnünk, hogy a nyíllal jelölt kategóriát, a sorszámozás szerinti helyére mozgassuk.

Erre a feladatra, a "Húzás, szinten belül" funkció szolgál.

1. Lépés

Klikkeljen az elmozgatni kivánt kategória sorában lévő Eszköztár, "Húzás, szinten belül" ikonjára. A klikkelést követően, a jobb oldali ablakban megjelenik a kíválasztott kategória alatti teljes, nyitott struktúra. Ha a példánkban a "Minta 1 - 1 alkategória" megnevezésű kategóriát elmozgatja a jelenlegi pozíciójából, akkor (ha van) akkor az alatta lévő teljes alág is követni fogja.

Megjegyzés: Ha a "Minta 1 - 1 alkategória" megnevezésű kategória alatt nem lenne további struktúra, akkor értelem szerint, a következőt látná:

2. Lépés

Húzza az egérkurzort a jobb oldali ablakban megjelent kategória név fölé - vagy a felnyíló struktúra bármely elemére -, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, húzza az eleme(ke)t a bal oldali struktúra, megfelelő - azonos szinten belüli - pozíciójába.

Megjegyzés: Mivel ez a funkció csak egy adott szint elemeit és azok komplett alágait mozgatja, ezért nincs lehetőség a jobb oldali struktúra egyes elemeit külön-külön megfogni, illetve elmozgatni.

A húzás alatt, a megfogott állomány követi az egér mozgását és egy vízszintes piros vonal is folyamatosan mutatja a mindenkori beszúrási pozíciót.

3. Lépés

Ha a piros vonal - a húzás által - a kívánt célpozícióba kerül, engedje fel a bal egérgombot. Ezzel létrejön a megfogott kategória, vagy kategória struktúra átmozgatása.

Ha a célpozíció kiválasztásakor logikai hibát vét, a rendszer a hiba súlyosságának és jellegének megfelelő hibaüzenetet generál.

Az "azonos szint", egyetlen ágrészen belül értendő. Hiába húzza az állományt a fastruktúra egy másik ágának azonos mélységű szintjére, azt ez a funkció nem hajtja végre, mert a húzás - az eltérő célág miatt - szintváltásnak minősül.

Húzás, szintváltássalMint láttuk, a "Fel", "Le" és a "Húzás, szinten belül" funkciók esetében a struktúrán belüli pozíció változtatást, csak egy ág azonos szintjén lehet végrehajtani, de néha igény léphet fel egy eltérő ágba való áthelyezésre is. Ezt a problémát oldja meg, a "Húzás, szintváltással" funkció.

Ez a funkció csupán abban különbözik a "Húzás, szinten belül" funkcióitól, hogy a húzáskor ragaszkodik a szint, vagy struktúraág váltáshoz, és a mozgatott elemeket szigorúan a célként kiválasztott, szülő kategória alá szúrja be.

1. lépés

Klikkeljen az elmozgatni kívánt kategória sorában lévő Eszköztár, "Húzás, szintváltással" ikonjára. A klikkelést követően, a jobb oldali ablakban megjelenik a kiválasztott kategória alatti teljes, nyitott struktúra. Ha a példánkban szereplő "további alkategória" megnevezésű kategóriát elmozgatja a jelenlegi pozíciójából, akkor az alatta lévő teljes alág (amennyiben van) is követni fogja.

2. Lépés

Húzza az egérkurzort a jobb oldali ablakban megjelent kategória név fölé - vagy a felnyíló struktúra bármely elemére -, majd a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, húzza az eleme(ke)t a bal oldali struktúra, megfelelő pozíciójába.

Ennél a funkciónál nem egy vízszintes piros vonal jelzi a célpozíciót, hanem egy keret jelöli ki azt a szülő kategóriát, amely alá a mozgatott elemeket a rendszer egy alágként be fogja illeszteni.

3. Lépés

Ha a piros keret - a húzás által - a kívánt célpozícióba kerül, engedje fel a bal egérgombot. Ezzel létrejön a megfogott kategória, vagy kategória struktúra átmozgatása.

Ha a célpozíció kiválasztásakor logikai hibát vét, a rendszer ennél a funkciónál is a hiba súlyosságának és jellegének megfelelő hibaüzenetet generál.

Speciális kategória hozzáadásaEz egy olyan speciális lehetőség, ami a Tanulmányi tájékoztatóhoz kötődik. Lényegében az egyetemi/főiskolai szakok és a logikailag alájuk tartozó struktúrák (szakirány, tanterv) felvételezésétől és az egyes elemek általában hosszú elnevezéseinek a begépelésétől kíméli meg a felhasználókat. Mivel ez a funkció, a program felhasználói körének csak egy speciális rétegét érinti, nem érhető el az összes felhasználó számára.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyikhez egy szakot kíván hozzárendelni, a szakhoz tartozó teljes kategória struktúrával egyetemben.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Speciális kategória hozzáadása" ikonjára.

3. Lépés

Gördítse le a képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablak "Szak" mezejének az értéklistáját, majd válassza ki a megfelelő szakot.

4. Lépés

Kattintson a "Kategóriák hozzáadása" funkciógombra. Ennek hatására megtörténik a választott szaknak és a hozzá tartozó egyéb elemeknek a kategóriához rendelése, majd a bal oldali munkaablakban is kiegészül a kategória struktúra, a most bekapcsolt ággal.

Felhasználók kategóriához rendeléseA most ismertetésre kerülő felületet csakis azok a "szuper admin" szintű felhasználók érik el, akik jogosultság adási, illetve annak elvételi/megakadályozási jogával rendelkeznek.

Ők, e joguk révén itt szabályozhatják, hogy kik legyenek azok az adminisztrátorok, akik az adott kategória ág paramétereit a későbbiekben szerkeszthetik.

Ha egy "szuper admin" az adott kategória szint egy vagy több eleméhez felhasználó(ka)t rendel, akkor az illető(k) csakis az így kiválasztott kategória alága(ka)t szerkesztheti(k), a többi, egyébként azonos szinten lévő kategóriát nem. A választott kategória ág(ak) alsóbb szintű elemeihez már nem szükséges ugyanezen személy(eke)t hozzárendelni, mert az itt megadott szerkesztési jog lefele öröklődik.

Ha egy adminisztrátornak egy kategóriához nincs szerkesztési jogosultsága, akkor az adott kategória alkategóriáit, vagyis a teljes alág egyetlen elemét sem módosíthatja.

1. Lépés

Nyissa meg a kategória struktúra megfelelő ágát egészen addig a kategóriáig, amelyikhez adminisztrátorokat kíván hozzárendelni.

2. Lépés

A fa struktúrában álljon az egérkurzorral a kategória fölé, majd kattintson az ugyanabban a sorban megjelenő Eszköztár, "Felhasználó hozzárendelés" ikonjára.

3. Lépés

A képernyő jobb oldalán megnyíló munkaablakban rendelje a kategóriához a megfelelő adminisztrátori jogosultságú személy(eke)t:

 • Jogosult felhasználók blokk: Ezen a felületen a már a kategóriához kapcsolt adminisztrátorok listája látható. Ők azok, akik az adott kategóriát, és annak alkategóriáit szerkeszthetik.

  Ha ebben az ablakban egy személyre klikkel, azt a rendszer úgy értelmezi, hogy Ön meg kívánja szakítani a felhasználó és a kategória között fennálló kapcsolatot, vagyis el akarja távolítani a kiválasztott adminisztrátort a kategória módosítására jogosultak köréből. Ilyenkor a rendszer, egy szándék-megerősítést kér.
 • Felhasználó keresése blokk: Ezen a felületen szűrheti ki az összes adatbázisban tárolt - és ennél a funkciónál szóba jöhető - személy közül az(oka)t, aki(ke)t az adott kategóriához kíván rendelni, mint a kategória szerkesztésére jogosult személy(eke)t.
  • Felhasználó keresése: Ebben a mezőben adhatja meg egy keresett adminisztrátor nevét, vagy annak egy tetszőleges hosszúságú, kezdő részletét. A kereső különbséget tesz kis-, és nagybetűk között, és nem keres közbenső részletre (sztringre). Így, a "Teszt admin" felhasználót nem találja meg a "teszt" és/vagy az "admin" kereső szavakra, de kilistázza akár csak egy "T" karakterre is. Ennél a keresésnél a máshol megszokott "*" és "?" helyettesítő karakterek nem használhatók. Ha nem ad meg kereső sztringet, akkor a rendszer az összes szóba jöhető adminisztrátort kilistázza.
  • Keresés: Miután beírta a kereső sztringet, klikkeljen a "Keresés" gombra, az adminisztrátor szűrés indításához.
 • Jogosult felhasználók hozzáadása blokk: A keresést követően, a rendszer ezen a felületen jeleníti meg a találati listát és az esetleges üzeneteit, pl.: "Nincs találat!", vagy "Kérem, adjon meg keresési feltételt!". Ha ebben az ablakban egy személyre klikkel, azt a rendszer az aktuális kategóriához rendeli és meg is jeleníti, a "Jogosult felhasználók" felületen. Egy-egy kategóriához több felhasználó (adminisztrátor) is hozzárendelhető.

^
Facebook
Instagram
Twitter