Infoartnet - Web Média Marketing

AWE [Pyramid] CMS - 3.x használati útmutató - Űrlapkezelő

Tartalmi elemek

Űrlapok áttekintése

ugrás az oldal tetejére

Az űrlapokról általánosságban

Az űrlapok alkalmasak különböző dokumentumok (pl.: regisztrációs-, kapcsolat felvételi-, statisztikai-, megrendelő-, hiba bejelentő-, stb. lapok) on-line kiváltására, vagy a legkülönfélébb észrevételek jelzésére.

Az űrlapok célközönsége lehet véletlenszerű, amikor bárki találkozhat az űrlappal, vagy lehet paraméterekkel korlátozott, amikor csak bizonyos felhasználói réteg(ek) fér(nek) hozzá az űrlaphoz. A jogosultságot (pl: regisztrált, saját munkatárs, 40 év feletti, stb.) ilyenkor a belépési és/vagy a regisztrációs adatokból állapítja meg a rendszer.

Az AWE űrlapkezelő felületei lehetőséget biztosítanak az űrlapok szakértelmet nem igénylő, könnyed létrehozására, paraméterezésére és karbantartására, az egyes kérdésekre adott válaszok kezelésére, letöltésére és elemzésére, továbbá a hivatalos dokumentumok automatikus, formázott kitöltésére, dokumentum sablonok használatával.

Az űrlap témakörhöz kapcsolódnak még az űrlapok weboldali megjelenését lehetővé tevő megjelenítő komponensek és az űrlap típusú menüpontok felületei is.

Az űrlapkezelő felületek elérése

Az űrlap listázó, karbantartó (beállító és szerkesztő), sablon feltöltő - illetve, a már kitöltött űrlapok esetében, a - kitöltés megtekintő, elemző és exportáló funkciókat egyaránt, a "Komponensek/Űrlapkezelő" menüből lehet elérni.


A menüpont hatására megnyíló adminisztrációs képernyő, alapértelmezés szerint az összes elmentett űrlapot megjeleníti, függetlenül attól, hogy azok milyen készültségi szinten állnak, illetve már használatban vannak-e (publikusak és/vagy kitöltöttek).

Űrlapkezelő adminisztrációs felület

Az űrlap-listázó munkafelületének beállítása

 • Az egyszerre megjelenített űrlapok számának beállítása

  Mint minden listázó felületen, a munkafelület fej-, és láblécében egyaránt beállíthatja, hogy egyszerre hány listaelem jelenjen meg a képernyőn (Sor / Oldal). • Navigálás a lista oldalai között
     

  >

  Első oldal: Ugrás bármelyik oldalról, a legelső oldalra.

     

  >

  Előző oldal: Lapozás egy oldallal vissza (a lista eleje felé).

   

  >

  Ugrás az 1., 3., N. oldalra: A gombokon lévő számok mindig azonosak az oldalak sorszámával.

     

  >

  Aktuális oldal: Az aktuális oldalt mindig a piros szín jelöli.

     

  >

  Következő oldal: Lapozás egy oldallal előre (a lista vége felé).

     

  >

  Utolsó oldal: Ugrás bármelyik oldalról, a legutolsó oldalra.

 • Az űrlap-lista szűrése

  A fejléc mezők feletti szűrővel is szabályozható a megjelenítendő tartalom. Ha a szürke színű "Szűrő" gombra klikkel, megnyílik a szűrés beállító ablak, ahol a "Szűrő (űrlap név alapján)" mezőbe írt sztringet (szöveget/szöveg részletet) a rendszer az összes űrlap megnevezésében keresi. Egy esetleges szűrés miatt, a listában épp nem látható űrlapok megnevezéseiben is.  A szűrő sztring beírását, átírását, vagy törlését követően, a képernyő jobb felső részében lévő "Szűrő (űrlap név alapján)" ikonra kell klikkelnie, az új szűrési feltételek aktiválásához.  A "RETURN" vagy az "ENTER" billentyű lenyomása egyenértékű a fenti szűrő ikonra való klikkeléssel.

  Amíg űrlapszűrést alkalmaz, a rendszer a szűrő ablakot nem zárja be. Ezzel mutatja, hogy az aktuális listában nem az összes űrlap látható. Ha a "Szűrő (űrlap név alapján)" mezőben lévő adatot törli, majd a változtatást érvényesíti, akkor a szűrő ablak becsukódik, a képernyőn pedig - a "Sor / Oldal" megjelenítési beállítás szerint - az összes létező űrlap kilistázódik.

  Az űrlapok több listaoldalon is lehetnek, ez a "Sor / Oldal" mező aktuális értékéből és a lapozó gombok megjelenéséből látható.Űrlap felvételező-, és karbantartó műveletek indítása

Kiemelt műveletek indítása

 • Új űrlap létrehozása: A képernyő jobb felső részében található "Új űrlap" ikonra klikkelve hívhatja be az űrlap felvételező felületet. • Feltöltött file-ok takarítása: A képernyő jobb felső részében található "Feltöltött file-ok takarítása" ikonra klikkelve elindíthat egy funkciót, ami automatikusan kitörli az adatbázisból az időközben feleslegessé vált, kapcsolat nélküli fájlokat.  Ezek jellemzően egy-egy űrlap korábbi, már nem aktuális sablonfájljai voltak, vagy egy-egy fájl típusú űrlapmezőhöz kapcsolódtak, de időközben az adott mező, vagy akár az egész űrlap megszűnt, törölve lett.  A művelet végeztével, a rendszer egy "Régi fájlok törölve!" üzenettel nyugtázza a "takarítást".

Egy-egy konkrét űrlaphoz kötődő műveletek indítása

A publikálás (állapot), kitöltés kezelő, kitöltő keresés, kitöltés elemzés, űrlap szerkesztés, űrlap törlés, űrlap másolás, a kitöltések törlése és a sablonkezelés funkciók / felületek, az űrlap-lista egyes soraiban lévő ikonokkal, illetve a megfelelő megnevezésre klikkelve aktiválhatók.

 

Az imént felsorolt funkciókról a következő - "Az űrlap-lista elemei" - alcím alatt, illetve az "Űrlapkezelő" alatti útmutató fejezetekben talál részletes információkat.

Az űrlap-lista elemei


 • Összes kijelölése (jelölőnégyzet): Ha egyszerre az összes kilistázott űrlapon kíván központi műveletet végrehajtani (Gyűjtőbe helyezés), klikkeljen a fejlécben található, "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására valamennyi látható űrlap előtti jelölőnégyzetben megjelenik egy-egy "pipa", jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek.  Az ilyen módon történő kijelölés, csak a képernyőn éppen látható "összes" űrlapra vonatkozik. Ha a lista több lapból áll, az éppen nem látható lapok elemei nem kerülnek kijelölésre.

  Ez többlapos lista esetén abból is látszik, hogy ha az "Összes kijelölése" funkcióval kijelölt elemeket a Gyűjtőbe helyezi, annak tartalma csak az aktuális lapon kijelölt elemek számával fog növekedni.  A kijelölés opció reverzibilis, ha ismét az "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre klikkel, a soronkénti kijelölések visszavonásra kerülnek.

  Egy-egy kijelölés visszavonásakor, a már Gyűjtőbe helyezett elemek, a jelölés visszavonás hatására nem kerülnek ki automatikusan a Gyűjtőből.

  A kijelölés opció független minden paramétertől, pl. a nem publikus űrlapok is kijelölésre kerülnek és a Gyűjtőbe is rakhatók.

  Az űrlap-kijelölés soronként (űrlaponként) ki-be kapcsolható. • Az űrlap-lista elemeinek sorbarendezése: Egyes fejléc mezők rendelkeznek adatrendezési opcióval is. A sorbarendezés vagylagos, egyszerre több oszlop rendezési beállítását nem leget kombinálni.

  • Növekvő sorrend: Ha egy rendezhető listaoszlop fejléc mezejében a felső adatrendező gombra (Növekvő) klikkel, akkor az űrlapok listáját az adott oszlop mezőadatainak növekvő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.   Kivétel: Az "Állapot" és a "Kitöltve" fejléc mezőben ez a választás azt eredményezi, hogy a listában a nem publikus, illetve a még nem kitöltött űrlapok lesznek az élen.   A "Kitöltve" mezőnél a másodlagos rendezési sorrend, a kitöltések száma. A kitöltött űrlapok ennél az opciónál, a kitöltéseik száma szerinti növekvő sorrendben követik egymást a listában. (Lásd, az előző képet.)

  • Csökkenő sorrend: Ha egy rendezhető listaoszlop fejléc mezejében az alsó adatrendező gombra (Csökkenő) klikkel, akkor az űrlap listát az adott oszlop mezőadatainak csökkenő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.   Kivétel:
   Az "Állapot" és a "Kitöltve" fejléc-mezőben ez a választás azt eredményezi, hogy a listában a publikus, illetve a már kitöltött űrlapok lesznek az élen.   A "Kitöltve" mezőnél a másodlagos rendezési sorrend, a kitöltések száma. A kitöltött űrlapok ennél az opciónál, a kitöltéseik száma szerinti csökkenő sorrendben követik egymást a listában. (Lásd, az előző képet.)
 • ID: Az egyes űrlapoknak a - létrehozásukkor, a rendszer által generált, egyedi, - belső azonosító száma.
 • Űrlap neve: Az űrlap megnevezése. Ugyanebben a mezőben - jobbra igazítottan - az űrlap elérési útvonala is látható.
 • Nyelv: Az űrlap nyelve, amelyen íródott. Az egyes nyelveket zászló ikonok jelölik.  Ha az egeret egy-egy ikon fölé húzza, egy ú.n. buborék súgóban megjelenik a nyelv lokalizációja (hu_HU, en_GB, en_US, stb.), amelyben a kis karakterek az alapnyelvet, a nagy karakterek pedig a régiót, vagy nyelvváltozatot jelölik (pl.: en_US = amerikai angol).
 • Állapot: Az űrlap aktuális publikálási beállításának megjelenítése. Ez a felület ellenőrzésre és beállításra egyaránt alkalmas, ezért ha csak ezt az egy paramétert kívánja megváltoztatni, ahhoz nem kell belépnie az űrlap szerkesztő felületére.

  • Zöld színű állapot ikon   Az űrlap publikus, de ha ráhúzza az egeret az ikonra, a rendszer felkínálja a váltás lehetőségét (Publikálás megszüntetése). Ha ilyenkor ráklikkel az ikonra, az piros színűre, vagyis nem publikus állapotúra vált és amíg a paraméter ebben az állapotában van, a weboldalon az adott űrlap nem érhető el.

  • Piros színű állapot ikon   Az űrlap nem publikus, de ha ráhúzza az egeret az ikonra, a rendszer felkínálja a váltás lehetőségét (Publikálás). Ha ilyenkor ráklikkel az ikonra, az zöld színűre, vagyis publikus állapotúra vált és amíg a paraméter ebben az állapotában van, az adott űrlap - amennyiben más paraméter azt nem gátolja - a weboldalon elérhető és ki is tölthető.
 • Kitöltve: Ezek az ikonok az egyes űrlapok aktuális kitöltöttségi állapotát mutatják.

   • Zöld színű ikon + (szám)

    (123)

    Az űrlapot a számmal azonos mennyiségű felhasználó már végig kitöltötte.

    Erre az ikonra klikkelve lehet a már kitöltött űrlapok kezelő felületét megnyitni.

    A kitöltött űrlapok kezelő felületét a jelen használati útmutató, "Kitöltött űrlapok kezelése" című fejezetében ismertetjük részletesen.

   • Piros színű ikon    Az űrlap még egyszer sem volt kitöltve teljes egészében.

    Erre az ikonra klikkelve nem lehet kezelő felületet váltani, nem történik semmi.

 • Kitöltők keresése: Ez a funkció a felhasználóink egy viszonylag szűk csoportja - Neptun rendszert használó felsőoktatási intézmények - számára készült. A megnyíló felület azt teszi lehetővé, hogy az adminisztrátor a Neptun kód alapján, egy-egy konkrét személy kitöltött űrlapját megtekinthesse.

  A kereső (Neptun) kódot az űrlap megnevezése melletti szürke "Szűrő" gomb hatására megnyíló ablakban, a "Keresés Neptun kódra" mezőbe kell írni, majd egy "Return" vagy "Enter" billentyű, illetve a "Szűrés" ikon hatására jön fel a keresett kitöltés.

  Űrlapkezelő - Kitöltők keresése

  Űrlapkezelő - Kitöltők keresése

 • Kitöltések elemzése: A diagram ikon kiválasztásával az adoitt űrlap statisztikailag értekelhető mezőit lehet grafikusan és számszerűségben elemezni. A diagramtípusok telepítéstől és beállításoktól függően választhatók. Amennyiben Önnek nem jelennek meg a következőben vázolt lehetőségek - kérjük keresse munkatársainkat a support##kukac##infoartnet.hu e.mail címen.
  Űrlapkezelő - kitöltések elemzése

  A megjelenő felületen jelölje ki mely választ/válaszokat kívánja elemezni és válassza ki a grafikus megjelenés módját. Ha a beállítások megtörténtek válassza a tovább gombot!

  Űrlapkezelő - kitöltések elemzése

  Ezek után az elemzés megtekinthető

  Űrlapkezelő - Generált diagrammok
 • Szerkeszt: Egy-egy "ceruza" ikonra klikkelve, megnyílik a hozzá tartozó (vele egy sorban lévő) űrlap szerkesztő felülete. A képernyő kialakítása és működése megegyezik a felvételiző felületekkel, de értelem szerint a korábban már felvett adatokat tartalmazza.  
  Fontos! Kitöltött űrlapnál csak az űrlap beállítások terület elemei menthetők a módosítás után a Mezők nem módosíthatók!

  Űrlapkezelő - szerkesztés 
 • Töröl: Egy-egy ikonra klikkelve, a hozzá tartozó űrlap kitöltöttségétől függően lehet a törlési műveletet végrehajtani.
  Űrlapkezelő - töröl


  • Ha az űrlap nincs kitöltve: Egy feljövő ablakban meg kell erősítenie, vagy el kell vetnie a törlési szándékát.   A megerősítést követően, az űrlap - annak készültségi fokától függetlenül - törlődik. A törlést követően, egy feljövő ablakban a "Sikeres törlés!" visszaigazolást küldi a rendszer.

  • Ha az űrlap ki van töltve: Egy űrlap addig nem törölhető, amíg kitöltési adatok kötődnek hozzá. Ezért a "Töröl" ikonra klikkelve, egy feljövő ablakban a következő üzenet fog megjelenni: "Az űrlapot már kitöltötték, nem törölhető!".   Ha mégis törölni szeretne egy valós (nem csupán teszt) kitöltési adatokat tartalmazó űrlapot, akkor előbb a következő műveleteket javasoljuk végrehajtani:

   • Az űrlaphoz tartozó kitöltések kiexportálása (mentése).
   • A kitöltések törlése. Ezt követően az űrlap automatikusan kitöltetlen, ezáltal törölhető státuszba kerül.
   • A már üres (kitöltetlen) űrlap, megerősítést követő törlése.
 • Másol: Az ikonra klikkelve, a hozzá tartozó űrlapról készíthet másolatot. Egy létrehozandó űrlap minél több kérdésből áll, minél bonyolultabb szerkezetű és minél jobban hasonlít egy már létezőhöz, ennek a funkciónak a használata annál kifizetődőbb, mivel a másolat módosítása lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, mint egy új űrlap felépítése. A művelet után a "Sikeres másolás!" visszaigazolás jelenik meg a képernyőn.

  Űrlapkezelő - másol

  Űrlapkezelő - másol - üzenet

  Űrlapkezelő - másol - eredmény

  A másolással létrehozott űrlap:

  • Egy új, egyedi azonosítót kap (ID),
  • Az eredeti megnevezést veszi fel egy "_masolt" toldalékkal kiegészítve,
  • Az esetleges kitöltéseket nem örökli meg, kitöltetlen státuszú lesz.
 • Kitöltések törlése: A művelet az űrlaphoz tartozó kitöltési adatokat törli.

  Űrlapkezelő - kitöltések törlése

  Kitöltetlen státuszú űrlap esetén, egy feljövő ablakban a "Nincs mit törölni!" üzenetet küldi a rendszer.  Kitöltött státuszú űrlap esetén a rendszer egy feljövő ablakban törlési megerősítést kér: "Biztosan véglegesen törli a kitöltéseket?".  Ezt követően mégegy figyelmeztetést kap, mert a kitöltések semmiképp sem pótolhatók.  A végleges törlés előtt célszerű az adatokat kiexportálni.

 • Sablon: Az ebben a mezőben lévő funkció ikon(ok) segítségével Open Document formátumú sablonokat kapcsolhat az egyes űrlapokhoz, vagy a már feltöltött sablonokat kezelheti (megtekintheti, letöltheti, kinyomtathatja, törölheti, stb).

  Űrlapkezelő - sablon szerkesztése


  Űrlapkezelő - sablon feltöltése
ugrás az oldal tetejére

Sablonkezelés

ugrás az oldal tetejére

A funkció célja

Az AWE 3.x verziók űrlapjai bármely Open Documentet (ODT) kezelő környezet dokumentumaival összekapcsolhatók. Ennek eredménye képpen, az űrlapok adatai automatikusan a formázott dokumentumokba kerülnek, amelyek letölthetők későbbi felhasználás (nyomtatás, további szerkesztés, stb.) céljából.

A funkció előnyei

 • A felhasználóbarát környezet biztosítja a könnyű kezelhetőséget.
 • A felesleges munkafolyamatok (konvertálás, másolgatások, formázások, a monoton manuális munka következtében óhatatlanul is becsúszó hibajavítások, stb.) elhagyhatók.
 • Az on-line kitöltött űrlapok adatainak feldolgozása már akkor megkezdhető, amikor azok papír alapú megfelelőit még csak iktatják a rendszerben.
 • Az egy-egy témakörben alkalmazott sablonvariációk egységes, de amellett rugalmas (feladat orientált) megjelenést kölcsönöznek, segítik az áttekinthetőséget és erősítik partnerei bizalmát.
 • A rugalmasság abban is megnyilvánul, hogy a feladat a már megszokott, papír alapú adminisztrációval is elvégezhető.

A funkció ismertetése

Az űrlap-lista "Sablon" mezejében zöld ikonok jelölik, hogy mely űrlapok rendelkeznek ODT sablon kapcsolattal.Ugyanezen mezőben - a sárga ceruza ikonra klikkelve - lehetősége van egy ODT sablon feltöltésére. A procedúra a "Tallózás" funkciógombbal indul. Ezt követően, egy általános böngésző ablakban választhatja ki az adott űrlaphoz korábban már elkészített sablont, amit végül a "Mehet!" gombbal tölthet fel az adatbázisba.A képernyő jobb oldalán a következő útmutatást találja a sablon használatához:

 • A feltöltött file, open document (.odt) formátumú kell, hogy legyen!
 • A sablonban használható elemek:

  • [:vMEZŐSORSZÁM:] = Az adott sorszámú kérdésre adott válasz kerül ide.
  • [:vMEZŐSORSZÁM[KARAKTERSZÁM]:] = Az adott sorszámú kérdésre adott válasz, adott karaktere kerül ide.
  • A továbbiakban úgyanígy [:kMEZŐSORSZÁM:] vagy [:kMEZŐSORSZÁM[KARAKTERSZÁM]:] a kérdés adatait helyettesíti be, illetve a [:dMEZŐSORSZÁM:] vagy [:dMEZŐSORSZÁM[KARAKTERSZÁM]:] a leírásét.

Extraként feltételesen jeleníthet meg szövegrészeket a dokumentumban, ehhez a következőkben leírt makrókat használhatja [:ifvMEZŐSORSZÁM:] Ez lesz az a szöveg, amit - ha az adott sorszámú mezőt kitöltötték - meg kíván jeleníteni, majd [:endif:]

Kitöltöttséget értünk:

 • nem üres szövegmezőn, vagy szövegdobozon,
 • bejelölt rádiógombon,
 • bejelölt jelölőnégyzeten,
 • kiválasztott lista elemen.

  A következő ábrán egy még kitöltetlen, de teljes ODB sablon látható. (Az előző képen ennek mutattuk meg egy részletét.)

Ha egy ODT sablonkapcsolattal rendelkező űrlapnál bármelyik "Sablon szerkesztése" ikonra klikkel, ...... a megnyíló felületen megtekintheti, letöltheti, vagy törölheti a korábban már feltöltött sablont.

ugrás az oldal tetejére

Űrlapszerkesztő felületek

ugrás az oldal tetejére

A szerkesztő felület elérése

 • Egy már létező űrlap módosítása esetén: Az űrlapszerkesztő felület megnyitásához klikkeljen az űrlaplistázó képernyőn ("Komponensek/Űrlapkezelő/Űrlapok") a módosítani kívánt űrlap megnevezésére, vagy ugyanabban a listasorban a "Szerkeszt" ikonra.  Módosítsa a megnyitott űrlapot illetve annak paramétereit az új igény(ek) szerint, majd mentse el a változás(oka)t.
 • Egy teljesen új, egyedi űrlap létrehozása esetén: Az űrlap felvételező felület megnyitásához klikkeljen az űrlaplistázó képernyő jobb felső sarkában, az "Új űrlap" eszköztár ikonra.  Építse fel lépésről-lépésre, paraméterezze be és mentse el a létrehozott űrlapot.
 • Új, de egy korábbira részben hasonlító űrlap esetén: Először készítsen egy másolatot valamelyik hasonló űrlapról, a másolás funkcióval.  Nyissa meg a másolatot az első opció szerint (egy már létező űrlap módosítása), majd nevezze át, szükség esetén módosítsa a paramétereket, törölje a felesleges sorokat, vegye fel az új mezőket és mentse el az űrlapot.

Kiemelt eszköztár ikonok és üzenetek

A képernyő jobb felső részén található "Mégsem" ikonra klikkelve, mentés nélkül visszaléphet a "Komponensek/Űrlapkezelő/Űrlapok" felületre.

A következő "Alkalmaz" ikonra klikkelve elmentheti a szerkesztés alatt lévő űrlap aktuális állapotát. A sikeres mentésről a rendszer visszaigazolást küld, Ön pedig folytathatja az űrlap szerkesztését. Alapértelmezett beállítás, hogy ha 15 perc eltelik oldal betöltési, illetve frissítési művelet nélkül, akkor a program az aktuális felhasználót biztonsági okokból kilépteti a rendszerből. A százas nagyságrendű kérdésből álló űrlapok esetén, pl.: a ciklusok ellenőrzése és beállítása meghaladhatja ezt az időlimitet és közben nincs olyan művelet, ami azt újraindítaná. Ezért érdemes az "Alkalmaz" funkciót időnként aktiválni.

A képernyőn ugyanott található "Mentés" ikonra klikkelve, elmentheti a szerkesztés alatt lévő űrlap aktuális állapotát. A sikeres mentésről a rendszer visszaigazolást küld, majd átvált a "Komponensek/Űrlapkezelő/Űrlapok" felületre.

Ha az űrlap nem menthető, mert pl. már kitöltötték, esetleg még egyetlen mező sincs hozzárendelve, vagy egyéb probléma lépett fel, a rendszer egy feljövő ablakban, vagy az üzenő sorban hibát fog jelezni.

Ha egy űrlapot akár csak egyetlen személy is kitöltött, attól a pillanattól az az űrlap már csak egy procedúrát követően válik ismét szerkeszthetővé (módosíthatóvá): A kitöltés(ek) exportját követően törölni kell a kitöltés(eke)t, ezáltal az űrlap ismét szerkeszthetővé válik.

Felület választó

A megnyitott űrlap szerkesztőben az "Űrlap beállítások" és a "Mező hozzáadás" fülekkel aktiválható felületek szolgálnak az új űrlapok paraméterezésére, létrehozására, illetve a kitöltetlen űrlapok módosítására.

Az "Űrlap beállítások" felület elemei


Űrlap elnevezések

 • Űrlap neve: Az űrlap megnevezése. Ez a név jelenik meg az űrlaplistázó képernyőn és erre lehet szűrni.

 • Alias név: A SEF alias név, vagyis a keresőbarát URL. Ez jelenik meg a böngésző programok parancssorában.

Szabadon formázható köszöntő-, és elköszönő szövegek

 • Űrlap leírás: Ez egy űrlap kitöltésekor, a legelső kérdés előtt megjelenő szöveges blokk létrehozására és módosítására szolgáló, WYSIWYG szerkesztő felület. Itt jelenhet(nek) meg pl.: a kitöltő üdvözlése, az űrlap céljának és felhasználásának, illetve az esetleges nyereményjátéknak az ismertetése, az űrlap kitöltésére vonatkozó instrukciók és általánosságban, az egész űrlapra vonatkozó információk.

 • Kitöltés utáni üzenet: Itt pl. megköszönheti a kitöltő személy együttműködését, elbúcsúzhat, felhívhatja a figyelmet valami űrlappal kapcsolatos további teendőre, stb. Ez a formázható szöveg a kitöltött űrlap elküldését követően fog megjelenni a képernyőn.

Megjelenítési-, és kitöltési paraméterek

 • Egyedi: Ha ezt az opciót aktiválja, akkor az űrlapot egy-egy korrekt módon beazonosítható személy, csupán egyetlen alkalommal töltheti ki. Az egyedi űrlap - a kitöltő beazonosíthatóságának igénye miatt -, minden esetben regisztrációhoz kötött.
 • Szavazó: Létezik egy olyan komponens, ami azt figyeli, hogy az adott időpontban vannak-e aktív, publikus, szavazó jellegű űrlapok a rendszerben és ezek közül véletlenszerűen jelenít meg egyet. Ezzel a jelölőnégyzettel azt jelezheti az említett komponens számára, hogy az adott űrlap szavazó típusú-e. Ha ez az opció aktív (pipa van benne), az igen-t jelent, vagyis az űrlap szavazó típusú. Az ilyen űrlapok általában rövid és lényegre törő kérdéseket tesznek fel egy adott témakörben, pl., hogy tetszett-e valami a felhasználónak, vagy sem. A  szavazás jellemzően regisztrációhoz kötött, hogy egy-egy személy valamire csak egyszer szavazhasson.
 • Ellenőrző mező (captcha): Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor a felhasználói felületen megjelenik egy funkció, ami az idegen szoftver robotok általi űrlap kitöltéseket hivatott megakadályozni. Ilyenkor a rendszer felkínál egy véletlenszerű, speciális formázású kódot, amit a robotok nem tudnak kezelni, a felhasználók viszont be tudnak írni egy ellenőrző mezőbe. Amíg ez nem történik meg, az űrlap kitöltést nem lehet érvényesíteni (küldés). A következő kép nem az adminisztrációs felületről, hanem a weboldalról származik és egy Captcha kódot mutat, a hozzá tartozó input mezővel. Többoldalas űrlap kitöltésekor az ellenőrző mező minden rész kitöltéskor aktiválódik, míg egy egyszerű űrlap esetében csak egyszer, a kitöltés végén.

 • Többoldalas bontásban: A túlságosan hosszú űrlapokat nehéz áttekinteni és a gördítősávot is sokat kell hozzá alkalmazni. Ezért célszerű az űrlapot - ú.n. "Hogyha" típusú mezőkkel - logikailag összetartozó kérdéscsoportokra bontani. Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor az jelzés az űrlap megjelenítő számára, hogy a beállított bontás szerinti részletekben mutassa a kérdéseket a weboldalon.
 • Publikus: Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor az űrlap - amennyiben más körülmények vagy paraméterek nem tiltják -, megjelenhet a weboldalon, ellenkező esetben viszont nem.

Időzítés

 • Kezdő dátum: Az [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM] szintaktikával megadott dátummal és időponttal, az űrlap weboldalon való első megjelenését állíthatja be. Az űrlap ekkor jelenik meg  először a weboldalon.  Ha a mezőben található naptár ikonra klikkel, lenyílik egy dátum-, és időpont választó felület, ami az egérrel működtethető és a helyes szintaktikának megfelelően beírja a választott értékeket a mezőbe.  A naptár melletti kuka ikonra klikkelve, törlődik a mező aktuális tartalma.

 • Végdátum: Az [ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM] szintaktikával megadott dátummal és időponttal, az űrlap weboldalon való utolsó megjelenését állíthatja be. Az űrlap ekkor jelenik meg utoljára a weboldalon.  A mezőben lévő ikonok szerepe és a mögöttes funkciók működése, azonos a Kezdő dátumnál leírtakkal.

Értesítés

 • Kitöltéskor értesítendő e-mail cím: Minden alkalommal, amikor az űrlap kitöltését valaki befejezi, a rendszer az itt megadott e-mail cím(ek)re elküld egy automatikus sablon üzenetet. A mezőbe - vesszővel elválasztva - több e-mail cím is beírható.

Elérhetőség

 • Mindenkinek: Az űrlapot bárki elérheti.
 • Regisztráltaknak: Az űrlapot csak a korábban már regisztrált felhasználók érhetik el.

Hozzáférési beállítások

Ezekkel az opciókkal azt állíthatja be, hogy az űrlapot kik (a lista mely eleméhez tartozó személyek) láthassák a weboldalon. A listában megjelenő összetevők az adott vevőhöz, illetve annak felhasználói köréhez igazíthatók. Lásd, a "Rendszer/System/Hozzáférési szintek" felületet. A továbbiakban azt mutatjuk be, mi történik akkor, ha a listából csakis az adott paraméter aktív. Értelem szerűen, ha több paramétert aktivál, az adott űrlapot annak megfelelően, többen fogják látni.

 • adminisztrátor: Az opció aktiválása esetén, az űrlap az adminisztrátorok számára látható lesz a weboldalon.
 • nem belépett: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a nem belépett látogatók számára látható lesz a weboldalon.
 • bejelentkezett: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a bejelentkezett látogatók számára látható lesz a weboldalon.
 • öregdiák: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a már végzettek (öregdiákok) számára látható lesz a weboldalon.
 • hallgató: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a jelenleg aktív hallgatók számára látható lesz a weboldalon.
 • jelenlegi / volt hallgatók: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az öregdiák, mind a hallgató jelölőnégyzet aktívvá válik, így az űrlap mindkét felhasználói csoport számára látható lesz a weboldalon. Ugyanez fordítva is igaz: ha a hallgató és az öregdiák opció is aktív, akkor - egy mentést követően - ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az öregdiák és a hallgató jelölőnégyzetekre.
 • oktató: Az opció aktiválása esetén, az űrlap az oktatók számára látható lesz a weboldalon.
 • munkatárs: Az opció aktiválása esetén, az űrlap a munkatársak számára látható lesz a weboldalon.
 • oktató / munkatárs: Az opció választása esetén - egy mentést követően - mind az oktató, mind a munkatárs jelölőnégyzet aktívvá válik, így az űrlap mindkét felhasználói csoport számára látható lesz a weboldalon. Ugyanez fordítva is igaz: ha az oktató és a munkatárs opció is aktív, akkor - egy mentést követően - ez az opció is aktívvá válik. Az opció inaktiválása nincs hatással az oktató és a munkatárs jelölőnégyzetekre.
 • mindenki: Az opció aktiválása esetén, az űrlap mindenki számára látható lesz a weboldalon. Az opció választása esetén - egy mentést követően - az összes hozzáférési szint aktiválódik (a későbbi fejlesztések során, a bejelölést követően létrehozottak is). Ugyanez fordítva már nem igaz: ha az összes opció aktív, akkor egy mentést követően ez az opció nem válik automatikusan aktívvá, mint a hallgatók, vagy az alkalmazotti státuszok esetében. Ennek az opciónak az inaktiválása sincs hatással a többi hozzáférési szinthez tartozó jelölőnégyzetre.

  A Hozzáférési szintekre vonatkozó szabályok, a következők
  :
 • A weboldal adminisztrátorai tetszőleges felhasználói csoportokat hozhatnak létre. Ezek alkalmazása az esetek többségéban valamilyen regisztrációhoz és kliens oldali bejelentkezéshez kötött, ugyanis a rendszernek valahogy meg kell állapítania, hogy a weboldal látogatója tagja-e valamelyik felhasználói csoportnak.
 • Az itteni beállításokat nem írják felül a magasabb, pl. adminisztrátori jogosultságok, vagyis, ha pl. csak az öregdiák opció aktív, a kliens oldalon az adminisztrátorok számára sem jelenik meg az űrlap. Ez független attól, hogy Ők az adminisztrátori oldalon, egyébként mindent látnak.
 • Az egyes hozzáférési opciók külön-külön értelmezendők, vagyis, ha pl. a Bejelentkezett és az Öregdiák opció aktív, az űrlapot mind a bejelentkezettek, mind pedig az öregdiákok látni fogják, nem csak a bejelentkezett öregdiákok.
 • Ezek a beállítások kizárólag a külső (kliens) oldali megjelenítésekre vonatkoznak.
 • A hozzáférési szintek beállításaival - egyes paraméterekkel megegyezően - elég sok felületen, illetve vezérlési szinten találkozik (menü, kategória, tartalmi elem, stb.). Fontos, hogy a hozzáférési szint beállítások - a paraméterektől eltérően - az egyes vezérlési szintek között nem öröklődnek. Ez egyébként abból is látható, hogy a hozzáférési beállítások elemei előtt nincsenek ott az "Alapértelmezett" jelölőnégyzetek, amikkel az öröklődést szabályozhatná.

Többszörös kitöltés

 • Max. kitöltés száma: Amennyiben korlátozni szeretné, hogy az adott űrlapot maximum hányszor tölthessék ki, akkor ebbe a mezőbe írja be a felső limitet. Ha a kitöltések száma eléri az itt megadott értéket, a következő kitöltőnek már nem engedi megnyitni az űrlapot a rendszer és a következő üzenetet jeleníti meg a képernyőn: "Az űrlap nem tölthető ki, mert betelt a létszám!".
 • Újra kitölthető (Csak többoldalas plusz egyedi esetén érvényes. Töröl, majd újra kitölt.): Ennek az opciónak nincs semmi köze az előző, "Max. kitöltés szám" -hoz! Ez az opció csakis azoknál az űrlapoknál értelmezhető (azoknál működik), amelyek  többoldalasak és amellett egyediek is! Ha ez a jelölőnégyzet aktív (pipa van benne), akkor a felhasználók többször is nekifuthatnak az űrlap kitöltésének. Nem többször tölthetik ki, csupán a végső elküldése előtt többször is újrakezdhetik a kitöltését. Mint az a zárójeles tájékoztatóban is látható, ilyenkor törlődnek a korábbi oldalakon már beírt vagy kiválasztott adatok, a megismételt kitöltéskor pedig akár teljesen más értékek is megadhatók.

Az űrlap összetevőinek módosítása

Az "Űrlap beállítások" felület elemeit bármikor lehet módosítani, még akkor is, ha az űrlapot egyesek már kitöltötték. Természetesen, ilyenkor pl. a megjelenítési-, és kitöltési paraméterek, vagy az elérés és a hozzáférés szabályainak a változtatását alaposan meg kell fontolni.

Az "Űrlap előnézet" felületen található összetevőkre ugyanez a rugalmasság nem minden esetben érvényes. Az ott található adatok tetszés szerint módosíthatók mindaddig, amíg az űrlapot senki sem töltötte ki. Azt követően viszont, már csak egy procedúrát követően lehet változtatásokat végrehajtani:

1. Lépés

Ideiglenesen fel kell függeszteni az űrlap további kitölthetőségét.

Ennek a módja attól függ, hogy az űrlap milyen eszközzel lett elérhetővé téve a weboldalon (menüpont hívja be, komponens megjelenítőben lehet kiválasztani, önálló felhasználói komponensben jelenik meg, stb.). A lényeg, hogy átmenetileg - a megfelelő helyen - le kell venni a publikusságot.

>>

Ezzel megakadályozza, hogy az űrlap módosítása közben egyesek még a korábbi verziónak megfelelő űrlapot töltsék ki. Ezt a műveletet lehetőség szerint olyan időpontra kell időzíteni, amikor a legkisebb a valószínűsége annak, hogy az űrlapot tömegesen töltik. Természetesen így is előfordulhat, hogy valaki épp kitöltés közben lesz. Ő egy automatikusan generált üzenetet kap, majd a kitöltése félbeszakad. Neki - a már módosított űrlapban - újra kell kezdenie a kitöltést.

2. Lépés

Az eddigi kitöltések megőrzése exportálással.

A "Komponensek/Kitöltött űrlapok" felületen klikkeljen az exportálandó űrlap nevére.

Ennek hatására megnyílik az előbb kiválasztott űrlap befejezett kitöltéseit listázó képernyő, aminek a jobb felső sarkában - a kiemelt eszköztár ikonok között - 4 db Export funkciót talál.

 1. WINDOWS kompatibilis kódolású export kettőskereszt előtti értékkel
 2. Exportálás kettőskereszt előtti értékkel
 3. WINDOWS kompatibilis kódolású export
 4. Exportálás

Ha a fenti képernyőn nem jelöl ki egyetlen sort (kitöltést) sem a sor eleji jelölőnégyzetek aktiválásával, akkor a négy export lehetőség az összes eddigi kitöltést tartalmazni fogja. Ha csak egyetlen sort is kijelöl, akkor az exportok csakis a választott kitöltés(eke)t fogják tartalmazni.

Az export fájl formátuma értelem szerint attól függ, hogy a fenti export funkciók közül melyiket választja.

Megjegyzés: Például a felsőoktatási intézmények űrlapjaiban gyakran előfordulnak olyan központi kérdések, amiket kötelezően be kell építeni bizonyos témájú űrlapokba. Ezeknek és a rájuk adható válaszoknak országosan egységes azonosító kódjaik vannak, amiket egy-egy kettőskereszt (#) karakterrel határolunk el a mőgőttük lévő szöveges résztől, az űrlapok összeállításakor. Az 1. és a 2. export funkció leírásában (buborék súgók) olvasható "kettőskereszt előtti érték" kifejezés, a kiértékelést segítő központi vagy helyi érvényű kódokra utal. A "#" karakterek és az előttük lévő kódok csak az adminisztrátori felületen - illetve a kódok az 1. és 2. exportban - jelennek meg, kitöltéskor soha nem láthatók.

Mielőtt továbblép, mindig ellenőrizze (nyissa meg) az export fájlt, hogy valóban megfelel-e azoknak a követelményeknek, amikre Önnek szüksége van. Az ékezetes karakterek rendben vannak-e, tartalmazza-e a központi kódokat, stb.

3. Lépés

 

 

 

 

 

A "Mező hozzáadás" felület elemei

Ezen a felületen lehet az egyes mezőtípusok közül az éppen szükségeset - az egérrel történő kiválasztással - hozzáadni az űrlaphoz.

Mezőtípusok

A következő felsorolás az érvényes űrlapmező típusokat tartalmazza. Ha a lista elemeire klikkel, egy új böngésző fülön megnyílik a kiválasztott mezőtípus ismertetője.

 Űrlap előnézetAz "Űrlap előnézet" felület, az űrlap tartalmának (kérdéseinek) az összeállítására szolgál. Itt az adminisztrátor számára szükséges összetevőket (kérdések, értéklisták, feltételek, paraméterek, stb.) lehet létrehozni, rendezni, beállítani, vagy akár módosítani.

Minden egyes bal egérgombos kattintás egy újabb kiválasztott mezőt ad a képernyő jobb oldalán látható űrlap előnézethez. A hozzáadott mezők mindig a legutolsó elemként adódnak az űrlaphoz, de egyszerű húzással tetszés szerinti pozícióba mozgathatók. A húzás alatt a bal egérgombot végig lenyomva kell tartani. A beszúrt mezők csak az egyes mezőtípusok üres, illetve alapértelmezés szerint részben kitöltött sablonjai, amiket az űrlapba emelést követően el kell látni értékekkel és be kell állítani a szükséges paramétereiket. Ezek a műveletek minden mezőtípus esetében úgy történnek, hogy a képernyő jobb oldalán, a már beszúrt űrlapmezőre kell klikkelni, aminek a hatására kinyílik annak szerkesztő felülete. Minden egyes mező, a beszúrása pillanatában automatikusan felvesz egy belső, technikai azonosító számot, ami az "Űrlap előnézet"-ben, a zárt mezők jobb szélén látható. Ezeknek az azonosítóknak az egyes lépések programozásakor és a sablonmezők hozzárendelésekor van kiemelt jelentősége.

ugrás az oldal tetejére

Kitöltött űrlapok kezelése

ugrás az oldal tetejére

Ebben a fejezetben képernyő családokat fogunk ismertetni. Ezek közös jellemzője, hogy csak a legalább egy személy által már végig kltöltött űrlapokkal foglalkoznak. Az alapképernyő a "Komponensek/Űrlapkezelő/Kitöltött űrlapok" menüből, a többi pedig linkeken és ikonokon keresztül érhető el. Ezek a felületek a kitöltött űrlapok rendszerezésére, grafikus elemzésére, egyéb feldolgozására, illetve a más külső környezet(ek)ben való feldolgozások előkészítésére (pl.: űrlap tartalmak kiexportálása Excel környezetbe.), vagy akár az egyes kitöltők személy szerinti beazonosítására szolgálnak.


Kitöltött űrlapok alapképernyő

Ez a listázó képernyő, a "Komponensek/Űrlapkezelő/Kitöltött űrlapok" menüből érhető el. Csak a legalább egy személy által végig kltött űrlap sablonokat jeleníti meg, és linkjein keresztül lehetőséget biztosít a bevezetőben említett funkciók elérésére.

Munkafelület beállítás és lapozás

Mint minden listázó felületen, a fej-, és láblécben is beállíthatja, hogy egyszerre hány lista elem jelenjen meg a képernyőn, és ugyanott lapozhat és/vagy navigálhat is a komplett lista oldalai között.

A lista elemei

 • Összes kijelölése (jelölőnégyzet): Ha egyszerre az összes kilistázott űrlapon kíván központi műveletet - pl.: törlést, vagy exportálást - végrehajtani, klikkeljen a fejlécben található, "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására valamennyi űrlap előtti jelölőnégyzetben megjelenik egy-egy "pipa", jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek. Az opció reverzibilis, tehát ha ismét az "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre klikkel, a soronkénti kijelölések visszavonásra kerülnek.

  A kijelölési lehetőség, természetesen soronként (kitöltött űrlaponként) is ki-be kapcsolható.
      

  A kijelölést követően klikkeljen a megfelelő ikonra (Törlés, vagy valamelyik Exportálás). A választott funkció a megjelölt lista elemek esetében fog csak végrehajtódni.
 • Az űrlap-lista átrendezése: Egyes fejléc-mezők rendelkeznek adatrendezési opcióval is. A sorbarendezés vagylagos, egyszerre több oszlop rendezettségi beállítását nem leget kombinálni.

  • - Ha egy oszlop-fejléc mezejében a felső - "Rendezés növekvő sorrendben" - rendező gombra klikkel, az űrlap listát az adott oszlop mezőadatainak a növekvő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

  • - Ha egy oszlop-fejléc mezejében az alsó - "Rendezés csökkenő sorrendben" - rendező gombra klikkel, az űrlap listát az adott oszlop mezőadatainak a csökkenő sorrendje szerint jeleníti meg a szoftver.

 • ID: Az egyes űrlapok belső azonosító száma.
 • Űrlap neve: Az űrlap megnevezése. Ha egy űrlap nevére klikkel, egy olyan listázó képernyőt kap eredményül, ahol minden lista elem (képernyő sor) egy-egy kitöltésnek felel meg. A képernyő ismertetését lásd: a jelen dokumentum, "Űrlap kitöltései" főcíme alatt.
 • Kitöltve: A mezőben lévő szám azt mutatja, hogy az adott űrlap sablont hány felhasználó töltötte ki.
 • Keresés: A funkció extra jogosultsághoz kötött és jelenleg még fejlesztés alatt áll.
 • Lista: A funkció extra jogosultsághoz kötött és jelenleg még fejlesztés alatt áll.
 • Grafikon: Ha egy ikonra klikkel, egy olyan képernyőt kap eredményül, amin jelölőnégyzetek segítségével meghatározhatja, hogy milyen jellegű kérdőív elemekről kíván grafikus kimutatást készíttetni a rendszerrel. A képernyő ismertetését lásd: a jelen dokumentum, "Grafikon beállítás" főcíme alatt.

Űrlap kitöltései

 

Ez a képernyő, a "Komponensek/Űrlapkezelő/Kitöltött űrlapok" lista egyetlen - névre klikkeléssel kiválasztott - elemének az összes kitöltését jeleníti meg. Minden lista elem (képernyő sor) egy-egy befejezett kitöltést reprezentál.

Munkafelület beállítás és lapozás

Mint minden listázó felületen, a fej-, és láblécben is beállíthatja, hogy egyszerre hány lista elem jelenjen meg a képernyőn, és ugyanott lapozhat és/vagy navigálhat is a komplett lista oldalai között.

Űrlap kitöltések szűrése

Mivel egy-egy űrlap sablonnak rengeteg kitöltése is lehet, indokolt a kitöltés dátumára való szűrés lehetősége. Ha a fejléc feletti "Szűrő" gombra klikkel, megnyílik a szűrés beállító ablak, ahol egy kezdő-, és egy végdátum megadásával egy adott időintervallum kitöltéseit válogathatja le.

 

Egy dátum beállításához vagy megadásához klikkeljen valamelyik dátum mezőbe. Ennek hatására megnyílik egy naptár felület, ahol klikkeléssel választhatja ki a napo(ka)t.

Ha a naptár megjelenését követően ismét az üres dátum mezőbe klikkel, akkor az összes addig megadott dátum megjelenik egy legördülő listában, amiből klikkeléssel választhat.

 

Ha az aktuális hónapnál jelentősebb időintervallumot kíván beállítani, a naptár fejlécében lévő nyilakra klikkelve is ugorhat egy-egy hónapot előre, vagy hátra az időben.

    

A dátumokat közvetlenül is beírhatja - [ÉÉÉÉ-HH-NN] szintaktikával - a két mezőbe. Ilyenkor minden egyes karakter beírását követően frissül egy, az adott mezőhöz tartozó legőrdülő lista, ami azokat a korábban már bármely módszerrel megadott dátumokat mutatja, amelyek tartalmazzák az addig beírt dátum részletet. A legördülő listából klikkeléssel is választhat, így nem kell egy korábban már megadott dátumot végig begépelnie.

A dátumok beírását, átírását, kiválasztását, vagy törlését követően, a képernyő jobb felső részében található "Szűrő" ikonra kell klikkelnie az új szűrési feltételek aktiválásához.

Amíg szűrést alkalmaz, a rendszer a szűrő ablakot nem zárja be, ezzel mutatva, hogy az aktuális listában nem az összes űrlap kitöltés jelenik meg.

Ha a "Szűrő" mezőkben lévő két dátumot törli, majd a változtatást a fenti módon érvényesíti, akkor a szűrő ablak becsukódik, a képernyőn pedig az összes űrlap kitöltés kilistázódik.

    

Űrlap műveletek indítása

A képernyő jobb felső részében található ikonokra klikkelve indíthat űrlap műveleteket, illetve egy tetszőleges űrlap nevére kattintva, egy újabb képernyőn megtekintheti a konkrét kitöltési adatokat.

 • Szűrő: Az űrlap szűrésről az előző alcím alatt volt szó.
 • Kitöltések törlése: A listasorok előtti jelölőnégyzet(ek)be klikkelve jelölje ki a törlendő kitöltés(eke)t, majd klikkeljen a "Kitöltések törlése" ikonra. A program egy megerősítést követően végrehajtja az adott kitöltés(ek) törlését.

      

  Fontos: Ha nem teszt állományt töröl, előbb mindenképp hajtsa végre az adatok exportálását!
 • Windows kompatibilis kódolású export és/vagy Exportálás: Mindkét művelet esetén, a rendszer néhány másodperc leforgása alatt, alapértelmezésben az összes kitöltés adatait egyetlen külső fájlba exportálja, a további feldolgozások lehetővé tételére.

  Az export végrehajtása előtt, egy feljövő ablakban el kell döntenie, hogy a generálandó "CSV" kiterjesztésű Excel fájlt csak meg kívánja tekinteni, vagy el is akarja-e menteni egy helyi adathordozóra.

  Ha az exportálás előtt, a sorok elején lévő jelölőnégyzetekre való klikkeléssel kiválaszt egy vagy több kitöltést, akkor az export csak a megjelölt kitöltések adatait fogja tartalmazni.

  Az export fájlokat célszerű, bármelyik office-os Excel programmal megnyitni, mert azokban az egyes sorok, oszlopok, illetve mezőadatok jól kezelhetők, mivel elkülönülnek egymástól.

A lista elemei

 • Összes kijelölése (jelölőnégyzet): Ha egyszerre az összes kilistázott űrlap kitöltésen kíván központi műveletet végrehajtani, klikkeljen a fejlécben található, "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre. A kattintás hatására valamennyi űrlap kitöltés előtti jelölőnégyzetben megjelenik egy-egy "pipa", jelezve, hogy a kijelölések megtörténtek. Az opció reverzibilis, tehát ha ismét az "Összes kijelölése" jelölőnégyzetre klikkel, a soronkénti kijelölések visszavonásra kerülnek.

  A kijelölési lehetőség, természetesen soronként (kitöltésenként) is ki-be kapcsolható.

      
 • ID: Az egyes űrlap kitöltések belső azonosító száma.
 • Űrlap neve: Az űrlap megnevezése. Ha valamelyik kitöltés sorában az űrlap nevére klikkel, egy olyan listázó képernyőt kap eredményül, amin a konkrét kitöltés összes mezőadata megjelenik. A képernyő ismertetését lásd: a jelen dokumentum, "Kitöltés adatai" főcíme alatt.
 • Kitöltés dátuma: Az adott űrlap kitöltésének a dátuma.
 • Kitöltő azonosítója: Az adott űrlapot kitöltő személyhez kapcsolódó, belső azonosító szám. Technikai jellegű adat, ami nem alkalmas a konkrét személy beazonosítására.

Kitöltés adatai

 

A képernyő, az űrlap sablonban lévő sorrend szerint megmutatja a választott kitöltés összes mezőadatát.

Egy-egy képernyő sor, a feltett kérdésből és a rá adott válaszból, vagy - pl. jelölőnégyzetek esetén - a rá adott válaszokból áll.

A képernyő az egyes címkéket is megjeleníti, amelyekhez értelem szerint, közvetlenül nem tartoznak válaszok.

Szintén megjelennek a listában a "Hogyha" ugrások miatt, a válaszadásból kimaradt kérdések is.

A "Vissza" ikonra klikkelve, a vezérlés a "Kitöltött űrlapok" felületre adódik át.

Grafikon beállítás

 

A képernyőn jelölőnégyzetek segítségével meghatározhatja, hogy milyen jellegű kérdőív elemekről kíván grafikus kimutatás(oka)t készíttetni a rendszerrel, valamint kiválaszthatja az egyes adatfajták esetében megjeleníteni kívánt grafikonok típusát és jellegét, illetve megválaszthatja, hogy a kimenet egy állókép, vagy pedig animáció legyen-e.

Űrlap műveletek indítása

 • A "Tovább" ikonra klikkelve léphet a jelen képernyőn beállított paraméterek szerint generált "Grafikon megjelenítés" képernyőre.

A lista elemei

 • Ábrázolt mező: A grafikusan feldolgozandó mezőtípusok kiválasztására szolgáló felület.
 • Típus: A grafikon-készítés szempontjából azok a kérdőív elemek jöhetnek szóba, amelyek értéklistával rendelkeznek, vagyis a:

  • Legördülő listák,
  • Jelölőnégyzetek,
  • Rádiógombok.
 • Kérdés az űrlapon: Az egyesmezőtípusokhoz feltett kérdések.
 • Diagram típusa: A legördülő mezők értéklistáiból azt választhatja ki, hogy az adott adattípushoz generálódó diagramoknak milyen legyen a típusa.

  Terület diagram

   

  Sáv diagram

   

  Oszlop diagram

   

  Fánk diagram

   

  Vonal diagram

   

  Torta diagram

   

  XY diagram

   

 • Diagram megjelenése: A legördülő mezők értéklistáiból azt választhatja ki, hogy az adott adattípushoz generálódó diagramoknak milyen legyen a típusa.

  Dublin

   

  Techno

   

  SanFranciscoWhite

   

  svn

   

  Montreal

   

  Classic1-blue

   

  SaoPaulo

   

  Paris

   

  Honolulu

   

  SanFrancisco

   

  Amsterdam

   

  Seatte-blue

   
 • Kimeneti formátum: A legördülő mezők értéklistáiból azt választhatja ki, hogy az adott adattípushoz generálódó diagramok tartalmazzanak-e animációt, vagy sem.

  • JPG kép: Állókép
  • Flash: Animáció

Grafikon megjelenítés

 

 

ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő
^
Facebook
Instagram
Twitter